ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενα διήμερο πλούσιου πολιτικού και πολιτιστικού προγράμματος

Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φοιτητικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 25 και 26 Ιούνη, στο πάρκο ΧΑΝΘ στη Νέα Παραλία.

Ενα μεγάλο πλήθος νεολαίας, μαθητών, φοιτητών και νέων εργαζομένων συναντήθηκαν στον χώρο που φιλοξένησε το Φεστιβάλ και είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις, να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις αλλά και να διασκεδάσουν, να χορέψουν και να τραγουδήσουν στις αξέχαστες συναυλίες του φετινού Φοιτητικού Φεστιβάλ.

Στον χώρο λειτουργούσαν και τις δύο μέρες έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση με τίτλο «Το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας», αλλά και Στέκι Κατά των Ναρκωτικών, Γωνιά για τη Νέα Γυναίκα, Γωνιά του Στεκιού Καλλιτεχνικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε workshops που ετοίμασαν οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια, την Παρασκευή, με τίτλο «Ο ρόλος του πανεπιστημίου στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας: Το παράδειγμα των ανθρωπιστικών σχολών», από τις ΤΟ Φιλοσοφικής, ΠΑΜΑΚ και ΝΟΠΕ, ενώ το workshop του Σαββάτου, που ετοίμασαν οι ΤΟ Πολυτεχνείου και Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και του ΔΙΠΑΕ της ΚΝΕ, είχε τίτλο «Επιστήμη και Ερευνα στο αστικό πανεπιστήμιο: Υπάρχει διαφορετικός δρόμος;».

Στην Ξάνθη
Στην Ξάνθη
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι επισκέπτες του Φοιτητικού Φεστιβάλ τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν τις δύο μέρες, την Παρασκευή με θέμα «Η υγεία στον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» και ομιλητές τον Ηλία Κονδύλη, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, και τον Δημήτρη Ταξίδη, Γραμματέα της ΤΟ Υγείας της ΚΝΕ, και το Σάββατο, που ήταν παράλληλα και Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, με θέμα «Ζωή ελεύθερη και ολόκληρη, όχι με δόσεις! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!», όπου μίλησαν η Κωνσταντίνα Λιαράτσικα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, και ο Παναγιώτης Γεωργάκας, πρώην επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος απεξάρτησης «Αργώ».

Οι δύο βραδιές ολοκληρώθηκαν με συναυλίες γεμάτες κέφι και ζωντάνια, όπως και μπόλικο χορό που απόλαυσαν τόσο το κοινό όσο και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Παρασκευής ξεκίνησε με επίδειξη σύγχρονου χορού από τις «Liberates» και στη συνέχεια με χορευτικές μελωδίες από τους «ADAMO», «Φυγή» και «Friendzone» συνέχισαν με ένα rock 'n' roll σφυροκόπημα, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα ξέφρενο πάρτι από τη «Βουκολική Διαταραχή».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Σαββάτου ξεκίνησε με το συγκρότημα της ΚΝΕ, που παρουσίασε ένα καλοδουλεμένο μουσικό αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία, και συνεχίστηκε με συναυλία έντεχνου τραγουδιού από την Αλεξάνδρα και την Μελισσάνθη. Οι «Blues Sicks Tease», που ανέλαβαν την «επανεκκίνηση» μετά τις συζητήσεις, ξεσήκωσαν με χορευτικά blues και άλλες διαχρονικές επιτυχίες, δίνοντας τη σκυτάλη στο συγκρότημα «Πέλαγος», που παρουσίασε αγαπημένα έντεχνα κομμάτια. Η εμφάνιση των «BAiLDSA» ενθουσίασε, κρατώντας το κοινό στον χορό μέχρι αργά το βράδυ και ολοκληρώνοντας τις εκδηλώσεις του Φοιτητικού Φεστιβάλ με μία μεγάλη συναυλία.

Σε άλλες πόλεις

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγιναν Φοιτητικά Φεστιβάλ και σε άλλες πόλεις.

Οι εκδηλώσεις στην Πτολεμαΐδα πραγματοποιήθηκαν στο πάρκο «Μνήμες Λιγνίτη» το Σάββατο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε συζήτηση γύρω από το πανεπιστήμιο και την πρόταση του ΚΚΕ, με αφορμή και τη σχετική έκδοση του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σάκης Τριανταφυλλίδης, στέλεχος της ΚΝΕ.

Την Κυριακή, στο Φοιτητικό Φεστιβάλ στην Κοζάνη παρουσιάστηκε project που επιμελήθηκε η ΟΒ Πανεπιστημίου Κοζάνης, σχετικά με την απολιγνιτοποίηση και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Την κεντρική ομιλία έκανε η Κέλυ Λιαράτσικα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μαρκεδονίας της ΚΝΕ, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία από τους «Fiasco Band».

Τον σταθμό του στην Κατερίνη έκανε το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ το Σάββατο 26 Ιούνη. Το πάρκο της πόλης στολίστηκε με έκθεση φωτογραφίας με θέμα την αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, με Γωνία ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Το Φεστιβάλ άνοιξε με ομιλία από την Κέλυ Λιαράτσικα και συνεχίστηκε με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από τους «Σενιέ Πενιέ».

Την Παρασκευή έγινε Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ και στην Ξάνθη, στον χώρο της Πολυτεχνικής. Στήθηκε έκθεση με θέμα το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών, με αφορμή τους φοιτητικούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος για το άνοιγμα των σχολών και τη μη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, ενώ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα. Ακολούθησε λαϊκό γλέντι με τους Αντώνη Ανέστη, Γεωργία Χατζημπαλάση και Κώστα Γκρανόπουλο, ενώ η βραδιά συνεχίστηκε με cocktail party.

Μεγάλη συμμετοχή είχε και το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Λαμία. Το ενδιαφέρον «κέντρισε» η συζήτηση με τον Αντώνη Μοχιανάκη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, με θέμα «Πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο; Ταχύτητες φωτός για την κερδοφορία των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών», ενώ ακολούθησε συναυλία με τα τοπικά νεανικά συγκροτήματα «Τουρσί» και «Scars of Onna». Η βραδιά συνεχίστηκε με έντεχνο - λαϊκό γλέντι, με τον Χρήστο Αργυρίου και το σχήμα των Μαρίας Γκολφομήτσου, Ανδρέα Λενά, Παναγιώτη Γιαννακάκη, Δημήτρη Ρούσκα και με τη φιλική συμμετοχή του Αλέξη Παρρά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Καταδίκασαν τη νέα επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο, ενάντια στο νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά

Νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 7 Ιούλη

Πρώτη απάντηση στο νομοσχέδιο που εντείνει τις ανισότητες, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών και θέλει τον εκπαιδευτικό σκυφτό να υπηρετεί αυτές τις πολιτικές έδωσαν πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, με τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

Εκπρόσωποι ΕΛΜΕ και Συλλόγων, παίρνοντας τον λόγο, καταδίκασαν τη νέα επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα, που γίνεται κατακαλόκαιρο, δηλώνοντας πως θα ενταθεί ο αγώνας μέσα από τα σωματεία ώστε να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, για να ικανοποιηθούν οι πραγματικά σύγχρονες ανάγκες της Εκπαίδευσης, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση αυτές τις ανάγκες.

Αποκάλυψαν τι σημαίνει «αυτονομία» και «αξιολόγηση», παρά το περιτύλιγμα με το οποίο περιβάλλει τις αναδιαρθρώσεις η κυβέρνηση, και ότι ο τίτλος του νομοσχεδίου, που αναφέρεται σε «αναβάθμιση», είναι ψευδεπίγραφος, αφού επιφυλάσσει μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση και φραγμούς. Ανέδειξαν παράλληλα την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης της Εκπαίδευσης και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, δηλώνοντας ότι δεν γίνεται μετά και από αυτήν τη χρονιά να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς να βρίσκονται κοντά στους μαθητές όλοι οι δάσκαλοι και καθηγητές τους. Διεκδίκησαν για μία ακόμα φορά να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών, οργανικές θέσεις με βάση τις ανάγκες.

«Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», «Η αυτονομία σας είναι μια απάτη, φορτώνει κι άλλα βάρη στου λαού την πλάτη», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, καλύψτε τις ανάγκες σε όλα τα σχολεία», «Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών» ήταν κάποια χαρακτηριστικά συνθήματα που ακούστηκαν στην κινητοποίηση, δηλώνοντας πως οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση θα βρουν αγωνιστική απάντηση. Εξάλλου, μετά τη σύσκεψη που έκαναν πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία προχτές κατέληξαν στο επόμενο αγωνιστικό ραντεβού τους, μαζική κινητοποίηση ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο την Τετάρτη 7 Ιούλη στο κέντρο της Αθήνας.

  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία απαίτησαν οι εκπαιδευτικοί και στη Θεσσαλονίκη, με κινητοποίηση χτες το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου. Διαμήνυσαν ότι η κυβέρνηση θα τους βρει μπροστά της ενάντια στους σχεδιασμούς της για κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, για ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών και ατομική «αξιολόγηση», για συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων.
ΑΓΡΙΝΙΟ
Ανήλικοι στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας!

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου σέρνονται ανήλικοι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αγρινίου, κατηγορούμενοι για τις καταλήψεις του Οκτώβρη του 2020, στο πλαίσιο των μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, που απαιτούσαν μέτρα προστασίας από την πανδημία στα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες και σχετική καταγγελία της Τομεακής Οργάνωσης Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ, υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση κατόπιν αιτήματος της διεύθυνσης του σχολείου και πριν μερικούς μήνες ξεκίνησε σχετική προανακριτική διαδικασία, η οποία διακόπηκε, αλλά επανενεργοποιήθηκε και κατέληξε στην απαγγελία κατηγοριών.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΤΟ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ, οι μαθητές «διεκδικούσαν το αυτονόητο, να ανοίξει το σχολείο τους άμεσα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Διώκονται δηλαδή γιατί διεκδίκησαν: Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη. Προσλήψεις καθηγητών - να καλυφθούν όλα τα κενά. Επαρκές προσωπικό καθαριότητας. Με ευθύνη υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα. Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

Να τονίσουμε πως το ίδιο σχολείο, την περίοδο που οι μαθητές και οι γονείς τους κλήθηκαν να καταθέσουν, έκλεισε για 14 μέρες λόγω κρουσμάτων, πράγμα που αποδεικνύει την πολιτική της κυβέρνησης να μη λαμβάνει μέτρα προστασίας και να θέλει τα σχολεία κλειστά από τον κορονοϊό. Βάζει απέναντι τους χιλιάδες μαθητές που διεκδικούν ανοιχτά, ασφαλή σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!», σημειώνει η ΤΟ Αιτωλοακαρνανίας και καταδικάζει τις πρακτικές αυταρχισμού, απαιτώντας να παρθούν πίσω οι διώξεις απέναντι στους μαθητές τώρα!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ