ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και προπαγάνδιση «φιλοευρωπαϊκού μετώπου»

Αντ. Σαμαράς

Eurokinissi

Αντ. Σαμαράς
Οξεία κριτική στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα εξαπέλυσε χτες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για το δημοψήφισμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Αξονες της ομιλίας του η διασφάλιση της στρατηγικής επιλογής του ντόπιου κεφαλαίου για απρόσκοπτη παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ, που κατ' αυτόν, λόγω των επιλογών της κυβέρνησης, κινδυνεύει, όπως και η συγκρότηση φιλοευρωπαϊκού μετώπου με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ο Αντ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη. Και το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ! ...Το είπε πριν από λίγο και ο Γιούνκερ. Το ΟΧΙ, είπε, σημαίνει ΟΧΙ της Ελλάδας στην Ευρώπη!».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει σίγουρα σε κατάρρευση! Και σε τεράστιους εθνικούς κινδύνους. Με την κοινωνία μας αδύναμη να προμηθεύεται και τα στοιχειώδη».

Εκφράζοντας αγωνίες του κεφαλαίου, είπε πως με την έξοδο από το ευρώ, «όλα θα καταστραφούν εκτός από ένα: Το μεγάλο κομματικό κράτος! Αυτό θα μείνει όρθιο και θα διαλύει τα πάντα: Την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις επιχειρήσεις (...) Επενδύσεις κανένας δε θα κάνει».

Στην ίδια βάση έκφρασης αγωνίας για την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, είπε: «Δεν κλείνουν οι τράπεζες. Ολη η εθνική οικονομία κλείνει (...) το τραπεζικό σύστημα πάει το ρευστό στην οικονομία. Αρχή εμφράγματος είναι αυτό που ζούμε τώρα. Για τον τουρισμό, για τις εξαγωγές, για κάθε επιχείρηση, για κάθε μαγαζί! Αρχή εμφράγματος...».

«Εκδηλώσεις του ΝΑΙ Πέμπτη και Παρασκευή»

Παραπέρα, στάθηκε στο γεγονός ότι «οι ίδιοι υποχρεώθηκαν, ο κ. Τσίπρας να κάνει πρόταση με 8 δισεκατομμύρια καινούργια λιτότητα, οκτώ φορές περισσότερη από το email Χαρδούβελη, και δεν κατάφεραν ούτε με αυτήν να κλείσουν συμφωνία».

Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «παρωδία» και «χάος».

Καλώντας τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «ΝΑΙ», εξήγησε: «Τι θα σημαίνει να κερδίσει το ΝΑΙ την επόμενη Κυριακή το βράδυ; Πρώτον, ότι αποτυγχάνει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να μας σύρει εκτός ευρώ. Δεύτερον, ότι η Ελλάδα πηγαίνει στη διαπραγμάτευση με μια άλλη συμφωνία. Χωρίς έξοδο από το ευρώ».

Προανήγγειλε ότι «την Πέμπτη θα γίνουν εκδηλώσεις του ΝΑΙ σε όλους τους νομούς, εκτός Αττικής. Και την Παρασκευή στην Αθήνα».

«Πιο κοντά οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις»

Είπε ακόμη ότι θα υπάρξει «και προσωπική επαφή με προέδρους κομμάτων (...) υπάρχει και δυναμώνει συνεχώς άμεση επικοινωνία και συντονισμός με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα που συστρατευόμαστε σήμερα, για να ψηφίσει ο ελληνικός λαός ΝΑΙ στην Ευρώπη και το ευρώ. Χωρίς κομματικές ιδιοτέλειες και μικροπολιτικές. Αυτή η θλιβερή εικόνα που ζούμε, έφερε και τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πολύ πιο κοντά».

Στο ίδιο πλαίσιο συνέχισε: «Προτείναμε τη μεγάλη εθνική συνεννόηση. Ο κ. Τσίπρας στην αρχή δεν απάντησε. Και τελικά την απέρριψε. Δική του η ευθύνη. Η πολιτική συνεννόηση γίνεται πλέον μόνο με όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Οχι με τον κ. Τσίπρα. Γιατί ο ίδιος βγάζει τη χώρα από την Ευρώπη. Είμαστε απέναντί του».

Θέλει και debate

«Και τον καλώ», συνέχισε ο Σαμαράς, «σε τηλεοπτικό διάλογο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Για να μάθει ο ελληνικός λαός από πρώτο χέρι τα πάντα: Ποιοι είναι εκείνοι που του προτείνουν το ΟΧΙ στην Ευρώπη, ποιοι είναι εκείνοι που του είπαν τα ψέματα μέχρι τώρα και ποιοι ευθύνονται για εκεί που οδηγείται ο τόπος. Για να δει ο ελληνικός λαός και ποιοι είναι με το ΝΑΙ στην Ευρώπη και ποιοι είναι εκείνοι με το ΟΧΙ».

Χτες, εξάλλου, ο Σαμαράς είχε συναντήσεις, για το θέμα του δημοψηφίσματος, με τους προέδρους της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.


ΠΟΤΑΜΙ
«Μια συμφωνία από Δευτέρα χωρίς τυχοδιωκτισμούς Τσίπρα - Καμμένου»

Εκκληση στον πρωθυπουργό να ακυρώσει το δημοψήφισμα απηύθυνε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης. Είπε: «Η κυβέρνηση έχει λίγες ώρες για να διορθώσει ένα τεράστιο λάθος. Το βράδυ της Τρίτης η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός προγράμματος. Δεν θα υπάρχει κανένας για να μας προστατεύσει από τις επιθέσεις των αγορών και όλων εκείνων που θέλουν τους Ελληνες έξω από την ΕΕ».

Εκφράζοντας τη βεβαιότητά του «το "ναι" στην Ευρώπη θα νικήσει», κάλεσε τον πρωθυπουργό «να αφήσει τους τυχοδιωκτισμούς. Να αποσύρει το δημοψήφισμα και να προσχωρήσει σε συμφωνία με την ΕΕ».

Σημειωτέον σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι καλεί για ψήφο «ναι» στο ευρώ - «όχι» στη δραχμή, με επόμενο στόχο «από Δευτέρα να διεκδικήσουμε όλοι μαζί μια έντιμη συμφωνία με την Ευρώπη μακριά από τους τυχοδιωκτισμούς του Τσίπρα και του Καμμένου».


ΠΑΣΟΚ
«Ανάγκη για άλλη κυβέρνηση ικανή στα παζάρια»

Επίθεση στον Αλ. Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, με άρθρο του χτες στα «Νέα», κατηγορώντας τον ότι θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη στρατηγική επιλογή των κυρίαρχων τμημάτων των ντόπιων μονοπωλίων για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ. Ταυτόχρονα, έθεσε ζήτημα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης, ικανής να παζαρέψει αποδοτικότερα με τους εταίρους τους για τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου.

Εγραψε, μεταξύ άλλων: «Από την ημέρα των εκλογών, η ελληνική κοινωνία κλήθηκε να παρακολουθήσει το πιο απλοϊκό και κυνικό ταυτόχρονα επικοινωνιακό παιχνίδι εξουσίας, των τελευταίων εβδομήντα ετών. Η κυβέρνηση έφτασε, μέσα στην ίδια ημέρα, να προτείνει δικά της δημοσιονομικά μέτρα 8 δισ. για το 2015-16 και ταυτόχρονα να διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο!».

Πρόσθεσε σχετικά με το δημοψήφισμα: «Το ΟΧΙ που ζητά ο κ. Τσίπρας είναι συνεπώς ΟΧΙ στην υπευθυνότητα, ΟΧΙ στην κοινή λογική, ΟΧΙ στην Ευρώπη, ΟΧΙ στο ευρώ, ΟΧΙ στην ασφάλεια και τη σταθερότητα, ΟΧΙ στο ιστορικό κεκτημένο της χώρας».

Κατέληξε ότι «το δικό μας ΝΑΙ είναι (...) ΝΑΙ στην Ευρώπη και το ευρώ, ΝΑΙ στην προστασία των εθνικών συμφερόντων, ΝΑΙ στην επείγουσα ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση ικανή να διαπραγματευτεί ως εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και να (...) οργανώσει την επάνοδο της πατρίδας μας στην ομαλότητα μιας ισότιμης χώρας-μέλους της ΕΕ και της Ευρωζώνης».


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 8 αγωνιστές που εκτέλεσαν οι ναζί

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 8 πατριώτες αγωνιστές που εκτέλεσαν οι ναζί κατακτητές τον Ιούνη του 1944 στην πλατεία του Σουφλίου, πραγματοποίησε την Κυριακή, στο χώρο της εκτέλεσης, η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε η Βλισίδου Σούλα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφάνων από την Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, ακολούθησε μουσική εκδήλωση με τραγούδια του ΕΑΜ και της Αντίστασης και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μαχητική πορεία στο κέντρο του Σουφλίου.

Μεταξύ άλλων, η Σούλα Βλισίδου σημείωσε: «Καθώς σήμερα ζούμε μια περίοδο που οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις έχουν ήδη αναδείξει τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου, με κέντρο μάλιστα ή ένα από τα κέντρα την περιοχή που γεωστρατηγικά ανήκει η Ελλάδα, αξίζει τιμώντας την Ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος να ξανασκεφτούμε, όχι αν χρειάζονται θυσίες για την εδαφική ακεραιότητα, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά με ποια πλευρά θα πρέπει να είναι ο λαός: Με την εργατική τάξη ή με την αστική, με το εργατικό - λαϊκό μέτωπο ή τη συμμαχία των αστικών δυνάμεων; Με τη σημαία του λαού ή με τη σημαία των εκμεταλλευτών, είτε είναι αμυνόμενοι είτε επιτιθέμενοι; Η δική μας απάντηση είναι γνωστή: Με τη σημαία των λαών κατά των ιμπεριαλιστών, με τη σημαία της εργατικής τάξης και του επαναστατικού κινήματός της».

Αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις είπε: «Επιβεβαιώνεται το Κόμμα μας στην εκτίμηση και πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να ανοίξει δρόμο φιλολαϊκό, αφού εκφράζει συμφέροντα του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, ανεξάρτητα από την όξυνση των αντιθέσεων μέσα στην Ευρωζώνη. Ούτε οι εκλογές, ούτε οποιοδήποτε δημοψήφισμα, ούτε κυβερνητικός ανασχηματισμός από την παρούσα Βουλή, μπορεί να εγγυηθεί πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική.

(...) Ο λαός μας μπορεί, αν το αποφασίσει, να σώσει ο ίδιος τον εαυτό του.

Να πει "όχι" σε νέες συμφωνίες ντροπής με τους δανειστές που δένουν χειροπόδαρα τα λαό μας για πολλά πολλά χρόνια.

Να βροντοφωνάξει: "Δε διαλέγουμε μνημόνιο, λέμε «όχι» και στην πρόταση των δανειστών και στην πρόταση της κυβέρνησης που συγκλίνουν στη νέα σφαγή του λαού".

Να πει "ναι" στον αγώνα για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων των προηγούμενων μνημονίων. Να διεκδικήσει αυξήσεις μισθών - συντάξεων - ΣΣΕ - ουσιαστική ανακούφιση ανέργων - αναπλήρωση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης.

Να πει "ναι" στη ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του, "ναι" στην αποδέσμευση, την κοινωνικοποίηση, τη μονομερή διαγραφή του χρέους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ