ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2018 - Κυριακή 1 Ιούλη 2018
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Εντείνουμε την πάλη για την ενότητα της εργατικής τάξης στην Ελλάδα και διεθνώς

Ξεκίνησε την Παρασκευή 29 Ιούνη, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια

Το Σάββατο θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πολλά χρώματα και μουσικές γέμισαν το βράδυ της Παρασκευής το πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, όπου η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει για άλλη μια χρονιά το Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Το Διήμερο, που διοργανώνεται στο ΦΙΞ για 18η χρονιά, έδειξε από το ξεκίνημά του την Παρασκευή ότι θα είναι και φέτος ένα πλατύ αντάμωμα ανθρώπων του μόχθου από τις εργατογειτονιές της Αθήνας, που έχουν βρεθεί εκεί από δεκάδες χώρες του κόσμου. Μετανάστες και πρόσφυγες, κατατρεγμένοι και οι μεν και οι δε από τον ιμπεριαλισμό, τις πολεμικές φωτιές του και τον οικονομικό στραγγαλισμό που φέρνει για τους λαούς, βρέθηκαν αντάμα με Ελληνες εργάτες που έχουν κοινά προβλήματα και κοινό εχθρό την πολιτική του κεφαλαίου. Συζήτησαν και γλέντησαν παρέα, στις εκδηλώσεις που φέτος συμπίπτουν με τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και έχουν σύνθημα: «100 χρόνια παλεύουμε για την ενότητα της εργατικής τάξης στη χώρα μας και διεθνώς. Συνεχίζουμε αταλάντευτα με στόχο τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο, που στις 8.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του ΦΙΞ, θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα προηγηθούν στις 8 μ.μ. χοροί από συγκρότημα από το Μπαγκλαντές και θα ακολουθήσουν στις 9.15 μ.μ. τραγούδια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης από το συγκρότημα Βουλγαρίας «Ροντίνα» και στις 11 μ.μ. λαϊκό γλέντι.

Από τις εκδηλώσεις της πρώτης μέρας
Από τις εκδηλώσεις της πρώτης μέρας
Περίπτερα κοινοτήτων και συλλόγων μεταναστών, φροντισμένος παιδότοπος με δραστηριότητες που γέμισε με πλήθος πιτσιρίκια, χορευτικά συγκροτήματα που μετέφεραν τις παραδόσεις των Βαλκανίων και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και καλή λαϊκή μουσική συνέθεσαν το πρόγραμμα της πρώτης μέρας, που στο πολιτικό του μέρος πλαισιώθηκε από μια συζήτηση για το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων. Ομιλητές ήταν ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Νίκη Κυριαζή, στέλεχος του Κόμματος και εκπαιδευτικός στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ελληνικού.

Παλεύουμε για την ανεμπόδιστη εκπαίδευση των παιδιών μεταναστών και προσφύγων

Μιλώντας για τη θέση του ΚΚΕ για την εκπαίδευση μεταναστόπουλων και προσφυγόπουλων, ο Σπ. Μαρίνης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις. Στο σχολείο αυτό έχουν δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Γι' αυτό και παλεύουμε για να εξασφαλίζονται δωρεάν όλες οι προϋποθέσεις για την ανεμπόδιστη φοίτησή τους» και την ανεμπόδιστη πορεία τους σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος (ξεκινώντας από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία), χωρίς επιπλέον όρους για την εγγραφή, με άρση όλων των εμποδίων που έχουν σχέση με το καθεστώς νομιμότητας των μεταναστών.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη να διδάσκεται στα μεταναστόπουλα η μητρική τους γλώσσα, «με όλα τα μέσα, πάντα με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, με την αξιοποίηση κατάλληλου προσωπικού και των αντίστοιχων παιδαγωγικών μέσων, π.χ. φροντιστηριακά τμήματα, να εξασφαλιστεί η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας».

Η κυβέρνηση αφήνει στην τύχη τους τα προσφυγόπουλα

Ο Σπ. Μαρίνης επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, αφού στην πράξη έχει αφήσει όλα αυτά τα παιδιά στην τύχη τους. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις ελλείψεις εκπαιδευτικών, τις δομές που υπολειτουργούν, την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τα παιδιά που είναι διπλοεγκλωβισμένα στα νησιά του Αιγαίου κ.ά., τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που έσωσε την κατάσταση και φέτος είναι η λαχτάρα των παιδιών για μάθηση και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών».

Επισήμανε ακόμα ότι «η εκπαιδευτική διαδικασία, το περιεχόμενο του μαθήματος στις προσφυγικές δομές, δεν έχουν απασχολήσει σοβαρά το υπουργείο», πόσο μάλλον που τα προσφυγόπουλα δεν αντιμετωπίζουν μόνο θέμα με τη γλώσσα, αλλά και με τις δύσκολες καταστάσεις που έχουν βιώσει και χρειάζονται πολύπλευρη ψυχολογική, κοινωνική, συναισθηματική στήριξη, που σήμερα δεν υπάρχει.

Κάλεσε σε πάλη για ουσιαστική ένταξη των παιδιών μεταναστών και προσφύγων που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας στο εκπαιδευτικό σύστημα. Για διεκδίκηση κονδυλίων, πρόσληψη προσωπικού, επιστημονική στήριξη των εκπαιδευτικών που διδάσκουν προσφυγόπουλα, ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με βάση τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την Ιστορία του κάθε λαού κ.ά.

Η Ν. Κυριαζή, μεταφέροντας την πείρα της από το σχολείο που εργάζεται, είπε ότι εκεί «η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών είναι προσφυγόπουλα, συχνά ασυνόδευτα και με μη ομαλή - σταθερή σχέση με τη σχολική ζωή στις χώρες τους, λόγω παραγόντων όπως ο πόλεμος, οι πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές διώξεις, ο φυλετικός και κοινωνικός ρατσισμός, γιγάντια κοινωνικά προβλήματα...».

«Η εκπαιδευτική διαδικασία στη χώρα μας γίνεται μετ' εμποδίων», τόνισε. «Από τη μια πλευρά είναι οι αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα που καθόλου δεν είχαν φανταστεί. Από την άλλη, η λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες αυτών των παιδιών».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, ανέδειξε την πάλη του κινήματος με την πρωτοπόρα συμβολή των κομμουνιστών τόσο για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και την ελεύθερη μετακίνησή τους, όσο και για την ανακούφισή τους στους καταυλισμούς. «Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για να προσφέρουμε το πολύτιμο αγαθό της γνώσης, αλλά και να διδάξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη και υποστήριξή μας», ανέφερε σημειώνοντας την ανάγκη να συνεχιστεί και να ενταθεί αυτή η προσπάθεια.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ
  • Το Σάββατο 30 Ιούνη, η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ καλεί, στις 7 μ.μ., στο Κλειστό Γυμναστήριο Σπάρτης, σε εκδήλωση με θέμα «Γιάννης Ρίτσος. Τρία κόκκινα γράμματα, η ζωή και το έργο του». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο, το οποίο επιμελήθηκε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.
  • Την Κυριακή 1η Ιούλη:

-- Η ΚΟΒ Κεντρικής Υπαίθρου Ηρακλείου πραγματοποιεί στις 11 π.μ., στο οροπέδιο Παράσυρτα (Εμπαρος), εκδήλωση για τη μάχη του ΔΣΕ στη Μαγερεύτρα, τον Ιούνη του 1947. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, και θα κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο που έχει ανεγείρει η ΤΕ Ηρακλείου του Κόμματος. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι από τη μουσική ομάδα της ΚΝΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., οι Οργανώσεις Εβρου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Σουφλίου, για να τιμήσουν τους 8 αγωνιστές πατριώτες που εκτέλεσαν το 1944 οι ναζί. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Σιδέρης Μιχαηλίδης, Γραμματέας της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, και θα χαιρετίσει η Σωτηρία Δευτεραίου, Γραμματέας του ΤΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

  • Την Τετάρτη 4 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει στο Μνημείο στην Αγ. Τριάδα στο Αγρίνιο εκδήλωση αφιερωμένη στους 120 αγωνιστές, κομμουνιστές, ΕΑΜίτες που εκτελέστηκαν στις 14/4/1944 από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Λαμπροκωστοπούλου, Γραμματέας της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει η παράδοση των πρωτότυπων τελευταίων γραμμάτων του Πάνου Αλεξά από την οικογένειά του. Ο Πάνος Αλεξάς ήταν ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης του ΚΚΕ στο Αγρίνιο, ενώ ήταν και παίκτης του Παναιτωλικού.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά

Τη Δευτέρα 2 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, θα πραγματοποιηθεί τελικά η εκδήλωση της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Η εκδήλωση περιλαμβάνει παιχνίδι escape room, τουρνουά μπάσκετ και παράσταση Καραγκιόζη. Δηλώσεις συμμετοχής για το τουρνουά στο τηλέφωνο 6978.419.042.

Επίσης, εκδήλωση με θέμα την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 4 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην παραλία του Βόλου (Τράπεζα της Ελλάδας).

«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Τη Δευτέρα η εκδήλωση για τα δέκα χρόνια λειτουργίας

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας του διοργανώνει τη Δευτέρα 2 Ιούλη, στις 7 μ.μ., το «Σπίτι του Αγωνιστή», στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαιρετισμό από τον Κώστα Μαραγκουδάκη, απερχόμενο πρόεδρο. Ομιλία από τον Στέλιο Λάμπρου, πρόεδρο του ΔΣ. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη». Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας από τη δράση του Ιδρύματος.

Στο Αστρος Κυνουρίας

Την Παρασκευή 13 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., η ΤΕ Αρκαδίας διοργανώνει στο Χάνι Κουλουρά στο Αστρος Κυνουρίας πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του ανακατασκευασμένου μνημείου προς τιμήν των μαχητών του ΔΣΕ της περιοχής και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ