ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Διαβεβαιώσεις στα ιμπεριαλιστικά κέντρα ότι η κυβέρνηση θέλει να τα βρούνε

«Η πρόταση που κάναμε στο Eurogroup παραμένει πάνω στο τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς, επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση των αντιλαϊκών παζαριών

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Ντ. Πιρς

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Ντ. Πιρς
Συναντήσεις με τους πρέσβεις των 28 κρατών - μελών της ΕΕ, της Νορβηγίας, της Ελβετίας, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και του Ισραήλ είχε διαδοχικά χτες, στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, στον απόηχο της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να πάει σε δημοψήφισμα. Ουσιαστικά τούς παρείχε διαβεβαιώσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση επ' ουδενί δεν επιθυμεί ρήξη με τους εταίρους της, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, αντιθέτως, με το δημοψήφισμα θέλει να δώσει νέα ώθηση στα παζάρια μαζί τους...

Ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, έδωσε το περίγραμμα των τοποθετήσεών του απέναντι στους ξένους πρέσβεις: «Η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, «ούτε έχει καμιά διάθεση να φύγει από το ευρώ, ούτε έχει πει τέτοιο πράγμα, αλλά ούτε και έχει διάθεση να υποταγεί. Στο δίλημμα "υποταγή ή grexit", η Ελλάδα έχει επιλέξει τη μάχη για περισσότερη δημοκρατία στην ΕΕ και στη χώρα μας. Με άλλα λόγια, τους εξήγησα ότι το δημοψήφισμα είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης, που βάζει τον ίδιο το λαό να εκφράσει την άποψή του σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα», ενώ πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε με όλους τους τρόπους ότι η πρόταση που κάναμε στο Eurogroup παραμένει πάνω στο τραπέζι και είμαστε πάντα ανοιχτοί να συνεχίσουμε αυτήν τη διαπραγμάτευση».

Την ίδια στιγμή, επιδιώκοντας να συντηρήσει την αυταπάτη περί δυνατότητας «φιλολαϊκών» αλλαγών στην ΕΕ, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιρλανδίας: «Τους θύμισα το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, όπου είχαν ήδη εγκρίνει την τότε Συνθήκη 20 κράτη - μέλη και η Ιρλανδία το αρνήθηκε και ανάγκασε την ΕΕ να ξαναρχίσει όλη τη διαπραγμάτευση». Μιλά, δηλαδή, για το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, στο οποίο οι Ιρλανδοί απέρριψαν τη Συνθήκη. Δε λέει βέβαια ότι η αστική τάξη της χώρας, σε συνεργασία με την ΕΕ, προβάλλοντας ως «φιλολαϊκές» ορισμένες επιμέρους τροποποιήσεις, επέβαλε τη διενέργεια και δεύτερου δημοψηφίσματος, όπου και απέσπασε την έγκριση της ευρωενωσιακής συνθήκης...

Εκφράζοντας, επίσης, την «αγωνία» της κυβέρνησης για τη χασούρα που μπορεί να έχει το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον κλάδο του Τουρισμού, ο Ν. Κοτζιάς έσπευσε να «εξηγήσει» στους πρέσβεις «τα ειδικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τους τουρίστες, τη δυνατότητα οι τουρίστες με τις κάρτες τους να παίρνουν όσα χρήματα χρειάζονται, διότι αυτά επιστρέφουν αυτόματα στους λογαριασμούς των ελληνικών τραπεζών. Και τους παρακάλεσα να βοηθήσουν το μεγάλο ρεύμα τουρισμού που υπάρχει στη χώρα μας (...) να συνεχίσει, γιατί είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ και των άλλων κρατών και της Ελλάδος»...

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Ντ. Πιρς, μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Κοτζιά εκτίμησε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για συμφωνία προκειμένου να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη». Σχετικά με τη στάση άλλων πρέσβεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γερμανός αποχώρησε από το υπουργείο... προβληματισμένος.

Διαβεβαιώσεις και στους ΥΠΕΞ Γερμανίας - Ρωσίας

Το απόγευμα, ο Ν. Κοτζιάς είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Γερμανίας, Φ. Στάινμαγιερ και Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο: «Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι ουδεμία ανησυχία προκύπτει από την έκφραση του δημοκρατικού δικαιώματος του ελληνικού λαού μέσω του δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αλλά αντιθέτως αγωνίζεται για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με τους εταίρους της».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ν. Κοτζιάς και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας.

Οι «ιοί» του αντικομμουνισμού ξαναχτυπούν...

Ο γνωστός για τον αντικομμουνισμό του, από τη θητεία του στους «Ιούς» της «Ελευθεροτυπίας», Τάσος Κωστόπουλος ξαναχτύπησε με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στο άρθρο του αναπαράγει όλο το φασιστικής έμπνευσης οχετό, ότι το ΚΚΕ καθοδηγείται από χαφιέδες, πράκτορες κ.λπ. Αρθρο που κάλλιστα θα μπορούσε να φιλοξενηθεί στον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής.

Αλλωστε και οι χρυσαυγίτες, στην ιστοσελίδα τους, ανάλογου περιεχομένου εμετική αρθρογραφία δημοσιεύουν αυτές τις μέρες, σ' ένα συμπτωματικό συντονισμό, όχι μόνο με τον αρθρογράφο της «ΕφΣυν», αλλά και με άλλα προβοκατόρικα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Αποδεικνύοντας ότι ο συντονισμός ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑίικα και χρυσαυγίτικα επιτελεία είναι... «ανωτέρου επιπέδου».

Το αντικείμενο του άρθρου είναι βέβαια η στάση του ΚΚΕ στο προσεχές δημοψήφισμα.

Πένες που αναπαρήγαγαν όλα τα προσχήματα που συνόδευαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε μια σειρά χώρες (π.χ. Γιουγκοσλαβία), έχουν πρωτοστατήσει στην επίθεση στο ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια, έχουν υπερασπιστεί ακόμα και ασφαλίτικου τύπου χτυπήματα ενάντια στο κίνημα, καλό είναι να σκέφτονται, πριν αναφερθούν σε πράκτορες, ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μη μιλάνε για σκοινί».

Επί της ουσίας, όμως, αυτό που φαίνεται, είναι η έλλειψη επιχειρημάτων των ΣΥΡΙΖΑίων απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ, ότι στο δημοψήφισμα ο λαός θα πρέπει να πει: «ΟΧΙ στην πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. ΟΧΙ στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία». Είναι υποχρεωμένοι να υποστηρίξουν μια επιλογή, αυτή του δημοψηφίσματος, που ξάφνιασε και τους ίδιους, αφού απ' ό,τι φαίνεται, καλά - καλά δε γνώριζαν.

Αποφεύγουν να τοποθετηθούν για την πρόταση που είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός πριν μερικές μέρες στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, πρόταση 47 σελίδων και βάλε, που κατά το 80% είναι ίδια με αυτές των εταίρων τους.

Δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί δεν υιοθέτησαν τα ερωτήματα που πρότεινε το ΚΚΕ. Δεν μπορούν να αντικρούσουν την πρόταση του ΚΚΕ, όπως άλλωστε δεν μπόρεσαν να το κάνουν ούτε στη Βουλή, γι' αυτό έπνιξαν με συνοπτικές διαδικασίες και επικαλούμενοι διαδικαστικά ζητήματα, φοβούμενοι μάλιστα ότι με μια ονομαστική ψηφοφορία θα εκτεθούν βουλευτές τους που λένε λόγια παχιά για ρήξεις και συγκρούσεις, ενώ στην πραγματικότητα φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι την πραγματική ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους!

Αυτό που κυρίως ενοχλεί, είναι ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι αυτή που βοηθά τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να απεγκλωβιστούν από το ψευτοδίλημμα που προσπαθούν να τους επιβάλουν, να μην μπουν κάτω από τις σημαίες αντιμαχόμενων μερίδων της αστικής τάξης και των διεθνών τους συμμάχων (Γερμανών, Γάλλων, Αμερικάνων κ.ά.). Θα ήθελαν, θα τους βόλευε, το ΚΚΕ να έβαζε πλάτη στους σχεδιασμούς τους.

Ελλείψει λοιπόν επιχειρημάτων, ο συντάκτης της «ΕφΣυν» καταφεύγει στην πρακτορολογία. Αλλωστε, το σχήμα είναι απλό, όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι πράκτορας του αντιπάλου μας. Απλό, παλιό, ΠΑΣΟΚικο και αυριανικό, δοκιμασμένο για πάνω από 30 χρόνια.


Κ.

Δηλώσεις συμμετοχής για την επίσκεψη στον Αη Στράτη

Επίσκεψη - προσκύνημα στον Αη Στράτη οργανώνει, για το Σάββατο 18/7, η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος

Επίσκεψη - προσκύνημα στον Αη Στράτη οργανώνει, για το Σάββατο 18 Ιούλη, η ΚΕ του ΚΚΕ. Με την επίσκεψη, που γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, θα τιμηθεί η θυσία μελών του ΚΚΕ και άλλων αγωνιστών που στάλθηκαν για εξόντωση στο «θανατονήσι», τόσο από τη δικτατορία Μεταξά όσο και από μεταπολεμικές κυβερνήσεις. Στην εκδήλωση, θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η αναχώρηση θα γίνει από το Λαύριο και για τη διευκόλυνση της ομαδικής μετακίνησης, θα χρειαστεί να συνταχθεί και να δοθεί έγκαιρα στη ναυτιλιακή εταιρεία λίστα με τα ονοματεπώνυμα των επιβατών μέσα στις επόμενες μέρες, μαζί με το ανάλογο αντίτιμο του εισιτηρίου. Η τιμή έχει προσδιοριστεί στα 35 ευρώ και περιλαμβάνει το εισιτήριο του πλοίου και τη μεταφορά με πούλμαν προς και από το Λαύριο.

Για τις δηλώσεις συμμετοχής, έχει ανοιχτεί κατάλογος στην ΚΟ Αττικής, στις ΤΟ και την ΚΝΕ. Οσοι πρόκειται να ταξιδέψουν, θα πρέπει έγκαιρα να δηλώσουν τη συμμετοχή τους.

ΒΟΥΛΗ
Προς διακοπή των εργασιών λόγω δημοψηφίσματος

Τη διακοπή των εργασιών της Βουλής από σήμερα και μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 5 Ιούλη, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα η προεδρία της Βουλής. Μετά από σχετικό αίτημα που εκφράστηκε χτες από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των περισσότερων πολιτικών κομμάτων, στη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου για τα ΑμεΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, αποφασίστηκε, σήμερα, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, να συγκληθεί εκτάκτως η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, προκειμένου να λάβει τη σχετική απόφαση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ