ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2018 - Κυριακή 1 Ιούλη 2018
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Με νέες δυνάμεις συνεχίζεται η μάχη για να γίνει στήριγμα των εργατών

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» μέλη του προεδρείου της νέας διοίκησης

Μετά από την πολύμηνη μάχη που έδωσαν σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της Πάτρας, για να σταματήσουν η νοθεία και η απάτη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, για να σταματήσει το ΕΚΠ να είναι προσδεδεμένο στο άρμα της μεγαλοεργοδοσίας, οι αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στις 17 Ιούνη χωρίς νόθους αντιπροσώπους και η ανάδειξη της νέας διοίκησης αποτελούν σημαντικό σταθμό στην προσπάθεια να αλλάξει ρότα το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Βάζοντας στο επίκεντρο του σχεδιασμού της τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων της πόλης, η νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης στους εργαζόμενους της πόλης και προχωρά άμεσα σε αγωνιστικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης. Ηδη πραγματοποίησε συνάντηση - παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα εργατικά «ατυχήματα», προετοιμάζει την απεργία στο Εμπόριο στις 15 Ιούλη, ενώ νωρίτερα, την Τετάρτη 4 Ιούλη, καλεί σε σύσκεψη όλα τα σωματεία - μέλη του ΕΚΠ, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στην αίθουσα του ισογείου με θέμα: «Οι εξελίξεις στο ΕΚΠ μετά και τις τελευταίες αρχαιρεσίες, καθήκον μας η οργάνωση της πάλης για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων».

Για τη μάχη όλου αυτού του διαστήματος και για το πώς αυτή συνεχίζεται, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος, η αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της νέας διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ενισχύουμε την οργάνωση και τους αγώνες, βάζουμε στο επίκεντρο τα οξυμένα εργατικά προβλήματα

Γενικός γραμματέας του ΕΚΠ και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας

Τους τελευταίους μήνες δώσαμε μια σκληρή αλλά δίκαιη μάχη για να αλλάξει προσανατολισμό το ΕΚΠ. Μάχη απέναντι σε μηχανισμούς της εργοδοσίας και πρακτικές του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που με νοθείες και απάτες αλλοίωναν χρόνια τώρα τον πραγματικό συσχετισμό. Δεν ήταν εύκολος ο δρόμος έως εδώ. Ηταν σημαντική υπόθεση η στήριξη δεκάδων σωματείων, των εργαζομένων της πόλης μας, άλλων απλών ανθρώπων, νέων, που υπερασπίστηκαν τις συλλογικές μας διαδικασίες, στήριξαν αυτόν τον αγώνα. Αυτές ακριβώς οι δυνάμεις είναι και η εγγύηση για τη συνέχεια.

Ταυτόχρονα, είχαν ιδιαίτερη συμβολή και ορισμένοι τίμιοι συνδικαλιστές που, παρότι δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, στάθηκαν παλικαρίσια σε αυτήν τη μάχη, στον αποκλεισμό της νοθείας και την εκλογή νέας διοίκησης. Στάθηκαν όρθιοι μέχρι τέλους, παρά τις πιέσεις και τη βρώμικη επίθεση.

Η σημαντική αύξηση δυνάμεων της «Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΤΑΣ) , η ανάδειξή της σε πρώτη δύναμη, είναι ελπίδα για την εργατική τάξη της πόλης μας. Θα βοηθήσει ώστε να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των σύγχρονων αναγκών μας. Να οργανωθεί η απάντηση απέναντι στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Ταυτόχρονα, μας βάζει μπροστά σε νέες και αυξημένες ευθύνες. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και μαζί με τις διοικήσεις των σωματείων, όλους τους εργαζόμενους κάθε χώρου και κλάδου να ανταποκριθούμε στα νέα καθήκοντα, στην προσπάθεια για να αλλάξει ρότα το ΕΚΠ.

Για το λόγο αυτό η ΤΑΣ θα διαθέσει όλες της τις δυνάμεις, θα αξιοποιήσει κάθε παραπάνω δυνατότητα, κάθε έδρα στη διοίκηση του ΕΚΠ για να δυναμώσει η οργάνωση των εργατών στους χώρους δουλειάς. Για να είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, μέσα από μαζικές διαδικασίες και συνελεύσεις. Για να μην περάσει η προσπάθεια εργοδοσίας και κυβέρνησης να βάλουν στο γύψο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των απωλειών μας, για να δυναμώσουμε την πάλη για όσα έχουμε ανάγκη εμείς και οι οικογένειές μας.

Το επόμενο διάστημα, βάζουμε στο επίκεντρο της δράσης μας τα οξυμένα προβλήματα στην περιοχή μας! Τα μικρά και μεγάλα προβλήματα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Θα αναμετρηθούμε με φαινόμενα απληρωσιάς και εντατικοποίησης, θα απαιτήσουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, θα ανοίξουμε ζητήματα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις μισθών, για την κυριακάτικη αργία κ.ά.

ΓΙΩΤΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Να γίνει το Εργατικό Κέντρο σπίτι όλων των εργαζομένων

Αντιπρόεδρος του ΕΚΠ και πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας

Το Εργατικό Κέντρο της πόλης μας τα τελευταία χρόνια είχε χάσει τον προσανατολισμό του, την έννοια και υπόσταση που πρέπει να έχει το 4ο μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της Ελλάδας. Από σπίτι όλων των εργατών της Πάτρας, είχε γίνει ένα κλειστό κλαμπ ολίγων εκλεκτών της πλειοψηφίας της πρώην διοίκησής του (ΠΑΣΚΕ).

Ολες οι δημοκρατικές δυνάμεις - αντιπρόσωποι - της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτήν την εικόνα και να επανέλθουν στην κανονικότητα η λειτουργία και ο θεσμός του ΕΚΠ. Να είναι το σπίτι όλων των εργαζομένων, το αποκούμπι και το στήριγμά τους. Να εμπιστευτούν πάλι οι εργαζόμενοι το ΕΚΠ.

Θα συνεχίσουμε αυτήν τη συνεργασία οι δημοκρατικές δυνάμεις, για να καθαρίσουμε το ΕΚΠ από τους νόθους αντιπροσώπους, που σκοπό είχαν μόνο τον έλεγχο της πλειοψηφίας της διοίκησης και τη λειτουργία του με αδιαφάνεια και παράνομες διαδικασίες.

Ολες οι παρανομίες και παρατυπίες, απ' όπου και αν προέρχονται, θα βγουν στο φως και οι συνάδελφοί μας θα μάθουν την αλήθεια, ώστε να δικαιώσουν αυτόν τον αγώνα που εδώ και εφτά μήνες δίνουμε, με άδικες δικαστικές αποφάσεις, χαρακτηρισμούς και προσωπικές επιθέσεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΣ
Συστράτευση ενάντια στο διαμελισμό των εργασιακών μας δικαιωμάτων

Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας μετά από επίμονη προσπάθεια βρίσκει επιτέλους το δρόμο του. Αυτό επετεύχθη με τη συμβολή των σωματείων - μελών του, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια συσκότισης, αποπροσανατολισμού και συκοφάντησης της Προσωρινής Διοίκησης, που εν μέσω δυσκολιών αλλά και εμποδίων, που έβαλαν κάποιοι που αρνούνται να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα, έφερε εις πέρας την αποστολή της.

Οσοι νόμισαν ότι θα διακόψουν την προσπάθειά μας απογοητεύτηκαν, γιατί πλέον οι εργαζόμενοι αλλά και η κοινωνία κατάλαβαν και έχουν υπόψη το τι συνέβαινε και τι συμβαίνει στο Εργατικό Κέντρο.

Εχει πλέον εκλεγεί μια νέα διοίκηση, που είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι πρέπει για τους εργαζόμενους και για όσους έχουν ανάγκη συνδρομής σε προβλήματα που οι δύσκολοι καιροί που ζούμε έχουν φέρει σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Ζητάμε τη συστράτευση όλων για να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές που διαμέλισαν τα εργασιακά μας δικαιώματα. Θεωρούμε ότι αυτό είναι υποχρέωση και δικαίωμα όλων.

Κάνουμε το πρώτο και καθοριστικό βήμα και θα συνεχίσουμε, προκειμένου να διορθώσουμε τα προβλήματα που δημιούργησαν κάποιοι εις βάρος των εργαζομένων.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων

Τις κινητοποιήσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνεχίζουν τα Σωματεία των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα:

-- Την Τρίτη 3 Ιούλη, στην Κομοτηνή, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία, οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης καλούν σε συγκέντρωση. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

-- Την Τετάρτη 4 Ιούλη, στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ν. Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης.

-- Την Τετάρτη 11 Ιούλη, θα γίνει παγκρήτια συνταξιουχική κινητοποίηση στον Αγιο Νικόλαο. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραλάκης, γγ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Στις 13 Ιούλη η συναυλία του ΠΑΜΕ

«Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για την τελική νίκη των λαών»: Με αυτό το σύνθημα, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στη συναυλία που οργανώνει την Παρασκευή 13 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στο δημοτικό θέατρο στο Αλσος Νέας Σμύρνης. Στη συναυλία θα πάρουν μέρος μουσικοί από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και από το συγκρότημα «Ναζίμ Χικμέτ» από την Τουρκία, που θα παρουσιάσουν μελοποιημένα έργα του Γιάννη Ρίτσου και του Ναζίμ Χικμέτ. Με την πρωτοβουλία αυτή το ΠΑΜΕ δίνει συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, ενάντια στον πόλεμο και την προσφυγιά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ