ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
«Δικαστήρια πολυτελείας» για το κεφάλαιο, νέα εμπόδια για το λαό

Με την ψήφιση και επί των άρθρων ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ενός ακόμα αντιδραστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ, με το οποίο επιδιώκεται η αστική Δικαιοσύνη να υπηρετήσει ακόμα πιο απροκάλυπτα τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ενιαίο κείμενο δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον προσυμβατικό έλεγχο, τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης» και στην πράξη διαμορφώνει ανοιχτά Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων: Από τη μία θα είναι τα δικαστήρια - ελίτ, στην υπηρεσία των μεγαλοεπιχειρηματιών, τα οποία με ειδικά τμήματα στα Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα διευκολύνουν με διαδικασίες fast track τις επενδύσεις στους τομείς της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών και των Δεδομένων, προβλέψεις που έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενα αντιδραστικά νομοθετήματα, π.χ. για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου όποιος έχει να πληρώσει ...δικαιώνεται. Από την άλλη θα είναι η ...γνωστή Δικαιοσύνη, με τις χιλιάδες λιμνάζουσες υποθέσεις που αφορούν τους εργαζόμενους, και μάλιστα ακόμα πιο απροσπέλαστη για το λαό, αφού αυξάνονται και τα παράβολα για διάφορες προσφυγές κατά 50 ευρώ, φτάνοντας τα 150.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση επιτροπής η οποία θα εξετάζει το έργο των δικαστηρίων στη λογική «κόστους - οφέλους», στην ουσία προετοιμάζοντας το έδαφος για τον «δικαστικό Καλλικράτη» που έχει εξαγγελθεί, με κλείσιμο δικαστηρίων, κάτι που θα προσθέσει νέα ταλαιπωρία σε εργαζόμενους ειδικά της επαρχίας, νησιών κ.ο.κ.

Τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου ενίσχυσαν και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν, με χαρακτηριστικές αυτήν που απαλλάσσει από ποινική ευθύνη τα μέλη νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ασχολούνται με τον πολιτισμό σε περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, εκείνη που προβλέπει την κατάργηση των Ειδικών Υπηρεσιών Δημοσίων Εργων και Μελετών και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε ανώνυμες εταιρείες, κ.ά.

Το νομοσχέδιο - «σκούπα» υπερψήφισαν επί της αρχής από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να λέει ότι πρόκειται για δικό του νομοσχέδιο που δεν πρόλαβε να ψηφίσει. Η Ελ. Λύση ψήφισε «παρών» και το ΜέΡΑ25 καταψήφισε, χωρίς κανένα από τα δύο κόμματα να αμφισβητεί τη λογική της προσαρμογής της Δικαιοσύνης στις ανάγκες των «επενδυτών».

Σημειωτέον, ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ και της πρώτης τροπολογίας, με τον εισηγητή του, Θ. Ξανθόπουλο, να συμπληρώνει ότι η απληρωσιά σε βάρος των εργαζομένων δεν είναι ποινικό αδίκημα αλλά «μία αστική διαφορά, που καιρός είναι να πάρει το δρόμο της αστικής Δικαιοσύνης»...

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έπιασε και εδώ την αντιλαϊκή σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση, για την προσαρμογή της Δικαιοσύνης «στις νέες ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, ώστε να λειτουργεί και ως ένας μηχανισμός θωράκισης του συστήματος σε συνθήκες οικονομικής κρίσης», όπως φαίνεται από τις διατάξεις για τα ειδικά τμήματα δικαστηρίων αλλά και από εκείνες που αφορούν τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «αφού η όποια δυνατότητα υπάρχει για να ασκείται όντως έλεγχος νομιμότητας των δημοσίων δαπανών θεωρείται επικίνδυνη, είναι ενοχλητική αν αυτή δεν υπηρετεί τις προτεραιότητες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών».

ΣΥΡΙΖΑ
Ανασυγκρότηση με ζητούμενο αποτελεσματικότερες υπηρεσίες στο κεφάλαιο

Το μήνυμα στο κεφάλαιο - στη σκιά και της «εσωστρέφειας» που διαμορφώθηκε από τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις της κυβέρνησής του πάνω και κάτω απ' το τραπέζι με επιχειρηματίες και ιμπεριαλιστικά κέντρα - ότι «εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις απαραίτητες τομές και αλλαγές. Να ανασυγκροτηθούμε, να εξελιχθούμε», για να υπηρετήσουν ξανά και αποτελεσματικότερα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, έστειλε με την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, το περασμένο Σάββατο, η οποία με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισε να «τρέξει» τις διαδικασίες του συνεδρίου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, και να προταθεί στο συνέδριο η προσθήκη στον τίτλο του κόμματος του όρου «Προοδευτική Συμμαχία».

Στη σκιά της υπόθεσης Παππά η αμηχανία και το μούδιασμα ήταν εμφανή, με βασικό βέβαια επίδικο τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγεί λαϊκές δυνάμεις, και τη μόνη αναφορά του προέδρου του, Αλ. Τσίπρα, στην υπόθεση να είναι γενικόλογη, και υποκριτική, περί αρχών και αξιών της αριστεράς - που χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί αδίστακτα ως «καμουφλάζ» για να εφαρμόσει την πολιτική του κεφαλαίου - που «δεν είναι εισιτήριο διαρκείας». Αλλά και αξιοποιώντας την υπόθεση για να σηκώσει λίγο ακόμα τους τόνους της κάλπικης κοκορομαχίας με τη ΝΔ, μίλησε για προσπάθεια αντιπερισπασμού και κάλεσε «αν έχουν τα κότσια», να «διευρύνουν λοιπόν το κατηγορητήριο και ας με συμπεριλάβουν».

Αλλωστε, ο πρώην πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απώλεσε την ικανότητα χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων, στις οποίες θα απευθυνθεί με το ψευδεπίγραφο πρόταγμα ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου», τίτλος - ομπρέλα μιας σειράς υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα για «κοινωνικό κράτος», Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση κ.λπ., γνωστών στο λαό αφού διατυπώθηκαν πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν πριν πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων για να υπηρετηθούν τα προτάγματα του κεφαλαίου.

Κατά τ' άλλα, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι οι υποσχέσεις για πιο ισχυρή ανάπτυξη αποδείχτηκαν κάλπικες και ότι άφησε τις επιχειρήσεις... χωρίς καμία στήριξη, λέγοντας ότι απέναντι σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ «για να προσφέρει υπηρεσία στον τόπο», βάζοντας πλάτη στην προσπάθεια για στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας, με βάση τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, με επίκεντρο το «νέο πράσινο deal και την ψηφιακή ατζέντα», αλλά και για τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», όπου μεταξύ άλλων σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όποιοι θεωρούν ότι η Κρήτη μπορεί να έχει την ίδια επήρεια με κάποιο νησί όπως οι Οθωνοί ή με κάποιο μικρότερο νησί, όπως σωστά οδηγηθήκαμε σε συμφωνία για την ΑΟΖ, κάνουν λάθος. Είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας, αλλά δεν μπορεί η συμφωνία αυτή να είναι όπως όπως και ό,τι να 'ναι. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έχοντας μια σαφή ατζέντα διαλόγου και συνεργασίας, μια πολυδιάστατη εθνική στρατηγική».

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπαράζ αντιλαϊκών παρεμβάσεων για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Την έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2019 - 2020 υπέβαλε χτες στη Βουλή και στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα, η Τράπεζα της Ελλάδας, δείχνοντας προς την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, προκειμένου να στηριχτεί η ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Μεταξύ άλλων, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι «κρίσιμες πρωτοβουλίες» με στόχο την ανάκαμψη του κεφαλαίου εστιάζουν στην «αποτελεσματική και ευρεία αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και των εθνικών δημοσιονομικών πόρων», στη συνέχιση της παροχής άμεσων ενισχύσεων και φορολογικών και ασφαλιστικών διευκολύνσεων σε επιχειρήσεις και κλάδους, και μεσοπρόθεσμα σε πρόσθετες πρωτοβουλίες με στόχο «να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και να μετριαστεί η επίπτωση των έκτακτων μέτρων (...) στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους», όπως και στην επιτάχυνση του «μεταρρυθμιστικού προγράμματος» της κυβέρνησης και την «τόνωση» των επενδύσεων με Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ξεχωριστή φυσικά αναφορά υπάρχει στην ανάγκη «επίλυσης» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την έκθεση να κάνει... δήλωση προθέσεων σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν και το πρόβλημα θεωρείται κυρίως απόρροια της ύφεσης, νομοθετικές παρεμβάσεις όπως η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η κατάχρηση του πλαισίου προστασίας από κατασχέσεις, καθώς και διάφορα άλλα νομικά και δικαστικά εμπόδια δεν επέτρεψαν την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος Δεκέμβρη 2019 είχαν διαμορφωθεί σε 68,5 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 13,2 δισ. συγκριτικά με το τέλος Δεκέμβρη 2018. Ως ποσοστό επί του συνόλου των τραπεζικών πιστώσεων διαμορφώθηκαν (Δεκέμβρης 2019) στο 40,3% έναντι 3,4% του μέσου όρου στην ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση της ΤτΕ περιλαμβάνει σενάρια (και όχι προβλέψεις) αναφορικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία. Για το 2020, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, θα υποχωρήσει 5,8%, με το «ήπιο» σενάριο εκτιμάται ότι θα μειωθεί 4,4%, ενώ με το δυσμενές σενάριο οι συνέπειες αναμένεται να είναι πιο έντονες και με μεγαλύτερη διάρκεια φτάνοντας στο 9,4%. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω σενάρια ενσωματώνουν όλα τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Μάη. Για το 2021 προβλέπονται ρυθμοί ανάκαμψης από 5,6% μέχρι 5,8% και για το 2022 από 3,7% έως 4,5%.

Με τις ΗΠΑ για την Ενέργεια

Με επίκεντρο την προώθηση των αμερικανικών σχεδίων στην Ενέργεια, συνεδρίασε χτες σε τηλεδιάσκεψη η λεγόμενη ομάδα εργασίας στην Ενέργεια, που στήθηκε στο πλαίσιο του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, διαδικασία που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται επί ΝΔ. Μετείχαν ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γ. Θωμάς, ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ και εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Φρ. Φάνον, και ο υφυπουργός Ενέργειας Μ. Μενέντεζ. Στην κοινή δήλωση, που δημοσιεύτηκε αργά χτες το βράδυ, οι δύο πλευρές, με φόντο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, επαναλαμβάνουν τις διακηρύξεις περί ανάγκης τα κράτη της περιοχής «να διεξάγουν τις δραστηριότητες τους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο (...) προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, δημιουργώντας έτσι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Λιμάνι - λαϊκή περιουσία για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας

Συλλαλητήριο - συναυλία στις 7 Ιούλη

Με σύνθημα «Οχι στο master plan της "COSCO", όχι στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης. Λιμάνι - λαϊκή περιουσία για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών», εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της πόλης διοργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο - συναυλία στον Πειραιά την Τρίτη 7 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κοραή.

Στο κάλεσμά τους αναλύουν την επιδείνωση που φέρνουν τα επενδυτικά σχέδια της «COSCO» συνολικά στη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων του Πειραιά και καλούν το λαό του Πειραιά να μπει στη μάχη για να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης, να δυναμώσει την πάλη ενάντια σε όλους τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που επιβαρύνουν την περιοχή, μεγαλώνουν την εκμετάλλευση και τους κινδύνους για τη ζωή και τα δικαιώματά του.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Πανελλαδική κινητοποίηση για την προστασία των Αγράφων

Με το σύνθημα «Τιμάμε την Ιστορία! Τιμάμε τους νεκρούς ήρωες μας! Υπερασπιζόμαστε τον φυσικό και ενεργειακό πλούτο της χώρας! Φθηνό ρεύμα για όλο το λαό», το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση για την προστασία των Αγράφων, που θα γίνει το διήμερο 4 και 5 Ιούλη. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζονται οι πολύμορφες δραστηριότητες ενάντια στα σχέδια που προβλέπουν τη συνολική εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών, για τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλίων των ΑΠΕ.

Το πρόγραμμα για την Κυριακή 5 Ιούλη έχει ως εξής: Στις 10 π.μ. συγκέντρωση στο πέρασμα του Αγ. Νικολάου. Στις 11 π.μ. (το αργότερο) θα ξεκινήσει η μαζική πεζοπορία, με τελικό προορισμό το Μνημείο της Νιάλας. Στη 1.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση στο Μνημείο της Νιάλας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ