ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Θερμό καλοκαίρι" για τη ΛΑΡΚΟ

Για πρώτη φορά η υφυπουργός Ανάπτυξης μίλησε χτες για μείωση κατά 200 των θέσεων εργασίας, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επιχείρηση, ακόμα και το κλείσιμό της! Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων έξω απο το υπουργείο Ανάπτυξης

Με "θερμό καλοκαίρι" όσον αφορά τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ,προειδοποίησε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου,κατά τη συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία των επιχειρησιακών σωματείων, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία της επιχείρησης, ακόμα και αυτό του κλεισίματος! Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν δυναμική συγκέντρωση - στα πλαίσια 24ωρης απεργίας σε όλη την επιχείρηση - έξω απ'το υπουργείο, απαιτώντας να παραμείνει η εταιρία στο Δημόσιο και να παρθούν μέτρα για την ανάπτυξή της.

Η υφυπουργός απέρριψε ασυζητητί όλες τις προτάσεις των εργαζομένων και επιβεβαίωσε την εμμονή της κυβέρνησης στην ιδιωτικοποίηση μέσω της αναζήτησης "στρατηγικού επενδυτή" για τη ΛΑΡΚΟ. Ανέφερε ότι μέχρι τις 20 Ιούλη η ΕΤΕΒΑ και η ολλανδική εταιρία ING Barings,που έχoυν αναλάβει την αναζήτηση "επενδυτή", θα παραδώσουν το πόρισμά τους, ωστόσο σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν... επενδυτή. Εκανε λόγο για δύσκολη περίοδο, λόγω της πτώσης της διεθνούς τιμής του νικελίου και σημείωσε πως πρέπει να αναμένουν "θερμό καλοκαίρι" και εξελίξεις για την ΛΑΡΚΟ! Θρασύτατα απαίτησε απ'τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μείωση των θέσεων εργασίας κατά 200 άτομα, σε σύνολο 1.400,ανακοινώνοντας την εφαρμογή προγράμματος "οικοιοθελών" αποχωρήσεων, που θα γίνουν μετά από επιλογή της διοίκησης της εταιρίας. Επίσης ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει απαρέγκλιτα το "πακέτο" αντεργατικών μέτρων, που αφορά πάγωμα μισθών, περικοπή του πριμ παραγωγικότητας και άλλων παροχών, ακόμα και περικοπές στα μέτρα προστασίας (άρβυλα, κράνη, γάλα κ.ά.).

Ο πρόεδρος του σωματείου Λάρυμνας Γ. Θεοδώρου,μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε αρνητικές τις προτάσεις της υφυπουργού, οι οποίες δε δίνουν λύση για την επιβίωση και ανάπτυξη της εταιρίας και σημείωσε πως θα γίνει κοινή σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων των εργαζομένων στην επιχείρηση, για να αποφασιστούν τα παραπέρα βήματά τους.

Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, των Εργατικών Κέντρων Φθιώτιδας και Εύβοιας και των Κοινοτήτων Λάρυμνας και Μαρτίνου.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις της υφυπουργού ο Γ. Ρούσσης,μέλος του ΔΣ του Σωματείου Λάρυμνας, μας δήλωσε: "Η στάση της Α. Διαμαντοπούλου ήταν προκλητική και απαράδεκτη. Οι προτάσεις της κυβέρνησης δε λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα οδηγούν σε απαξίωση την εταιρία για να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση. Οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε ανεργία, δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στις περιοχές που δραστηριοποιείται η εταιρία και οι οποίες πλήττονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας. Η απόφαση για μείωση των θέσεων εργασίας κατά 200, με επιλογή, είναι αναγκαστικού και φασιστικού χαρακτήρα. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις απαιτείται συνέχιση των κινητοποιήσεων, συντονισμός με άλλους εργαζόμενους για να χτυπηθεί αυτή η αντεργατική πολιτική. Οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι απαιτούνται και πολιτικές αλλαγές".

Ερώτηση για το εργοστάσιο ΑΤΤΑΛΟΣ

Για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ΑΤΤΑΛΟΣ στο Πικέρμι Αττικής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, που απευθύνεται στους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα όπως: Απασχολείται μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων αλλοδαπών. Σε εργαζόμενους που κάνουν συγκεκριμένη δουλιά, δεν αναγνωρίζεται η ειδικότητά τους. Δεν εφαρμόζεται η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς και το ίδιο απαράδεκτη είναι και η έλλειψη χώρων υγιεινής, αποδυτηρίων και χώρου εστίασης. Δεν υπάρχει κατάσταση προσωπικού θεωρημένη απ' την Επιθεώρηση Εργασίας, τουλάχιστον αναρτημένη σε εμφανές σημείο. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε παράνομη υπερωριακή απασχόληση και η οποία δεν πληρώνεται όπως ορίζει η νομοθεσία. Γίνεται παράνομη παρακράτηση 2.500 - 3.000 δρχ. το μήνα για τη μεταφορά των εργαζομένων στο εργοστάσιο.

Υπογραμμίζει πως αποκορύφωμα των παραπάνω ήταν η επιβολή προστίμου 10.000 δρχ. σε εργαζόμενους που απουσίασαν την 1η Ιούνη και η απόλυση πέντε που διαμαρτυρήθηκαν για το πρόστιμο. Σημειώνει πως, παρά τις προσπάθειες του Συνδικάτου για τριμερή συνάντηση με εργοδότη και Επιθεώρηση Εργασίας, δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ η Επιθεώρηση αρνήθηκε να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο. Σημειώνοντας ο βουλευτής πως αυτή η κατάσταση στο εργοστάσιο και γενικότερα, είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, που επιτρέπει στους διάφορους εργοδότες την ασυδοσία, ρωτά τους υπουργούς: Ποια μέτρα θα ληφθούν για να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη κατάσταση και η παραβίαση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Πώς λειτουργεί σήμερα η Επιθεώρηση Εργασίας στο Κορωπί και γιατί δεν έκανε τον έλεγχο στην επιχείρηση, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου.

Επιμονή στη συγκάλυψη του ρόλου του "Νηογνώμονα"

Ακόμα και στη Βουλή αρνείται να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα, που του τέθηκαν από βουλευτές του ΚΚΕ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Την προστασία της επικίνδυνης, για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στα πλοία, ιδιωτικής εταιρίας "Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ",έχει αναλάβει εργολαβικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως αποδεικνύεται και από την άρνηση του υπουργού Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρου Σουμάκη να απαντήσει σε όλες τις συγκεκριμένες Ερωτήσεις που του τέθηκαν στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα και Νίκο Γκατζή,όσο και στην κατάθεση συγκεκριμένων εγγράφων!

Με αφορμή την απόφαση, που εξέδωσε στις 31 Μάρτη, η αρμόδια για τους Νηογνώμονες Ευρωπαϊκή Επιτροπή - σύμφωνα με την οποία ο "Ελληνικός Νηογνώμονας" κρίθηκε ως αναρμόδιος να ελέγχει πλοία με ευρωπαϊκές σημαίες, εκτός από αυτά που φέρουν την ελληνική, επειδή δεν πληρεί τα απαιτούμενα κριτήρια - οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν, στις 13 Μάη, στη Βουλή Ερώτηση προς τον υπουργό, από τον οποίο ζητούσαν και την κατάθεση συγκεκριμένων εγγράφων.

Οι δύο βουλευτές ρωτούσαν: Αν η ιδιωτική εταιρία εξαπάτησε τις υπηρεσίες του υπουργείου. Γιατί ο υπουργός μετά την απόφαση της Επιτροπής, αντί να διατάξει Ενορκη Διοικητική Εξέταση, έκανε αίτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δοθούν τα περιθώρια στον ΕΝ να προσαρμοστεί (οι βουλευτές ζήτησαν και την κατάθεση της σχετικής αλληλογραφίας). Γιατί δεν ελέγχθηκε η εταιρία την πρώτη διετία από την αναγνώρισή της, όπως έπρεπε. Γιατί ο υπουργός είχε απαντήσει ανακριβώς σε ανάλογες ερωτήσεις και άλλα.

Ο υπουργός, απαντώντας, άφησε εκτεθειμένη τη Διεύθυνση Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΔΕΕΠ), σημειώνοντας ότι η ΔΕΕΠ συγκρότησε την αρμόδια επιτροπή που διενήργησε τον έλεγχο στον "Ελληνικό Νηογνώμονα", η οποία "με το από 23/3/96 πρακτικό της διαπίστωσε τη συμμόρφωση του ΕΝ με τα κριτήρια της ανωτέρω οδηγίας και εισηγήθηκε την αναγνώρισή του από τη χώρα μας". Επιπλέον δεν απάντησε για ποιο λόγο δε διέταξε ΕΔΕ μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν κατέθεσε την αλληλογραφία του ΥΕΝ από και προς τη Διεύθυνση Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία το υπουργείο "παζάρευε" να δοθεί στον ΕΝ το χρονικό περιθώριο για να προσαρμοστεί.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝΓιώργος Τούσσας, σχολιάζοντας τη στάση του υπουργού, σημείωσε: "Ο υπουργός είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος, συνεχίζοντας να καλύπτει την ιδιωτική αυτή εταιρία. Δεν απάντησε εκ συστήματος σε όλα τα ερωτήματα. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι ανώτατο στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, ο Σεραφείμ Μπουρλιάσκος, που υπηρετούσε στη ΔΕΕΠ σε υψηλή θέση κατά την περίοδο του ελέγχου του "Ελληνικού Νηογνώμονα", σήμερα, που είναι συνταξιούχος, εργάζεται σε διευθυντική θέση στον "Ελληνικό Νηογνώμονα". Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στα καράβια, ώστε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα κατάργησης της εφοπλιστικής ασυδοσίας".

ΕΣΑΚ ιδιωτικών υπαλλήλων

Σύσκεψη με θέματα την εκλογή κλαδικού γραφείου, την ενημέρωση για την κλαδική σύμβαση, αλλά και το αντεργατικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις πραγματοποιεί σήμερα, Τρίτη, η ΕΣΑΚ Ιδιωτικών Υπαλλήλων.Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της παράταξης (Σόλωνος 130).

Ξανά σωματείο στη ΒΙΟΜΑΓΝ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη διοίκησης, επαναδραστηριοποιείται το σωματείο εργαζομένων στη μεταλλευτική επιχείρηση Λευκολίθου της Βοριοκεντρικής Εύβοιας "ΒΙΟΜΑΓΝ" (συγκρότημα πρώην Σκαλιστήρη) δύο περίπου χρόνια από την εκποίησή του από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στον ιδιοκτήτη των μεταλλείων λιγνίτη στη Β. Ελλάδα, Κ. Βαρβούτη. Ετσι οι εργαζόμενοι κατακτάνε και πάλι συνδικαλιστική εκπροσώπηση, εφτά περίπου χρόνια μετά το κλείσιμο των μεταλλείων.

Αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση εργάζονται 200 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και 200 με δίμηνες συμβάσεις. Κατά την ψηφοφορία ψήφισαν 93 εργαζόμενοι (εκ των 120 εγγεγραμμένων) και εκλέχτηκε 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο και δύο εκπρόσωποι στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

  • Απολύθηκαν παράνομα δύο εργαζόμενοι από την κονσερβοποιία "ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ - Σουλιώτης και Σία" στα Ψαχνά, επειδή θεωρήθηκαν πρωτοστάτες στην ίδρυση σωματείου που θα προστατέψει τα δικαιώματα των 150 εργαζομένων από τις αυθαιρεσίες του εργοδότη, ο οποίος παρότι έχει κατατεθεί η αίτηση με τις υπογραφές για την αναγνώριση του σωματείου από το Πρωτοδικείο, προχώρησε σε απολύσεις.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org