ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΕΙΛΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ...

Αδυναμία να παρακολουθήσει το "συλλογισμό" του Ρ. Χόλμπρουκ ότι υπάρχει "σοβαρός κίνδυνος εμπλοκής της Ελλάδας σε έναν πόλεμο στα Βαλκάνια", δήλωνε προχθές ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος στο αεροπλάνο κατά το ταξίδι επιστροφής του από την Κύπρο. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος κατά τις τελευταίες επαφές που είχε με τον ίδιο και τον Κ. Σημίτη στην Αθήνα δεν ανέφερε καθόλου αυτές τις εκτιμήσεις του.

Δε γνωρίζουμε κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι παραπάνω δηλώσεις του ΥΠΕΞ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα ήταν ασυγχώρητη και εγκληματική αφέλεια της κυβέρνησης Σημίτη να πιστεύει ότι μπορεί να μείνει η χώρα απέξω από ένα γενικευμένο πόλεμο στη Βαλκανική, μόνο και μόνο επειδή πιστεύει ότι έχει εξασφαλίσει την εύνοια των Αμερικανών και έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Από την άλλη αποτελεί υποκρισία πρώτου μεγέθους να επιχειρεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται ως "διαιτητής" στην κρίση του Κόσσοβου, όταν ήδη έχει εμπλακεί και έχει πάρει σαφή θέση συνηγορώντας ουσιαστικά υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ, με μόνη επιφύλαξη να έχει την "κάλυψη" του ΟΗΕ!

****

Ο ίδιος ο Χόλμπρουκ εξάλλου, στη συνέντευξή του στο "Βήμα" δήλωσε ότι στις επαφές που είχε με Σημίτη και Πάγκαλο την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα "μιλήσαμε για το πώς μπορούμε να εναρμονίσουμε την πολιτική της Ελλάδος και των ΗΠΑ με σκοπό τη σταθεροποίηση της περιοχής". Περιττεύουν τα σχόλια για ποια "εναρμόνιση" γίνεται λόγος. Δεν είναι καθόλου απίθανο, αντίθετα, οι Αμερικανοί στις προσπάθειες αυτές για "εναρμόνιση" να επισείουν τον κίνδυνο εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο. Ομως πρόκειται για γνωστές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές για να επιτύχουν τους στόχους τους. Το ζήτημα είναι η δουλοπρεπής και υποτελής στάση της κυβέρνησης, η οποία είναι έτοιμη άλλη μια φορά να βάλει τη χώρα στη δοκιμασία των τυχοδιωκτισμών των "ισχυρών συμμάχων"...

Οι Αμερικανοί δεν κρύβουν τις προθέσεις και τα σχέδιά τους για την επίλυση της κρίσης στο Κόσσοβο, την οποία με μύριους τρόπους και κυρίως μέσα από την απροκάλυπτη ενίσχυση του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού" φροντίζουν να υποθάλπουν και τροφοδοτούν. Δεν τις έκρυψε ούτε ο ίδιος ο Χόλμπρουκ, μέσα στη γενικότερη αλαζονεία και υπεροψία που διακρίνει τους εκπροσώπους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού: "Είναι προτιμότερη η ειρηνική λύση του θέματος (σ.σ. της κρίσης στο Κόσσοβο) μέσω αλλαγής του στάτους στην περιοχή, εντός όμως των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας". Δεν κρύβουν δηλαδή ότι στόχος τους είναι ο κατακερματισμός και της Νέας Γιουγκοσλαβίας, η "αλλαγή του στάτους". Η προτίμηση για "ειρηνική λύση" είναι μάλλον για "τα μάτια του κόσμου", αφού ήδη η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και παίζει αποφασιστικό ρόλο στις διπλωματικές κινήσεις.

Η αυτονομία και η αυτοδιάθεση του Κόσσοβο δεν είναι παρά το άλλοθι και το όχημα για να προωθήσουν τους ιμπεριαλιστικούς στόχους τους, της πλήρους εδραίωσής τους, δηλαδή, στα Βαλκάνια και τον απόλυτο έλεγχο των αγορών στην περιοχή. Η νέα Γιουγκοσλαβία για μια σειρά λόγους δεν υποτάσσεται και γι' αυτό αναζητούνται τρόποι "συμμόρφωσής" της στα αφεντικά της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

****

Παρόλο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά τα πολεμοκάπηλα σχέδια των Αμερικανών και τις ολέθριες συνέπειες που θα έχουν στην περιοχή, ωστόσο, όχι μόνο δεν αποστασιοποιείται από αυτά, αλλά και επιζητά μια πιο ενεργό ανάμειξη ακόμα και στη στρατιωτική επέμβαση που ετοιμάζεται στη Γιουγκοσλαβία. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Κ. Σημίτη, από κοινού με τον Ιταλό ομόλογό του Ρ. Πρόντι, την Κυριακή στην Κέρκυρα. Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής "κεντροαριστεράς" το μόνο που βρήκαν να πουν είναι ότι πριν από τη στρατιωτική επέμβαση πρέπει να υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ! Οσο για τις συνέπειες μιας στρατιωτικής επέμβασης, το μόνο που, όπως δήλωσαν, "φοβούνται", είναι "το κύμα προσφύγων και η γενική αστάθεια σε όλο το χώρο"!

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, εργάζεται ακούραστα για τη δημιουργία της δύναμης ταχείας επέμβασης στα Βαλκάνια, "ως μια δική μας συμβολή στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια", όπως ανερυθρίαστα δήλωσε.

****

Οι ολέθριες συνέπειες από την ιμπεριαλιστική δράση των ΗΠΑ στην περιοχή - όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και στην Κύπρο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - γίνονται αντιληπτές από ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Αυτό επιβεβαιώνουν οι αποδοκιμασίες και τα γιουχαϊσματα στον Χόλμπρουκ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η κυβέρνηση, που έσπευσε να "υποβαθμίσει" το θέμα, ασφαλώς κάνει μεγάλο λάθος αν δεν μπορεί να διακρίνει ότι το μήνυμα της αποδοκιμασίας του Χόλμπρουκ αγγίζει την καρδιά της δικής της πολιτικής. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι διαθέσεις ανυπακοής και αντίστασης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών διαρκώς δυναμώνουν. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις αξιοποιεί αλλά επιχειρεί να τις υπονομεύσει και ευνουχίσει, δείχνει το μέγεθος της υποτέλειάς της.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Οι ολέθριες συνέπειες από την ιμπεριαλιστική δράση των ΗΠΑ στην περιοχή - όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και στην Κύπρο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - γίνονται αντιληπτές από ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Αυτό επιβεβαιώνουν οι αποδοκιμασίες και τα γιουχαϊσματα στον Χόλμπρουκ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΕΤΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΤΙΚΗΣΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ"
Μάχη για τη Μεταμόρφωση

- Ποιος είναι ο πραγματικός χαρακτήρας των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών;

- Ο χαρακτήρας τους είναι καθαρά πολιτικός, καθώς κατ' αρχήν κρίνεται η κυβερνητική πολιτική και στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και συνολικότερα με αυτήν την εφόρμηση, που κάνει η κυβέρνηση ενάντια στις εργασιακές σχέσεις, με τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Από τη μέχρι τώρα πείρα μας στις γειτονιές της Μεταμόρφωσης, που είναι μια καθαρά λαϊκή συνοικία, όπου ζουν άνθρωποι του μόχθου, μας ακούν με ιδιαίτερη προσοχή, όχι όταν μιλάμε μόνο για τα τοπικά ζητήματα, αλλά όταν συνδέουμε αυτά με το γενικότερο πολιτικό.

- Σε μια τελευταία συγκέντρωση της Κίνησής σας, στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα του περιβάλλοντος. Ποια είναι η κατάσταση στη Μεταμόρφωση;

- Η Μεταμόρφωση είναι μια περιοχή παραμελημένη πολεοδομικά και από το γεγονός ότι δεν έχουνε εξασφαλιστεί οι κοινόχρηστοι χώροι που προβλέπονται από το σχέδιο του '70 είναι ζήτημα οικονομικό και ζήτημα πολιτικών επιλογών της δημοτικής αρχής. Οι περισσότεροι ελεύθεροι χώροι εξασφαλίστηκαν επί διοίκησης δικής μας, την περίοδο 1978 - 1982 με τότε δήμαρχο τον Λάζαρο Θερμογιάννη. Ακόμα και οι πλατείες που υπάρχουν σήμερα είναι από τότε. Σήμερα η κατάσταση είναι αφόρητη. Για να πάει κανείς από τη μια συνοικία στην άλλη πρέπει να κάνει διάφορα "πι" και πολλά χιλιόμετρα, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι είναι αδιάνοικτοι. Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται και από τη δημιουργία της λεωφόρου Σταυρού - Ελευσίνας, αλλά και το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο είναι πολύ χαμηλό.

- Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι για οτιδήποτε στραβό φταίει ο δήμαρχος, ή ο νομάρχης και γι' αυτό χρειαζόμαστε έναν άλλο που θα είναι ικανότερος. Προσπαθούν, δηλαδή, να μεταφέρουν τη μάχη σε ένα επίπεδο πασαρέλας προσώπων. Πώς το σχολιάζετε;

- Η αντίληψη η δική μας είναι διαφορετική. Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τον καθένα μόνο σαν πρόσωπο. Εμείς όταν κάνουμε κριτική στο σημερινό δήμαρχο δεν τον κρίνουμε μόνο σαν πρόσωπο, αλλά πολιτικά. Ετσι κάναμε όλη την τετραετία, έτσι κάνουμε και τώρα, κάνοντας κριτική στις πολιτικές επιλογές που κάνει και σαν πολιτικό πρόσωπο - εκφραστή μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Παίρνοντας υπόψη τη στάση του σε όλη την τετραετία, από τα ψηφίσματα, τις συζητήσεις που προσπαθούσαμε να κάνουμε για τον "Καποδίστρια", για τη συμπαράσταση στους συνταξιούχους κλπ., βγαίνει το συμπέρασμα ότι πάντα ο δήμαρχος έκανε πολιτικές επιλογές και έτσι τον κρίνουμε. Εμείς διαφωνούμε με το μοντέλο διοίκησης του δήμου, του σημερινού δημάρχου, του υπαλλήλου της κυβερνητικής πολιτικής. Εμείς θέλουμε έναν δήμαρχο αγωνιστή που να μην ασχολείται με τις λακκούβες μόνο και με τον ηλεκτροφωτισμό της συγκεκριμένης πλατείας, είτε με το να ασφαλτοστρώνει κάθε δέκα μέρες κάποιους δρόμους και να πληρώνει ο λαός δύο και τρεις φορές τις ποιοτικά χαμηλές ασφαλτοστρώσεις. Θέλουμε δήμαρχο που να συμπαραστέκεται στα προβλήματα του λαού, στα προβλήματα του ανέργου, του φτωχού εργαζόμενου της πόλης μας, του νεολαίου άνεργου, του συνταξιούχου που δεν του φτάνει η σύνταξη που παίρνει για να ζήσει. Ετσι, δίνουμε τη μάχη με αισιοδοξία.

Ε. Γ.

ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ κινητοποιήσεις, σήμερα και την Πέμπτη, απαντούν οι εργαζόμενοι της Συνεταιριστικής Εταιρίας Λιπασμάτων στη διοίκηση της εταιρίας, η οποία επισπεύδει το κλείσιμό της και "πετάει στο δρόμο" 95 οικογένειες! (σελίδα 13).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ αποφάσεις ενάντια στην κυβερνητική και εργοδοτική επίθεση στα δικαιώματά τους, για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης και της επιχείρησης φίμωσης του Τύπου κλπ., πήραν οι δημοσιογράφοι στο 2ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας τους (σελίδα 8).

ΤΟ ΡΟΛΟ πυροσβέστη επιφυλάσσει στον εαυτό της η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού και των επιτοκίων, που έχουν ανάψει φωτιά στο καλάθι της νοικοκυράς και στην οικονομία γενικότερα (σελίδα 18).

ΜΟΛΟΝΟΤΙ το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς "Αγιοι Ανάργυροι" "πάσχει" από έλλειψη κυρίως νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού, εντούτοις το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας το εντάσσει στο σύστημα γενικής εφημερίας! (σελίδα 20).

ΤΙΣ ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΕΣ περιοχές της Ξάνθης επισκέφτηκε προχτές την Κυριακή κλιμάκιο του ΚΚΕ, όπου ο πόνος των χριστιανών και μουσουλμάνων αγροτών είναι ο ίδιος από το χαλάζι που έπληξε τα χωράφια τους... (σελίδα 32).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ