ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ & ΔΡΑΣΗ»

-- Ξεκινά το 17ο Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες στην Αθήνα

-- Αποσπάσματα από την ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση στα Χανιά

-- Πλευρές της συζήτησης στην εκδήλωση της ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής με θέμα «Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την ανάπτυξη στον Τουρισμό - Επισιτισμό; Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και η απάντηση που πρέπει να δώσει το εργατικό κίνημα»


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ξεκινά σήμερα το Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες

Σήμερα ανοίγει τις πύλες του το 17ο Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια (Πατησίων 307), με σύνθημα: «Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες αγωνιζόμαστε οργανωμένα και ενωμένα ενάντια στον καπιταλισμό - Παλεύουμε για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό».

Αύριο, Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι χώροι του πάρκου ΦΙΞ διαμορφώνονται κατάλληλα για να φιλοξενήσουν τα περίπτερα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Σε ειδικά ταμπλό με φωτογραφικό υλικό θα ξεδιπλώνονται στιγμιότυπα από τη δράση του Κόμματος για την οργάνωση της κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών.

Το «παρών», επίσης, θα δώσουν 19 μεταναστευτικές κοινότητες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, με κάποιες από αυτές να συμμετάσχουν και στο πολιτιστικό πρόγραμμα.

Ξεχωριστό θα είναι, επίσης, το πρόγραμμα που θα απασχολήσει τα μικρά παιδιά που θα έρθουν με τις οικογένειές τους στο ΦΙΞ. Ο παιδότοπος είναι έτοιμος να δεχτεί Ελληνόπουλα, μεταναστόπουλα και προσφυγόπουλα με παιχνίδι, χορευτικά και άλλες δραστηριότητες.

Για δύο μέρες, λοιπόν, το πάρκο ΦΙΞ στο κέντρο της Αθήνας, σε μια περιοχή όπου ζουν και εργάζονται δεκάδες χιλιάδες Ελληνες και μετανάστες, που μοιράζονται κοινές αγωνίες για το παρόν και το μέλλον τους, που βιώνουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση στους τόπους δουλειάς, θα αποτελέσει σημείο συνάντησής τους. Στόχος είναι να δοθεί ώθηση στην κοινή πάλη, να σταλεί μήνυμα ότι εργάτες, φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι και νέοι, ενωμένοι, οργανωμένοι στα συνδικάτα τους, με ΚΚΕ δυνατό και με πάλη ενάντια στον καπιταλισμό μπορούν να ανατρέψουν τη σημερινή βαρβαρότητα, να κατακτήσουν τη ζωή που τους αξίζει.


Στο κάλεσμά της, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ενόψει του Διημέρου, ξεχωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης της εργατικής - λαϊκής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Με συσκέψεις εργαζομένων, όπως από τη Βιομηχανία αλλά και σε συνοικίες αναδείχθηκαν οι αιτίες του πολέμου, η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν και ο δρόμος που πρέπει να βαδίσει το εργατικό κίνημα. Αναδείχτηκε ότι κοινή ρίζα των προβλημάτων Ελλήνων και μεταναστών εργατών είναι ο πόλεμος που δέχεται συνολικά η εργατική τάξη από το κεφάλαιο για να μεγιστοποιήσει το κέρδος του. Οτι για το καπιταλιστικό κέρδος, τα κράτη και οι ενώσεις τους, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξαπολύουν πολέμους με θύματα ολόκληρους λαούς, προκαλώντας τεράστια κύματα προσφύγων και μεταναστών. Οτι για τον ίδιο λόγο, για να ανακάμψουν τα κέρδη των καπιταλιστών εντείνεται η εκμετάλλευση στους τόπους δουλειάς, μεγαλώνουν η επιθετικότητα και η εργοδοτική τρομοκρατία. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται, επίσης, η διέξοδος από αυτήν τη βαρβαρότητα, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Με αφορμή, μάλιστα, τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, η συζήτηση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες εστιάζει και στην πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, που απέδειξε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ζήσουν διαφορετικοί λαοί, με διαφορετική κουλτούρα ειρηνικά και ενωμένοι, να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.


Στην ανακοίνωση που διακινεί η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ολοι εμείς που με τη δουλειά μας παράγουμε τον πλούτο, δεν έχουμε κανένα κοινό συμφέρον, κανέναν κοινό στόχο με τους εκμεταλλευτές μας και τις κυβερνήσεις τους, ούτε στην ειρήνη ούτε στον πόλεμο. Δεν πρέπει, λοιπόν, να δεχτούμε να κάνουμε καμιά θυσία για ξένα συμφέροντα, να πολεμάμε κάτω από ξένη σημαία. Αντίθετα, σε κάθε περίπτωση, έχουμε κοινό συμφέρον να τους αντιπαλέψουμε, δυναμώνοντας την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ μας, όποια κι αν είναι η καταγωγή, το χρώμα, η θρησκεία μας.

Εχουμε όλοι μας αρκετή πείρα, για να καταλάβουμε ότι ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται σε καμιά χώρα, με καμιά κυβέρνηση, με καμιά ιμπεριαλιστική συμμαχία. Αντίθετα, όσο προχωρά γίνεται πιο επιθετικός, πιο βάρβαρος, δημιουργεί μεγαλύτερα αδιέξοδα. Οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών μεγαλώνουν για το μοίρασμα του πλούτου και στη βάση αυτή θα δυσκολεύουν περισσότερο τη ζωή των λαών σε όλες τις χώρες, θα ενισχύουν τον εθνικισμό, το φασισμό, το ρατσισμό, το θρησκευτικό φανατισμό, τις εδαφικές διαφορές, θα φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Επομένως, σήμερα γίνεται πιο αναγκαία και επίκαιρη από ποτέ η ενιαία πάλη των εργατών σε κάθε χώρα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας, όπου οι εργάτες θα πάρουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και θα τις δουλεύουν σχεδιασμένα για την εξυπηρέτηση των δικών τους αναγκών».


Από τις περσινές εκδηλώσεις
Από τις περσινές εκδηλώσεις


Το πρόγραμμα του Διημέρου
Σήμερα, Παρασκευή 30 Ιούνη

Στις 8.30 μ.μ., συζήτηση για την ανάγκη οργάνωσης και συμμετοχής των νέων μεταναστών και προσφύγων στην πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, για το σοσιαλισμό.

Στις 9.30 μ.μ., μουσικοθεατρική παράσταση για την προσφυγιά και τον πόλεμο από το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ.

Στις 11 μ.μ., λαϊκό γλέντι.

Αύριο, Σάββατο 1 Ιούλη

Στις 8 μ.μ., χορευτικό από τον Ρωσικό Σύλλογο «Μπεριόσκα» και παραδοσιακοί χοροί από τη Σρι Λάνκα.

Στις 8.30 μ.μ., ομιλία από τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 9.15 μ.μ., χορευτικό από το συγκρότημα «Μολδάβα», της Ενωσης Ελληνομολδαβικής Φιλίας.

Στις 9.45 μ.μ., χορευτική παράσταση με τίτλο «Από το Δούναβη στον Εβρο», από το Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών.

Στις 10.30 μ.μ., γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια.

  • Στο ΦΙΞ θα λειτουργήσει και τις δύο μέρες παιδότοπος με πλούσια δραστηριότητα: Παιδικές κατασκευές - ζωγραφική, παράσταση Καραγκιόζη, διαδραστικό παιχνίδι με θέμα «Αναζητώντας την ειρήνη», μουσικοθεατρικά, χορευτικό με παιδιά από το Μπανγκλαντές, παιδική παράσταση από ταχυδακτυλουργό κ.ά.

Κοινότητες και σύλλογοι μεταναστών που συμμετέχουν
  • Αιθιοπία
  • Αρμενία
  • Βουλγαρία
  • Γκάνα
  • Ζιμπάμπουε
  • Καμερούν
  • Κένυα
  • Μαδαγασκάρη
  • Μαρόκο
  • Μολδαβία
  • Μπουρκίνα - Φάσο
  • Νιγηρία
  • Πακιστάν
  • Παλαιστίνη
  • Ρωσία
  • Σιέρα Λεόνε
  • Σουδάν
  • Σρι Λάνκα
  • Τανζανία


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ