ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θέτουν σε κίνδυνο τη Ροτόντα

Κινητοποιήσεις μελετούν οι επί τρεις μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σταματούν τα έργα αναστήλωσης της "Ροτόντας",αφού τα κονδύλια που διατίθενται γι' αυτή τη χρονιά επαρκούν μέχρι τον Αύγουστο και το ΥΠΠΟ δε φροντίζει για την εξεύρεση νέων χρηματοδοτήσεων. Κι αυτό παρότι το έργο είναι ενταγμένο στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, αφού απομένει το 25% περίπου των εργασιών. Στη "Ροτόντα" μέχρι τώρα δουλεύουν 25 άτομα, (τεχνίτες υψηλής ειδίκευσης, συντηρητές, μηχανικοί, αρχιτέκτονες), όλοι συμβασιούχοι.

Η χρηματοδότηση παρουσιάζει προβλήματα, γιατί ακόμη δεν έχει υπογραφεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί για αυτή τη χρονιά (95 εκατ. δρχ). Να σημειωθεί ότι τα κονδύλια που είχαν δοθεί ως προκαταβολή από το ΥΠΠΟ έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι, για το μήνα Απρίλη, καθώς και τις αναδρομικές οφειλές προς αυτούς από το 1997, και να αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά, οικογενειακά και εργασιακά προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι και όταν εγκριθούν τα χρήματα, αυτά θα επαρκούν μέχρι τον Αύγουστο, οπότε οι εργασίες αναγκαστικά θα σταματήσουν, με κίνδυνο να μην έχει αναστηλωθεί το μνημείο ούτε στο τέλος του '99, όπως προγραμματιζόταν. Παράλληλα, η διακοπή των εργασιών σ' αυτό το στάδιο θα δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για τα ψηφιδωτά και το μιναρέ της "Ροτόντας".

Με ανακοίνωσή τους, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο μνημείο ζητούν την άμεση υπογραφή από το ΥΠΕΘΟ και το ΥΠΠΟ του κονδυλίου για το 1998, όπως και την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση της 9ης ΕΒΑ για την ολοκλήρωση των εργασιών και την ανανέωση των συμβάσεων μέχρι τότε. Καλούν σε συμπαράσταση τους φορείς της πόλης και δηλώνουν ότι αν δε δοθεί λύση στο πρόβλημα θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟΥ
Αρχισε "χορός" διαμαρτυριών

Οι διαμαρτυρίες για τις επιχορηγήσεις του ελεύθερου θεάτρου συνεχίζονται. Ολες είναι έντονες, ενώ μερικές είναι ιδιαίτερα σαρκαστικές και ειρωνικές (διαγράφοντας εύστοχα το πρόβλημα που δημιουργείται), όπως αυτή, της Νίκης Τριανταφυλλίδη,που αναφέρει μεταξύ άλλων: "Κύριε υπουργέ, μας στείλατε ένα έντυπο που έλεγε πως στο θέατρο πρώτη σας μέριμνα είναι να υποστηρίξετε το ελληνικό έργο. Κι όταν σας έφερα την πρότασή μου για 9 ελληνικά έργα σε 3 χρόνια, είπατε επί λέξει "αυτό ακριβώς θέλουμε". Φαίνεται η επιτροπή δε σας ακούει καθόλου ή έχει δίκιο ο διευθυντής θεάτρου του υπουργείου σας που λέει για σας: "σε όλους υπόσχεται, αλλά δεν κάνει τίποτα"... Οι μικρές επιχορηγήσεις όσων δεν υποστηρίζονται από κυκλώματα, χρησιμοποιούνται απλώς σαν άλλοθι και, καταδικασμένοι σε αργό θάνατο, κάποτε καρατομούνται αποφασιστικά για να μάθουνε να είναι "ανεξάρτητοι""!Και για την επιτροπή η Ν. Τριανταφυλλίδη επισημαίνει: "Λέγεται ότι το στιλ της θα εφαρμοστεί και στις Πανελλήνιες. Οι μαθητές θα βαθμολογούνται χωρίς να διαβάζονται οι κόλλες τους. Εκπρόσωπος του συγκροτήματος Λαμπράκη θα ενημερώνει τους εξεταστές ποιοι είναι κακοί και ποιοι καλοί". Και κλείνει η επιστολή: "Σας ευγνωμονώ και πάλι, τουλάχιστον δε μου φερθήκατε σαν υπάλληλο της Ιονικής, συνταξιούχο, αδιόριστο καθηγητή ή ένα σωρό ακόμη ειδικότητες που θα μωλωπιστούν επίσης τον ερχόμενο χειμώνα. Απ' το φόβο μου ίσως μπω και στο ΠΑΣΟΚ"...

Ευθύνες στη λειψή Επιτροπή Θεάτρου του ΥΠΠΟ επιρρίπτει με επιστολή του ο Γιώργος Μεσσάλας διαμαρτυρόμενος εντόνως για τον αποκλεισμό του από τις επιχορηγήσεις της επόμενης θεατρικής σεζόν.

"Με τέτοια επιτροπή - αναφέρει στην επιστολή του ο Γ. Μεσσάλας - τι να περιμένει κανείς. Πέθανε ο Βάιος Παγκουρέλης, παραιτήθηκε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, αλλά η επιτροπή αποφάσισε. Το "Μοντέρνο Θέατρο" συμπλήρωσε 25 χρόνια δημιουργικής πορείας. Ζητώ και παρακαλώ δημόσια την παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού. Εμείς αντέξαμε και σε καιρούς πιο δύσκολους και οι θεατές μας επιχορηγούν κάθε χρόνο με το εισιτήριό τους. Λειτουργούμε με τρεις σκηνές όλο το χρόνο. Επιχορηγήθηκαν, δυστυχώς, θέατρα που έκλεισαν μέσα στο χειμώνα ή έδωσαν κάποιες παραστάσεις. Κύριε, υπουργέ περιμένουμε... Αλλωστε εσείς ο ίδιος είχατε πει ότι οι επιχορηγήσεις θα δοθούν σε συνάρτηση και με την ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και την εκτίμηση του έργου του καθενός από τους ειδικούς του θεάτρου".

Και οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται. Θέμα εφαρμογής των όρων και κριτηρίων θέτει ο Νίκος Παροίκος της Θεατρικής Εξόδου Αιγαίου."Στην προκήρυξη - λέει ο Ν. Παροίκος - αναφέρεται ότι θα επιχορηγηθούν και 10 τουλάχιστον σχήματα της περιφέρειας. Μπορεί να μας πει το υπουργείο ποια θέατρα επιχορήγησε με αυτά τα κριτήρια και ποια για το Αιγαίο; Κύριε υπουργέ, μέχρι πότε οι παρέες και τα μπαρ του Κολωνακίου θα καθορίζουν τα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας";

Η Σάμος του Καλομοίρη

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του μεγάλου μουσουργού Μανώλη Καλομοίρη,τη Σάμο, πραγματοποιείται και το φετινό καλοκαίρι, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το "Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης".Στόχος του φεστιβάλ, που θα γίνει στο διάστημα 4 Ιούλη έως 9 Σεπτέμβρη, η προβολή έργων κλασικής και έντεχνης μουσικής, με έμφαση στους Ελληνες συνθέτες. Παράλληλα, η φιλοξενία εκδηλώσεων παραδοσιακού τραγουδιού και χορού, καθώς και θεατρικών παραστάσεων. Με τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα πολιτιστικό γεγονός διεθνούς κύρους, το φεστιβάλ ξεκινάει στις 4 Ιούλη, στο Θέατρο Πυθαγορείου, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου του Γιορκ (Αγγλία). Με μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή και σολίστ τους Γιώργο Δεμερτζή (βιολί) και Μάτα Κατσούλη (σοπράνο), θα παρουσιάσει έργα των Καλομοίρη, Βέρντι και Μπετόβεν.

Θα ακολουθήσουν: Ρεσιτάλ πιάνου του Αλέν Λεφέβρ (8/7), συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (10/7), συναυλία της Αλίκης Καγιαλόγλου (18/7), χορόδραμα "Ορέστης" με τη Θεατροκίνηση (25/7), ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια με τον Νίκο Γράψα και την ομάδα "Πάραλος" (1/8), συναυλία με έργα του Ηλία Ανδριόπουλου με τους Μανώλη Μητσιά, Μαρία Δημητριάδη και την "Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων" (10/8), συναυλία κλασικής κιθάρας με τους Βαγγέλη Μπουντούνη - Μάρω Ραζή (19/8), συναυλία μουσικής δωματίου με την Ελενα Μουζάλα (πιάνο) και τον Λόικ Πουλέν (φλάουτο) (24/8), συναυλία πνευστών (29/8).

Νίκη Τριανταφυλλίδη

Γιώργος Μεσσάλας

Στο θέατρο "Μελίνα Μερκούρη", στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Βύρωνα" εμφανίζεται σήμερα (9.30μμ) ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου,ο μεγάλος Ελληνας ρόκερ, που εδώ και είκοσι πέντε χρόνια μας συντροφεύει με τις μοναδικές ερμηνείες του. Καλλιτέχνης, που μιλά στις καρδιές νέων κάθε ηλικίας, συνοδευόμενος από το συγκρότημά του θα προσφέρει μια μοναδική συναυλία - "γέφυρα" διαφορετικών γενεών. Τα εισιτήρια κοστίζουν 4.000 και 3.000 (νεανικό) δραχμές.

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέας Αρτάκης διοργανώνει στις 3 και 4 του Ιούλη, την πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Κυζικίων.Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες, συναυλίες και μουσικοχορευτικά σχήματα από τις πόλεις και τα χωριά που συμμετέχουν στη συνάντηση.

Στη Δανειστική Βιβλιοθήκη της "Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου" (Τσόχα 3, Αμπελόκηποι), θα λειτουργούν κατά τη θερινή περίοδο, τμήματα για παιδιά, νέους, αλλά και για μεγάλους. Ανάμεσα στα 6.000 περίπου βιβλία, τα 1.000 περίπου είναι παιδικά: μυθιστορήματα, ιστορικά, βιογραφίες, ταξιδιωτικά, παιδαγωγικά, πολιτιστικού περιεχομένου, βιβλία για τα σπορ κ.ά. Η Δανειστική Βιβλιοθήκη θα λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, 6μμ έως 9μμ και Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο από τις 9πμ - 12μ.

Συμπόσιο καλλιτεχνικής κεραμικής

Στα πλαίσια της ανάπτυξης των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ γειτονικών χωρών, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και η Κοινότητα Μανταμάδου Λέσβου,διοργανώνουν από 1 έως 15 του Ιούλη, Συμπόσιο Καλλιτεχνικής Κεραμικής,με τη συμμετοχή κεραμιστών από την Ελλάδα και την Τουρκία. Στόχος του συμποσίου είναι η ανταλλαγή και επικοινωνία σε σχέση με το σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης του πηλού, μέσα από τη συνέχεια και τις διαφοροποιήσεις του από την παράδοση. Συμμετέχουν συνολικά είκοσι κεραμίστες (10 από κάθε χώρα), οι οποίοι θα δουλέψουν στο παραδοσιακό χωριό του Μανταμάδου, που είναι γνωστό για τη μακροχρόνια ιστορία του στην παραδοσιακή κεραμική.

Παράλληλα με την εργασία, τη γνωριμία και την ανταλλαγή απόψεων, θα διοργανωθούν ομιλίες, προβολές βίντεο και σλάιτς. Επίσης, εκπρόσωπος του Κέντρου Μελέτης Νεότερης Κεραμικής,θα δώσει διάλεξη και θα παρουσιάσει την κεραμική του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Τα έργα που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του δεκαπενθήμερου συμποσίου, θα παραμείνουν στην κοινότητα, σαν απαρχή για τη δημιουργία ενός μουσείου κεραμικής τέχνης στο νησί.

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν στη διοργάνωση οι: Γιώργος Αθανασίου, Χρύσα Αχειμάστου, Γιάννης Ιορδανίδης, Μαρία Καρακατσάνη, Κώστας Καρακίτσος, Νίκος Καράλης, Λίλλη Μπακογιάννη, Μάρω Κερασσώτη, Βέρα Σιατερλή, Νίκος Σκλαβενίτης, Ιρφάν Αουντίν, Τζερίν Ντεμίρσου, Αουφέρ Καλσίν κ.ά.

Συνέδριο Χορού

Το "12ο Διεθνές Συνέδριο για την Ερευνα του Χορού" ξεκινάει αύριο στο Θέατρο Ελληνικών Χορών "Δόρα Στράτου",στο λόφο Φιλοπάππου. Επιστημονικό και καλλιτεχνικό γεγονός μεγάλης σημασίας, το συνέδριο που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, αναμένεται να φιλοξενήσει 350 ειδικούς από 15 χώρες. Το πλούσιο πρόγραμμά του (10 ώρες την ημέρα) περιλαμβάνει ερευνητικές ανακοινώσεις, παρουσιάσεις πρωτότυπων εργασιών για το χορό, προβολές βίντεο, εκθέσεις, ξεναγήσεις σε εθνογραφικά ιδρύματα και παραστάσεις. Απευθύνεται σε χορογράφους, δασκάλους χορού, χορευτές, μουσικούς κι εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων ώστε να εντάξουν το χορό στη διδασκαλία τους. Για τη συμμετοχή απαιτείται προεγγραφή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές στα τηλέφωνα 3246.188, 3244.395, 9214.650.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org