ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με αστείες δικαιολογίες απέρριψε η κυβέρνηση τις τροπολογίες του ΚΚΕ

Τη... μιλιά τους έχασαν και τα άλλα αστικά κόμματα

INTIME NEWS

Με αστείες δικαιολογίες απέρριψε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ, σε πλήρη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα που κατά τ' άλλα «σκίζουν τα ρούχα τους» για τη «διαφάνεια» και την «προστασία των εργαζομένων», όπως αυτή έγινε φανερή από την εκκωφαντική τους σιωπή, τις δύο τροπολογίες που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή και προέβλεπαν, η πρώτη, τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων από τα ΜΜΕ που αφορούν τη δημόσια υγεία και τη διαφάνεια στο κρατικό χρήμα προς τα ΜΜΕ και, η δεύτερη, την κατάργηση όλων των διατάξεων που προβλέπουν ότι σε περίπτωση πλειστηριασμών ή πτώχευσης θα προηγούνται τα δικαιώματα των τραπεζών από αυτά των εργαζομένων.

Οι δύο τροπολογίες είχαν κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Την κυβερνητική απόφαση να απορρίψει τις τροπολογίες ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας. Οσον αφορά την πρώτη τροπολογία το πρόσχημα που πρόβαλε ήταν ότι «αφορά άλλο υπουργείο», την ώρα που στο εν λόγω νομοσχέδιο είχαν κατατεθεί εντελώς άσχετες τροπολογίες, όπως του υπουργείου Αθλητισμού και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών!

Για δε τη δεύτερη τροπολογία είπε ότι αυτό το θέμα αφορά «την αναμόρφωση συνολικά του πτωχευτικού κώδικα» και ότι «θα έρθει σύντομα σχετικό νομοσχέδιο», το οποίο βέβαια, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, έρχεται να «κατοχυρώσει» και να πάει παραπέρα τα όσα έχει νομοθετήσει προηγουμένως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η τροπολογία του ΚΚΕ απαιτούσε να καταργηθούν.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα προβλέπουν οι τροπολογίες. Οσον αφορά την πρώτη προβλέπει τα μηνύματα του υπουργείου Υγείας και άλλων φορέων του Δημοσίου για πρόληψη, αντιμετώπιση ασθενειών, επιδημιών, εμβολιασμούς κ.ά., να είναι δωρεάν υποχρεωτικά από όλα τα ΜΜΕ. Αναλυτική δημοσίευση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης για το ποιος παίρνει και πόσα και με τι κριτήρια κρατικό χρήμα από υπουργεία, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και ΔΕΚΟ, να υπάρξουν ποινικές διώξεις, πρόστιμα και επιστροφές χρημάτων σε περίπτωση παραβιάσεων και να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για το ποιος πήρε τι και με τι κριτήρια τα 10 τελευταία χρόνια.

«Πού διαφωνείτε σε αυτά, εσείς που έχετε κάνει τη διαφάνεια σημαία; Τι φοβάστε;», ανέφερε απευθυνόμενος σε όλα τα αστικά κόμματα, προσθέτοντας - ειδικά για τη λίστα Πέτσα και τα 15 εκατ. που δόθηκαν σε ΜΜΕ για μηνύματα για την πανδημία: «Είναι δυνατόν να πεθαίνει ο κόσμος και αυτοί να βγάζουν χρήμα και, μάλιστα, κρατικό από τις τσέπες των εργαζομένων; Τι βαρβαρότητα είναι αυτή και απανθρωπιά; Γιατί τους δώσατε τόσα χρήματα; Απολογηθείτε στον ελληνικό λαό, στους πεθαμένους, στους αρρώστους, σ' αυτούς που υποφέρουν».

Για τη δεύτερη τροπολογία ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι το δίλημμα είναι ποιοι να προηγηθούν, οι εργαζόμενοι ή οι τράπεζες, σε περιπτώσεις πλειστηριασμών ή πτωχεύσεων, σημειώνοντας πως οι υποστηριχτές της «βάρβαρης, ταξικής, απάνθρωπης πολιτικής πετάνε τελευταίους αυτούς που παράγουν τον πλούτο, που πληρώνουν με τον ιδρώτα τους τις ανακεφαλαιοποιήσεις δισεκατομμυρίων που δίνουν οι κυβερνήσεις στις τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια». «Είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που θα δουν να παίρνουν οι τραπεζίτες πρώτοι το χρήμα και οι εργαζόμενοι να μην τα παίρνουν τις περισσότερες φορές γιατί δεν φτάνουν», τόνισε και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους άλλους: «Είστε με το κεφάλαιο, με τους τραπεζίτες, και όχι με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Και αφήστε τώρα "δικαιοσύνη για όλους". Η δικαιοσύνη φαίνεται από τους νόμους που εφαρμόζονται πρώτα απ' όλα και, δεύτερο, από τις τροποποιήσεις που γίνονται. Είναι σκληρή ταξική δικαιοσύνη».

Ο Θ. Παφίλης συνεχίζοντας να δείχνει ότι οι αντιπαραθέσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και λοιπών είναι στα σημεία γιατί ταυτίζονται στη στρατηγική, που είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, αναφέρθηκε και στις κοκορομαχίες για την υπόθεση «Novartis» που συνεχίστηκαν και χτες στην Ολομέλεια, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως την ώρα που τσακώνονται «κάνουν τα πάντα για να μη διερευνηθεί σε βάθος το σκάνδαλο», επιχειρώντας με τις κοκορομαχίες τους να κρύψουν την έκταση και τους πραγματικούς υπεύθυνους, «που είναι η εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου, ο ασύλληπτος, τεράστιος ανταγωνισμός των εταιρειών».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «παρεμπιπτόντως, από το 2017, έχουμε καταγγείλει συνακροάσεις και παρακολουθήσεις των γραφείων της ΚΕ του ΚΚΕ. Υπάρχουν στοιχεία. Η ΑΔΑΕ, η οποία "σφυρίζει" αδιάφορα, ξέρει ότι είναι από δεκατέσσερις χώρες. Ξέρει ότι είναι από τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ κ.λπ. Ομως, σιγή νεκροταφείου».

Περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Δυτική Ελλάδα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί τη Ζάκυνθο και την Πάτρα, την Τετάρτη 8 Ιούλη και την Πέμπτη 9 Ιούλη αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Την Τετάρτη 8 Ιούλη στη Ζάκυνθο
  • Στις 7 μ.μ., στο αίθριο του Πολιτιστικού Κέντρου στο χωριό Σαρακηνάδο, θα μιλήσει σε σύσκεψη με φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με θέμα «Οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι - επαγγελματίες στον Τουρισμό πλήρωσαν πολλά, να μην πληρώσουν ξανά την κρίση. Μένουμε δυνατοί, οργανώνουμε την πάλη μας για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους».
  • Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Σολωμού.
Την Πέμπτη 9 Ιούλη στα Λεχαινά Ηλείας και στην Πάτρα
  • Στις 10 π.μ. θα επισκεφτεί το συνοικισμό Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών Ηλείας, όπου θα μιλήσει με τους κατοίκους για τα προβλήματα της περιοχής.
  • Στις 12.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τη Ναυτική Διοίκηση Ιονίου, στην Πάτρα.
  • Στις 6 μ.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Πάτρας, Κ. Πελετίδη, στο δημαρχείο.
  • Στις 7 μ.μ. θα συναντηθεί με την Εκτελεστική Επιτροπή της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (Κολοκοτρώνη 20, στον 1ο όροφο).
  • Στις 8.30 μ.μ., στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, θα μιλήσει σε σύσκεψη με φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με θέμα «Οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες της Αχαΐας πλήρωσαν πολλά. Μένουμε δυνατοί, οργανώνουμε την πάλη μας για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους».
Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη αύριο Τετάρτη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

  • Στις 6.30 μ.μ. θα συναντηθεί, στη Μονή Λαζαριστών, με εκπροσώπους από την Πρωτοβουλία των 128 συλλόγων, σωματείων και φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ» Ευκαρπίας.
  • Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Ευόσμου.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ