ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορείτε να διαβάσετε:
  • Στις 9 - 11 Ιούλη στη Μυτιλήνη το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ
  • Συνέντευξη για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον Πειραιά στις 2 - 3 Ιούλη
  • Αρθρο: Ο ρόλος του Πανεπιστημίου της Πάτρας και η δικιά μας παρέμβαση
30ό ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός! Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!»

Στις 9 - 11 Ιούλη, στη Μυτιλήνη το μεγάλο νεολαιίστικο αντάμωμα

«Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός! Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!»: Με αυτό το σύνθημα το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ ταξιδεύει στη Μυτιλήνη στις 9 - 11 Ιούλη.

Η κατασκήνωσή του δίπλα στην πόλη, στο Αλσος Τσαμάκια, ένα μέρος που έχει επίσης να μιλήσει για την ιστορία του λαού και θα φιλοξενήσει τη μεγάλη συνάντηση των νέων στην πάλη για τον νέο κόσμο, των σύγχρονων δυνατοτήτων και της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό.

Χιλιάδες νέοι από κάθε μεριά της Ελλάδας αλλά και από την Τουρκία θα ανταμώσουν στην καρδιά του Αιγαίου για να στείλουν μήνυμα «οργανωμένης απειθαρχίας» στα σχέδια κυβέρνησης και ιμπεριαλιστών, στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, εκεί που διασταυρώνονται οι διαμάχες και τα παζάρια των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών, που ξετυλίγεται το δράμα των προσφύγων, των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Διημέρου συνεχίζονται οι περιοδείες της Τομεακής Οργάνωσης Λέσβου της ΚΝΕ στα χωριά του νησιού, για να φτάσει παντού το μήνυμά του. Οι περιοδείες ξεκίνησαν την Πέμπτη στον Πολιχνίτο και συνεχίστηκαν την Παρασκευή σε Θερμή, Πέτρα και Μόλυβο, την Κυριακή σε Πλωμάρι και Μανταμάδο, τη Δευτέρα στα χωριά της Γέρας και την Τρίτη στην Αγιάσο, όπου τα μέλη της ΚΝΕ συζήτησαν με τις νέες και τους νέους του νησιού για το τι παλεύει η ΚΝΕ, άκουσαν τους προβληματισμούς τους και τους κάλεσαν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες του Διημέρου, μαζί με τα χιλιάδες μέλη και φίλους της Οργάνωσης από όλη την Ελλάδα.

Το Διήμερο θα κορυφωθεί το Σάββατο 10 Ιούλη με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην πλατεία Σαπφούς.

Παράλληλα, θα ξεδιπλωθεί ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα ξεκινήσει από την Πέμπτη 8 Ιούλη. Αναλυτικά έχει ως εξής:

Πέμπτη 8 Ιούλη

Βράβευση των νικητών του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού της Τομεακής Οργάνωσης Λέσβου της ΚΝΕ ενάντια στον πόλεμο, στο ρατσισμό, στην προσφυγιά.

Συναυλία με το «Ξεκούρδιστο Μήλο».

Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με τους Γιάννη Κακκαρώνη και Στέλιο Σπυριδάκη.

Λαϊκό γλέντι με τους Αλέξανδρο Κεντρή, Κώστα Γκρανόπουλο, Γεωργία Χατζημπαλάση.

Παρασκευή 9 Ιούλη

Θα γίνουν δύο παράλληλες εκδηλώσεις:

  • Θεατρικό απόσπασμα «Το ΣΟΥΦΛΕΛ', η ανταρτομάνα της Αγιάσου» στον συναυλιακό χώρο του Κάστρου Μυτιλήνης, σε σκηνοθεσία Μαρίας Αϊβαλιώτου.
  • Μουσικό αφιέρωμα σε ανέκδοτα και μη τραγούδια της δεκαετίας του '40.

Θα ακολουθήσουν:

Χαιρετισμός από την Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ.

Παρουσίαση της μουσικής παράδοσης της Λέσβου και της Μικράς Ασίας με σαντούρια, με τον μουσικοδιδάσκαλο από την Αγιάσο Κώστα Ζαφειρίου και τους μαθητές του.

Συναυλία με τους «RAD MUSIC International».

Νησιώτικο γλέντι με το σχήμα «La Muzica».

Σάββατο 10 Ιούλη

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Θα ακολουθήσουν:

Μουσικό αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση των κομμουνιστών ποιητών Ναζίμ Χικμέτ και Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο «Τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό απ' τη ζωή δεν είναι...». Συντελεστές: Δημήτρης Ανδρονιάδης (πιάνο, ακορντεόν, επιμέλεια αφιερώματος), Παύλος Παπαναστασάτος (κιθάρα), Περικλής Μαλακατές (μπάσο), Χρήστος Γκόντζος (μπουζούκι), Θανάσης Ζαχαρόπουλος (κλαρινέτο), Παναγιώτης Βήτος (κρουστά), Κώστας Τριανταφυλλίδης και Πολυξένη Καράκογλου (ερμηνεία). Οι συντελεστές εκ μέρους της ΚΝ Τουρκίας: Mevhibe Kardelen Pinar (βιολί), Gunselin Seda Cetinkaya (φωνή), Volkan Bora Ugur (κιθάρα), Gunes Yuzak (κιθάρα).

Συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

Παραδοσιακό - λαϊκό γλέντι με τους Βασιλική Τσιφτσή, Παναγιώτη Κάιτατζη, Γιάννα Μαϊστρέλλη, Erdem Gureler.

Το πρόγραμμα της παιδικής κατασκήνωσης

Για άλλη μια χρονιά στο Διήμερο θα λειτουργήσει και παιδική κατασκήνωση με δικό της πρόγραμμα:

Την Πέμπτη περιλαμβάνει δράση ευαισθητοποίησης για το Προσφυγικό, αθλητικές δραστηριότητες, πάρτι για τα 20 τεύχη του «κόκκινου Αερόστατου» κ.ά.

Την Παρασκευή θα γίνει εκδρομή στο Μανταμάδο με επίσκεψη σε παραδοσιακά εργαστήρια κεραμικής τέχνης και συμμετοχή σε δραστηριότητες με πηλό. Ακόμα, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ο μικρός Π» από την ομάδα «πασπΑRΤού». Θα ακολουθήσουν πάρτι και συναυλία.

Το Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργικές δραστηριότητες, επίσκεψη στο μουσείο Terriade και στο μουσείο του Θεόφιλου, βόλτα στην πόλη της Μυτιλήνης, συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία και συγκέντρωση, συναυλία και προβολή ταινίας.

Την Κυριακή τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε παιχνίδια στο Μαθητικό Στέκι της ΚΝΕ και θα επισκεφτούν το κάστρο της Μυτιλήνης.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις κατά τόπους Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Την Κυριακή η πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του Ελικώνα

Η κορυφή Παλιοβούνα, όπου οδηγεί το μονοπάτι που θα περπατήσουν οι πεζοπόροι
Η κορυφή Παλιοβούνα, όπου οδηγεί το μονοπάτι που θα περπατήσουν οι πεζοπόροι
Η Επιτροπή Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνουν πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του Ελικώνα την επόμενη Κυριακή 4 Ιούλη. Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων πρωτοβουλιών που έγιναν στην περιοχή του Παρνασσού και της Πάρνηθας. Με έναν διαφορετικό τρόπο, αυτόν της μαζικής ομαδικής άσκησης, η πεζοπορία αυτή έχει στόχο να αναδείξει άλλη μία ηρωική σελίδα της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας και παράλληλα τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση της προστασίας του περιβάλλοντος, της ελεύθερης πρόσβασης σε βουνά και ακτές.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το χωριό Αγία Αννα Βοιωτίας, σε υψόμετρο 700 μ., και θα ακολουθήσει μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή της Παλιοβούνας, σε υψόμετρο 1.748 μ.

Λόγω των υγειονομικών περιορισμών που ισχύουν για την COVID-19, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους υποχρεωτικά αρνητικό self test ή rapid test. Η συμμετοχή θα είναι 120 άτομα.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6951.165.574, 6944.683.479 και στο email: kne@kne.gr

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ.

Αναχώρηση: 7 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο).

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διήμερο στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ

Οργανώνει επίσκεψη στον Γράμμο, το Σαββατοκύριακο 3 - 4 Ιούλη

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Δυτική Μακεδονία οργανώνουν και φέτος επίσκεψη σε ένα από τα πιο όμορφα αλλά και με την πιο βαριά ιστορία μέρη της περιοχής, στην περιοχή του Γράμμου στην Καστοριά, το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Ιούλη, με κεντρικό σταθμό την επίσκεψη στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ.

Είναι η συνέχεια των προσπαθειών στην περιοχή ώστε η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία να διδαχθούν από την Ιστορία του τόπου, να εμπνευστούν από την ηρωική δράση των κομμουνιστών τότε και τώρα, να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα για την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, να γνωρίσουν τη φύση και τα μοναδικά τοπία της περιοχής.

Το πρόγραμμα του Διημέρου

Σάββατο 3/7

12 μ. άφιξη στον χώρο της κατασκήνωσης.

6 μ.μ. εκδήλωση στη Σπανούρα Κοτύλης για τους τρεις νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ.

9 μ.μ. γλέντι στην πλατεία Νεστορίου με τα «Χάλκινα Ηχοχρώματα».

Κυριακή 4/7

9 π.μ. πεζοπορία στον χώρο του Νοσοκομείου του ΔΣΕ. Παρουσίαση για το Υγειονομικό του ΔΣΕ.

4 μ.μ. αναχώρηση των κατασκηνωτών.

  • Η κατασκήνωση θα γίνει στο Νεστόριο, στον χώρο του «River Party». Για συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Διημέρου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και στα τηλέφωνα 6984.580.879 και 6940.145.870.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ