ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
Να γίνουμε ακόμα πιο ικανοί, πιο πολλοί στην πάλη ενάντια στην εμπλοκή

Ημερίδα στο Μουσείο Μακρονήσου στο Θησείο πραγματοποίησε χτες η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μαδρίτη. Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης που αναπτύσσει η ΕΕΔΥΕ, μαζί με τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα, ενάντια στη ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική συμμαχία και τις αποφάσεις της Συνόδου.

Η εισηγητική ομιλία στην ημερίδα έγινε από τον Γρηγόρη Αναγνώστου, οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται σε συνθήκες κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος και χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της έντασης της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας κατά των λαών.

«Το ΝΑΤΟ πρόκειται να λάβει αποφάσεις για την ισχυροποίηση και την επέκταση αυτού του δολοφονικού μηχανισμού, με νέες δεσμεύσεις για τα κράτη - μέλη, να εντάξει τη Φινλανδία και τη Σουηδία στις γραμμές του, να ενσωματώσει και άλλα κράτη στους επιθετικούς του σχεδιασμούς, να μονιμοποιήσει την παρουσία των δυνάμεών του στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Σύνοδος αυτή έρχεται να ελέγξει και να επικαιροποιήσει τις αποφάσεις όλων των προηγούμενων Συνόδων, πηγαίνοντάς τις ένα βήμα παραπέρα, μέσω της ενίσχυσης της ικανότητας του ΝΑΤΟ να παρεμβαίνει σε όλη την υδρόγειο, προωθώντας τη σχετική αναδιάταξη των στρατιωτικών δομών και δυνάμεων, τον εκσυγχρονισμό πυρηνικού και συμβατικού οπλοστασίου, στο πλαίσιο και της απόφασής του, ήδη από το 2016 και τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα», σημείωσε ο Γρ. Αναγνώστου και πρόσθεσε ότι η ΕΕ, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ ή αυτόνομα, προωθεί τον δικό της επιθετικό σχεδιασμό:«Για να διευρύνει τη δράση της διεθνώς και στρατιωτικά, με βάση την "Παγκόσμια Στρατηγική", που προσαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, και τη λεγόμενη "Στρατηγική Πυξίδα". Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιεί τη λεγόμενη "Μόνιμη Διαρθρωμένη Στρατιωτική Συνεργασία" (PESCO) και την "Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων", για να ξεπερνιούνται οι καθυστερήσεις που προκαλεί η διαδικασία των ομόφωνων αποφάσεων, ώστε να εκτελούνται χωρίς καθυστερήσεις οι ιμπεριαλιστικές αποστολές, προωθείται ο στόχος της συγκρότησης του Ευρωστρατού».

Ο Γρ. Αναγνώστου
Ο Γρ. Αναγνώστου
Συνεχίζοντας τόνισε ότι η ΕΕΔΥΕ «έχει το δικό της διακριτό μερίδιο στην ενημέρωση και κινητοποίηση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας, στην αποκάλυψη των αιτιών που γεννούν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στη συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων με το πλαίσιο πάλης της (...)

Θέλουμε επίσης, μέσα από όλη τη δράση που αναπτύσσουμε, να αποκαλύπτουμε τον ρόλο και τις βαριές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, όλων των προηγούμενων, αλλά και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού, που πίνουν νερό στο όνομα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, εμπλέκοντας τη χώρα και τον λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Είναι παραπάνω από φανερό ότι μοναδικοί ωφελημένοι απ' αυτό το κρεσέντο εμπλοκής είναι η αστική τάξη, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τη θέση τους στην ευρύτερη περιοχή, που διεκδικούν κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων».

Κλείνοντας ο Γρ. Αναγνώστου υπογράμμισε ότι μέσω και της ημερίδας «φιλοδοξούμε να γίνουμεακόμα πιο ικανοί να φτάνουμε και να παρεμβαίνουμε σε ακόμα περισσότερο κόσμο, σημαδεύοντας τον ένοχο, που δεν είναι άλλος από το σύστημα της εκμετάλλευσης, αλλά και να συμβάλλουμε στην παραπέρα οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.Για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη. Να δυναμώσει ο αγώνας ώστε κάθε λαός να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του, μακριά και έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, να οικοδομήσει σχέσεις ειρήνης, φιλίας, αλληλεγγύης, αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς».

Ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές παρεμβάσεις

Την εισηγητική ομιλία ακολούθησαν μια σειρά ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές παρεμβάσεις.

«Η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους» ήταν το θέμα της παρέμβασης του Νίκου Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α., βουλευτή του ΚΚΕ και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Αναφερόμενος στη «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, έδωσε το περίγραμμα της έννοιας «εμπλοκή» της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Οπως σημείωσε, στο κείμενο της παραπάνω Στρατηγικής περιγράφεται «η αναγκαιότητα της ενίσχυσης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική κ.λπ.)», καθώς και «η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας σε πολλαπλά μέτωπα, με συνδυασμό πυρηνικών και συμβατικών οπλικών συστημάτων και με ταυτόχρονη εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων.

Δηλαδή, ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ (εξοπλισμοί), με ταυτόχρονη εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων μέσω διακρατικών "αμυντικών" συμφωνιών (...) μαζί με τις αποστολές οπλικών συστημάτων και στρατευμάτων εκτός συνόρων καθώς και τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε εκπαιδεύσεις, συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις - πρόβες πολέμου με αντίστοιχες ΝΑΤΟικές».

Ακολούθησε παρέμβαση με θέμα «Ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ανταγωνισμοί. Ο ρόλος του Διεθνούς Δικαίου», από τον Αντώνη Αντανασιώτη, δικηγόρο, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το Διεθνές Δίκαιο, όπως το γνωρίζαμε όταν υπήρχαν η Σοβιετική Ενωση και άλλες σοσιαλιστικές χώρες και ήταν σε έναν βαθμό προϊόν του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων αυτών των χωρών με τις καπιταλιστικές χώρες, δεν υπάρχει πλέον. Πλέον διαμορφώνεται στη βάση του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, είναι κομμένο και ραμμένο αποκλειστικά στα δικά τους συμφέροντα. Παρ' όλα αυτά, καλλιεργούνται ακόμα επιζήμιες αυταπάτες, οι οποίες πρέπει να διαλυθούν. Συνεχίζουν κάποιοι να επικαλούνται για παράδειγμα τον ΟΗΕ και τον Καταστατικό Χάρτη του, σαν να ζούμε 50 χρόνια πριν. Σαν να μην υπάρχει σήμερα π.χ. η συμφωνία του ΟΗΕ με το ΝΑΤΟ, με την οποία το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει να εξαπολύσει με "ανάθεση" του ΟΗΕ ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, όπως αυτή που έγινε το 2011 στη Λιβύη. Σαν να μην ερμηνεύεται ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ κατά το δοκούν (...) Το Διεθνές Δίκαιο αντιδραστικοποιείται παραπέρα και χρησιμοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κατά το δοκούν, με διάφορα προσχήματα, όπως "τρομοκρατία", "εθνοκάθαρση" κ.ά., στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους και σε βάρος των λαών. Οι αγωνιστές του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, οι ριζοσπάστες και προοδευτικοί δικηγόροι και νομικοί, οφείλουμε να αντιπαρατεθούμε με απόψεις που συσκοτίζουν αυτό το γεγονός».

Ο Χρήστος Σαλταπίδας, πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., στη δική του παρέμβαση, με θέμα «ΝΑΤΟ: Εξοπλισμοί και αποστολές εκτός συνόρων», τόνισε: «Οι στρατιωτικές δαπάνες, πέρα από το υπέρογκο ύψος τους και το δυσβάστακτο χρέος που συσσωρεύουν,δεν διατίθενται για την αμυντική θωράκιση της χώρας, αλλά είναι ενταγμένες στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ».

«Ολες οι αστικές ελληνικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν με θέρμη τη ΝΑΤΟική "υποχρέωση" των κρατών να δαπανούν κατά κανόνα πολύ πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες. Τον στόχο αυτό εκπληρώνει η χώρα μας επί σειρά ετών και με το παραπάνω, έχοντας φτάσει σε επίπεδα ακόμα και 6%, εις βάρος φυσικά των αναγκών του λαού. Η ΝΑΤΟική "υποχρέωση" όμως που εσκεμμένα αποκρύπτεται είναι ότι το 20% των στρατιωτικών δαπανών κάθε χρόνο θα πρέπει να αφορά νέους εξοπλισμούς. Διαχρονικά, μέλη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας αναφέρονται στην "ανάγκη" συμμόρφωσης με τις "δεσμεύσεις" προς τις συμμαχίες ΝΑΤΟ - ΕΕ μέσω επίσημων εθνικών κειμένων και εκδόσεων», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι οι χώρες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΝΑΤΟ έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων.

Αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή εξοπλισμών της χώρας που αναδεικνύουν τα παραπάνω, πρόσθεσε ότι υπάρχουν και οι κοστοβόρες αποστολές έμψυχου και άψυχου υλικού εκτός των συνόρων της χώρας, καθώς και η συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και πραγματικές επιχειρήσεις.

Η τελευταία παρέμβαση, με θέμα «Πλευρές της παρέμβασης του ΝΑΤΟ σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα», έγινε από τον Μάνο Σαριδάκη, κύριο ερευνητή Θεωρητικής Φυσικής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

«Εχει ενισχυθεί πολλαπλά, ποσοτικά και ποιοτικά, η δράση και παρέμβαση του ΝΑΤΟ, η οποία έχει περάσει πλέον σε μια νέα, πιο σύνθετη φάση. Και, δεδομένων των τελευταίων γεωπολιτικών εξελίξεων, εκτιμούμε ότι αυτή η τάση θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, καθώς είναι προφανές ότι η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των ανταγωνισμών εκφράζεται και στην αναβάθμιση της παρέμβασής τους, είτε άμεσα είτε έμμεσα, στον χώρο της Εκπαίδευσης γενικά και των ΑΕΙ πιο ειδικά», ανέφερε.

Συνεχίζοντας περιέγραψε πτυχές της παρέμβασης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα πανεπιστήμια και τόνισε πως αυτή πατάει μεταξύ άλλων και στο υπαρκτό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης.

Κλείνοντας επεσήμανε πως «στο ΝΑΤΟικό φόρουμ της επιτροπής "Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια", που έγινε στις Βρυξέλλες, τονίστηκε ότι "οι γνώσεις και οι δεξιότητες των ανθρώπων των επιστημονικών δικτύων μπορούν να αξιοποιηθούν για την καταπολέμηση απειλών που αντιμετωπίζει η Συμμαχία". Εμείς το αντιστρέφουμε και λέμε ξεκάθαρα: Οι γνώσεις και οι δεξιότητες των ανθρώπων των επιστημονικών δικτύων, των φοιτητών, των καθηγητών και των ερευνητών, μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, που θα λειτουργούν όχι με σκοπό το κέρδος αλλά με σκοπό την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, μπορούν να γίνουν όπλο ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ