ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2018 - Κυριακή 1 Ιούλη 2018
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ενταση της πολιτικής καταστολής και εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων

Ενα άθλιο παζάρι σε βάρος των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών ήταν η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Μεταναστευτικό
Ενα άθλιο παζάρι σε βάρος των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών ήταν η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Μεταναστευτικό
Σε συμβιβασμό κατέληξε το άθλιο παζάρι που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο ξημερώματα Παρασκευής κι αφού είχε προηγηθεί βέτο της Ιταλίας στο αρχικό κείμενο συμπερασμάτων, ενέκρινε τελικώς συμπεράσματα όπου αποτυπώνεται η κλιμάκωση της ήδη ακολουθούμενης πολιτικής καταστολής και εγκλωβισμού για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Τα μέτρα στα οποία κατέληξαν αφορούν στη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής μεταναστών κλειστού τύπου εντός των συνόρων της ΕΕ, σε χώρες που θα συμφωνήσουν να τα λειτουργήσουν, αλλά και εκτός συνόρων, σε κράτη π.χ. της Βόρειας Αφρικής, όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου. Θεσπίζονται περιορισμοί στην ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη, αυστηροποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ με διμερείς συμφωνίες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε κράτη όπως η Γερμανία θα επιστρέφονται στις χώρες απ' όπου εισήλθαν στην ΕΕ.

Δηλωτική της απανθρωπιάς των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι η πρόταση για διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας πλωτών πλατφορμών όπου θα αποθέτονται όσοι διασώζονται στη θάλασσα, οι οποίοι δεν θα μπορούν καν να πατάνε το πόδι τους σε στεριά.

Στα Συμπεράσματα αναφέρεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να ενισχύσει την πολιτική αυτή, ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή στις ανεξέλεγκτες ροές του 2015 και να αναχαιτισθεί περαιτέρω η παράνομη μετανάστευση (...) Απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες για να υλοποιηθεί πλήρως η Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, να αποτραπούν νέες διελεύσεις από την Τουρκία και να σταματήσουν οι ροές (...) Η ΕΕ θα στηρίξει, οικονομικά και με άλλους τρόπους, όλες τις προσπάθειες των κρατών - μελών, ιδίως της Ισπανίας, και των χωρών καταγωγής και διέλευσης, ιδίως του Μαρόκου, για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης (...) Οσον αφορά την αποβίβαση όσων διασώζονται από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (...) καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να διερευνήσουν αμελητί την έννοια των περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης (...) Στο έδαφος της ΕΕ, μέριμνα αυτών που διασώζονται (...) μέσω της μεταγωγής σε ελεγχόμενα κέντρα που δημιουργούνται σε κράτη - μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση (...) Ολα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση, με την επιφύλαξη της μεταρρύθμισης της διαδικασίας του Δουβλίνου (...) Ο υποστηρικτικός ρόλος του FRONTEX, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της συνεργασίας με τρίτες χώρες, θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω μέσω αύξησης των πόρων και ενίσχυσης της εντολής του».

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η αύξηση της χρηματοδότησης προς την Τουρκία για να συγκρατεί μεταναστευτικές ροές αλλά και προς τις αφρικανικές χώρες, όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπιστώνει ότι απαιτούνται «μέτρα για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα επιτρέψει την ουσιαστική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων τόσο από Αφρικανούς όσο και από Ευρωπαίους».

Προαναγγελία επεμβάσεων και νέων μέτρων θωράκισης του κεφαλαίου

Λίγο αφότου ενέκρινε αποφάσεις για την ενίσχυση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ενισχύσει τη δυνατότητα της λυκοσυμμαχίας για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που προκαλούν κύματα ξεριζωμένων.

Η σχετική πρόθεση αποτυπώνεται στα Συμπεράσματα που αφορούν στην ασφάλεια - άμυνα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόοδο στη «στρατιωτική κινητικότητα» στο πλαίσιο της PESCO και της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, για την οποία ζητά εμβάθυνση, «με πλήρη σεβασμό των αρχών της συμμετοχικότητας, της αμοιβαιότητας και της αυτονομίας λήψεως αποφάσεων της ΕΕ» (βλ. και θέμα σελ. 11). Ζητά ακόμα να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας και να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, καθώς και να έχει επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με σύμφωνο «μη στρατιωτικής ΚΠΑΑ» έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Για τα ζητήματα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις ολοκληρωμένες συστάσεις ανά χώρα, συστήνοντας «η καλή οικονομική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή (...) να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής».

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο υποστηρίζει πως «η πρόσφατη έκδοση του κανονισμού για τον εκσυγχρονισμό των μέσων εμπορικής άμυνας θα συμβάλει στην εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού» και ζητά «να εγκριθεί η νομοθετική πρόταση για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων το συντομότερο δυνατόν».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε, όπως αναμενόταν, «θερμά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας» και ενέκρινε τα συμπεράσματα σχετικά με τη διεύρυνση που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο στις 26 Ιούνη 2018.

Στο περιθώριο της Συνόδου υπογράφτηκε και η συμφωνία από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, με την παρουσία του Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, η οποία αφορά τη στήριξη της Κομισιόν για την κατασκευή του αγωγού IGB, του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία που προβλέπεται να συνδεθεί με τον TAP και τους σταθμούς μεταφοράς αμερικάνικου LNG.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Χωμένη μέχρι τα μπούνια στις άθλιες αποφάσεις και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς

Πλάτη στις απαράδεκτες και επικίνδυνες αποφάσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μάλιστα, όχι μόνο τις υπερασπίστηκε στη γνωστή λογική του «μικρότερου κακού», εστιάζοντας στις ακόμα χειρότερες προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι της Συνόδου απ' το μπλοκ του Βίσεγκραντ, αλλά και «πανηγύρισε» ότι υπήρξαν και κέρδη.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για διχασμό της ΕΕ και αντιπαράθεση της «ακραίας συντηρητικής αντιμεταναστευτικής αντίληψης» με «μια πιο δημοκρατική, πιο ουμανιστική προσέγγιση», κρύβοντας βέβαια ότι οι επικίνδυνες αποφάσεις ελήφθησαν με ομοφωνία.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος επαναπροώθησης μεταναστών από κλειστά κέντρα στην Αφρική, όταν στην πραγματικότητα τέτοια θα διαμορφωθούν και στην Αφρική και στην Ευρώπη ακόμα και σε πλωτές εξέδρες. Υπερασπίστηκε τις αποφάσεις, όπως για την ενίσχυση της συμφωνίας με την Τουρκία, που κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες στην Ελλάδα, για την επέκταση των κέντρων υποδοχής, για την απόφαση για επιτάχυνση της πολιτικής επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, όπως και για τη συμφωνία με Γερμανία και Ισπανία - μελλοντικά και με άλλες χώρες όπως είπε - για την ελαχιστοποίηση των παράνομων δευτερογενών ροών έναντι άμεσης επιτάχυνσης επανενώσεων οικογενειών μεταναστών στη Γερμανία. Σε αντάλλαγμα, όπως είπε, η Γερμανία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Δουβλίνου, τη λήψη έκτακτων πρωτοβουλιών για την Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρχει νέα κρίση και πρωτοβουλίες για άμεση οικονομική στήριξη των ελληνικών νησιών που έχουν επιβαρυνθεί, προαναγγέλλοντας την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου.

Αναφερόμενος στα άλλα θέματα της Συνόδου, κόμπασε για τα εύσημα της ΕΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών και επιβεβαιώνοντας ότι αυτή είναι ευρωατλαντικής κοπής, δήλωσε ότι «η ΕΕ ανακτά το ρόλο της στα Βαλκάνια και η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ηγετική δύναμη της ΕΕ στα Βαλκάνια». Πρόσθεσε ακόμη πως κατόπιν της συμφωνίας των Πρεσπών, η Ελλάδα θα υποβάλει αίτημα να ενταχθεί στην πρωτοβουλία «16+1» της Κίνας, κάτι που δεν συνέβαινε έως τώρα, καθώς συμμετείχαν τα Σκόπια με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», παίζοντας καθοριστικό ρόλο ως πύλη εισόδου επενδύσεων απ' την Κίνα στην Ευρώπη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ελληνες και μετανάστες εργάτες να δώσουν απάντηση στις αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό:

«Ενα άθλιο παζάρι σε βάρος των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών ήταν η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Μεταναστευτικό. Οι επικίνδυνες αποφάσεις της συνοψίζονται σε περισσότερες και χειρότερες "Μόριες", ακόμη μεγαλύτερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, περισσότερη καταστολή, απελάσεις και επίθεση στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, χώρες - "αποθήκες" μεταναστών, μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε τρίτες χώρες στο όνομα του περιορισμού της μετανάστευσης. Συγκεκριμένα:

Η απόφαση για "εθελοντική" δημιουργία "ελεγχόμενων κέντρων", δηλαδή κέντρων κράτησης, στα οποία θα μεταφέρονται όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διασώζονται, είναι η αναπαραγωγή και εξέλιξη προς το χειρότερο του μοντέλου των απαράδεκτων "hot spots" που υπάρχουν στα νησιά της Ελλάδας.

Η αντιμετώπιση των λεγόμενων "δευτερογενών μετακινήσεων", σε απλά Ελληνικά, σημαίνει ακόμη πιο αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και "επιστροφές" στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών που μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, μέσα από την προτροπή για "στενή συνεργασία" μεταξύ των κρατών - μελών, η απόφαση "ανοίγει παράθυρο" για υπογραφή διμερών ή πολυμερών συμφωνιών που θα το εξασφαλίσουν. Είναι ενδεικτική η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να υπογράψει διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για fast track "επιστροφές" στην Ελλάδα αιτούντων άσυλο που βρέθηκαν στη Γερμανία, όπως προβλέπει το Δουβλίνο.

Η κατεύθυνση για δημιουργία "πλατφορμών αποβίβασης" μεταναστών σε τρίτες χώρες, σε συνδυασμό με την απόφαση για καταβολή της δεύτερης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία και 500 εκατ. ευρώ στην Αφρική, γενικότερα για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην Αφρική, δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικοοικονομικής παρέμβασης σε τρίτες χώρες, που αναπτύσσεται με αφορμή τη μετανάστευση, στη βάση και του ανταγωνισμού της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οι δηλώσεις ικανοποίησης που έγιναν από τους πρωθυπουργούς, τόσο της ομάδας των χωρών του Βίσεγκραντ και τους εθνικιστές, όσο και τους "κοσμοπολίτες", κατέρριψαν το μύθο περί διαίρεσης της ΕΕ ανάμεσα στο "σκότος και την καταστολή" απ' τη μία και την "αλληλεγγύη" απ' την άλλη. Παρά τις όποιες αντιθέσεις, μία είναι η ΕΕ και γίνεται ακόμα πιο αντιδραστική και εχθρική για τους λαούς.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι προκλητική και εχθρική για τα συμφέροντα τόσο του ελληνικού λαού όσο και των προσφύγων και μεταναστών. Για μία ακόμη φορά, ψήφισε όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της Συνόδου, μεταξύ αυτών και την πιο αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Την ίδια ώρα, είναι "χωμένη μέχρι τα μπούνια" σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και έχει κάνει τη χώρα ορμητήριο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, που προκαλούν τη μαζική προσφυγιά και μετανάστευση.

Οι Ελληνες και οι μετανάστες εργάτες, οι πρόσφυγες, μπορούν να δώσουν αποφασιστική απάντηση στις αντιδραστικές και αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ. Να δείξουν ότι η διέξοδος βρίσκεται στην κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν. Στην κοινή πάλη για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η εργατική τάξη. Στην κοινή πάλη ενάντια στο σύστημα που δημιουργεί τη μαζική προσφυγιά και μετανάστευση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ