ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Ανταγωνισμοί και παζάρια γύρω από τη χρεοκοπία του λαού

Αποκαλυπτικές για τον ίδιο το χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ είναι οι δηλώσεις των ηγετών της...

Στο προσκήνιο και το παρασκήνιο εξελίσσονται οι διεργασίες της οξυμένης ενδοαστικής διαπάλης, σε ένα πλαίσιο που σφίγγει ακόμη περισσότερο, διαμορφώνοντας τους όρους για την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις της ηγεσίας της ΕΕ και των κυβερνήσεων της λυκοσυμμαχίας:

Ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, δηλώνει υπέρμαχος της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, λέγοντας «δεν μπορώ να κάνω θαύματα». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από την πλευρά των δανειστών «δεν προτάθηκαν μειώσεις σε μισθούς, αλλά η μείωση στις στρατιωτικές δαπάνες, η αύξηση της φορολογίας των εφοπλιστών, μεγαλύτερη καταπολέμηση της απάτης, άνοιγμα αγορών, όπως για παράδειγμα της ενέργειας». Τα παραπάνω, πέρα από τα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής, φέρνουν στην επιφάνεια και τις αντιθέσεις που συνδέονται με τους οξυμένους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς. Σαφώς πρόκειται, μεταξύ άλλων, για ζητήματα στα οποία φαίνεται να «σκάλωσε» η αντιλαϊκή συμφωνία. Ανοίγοντας παράθυρα συνεννόησης, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε πως «δεν έχω να κάνω νέα πρόταση», για να προσθέσει ωστόσο ότι «η πόρτα είναι ανοικτή». Τέλος, κατηγόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι δεν λέει την αλήθεια και υπογράμμισε ότι «όλος ο πλανήτης γνωρίζει» ότι επί της ουσίας οι Ελληνες ψηφίζουν την Κυριακή με θέμα τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, έδειξε την πόρτα της εξόδου όχι μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά και από την ΕΕ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους «Financial Times», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ενημέρωσε με επιστολή του τον Αλ. Τσίπρα ότι «μετά από συζήτηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες και εξαιτίας απουσίας νέων στοιχείων, δεν βλέπω καμία διάθεση να πάω ενάντια στην απόφαση του Γιούρογκρουπ της 27ης Ιουνίου». Ενα «όχι» στο δημοψήφισμα δεν θα είναι διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση, δήλωσε επιπλέον ο Ντ. Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Κίνας.«Αν κάποιος λέει ότι η κυβέρνηση θα έχει μια ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση με ένα "όχι", απλά δεν είναι αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως η αποτυχία του ευρώ θα ήταν αποτυχία της Ευρώπης και κάλεσε σε «συμβιβασμό». Απολύτως θεμιτή χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ.

Παίρνοντας ανοιχτά θέση στο ψευτοδίλημμα που έστησε η συγκυβέρνηση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, δήλωσε ότι το «ναι» στο δημοψήφισμα από τον ελληνικό λαό είναι «καλή βάση για μελλοντική συνεργασία». Οπως είπε, πρέπει να βρεθεί τρόπος να χτιστεί μια γέφυρα στο διάστημα των τεσσάρων ημερών που μεσολαβεί μεταξύ της Τρίτης που λήγει το πρόγραμμα και της Κυριακής.

Η δε Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συζήτησε χτες τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, «καλεί όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος της Τρίτης προκειμένου να συζητήσουν το πώς μπορούν να αποφευχθούν οι αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα και τους πιθανούς τρόπους για παράταση του προγράμματος, ως προσωρινό μέτρο, για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος».

Η πόρτα παραμένει ανοικτή για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ακόμη και μετά την κατάρρευση, το Σαββατοκύριακο, δήλωσε και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντ. Κάμερον, τόνισε πως κατά την άποψή του η Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει στο ευρώ, στην περίπτωση υπερψήφισης του «όχι». Οπως προκύπτει, ο ίδιος αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ, κατά το πρότυπο της Βρετανίας. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζ. Οζμπορν, μιλώντας στη Βουλή της χώρας του, σημείωσε ότι η Βρετανία έχει καταρτίσει σχεδιασμούς για να παράσχει βοήθεια στους υπηκόους της στην Ελλάδα εάν η κατάσταση επιδεινωθεί μετά την επιβολή ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίων.

Την ίδια ώρα, θέσεις γύρω από τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, παίρνουν και οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας. Η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα και ανησυχεί για την πιθανή χρεοκοπία της και την επέκταση των αρνητικών φαινομένων σε ολόκληρη την ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ - Νόβοστι. «Γνωρίζετε, αναμφίβολα, ότι στη Μόσχα παρακολουθούν με τον πλέον επιμελή τρόπο πώς εξελίσσονται τα γεγονότα στην ΕΕ εν μέσω αυτής της κρίσης στην Ελλάδα» είπε.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη έχει τη στήριξη της Κίνας, όταν πρόκειται για τη διαχείριση των προβλημάτων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και το πρόβλημα χρέους στην Ελλάδα».

Επικοινωνία Ομπάμα - Ολάντ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα και ο Γάλλος Πρόεδρος, σε τηλεφωνική επικοινωνία συζήτησαν σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, με στόχο να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη, ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ επισήμανε ότι κάτι τέτοιο «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών που κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ο Λευκός Οίκος σημείωσε επιπλέον ότι η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι μικρή και εκτίμησε ότι η κρίση δεν θα θέσει σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» επισήμανε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου που μετέδωσε το πρακτορείο «Ρόιτερς».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Πλήρως δεσμευμένη» η κυβέρνηση στην ΕΕ και το ευρώ

Μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών είχε απ' το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου.

Στην επικοινωνία με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ ο πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε ότι «παρεμποδίζεται η δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού με το κλείσιμο των τραπεζών» και τον κάλεσε να «υπερασπιστεί τις παραδόσεις της Ευρώπης, ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει την Κυριακή απερίσπαστος»!

Στην κατεύθυνση αυτή του ζήτησε να συμβάλει ώστε να επεκταθεί για λίγες μέρες το πρόγραμμα και να αποκατασταθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Από τον Μ. Σουλτς ζήτησε να στηρίξει η Ευρωβουλή το αίτημα της Ελλάδας για παράταση ώστε να ανοίξουν οι τράπεζες.

Απ' την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ φέρεται να είπε στον Αλ. Τσίπρα ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μιας λύσης. Ακόμα, φέρεται να συνέστησε στον Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει σε μια δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες συνέδεσε τη συζήτηση «για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους».

Είχε προηγηθεί η αποστολή εκ μέρους του Αλ. Τσίπρα αιτήματος για παράταση του προγράμματος, που λήγει απόψε, ενδεχόμενο που απέρριψε το Γιούρογκρουπ στη συνεδρίαση του Σαββάτου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός απηύθυνε το αίτημα στους επικεφαλής των ευρωενωσιακών οργάνων, της ΕΚΤ και στους αρχηγούς των κρατών - μελών, αναφέροντας στην επιστολή του ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος «αποτελεί ένα κυριαρχικό δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων» και ότι το δημοψήφισμα «εστιάζει μόνο στις προτάσεις των θεσμών και δεν εγείρει άμεσα ή έμμεσα οποιοδήποτε θέμα σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη».

Γράφει μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας: «Για να διεξάγουμε το δημοψήφισμα σε ένα ήρεμο και θετικό κλίμα, που θα επιτρέψει στους Ελληνες να λάβουν αυτή την πολύ σημαντική απόφαση χωρίς εξωτερική πίεση, η Ελληνική Δημοκρατία υπέβαλε - στις 27 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup - αίτημα για την παράταση της Κύριας Χρηματοδοτικής Οικονομικής Διευκόλυνσης (MAFA) για περίοδο ενός μήνα από την ημερομηνία της λήξης της. Οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν στις 6 Ιουλίου 2015, με προοπτική επίτευξη μίας συμφωνίας αμέσως μετά, σε εναρμόνιση με την απόφαση των Ελλήνων. Δυστυχώς, και για ασαφείς λόγους, το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό (...) Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ζητήσω από την κυβέρνησή σας να επανεξετάσει τη θέση της στο θέμα και να στηρίξει την επανεξέταση του αιτήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης με την προοπτική της έγκρισής του. Αυτή η απόφαση θα συμβάλει στον κοινό στόχο της επίτευξης μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και του χρέους, που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».

Υπέρ της παράτασης ο Πρόεδρος της Κύπρου

Αναγκαία θεωρεί την παράταση του προγράμματος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, που απάντησε στην επιστολή του Αλ. Τσίπρα. Οπως είπε, η Λευκωσία οπουδήποτε και σε οτιδήποτε μπορεί, κατά το μέγεθος και τη δυνατότητά της, να συμβάλει στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και στη διαμόρφωση ενός προγράμματος που θα βοηθά, θα το πράξει.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν τα περιθώρια για να γεφυρωθούν οι διαφορές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να ελπίζω ναι», ενώ για το δημοψήφισμα και την αναστολή των διαπραγματεύσεων σημείωσε πως θέλει να ελπίζει ότι «θα ξεπεραστεί με αποφασιστικότητα από πλευράς του Ελληνα πρωθυπουργού, αλλά και από πλευράς των Θεσμών».

Θέλει την ψήφο του λαού «όπλο» για το κεφάλαιο στις αντιλαϊκές διαπραγματεύσεις

Εντολή μέσω του δημοψηφίσματος για συνέχιση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, προκειμένου με «λυμένα χέρια» να υπογράψει τις νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις, ζήτησε χτες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξής του στη ΕΡΤ. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να εστιάσει στην πρόταση των δανειστών, υπερτονίζοντας το αντιλαϊκό της περιεχόμενο, προσπερνώντας την εξίσου αντιλαϊκή πρόταση της κυβέρνησης. Ακόμα παραπέρα ζήτησε και τα εύσημα για την πρόταση αυτή, παρουσιάζοντάς την σαν δήθεν υποχώρηση της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, υπονοώντας ότι αυτή θα ωφελούσε το λαό και ας είναι νέο μνημόνιο. Η υποτιθέμενη «υποχώρηση» - που εκφράστηκε σε 55 σελίδες αντιλαϊκά μέτρα και θα την πληρώσει ακριβά ο λαός - αποτελεί προϋπόθεση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί συμφωνία που θα ευνοήσει την ανάκαμψη κερδών στην Ελλάδα.

Ο Αλ. Τσίπρας με ευφυολογήματα προσπέρασε τις ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες που διαμορφώνονται για τους ανθρώπους του μόχθου μετά το κλείσιμο των τραπεζών, υποστηρίζοντας: «Μεθαύριο ο ήλιος θα βγει απ' την ανατολή, οξυγόνο θα έχουμε για να αναπνέουμε, με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε και απειλές και εκβιασμούς.... έχει περάσει και πιο δύσκολα ο λαός και έχει επιβιώσει...».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε που δεν έγινε δεκτό το αίτημα για παράταση του προγράμματος, κάτι που ερμήνευσε σαν προσπάθεια παρεμπόδισης του δημοψηφίσματος. Στο πλαίσιο αυτής της ανάλυσης προέτρεψε το λαό να ψηφίσει ισχυριζόμενος ότι όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή και το ποσοστό που θα λάβει το «όχι» τόσο περισσότερες οι δυνατότητες που θα έχει η κυβέρνηση για να επιστρέψει στη διαπραγμάτευση με θετικά αποτελέσματα!

«Μανούλα» στην παραπλάνηση του λαού

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό, αλλά δεν θα υπηρετήσει το «ναι». «Σεβόμαστε την ετυμηγορία του λαού, εγώ όμως δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού ... θα σεβαστώ, αυτό είναι το καθήκον μου, την ετυμηγορία του λαού, θα δρομολογηθούν διαδικασίες να γίνει νόμος του κράτους αυτό που θα ψηφίσει ο λαός, ωστόσο δεν θα είμαι παντός καιρού, την πορεία κάποιων που ξεκίνησαν σοσιαλιστές, έγιναν νεοφιλελεύθεροι, μετά μνημονιακοί.... δεν είμαι παντός καιρού ... θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις όπως ορίζει το Σύνταγμα» ανέφερε, προαναγγέλλοντας την παραίτησή του σε περίπτωση επικράτησης του «ναι».

«Η δική μας διάθεση, ο στόχος μας είναι το δημοψήφισμα να αποτελέσει συνέχεια διαπραγμάτευσης με πιο ισχυρά όπλα, στο τραπέζι παραμένει η πρόταση της κυβέρνησης για ήπια προσαρμογή με βάρη σε αυτούς που έχουν δυνατότητα να τα σηκώσουν» υποστήριξε, αλλοιώνοντας το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι η υποστήριξή της στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος θα έχει θετικά για το λαό αποτελέσματα επειδή θα ισχυροποιήσει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Δεν έκρυψε, ωστόσο, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ότι αυτό που αποζητά η κυβέρνηση είναι μια συμφωνία δίχως ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, ρύθμιση του χρέους και χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μέτρα δηλαδή για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας και προς τούτο δεν διστάζει να χαλκεύει νέα αντιλαϊκά δεσμά, διατηρώντας όλα τα παλιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γιατί το ΚΚΕ δεν στηρίζει το «όχι» της κυβέρνησης και καλεί το λαό να ψηφίσει τη δική του πρόταση, αφού αυτή δεν περιλαμβάνεται στο ερώτημα του δημοψηφίσματος;

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θέτει ένα ψεύτικο - εκβιαστικό δίλημμα σε βάρος του λαού. Ζητάει απ' το λαό να επιλέξει ανάμεσα στην πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ και την πρόταση της κυβέρνησης. Ετσι θα ερμηνευτεί το «όχι» απ' την κυβέρνηση που λέει ότι πάλι θα διαπραγματευτεί μέσα στην ΕΕ για μια βελτιωμένη συμφωνία, ότι είναι «ναι» στη δική της πρόταση, «ναι» στην ΕΕ. Αυτό είπαν τα στελέχη τους απ' την πρώτη στιγμή. Τι ερώτημα θέτει στην ουσία το δημοψήφισμα; Θέλετε το ΣΥΡΙΖΑικο μνημόνιο των 8 δισ.. ή το τροϊκανό των 9 δισ; Και ουσιαστικά βάζει το λαό να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, με ποιο μνημόνιο θα τον σφαγιάσουν. Καλούμε το λαό να ακυρώσει τα διλήμματα και ν' απορρίψει τα μνημόνια, σε όλες τις εκδοχές τους. Να μη διαλέξει δηλαδή μνημόνιο.

Γι' αυτό το λόγο το ΚΚΕ πρότεινε στη Βουλή, στο δημοψήφισμα να μπουν και τα ερωτήματα: ΟΧΙ στην πρόταση της κυβέρνησης, αποδέσμευση απ' την ΕΕ, κατάργηση μνημονίων και το αρνήθηκε η κυβέρνηση. Αυτή είναι η «δημοκρατία» τους και ο δήθεν σεβασμός τους στη λαϊκή θέληση.

Το πραγματικό, γνήσιο «ΟΧΙ» είναι η πρόταση του ΚΚΕ, που είναι όχι στα μνημόνια και την ΕΕ. Και αυτό καλούμε τον ελληνικό λαό να εκφράσει, ρίχνοντας στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ. Να διαμορφωθεί ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα αντίστασης στην ΕΕ.

Μπορεί ν' απέκλεισαν αυτήν τη πρόταση απ' το δημοψήφισμα, το πολιτικό ρεύμα όμως και το μήνυμα που στέλνει δεν μπορούν όσο κι αν θέλουν να το ακυρώσουν. Αυτό καλούμε το λαό να κάνει, χωρίς φόβο, απορρίπτοντας τους εκβιασμούς τόσο των ξένων όσο και της κυβέρνησης, απορρίπτοντας το μονόδρομο που λέει εδώ θα μείνουμε και θα παζαρεύουμε τη φτώχεια μας. Η απάντηση είναι: Οχι στην πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Οχι στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία.

ΦΟΡΕΙΣ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
«Εκκλήσεις» υπεράσπισης των στρατηγικών επιλογών του

«Από τη στιγμή που η Ευρώπη ταυτίζει το "όχι" με την έξοδο από την Ευρωζώνη, θεωρώ ότι η μόνη απάντηση που πρέπει να δώσουμε, είναι το "ναι"», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, κατά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Αντ. Σαμαρά. Επιβεβαιώνοντας ότι στρατηγική επιλογή των κυρίαρχων τμημάτων της εγχώριας αστικής τάξης παραμένει η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, ο πρόεδρος των βιομηχάνων διαβεβαίωσε ότι «όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς είναι υπέρ μιας Ελλάδας ισχυρής μέσα στην Ευρωζώνη» και ότι είναι επιτακτική ανάγκη, τόσο γι' αυτούς, όσο και για τους εργαζόμενους, «ο πολιτικός κόσμος να συνεννοηθεί, να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη και να συνάψει μια συμφωνία πριν να είναι αργά».

Σήμερα, οι εργοδοτικές οργανώσεις και φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων), μετά από αίτημά τους, θα συναντηθούν με τον Αλ. Τσίπρα. Είχε προηγηθεί επιστολή τους χτες στον πρωθυπουργό, με την οποία απηύθυναν «έκκληση να παραμεριστούν πολιτικές, προσωπικές και κομματικές διαφορές και όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου να συνδράμουν την κυβέρνηση προκειμένου να εξευρεθεί άμεση λύση, πριν την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης».

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και κάνει έκκληση για πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού για νέα, δικαιότερη συμφωνία, με ομοψυχία και παραμονή στην Ευρωζώνη. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η απόφαση για δημοψήφισμα με επακόλουθο το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων δημιουργεί ένα άνευ προηγουμένου αποπνικτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων.

Οι αγωνίες τους εστιάζονται στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, «τη στιγμή που προσπαθούν με όλα τα μέσα να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στις αγορές του εξωτερικού», ενώ σχετικά με τον τουριστικό και άλλους κλάδους επισημαίνουν ότι πλήττονται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, σημειώνει πως «η απάντηση στην αδιαλλαξία των εταίρων και πιστωτών μας δεν πρέπει να είναι η αυτοκτονία της χώρας μας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αναζητούν «διευρυμένη εντολή» για νέα μνημόνια

Αποκαλύπτοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι ν' αποσπάσει απ' το λαό νομιμοποίηση για τις νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις που διαπραγματεύεται, ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, δήλωσε χτες ότι το «ναι» κλείνει τη συζήτηση για περαιτέρω διαπραγμάτευση, ενώ το «όχι» την ανοίγει.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σιγοντάροντας τον εκβιασμό του λαού, είπε ότι αν επικρατήσει το «ναι», «θα επιδεινωθούν τα φαινόμενα που γνωρίζουμε τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως μείωση συντάξεων», ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «εξακολουθεί να επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία» και ακόμα ότι «το δημοψήφισμα είναι μια διαπραγμάτευση με άλλα μέσα».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης, δεν έχασε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη στοίχιση του λαού πίσω απ' την κυβερνητική πρόταση, που ταυτίζεται σχεδόν με αυτή των δανειστών, σαν επίδειξη «δύναμης, αντοχής και αγωνιστικού πνεύματος, αντάξιου των μεγάλων παραδόσεών του» απέναντι στους δανειστές, προσπερνώντας σαν ανύπαρκτη την κυβερνητική πρόταση που φορτώνει στις πλάτες του λαού μέτρα 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα, μια σειρά στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή του δημοψηφίσματος, θεωρώντας ότι υπήρχαν προσφορότεροι τρόποι για την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «η επιλογή είναι του πρωθυπουργού. Ανήκω σε μια κυβέρνηση και ακολουθώ προφανώς τις αποφάσεις της. Τα ζητήματα αυτά θα τα λύσει ο ελληνικός λαός και θα τα καταγράψει ο ιστορικός του μέλλοντος. Δεν έχει σημασία τι θα κάνω εγώ».

Ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, έπειτα από μέρες σιωπής, έγραψε στο Twitter ότι όπου «υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος».

Πλέον ηχηρή η παρέμβαση του επίσης ευρωβουλευτή Κ. Χρυσόγονου, ο οποίος δημοσιοποίησε χτες επιστολή του στον πρωθυπουργό απ' τον περασμένο Μάρτη, με την οποία ζητούσε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συμμετοχή της χώρας στις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα γίνει κάτι χειρότερο από Ζιμπάμπουε! «Η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή και αν επιχειρηθεί, η κατάληξη θα είναι η χώρα να επιστρέψει στο μνημονιακό εγκλωβισμό υπό χειρότερους όρους (σαν τον κρατούμενο που επιχειρεί απόδραση και αφού αποτύχει, καταλήγει στην απομόνωση της φυλακής). Οφείλουμε να αγωνιστούμε μέσα στα υπάρχοντα ευρωπαϊκά και διεθνή (=ΔΝΤ) πλαίσια...», υποστηρίζει ο Κ. Χρυσόγονος. Στην πραγματικότητα, ο ευρωβουλευτής υποδείκνυε στην κυβέρνηση διαπραγματευτική τακτική και εκφράζει σήμερα τη ...λύπη του που δεν εισακούστηκε η πρότασή του, η οποία μεταξύ άλλων εισηγούταν και τη συμμετοχή στην ομάδα διαπραγμάτευσης νομικών εγνωσμένου κύρους...

Ο Μ. Γλέζος, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Βήμα», δήλωσε ότι αν επικρατήσει το «ναι», τότε «η Βουλή πρέπει να διαλυθεί άμεσα και να πάμε γρήγορα σε πρόωρες εκλογές».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι χτες πύκνωσαν οι πληροφορίες πως επίκειται παρέμβαση βουλευτών του κόμματος υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αυτή είναι η ΕΕ και δεν εξανθρωπίζεται

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων: «Οι δηλώσεις Ευρωπαίων (Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ κ.λπ.) αποτελούν έναν ωμό εκβιασμό απέναντι στον ελληνικό λαό για ν' αποδεχτεί την πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. Αυτή είναι η ΕΕ και όσοι, όπως η κυβέρνηση, συντηρούν την αυταπάτη ότι μπορεί αυτό το οικοδόμημα να εξανθρωπιστεί, μέσα από διαπραγματεύσεις, λένε ψέματα στο λαό. Γι' αυτό και το ΚΚΕ καλεί το λαό ν' απορρίψει τους εκβιασμούς στηρίζοντας την πρόταση του ΚΚΕ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ