ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Παρακαταθήκη η πείρα της απεργίας στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Ολοκληρωμένο σχέδιο συνέχισης του αγώνα με εναλλαγές μορφών πάλης κατέθεσε η ΔΑΣ - ΟΤΑ. Με ευθύνη της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής» και της ΔΑΚΕ δεν πάρθηκε καμιά απόφαση για κινητοποιήσεις

Από τη χτεσινή πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
«Εχουμε μπροστά μας ένα σκληρό και διαρκή αγώνα που δεν τελειώνει σήμερα. Συνεχίζουμε», τονίζει η ΔΑΣ - ΟΤΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ, στην οποία κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο συνέχισης του αγώνα των εργαζομένων στους δήμους, με εναλλαγές των μορφών πάλης, ωστόσο με ευθύνη των παρατάξεων «Συνδικαλιστική Ανατροπή» και ΔΑΚΕ δεν πάρθηκε καμία απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η ΔΑΣ - ΟΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα Γενικές Συνελεύσεις στους δήμους και την Τρίτη, με ευθύνη των σωματείων, να παρακολουθήσουν την αποστολή των αρχείων πληρωμής στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκτεταμένη απληρωσιά των συμβασιούχων να απαντήσουν με νέα απεργιακή κινητοποίηση.

Η δε Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συνεδριάσουν τα ΔΣ των Σωματείων και να ακολουθήσει Γενικό Συμβούλιο την επόμενη βδομάδα.

Νωρίτερα χτες, στο πλαίσιο της χτεσινής 24ωρης απεργίας, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στους δήμους, ενάντια στις δρομολογούμενες απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων, προβάλλοντας το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ - ΟΤΑ

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΑΣ - ΟΤΑ έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι, όπως είχαμε δηλώσει από την αρχή, έχουμε μπροστά μας ένα σκληρό και διαρκή αγώνα που δεν τελειώνει σήμερα. Συνεχίζουμε.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συναδέλφους που συνέβαλαν για την επιτυχία της σημερινής κινητοποίησης, όπως και των προηγούμενων ημερών, χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την ανάδειξη του κοινού αγωνιστικού μετώπου μονίμων και συμβασιούχων εργαζομένων.

Η καθαρή μας πρόταση, μετατροπής όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, βοήθησαν τόσο στη δημιουργία του κοινού αγωνιστικού μετώπου όσο και στη στήριξη και αλληλεγγύη της κοινωνίας σε αυτό τον αγώνα, παρά τη λυσσαλέα επίθεση που δεχτήκαμε.

Στην αντίπερα όχθη, οι κινητοποιήσεις προκάλεσαν την αποκάλυψη του μαύρου μετώπου που στέκεται ενάντια στους εργαζόμενους. Κυβέρνηση, κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια, που στηρίζουν την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, τα ΜΜΕ των εργολάβων, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων. Είναι το μαύρο μέτωπο που απαιτεί υποταγή των εργαζομένων για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Αποκαλύφθηκε η κοροϊδία της κυβέρνησης, που έταζε νομοθετική ρύθμιση για μονιμοποίηση. Η πρόταση που κατέθεσε και ψηφίστηκε εμπεριέχει τα στοιχεία των μαζικών απολύσεων και της αποψίλωσης υπηρεσιών, με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών.

Οσο κι αν προσπάθησε η κυβέρνηση να εμφανίσει σαν υποκινητή τη ΝΔ για να συκοφαντήσει τον αγώνα μας, αποδείχθηκε ότι και οι δύο υπηρετούν την ίδια πολιτική, τις απολύσεις και την ιδιωτικοποίηση. Οι δήμαρχοι αποκαλύφτηκαν για το πόσο "ανεξάρτητοι" είναι, φάνηκε το πόσοι πρόθυμοι είναι να υλοποιήσουν την πολιτική αυτή, με πρωτεργάτη το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη. Οι εργαζόμενοι αναγνώρισαν και τους αγωνιστές δημάρχους, που με συνέπεια στέκονται στο πλευρό τους, στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ, η ΔΑΣ - ΟΤΑ πρότεινε την ανάγκη να υπάρξει απάντηση στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που απειλούσε με επίταξη, εισαγγελείς και στρατό.

Κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο συνέχισης του αγώνα με εναλλαγές μορφών. Στη συνεδρίαση, με ευθύνη των παρατάξεων "Συνδικαλιστική Ανατροπή" και ΔΑΚΕ δεν πάρθηκε απόφαση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να γίνουν τη Δευτέρα Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους δήμους, την Τρίτη με ευθύνη των σωματείων να παρακολουθήσουμε την αποστολή των αρχείων πληρωμής στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, και σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκτεταμένη απληρωσιά των συμβασιούχων να απαντήσουμε με νέα απεργιακή κινητοποίηση.

Στις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων που πρέπει να γίνουν άμεσα χρειάζεται:

  • Να γίνει κατανοητό το μαύρο μέτωπο που υπάρχει απέναντί μας και η ανάγκη να ενταθεί η οργάνωση στους χώρους δουλειάς ενάντια σε αυτό.
  • Να υπερασπιστούμε, να προφυλάξουμε και να ενισχύσουμε το αγωνιστικό μέτωπο μονίμων και συμβασιούχων σε όλα τα σωματεία και τους χώρους δουλειάς.
  • Να αξιοποιήσουμε τη στήριξη και αλληλεγγύη της κοινωνίας που στέκεται δίπλα μας σε ένα δύσκολο αγώνα ο οποίος, επιπλέον, διεξάγεται σε ιδιαίτερες επιβαρυντικές κλιματολογικές συνθήκες. Να δώσουμε τη μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων όλων των κλάδων.
  • Να κάνουμε κουρέλι την τροπολογία της κυβέρνησης, μην επιτρέποντας τις επόμενες μέρες καμιά απόλυση, κανείς συμβασιούχος να μη μείνει απλήρωτος».
Η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση

Με συνθήματα όπως «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Μόνιμη δουλειά ζητάει η εργατιά, κόντρα σε μνημόνια και αφεντικά», οι εργαζόμενοι στους δήμους πραγματοποίησαν χτες το πρωί πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν συμβασιούχοι από Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Θεσπρωτία, Βόλο, Βόρεια Εύβοια, Πυλαία - Χορτιάτη, Αμφίπολη Σερρών κ.λπ., ενώ τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν συνδικάτα και φορείς.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι του Δημοσίου, στο πλαίσιο της χτεσινής παναττικής στάσης εργασίας.

Η συγκέντρωση της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων πραγματοποιήθηκε στην Ομόνοια, με τη συμμετοχή συμβασιούχων από πολλές περιοχές της χώρας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Βαγγέλης Βασιλάκος, μέλος της Παναττικής Επιτροπής, η Σοφία Εξαδάκτυλου, εκ μέρους της Επιτροπής Συμβασιούχων Θεσσαλονίκης και ο Χρύσανθος Κυριαζής, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Νομού Αττικής. Μίλησε επίσης ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, μεταφέροντας τον αγωνιστικό χαιρετισμό των 5 δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στο πλευρό των συμβασιούχων βρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Πάτρας και Χαϊδαρίου, Α. Αθανασόπουλος και Μ. Χουδελούδης αντίστοιχα.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στη Βουλή, εκεί όπου οι απεργοί αντίκρισαν τις κλούβες των ΜΑΤ να έχουν φράξει τη Β. Σοφίας, στο ύψος των «λουλουδάδικων», σε μια νέα κυβερνητική επίδειξη αυταρχισμού.

Εκδήλωση για τις κινητοποιήσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ

Τη Δευτέρα 3/7 στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) η ΤΟ Περιφερειακής και Κεντρικής Διοίκησης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση με θέμα: «Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ