ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίο «αντίο» χτες στον σ. Κώστα Σαραντίδη - Nguyen Van Lap

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η οικογένειά του, φίλοι και σύντροφοί του, Βιετναμέζοι και Ελληνες, αποχαιρέτησαν χτες στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας τον σύντροφο Κώστα Σαραντίδη - Nguyen Van Lap, που «έφυγε» από τη ζωή στις 24 Ιούνη. Στον χώρο δέσποζε η φωτογραφία του εκλιπόντα με τη στολή του βιετναμέζικου στρατού, σε ένα τραπεζάκι όπου είχαν επίσης τοποθετηθεί τα μετάλλιά του και το καπέλο της στολής ακουμπισμένο πάνω στις σημαίες των δύο πατρίδων του, που στο τέλος της τελετής σκέπασαν το φέρετρό του λίγο πριν εν μέσω θερμών παρατεταμένων χειροκροτημάτων αποσυρθεί για τον χώρο της αποτέφρωσης.

Στην πολιτική τελετή παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, και τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Αντώνης Κωσταδήμας από το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Νίκος Χατζηκυριάκος από την ΚΟ Πετρούπολης του ΚΚΕ και πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, όπως και άλλοι σύντροφοι του εκλιπόντος από την ΚΟ Πετρούπολης, που συγκρότησαν και τις τιμητικές φρουρές στο φέρετρό του.

Παρευρέθηκαν ακόμα ο πρέσβης του Βιετνάμ, Le Hong Truong, ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Βιετνάμ Ναπολέων Πατεράκης, ο πρώην προϊστάμενος του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού Ευάγγελος Βουρδουμπάκης, καθώς επίσης ο γγ και ο διευθυντής της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Στέφανος Αυγουλέας και Γιώργος Χριστοφοράκος.

Στεφάνια έστειλαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Βιετνάμ Nguyen Xuan Phuc, ο πρώην Πρόεδρος του Βιετνάμ Nguyen Minh Triet, τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας του Βιετνάμ, των οποίων επίσης αναγνώστηκαν και συλλυπητήρια μηνύματα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η ΚΕ του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ κ.ά.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο πρέσβης του Βιετνάμ, που εξήρε τη συμβολή του εκλιπόντα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του βιετναμέζικου λαού, στη μετέπειτα ανάπτυξη της χώρας, αλλά και στην προώθηση των σχέσεων φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Στο τέλος της ομιλίας ζήτησε και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους παρευρισκόμενους.

Στιγμές από τη γνωριμία τους και τη συνεργασία τους για την έκδοση έργων του εκλιπόντα αφηγήθηκε ο Ε. Βουρδουμπάκης.

Φορτισμένοι συγκινησιακά οι αποχαιρετισμοί από την κόρη του, Αντωνία Σαραντίδου, και τον γιο του, Ιπποκράτη Σαραντίδη, ο οποίος διάβασε ένα ποίημα του εγγονού του εκλιπόντα, Μάξιμου - Κωνσταντίνου.

Ενα «ευχαριστώ» για τη συμβολή του στην προώθηση της φιλίας των δύο λαών, αλλά και για τη βοήθεια που προσέφερε στους Βιετναμέζους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα για την προσαρμογή τους στη χώρα, απηύθυνε η Κουάσχ Θανχ Χουόνγκ Ιωάννα εκ μέρους της Κοινότητας Βιετναμέζων Ελλάδας και του Συλλόγου Ελληνοβιετναμέζικης Φιλίας, του οποίου ιδρυτής ήταν ο Κ. Σαραντίδης.

Κομμουνιστής, διεθνιστής, αφοσιωμένος στην πάλη για τα συμφέροντα των λαών Ελλάδας - Βιετνάμ

Εκ μέρους του ΚΚΕ αποχαιρέτησε τον εκλιπόντα ο Γ. Μαρίνος, τονίζοντας: «Η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον σύντροφο Κώστα Σαραντίδη, τον σύντροφο Nguyen Van Lap. Το Κόμμα μας εκφράζει τον σεβασμό του για τον κομμουνιστή, τον διεθνιστή που αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για τα συμφέροντα του βιετναμέζικου και του ελληνικού λαού, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η ζωή του συντρόφου Κώστα είναι περιπετειώδης. Περιέχει πολλά διδάγματα για τις νέες γενιές, γιατί απαιτείται μεγάλη δύναμη και αντοχή για να πάρεις αποφάσεις ζωής, να επιλέξεις μέσα σε πολύ σκληρές συνθήκες τον δρόμο του αγώνα, του προλεταριακού διεθνισμού, να ενταχθείς στο πλευρό του βιετναμέζικου λαού και να πολεμήσεις για να αποτινάξει τα δεσμά του γαλλικού και αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, να κάνεις το καθήκον σου, να διακριθείς στην ένοπλη πάλη, και να συνεχίσεις τον αγώνα στην Ελλάδα από τις γραμμές του ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής σου, όπως έκανε ο σύντροφος Κώστας Σαραντίδης.

Γεννήθηκε το 1927 στη Θεσσαλονίκη από γονείς πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Γόνος φτωχής πολύτεκνης οικογένειας μπήκε από μικρός στη βιοπάλη. Προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τον συνέλαβαν και τον έστειλαν σε στρατόπεδο εργασίας, όμως στο μεταξύ συνθηκολόγησε η Γερμανία. Το 1945 τον στρατολογούν οι Γάλλοι στη Λεγεώνα των Ξένων, υποτίθεται για να πολεμήσουν τους Ιάπωνες στην Απω Ανατολή.

18 χρονών, τον Φλεβάρη του 1946, φτάνοντας στην τότε Ινδοκίνα, συνειδητοποιεί τον ρόλο του γαλλικού ιμπεριαλισμού και βλέποντας την αδικία, πέρασε στο πλευρό του βιετναμέζικου απελευθερωτικού κινήματος, προσχώρησε στους Βιετμίνχ, όπου αναδείχθηκε σε μαχητή με το όνομα Νγκουιέν Βαν Λαπ.

Το 1949 γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ. Πήρε μέρος σε μάχες με το θρυλικό 803 Σύνταγμα του Λαϊκού Στρατού, κατέρριψε το πρώτο γαλλικό αεροπλάνο, ανέλαβε υπεύθυνος στρατοπέδου αιχμαλώτων, έζησε μαζί με τον λαό του Βιετνάμ τα βάσανα και μοιράστηκε τον πόθο και τον αγώνα για τη λευτεριά του. Με την ήττα των Γάλλων αποστρατεύεται με τον βαθμό του λοχαγού και ζει στο Βιετνάμ έως το 1965, οπότε και επιστρέφει στην Ελλάδα.

Με την επιστροφή του εργάστηκε στην ΠΕΣΙΝΕ, όπου και συνέβαλε στη δημιουργία της πρώτης Οργάνωσης του ΚΚΕ στο γαλλικό μονοπώλιο.

Το 2011 του αποδόθηκε τιμητικά η βιετναμέζικη ιθαγένεια και το 2013 ονομάζεται Ηρωας των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων. Αποτέλεσε ζωντανό σύνδεσμο των ηρωικών παραδόσεων και των λαϊκών κινημάτων της χώρας μας και του Βιετνάμ.

"Αν ζούσα ξανά, πάλι τον ίδιο δρόμο θα έπαιρνα". Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους εκατοντάδες νέους και νέες που συμμετείχαν στη μεγάλη εκδήλωση προς τιμήν του που συνδιοργάνωσαν η ΚΝΕ και η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας "Χο Τσι Μινχ" στο πλαίσιο του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών το 2005, μεταλαμπαδεύοντας πολύτιμη αγωνιστική πείρα.

Σύντροφε Κώστα,

Προσδοκούσαμε να σε έχουμε μαζί μας στην εκδήλωση την ημέρα έναρξης του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος, αλλά δεν τα καταφέραμε. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, πήρε σημαντικές αποφάσεις και το Κόμμα μας συνεχίζει τον αγώνα για να γίνει ο νους, η καρδιά, ο οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό.

Η ΚΕ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στη σύζυγο, στα παιδιά και στα εγγόνια του συντρόφου Κώστα, στα αδέλφια του και σε όλους τους συγγενείς.

Καλό ταξίδι, σύντροφε Κώστα, θα σε θυμόμαστε πάντα».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Την Παρασκευή 2 Ιούλη η συνεστίαση

Το Γενικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό» οργανώνει συνεστίαση με ζωντανή μουσική την Παρασκευή 2 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. στον ανοιχτό χώρο «Ρυθμός» στου Ζωγράφου (Γ. Παπανδρέου και Μ. Αλεξάνδρου), με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Για κλείσιμο θέσεων επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 6974394464 και 6976087420.

Ανοιχτές συσκέψεις - συζητήσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Τη Δευτέρα 5 Ιούλη στις 7.30 μ.μ., στην Πετρούπολη, οι ΚΟ Α. Πετρούπολης καλούν σε συζήτηση στο θεατράκι κάτω από το «Απολις» με θέμα «Δυνατό ΚΚΕ, νους - καρδιά - οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Γιώργος Παναγής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη 6 Ιούλη στις 7.30 μ.μ., στο Θησείο, η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής καλεί σε σύσκεψη στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31) με θέμα «Συζητάμε την πείρα από τους αγώνες ενάντια στις αντεργατικές ανατροπές του αιώνα. Οργανώνουμε την αντεπίθεση με δυνατό ΚΚΕ για τις σύγχρονες ανάγκες μας». Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 7 Ιούλη στις 8 μ.μ., στον Ταύρο, η ΚΟΒ Ταύρου του ΚΚΕ και οι ΟΒ της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στην πλατεία Παναγίτσας με θέμα «Με το ΚΚΕ μπροστά. Για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και ΟΧΙ με ελεύθερα ναρκωτικά». Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org