ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Τα εσωκομματικά παιχνίδια συνεχίζονται

Η συνήθης επανάληψη ενός κλίματος "ανασχηματισμολογίας", που επανέκαμψε μέσα στο Σαββατοκύριακο, οδήγησε χτες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στη - συνήθη επίσης - δήλωση ότι δεν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός και πως "η κυβέρνηση προχωρεί με τη σύνθεση που έχει, για να δώσει και να κερδίσει τις επόμενες μάχες, ενόψει των Νομαρχιακών και Δημοτικών Εκλογών"...

Την ίδια ώρα, το εσωκομματικό παιχνίδι εντός του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται, με τους Γ. Παπαντωνίου, την Β. Παπανδρέου, αλλά και τον Α. Τσοχατζόπουλου (δι' αντιπροσώπων ο τελευταίος) να παίζουν τα προσωπικά τους παιχνίδια.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπαντωνίου έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε δημόσιες τοποθετήσεις, στο πλαίσιο της κατανομής ρόλων που έχει γίνει στο ΠΑΣΟΚ, όπου οι μεν εμφανίζονται ως "καλοί" και οι δε ως "κακοί", και όλοι μαζί επιδίδονται στην προώθηση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Ακολουθώντας τη "γραμμή" του εκπροσώπου της "άτεγκτης" και "ανυποχώρητης" τακτικής της κυβέρνησης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κατηγόρησε σε συνεντεύξεις του τον κομματικό μηχανισμό ότι "δε στηρίζει την κυβέρνηση"... Απαντώντας δε, στα περί "κομματικής επιτροπείας", υπό την οποία έχει θέσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο Γ. Παπαντωνίου αντιτείνει ότι εκείνο που υπάρχει είναι η δέσμευση του κόμματος να στηρίξει, πλέον, την κυβέρνηση... Παράλληλα, δεν παραλείπει στις δημόσιες εμφανίσεις του και στα γραφόμενα περί ανασχηματισμού που θα τον οδηγήσει εκτός υπουργείου, να αυτοδιαφημίζεται ως "πολιτικό τέκνο" του Α. Παπανδρέου και ως ο μοναδικός άνθρωπος που "τραβά το κουπί" μαζί με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο, όπως αναφέρει, μοιάζουν, γιατί έχουν "μεγάλη υπομονή και μεγάλο στομάχι"... Χτες δε, όταν ο Δ. Ρέππας ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι ο Γ. Παπαντωνίου χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού...

Από την πλευρά της τώρα, η Β. Παπανδρέου, με χτεσινή συνέντευξη στα "ΝΕΑ", συνεχίζει να ακολουθεί την τακτική της στήριξης της κυβέρνησης, με ταυτόχρονη επίδειξη της "προσωπικής της αυτοτέλειας". Στις δηλώσεις της, η υπουργός κάνει λόγο για "λάθη σε χειρισμούς και όχι για λάθη πολιτικής", ενώ επιτίθεται στον Γ. Παπαντωνίου, αφού "κύκλοι", όπως λέει, του υπουργείου του κατηγορούν την ίδια και άλλα στελέχη ότι δε στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Κάτι, που, όπως αναφέρει, επισήμως "ο κ. Παπαντωνίου δεν έχει πει σε καμία συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου"... Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους "κύκλους" του Μαξίμου, που επίσης της ...επιτίθενται, υποστηρίζοντας ότι "πάντοτε υπάρχουν ορισμένοι, που θέλουν να "μικρύνουν" έναν υπουργό ή έναν πρωθυπουργό"... Ο Δ. Ρέππας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις της υπουργού, απάντησε ότι "ασφαλώς γίνονται λάθη και θα ξαναγίνουν λάθη. Αρκεί να μη γίνονται τα ίδια λάθη".

Σε ό,τι αφορά τον Α. Τσοχατζόπουλου,ο τελευταίος θα έχει την Τετάρτη "εφ' όλης της ύλης" συζήτηση με τον πρωθυπουργό, ενόψει και της αναχώρησής του για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι απηχούν τις απόψεις του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν είναι αρνητικός σε έναν ανασχηματισμό, που θα συμπεριλάβει και το "άλλο" ΠΑΣΟΚ που έχει θέσει στο περιθώριο ο πρωθυπουργός... Φέρεται, δε, να "χρεώνει" από τώρα τα άσχημα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές στους "λάθους χειρισμούς" της ηγεσίας, ενώ στο γνώριμο ρόλο του "κοινωνικά ευαίσθητου", που βέβαια συναποφασίζει και στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, κατηγορεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για εμμονή στους αριθμούς... Ισως δεν είναι άσχετη με τις προθέσεις του Α. Τσοχατζόπουλου η θέση που διατύπωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,Α. Κοτσακάς, σε συνέντευξή του, σύμφωνα με την οποία πρέπει να νομιμοποιηθούν οι τάσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ, στο επόμενο συνέδριο. Αλλες απόψεις, πάντως, θέλουν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να πιέζεται και από "δικούς του" να παίξει πιο δραστήριο εσωκομματικό ρόλο το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του "Ρ",ο Α. Τσοχατζόπουλος έχει διαμηνύσει ότι, εφόσον το συνέδριο γίνει τον ερχόμενο Μάρτη, δηλαδή πριν τις εκλογές, δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Γι' αυτό και επιθυμεί διεξαγωγή συνεδρίου μετά τις εκλογές - κάτι που, όπως λέγεται, συμφώνησε και ο Κ. Λαλιώτης,στη μεταξύ τους συνάντηση που έγινε πρόσφατα - αλλά δεν πρόκειται να το υποστηρίξει δημοσίως.

Η "εκσυγχρονιστική", πάντως, πτέρυγα διαμηνύει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο να μεταθέσει χρονικά το συνέδριο του κόμματος, που έχει οριστεί για το Μάρτη του 1999.

Τέλος, να σημειωθεί ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξε μια ακόμα επανάληψη: Οι επιθέσεις του Θ. Πάγκαλου εναντίον του Χρ. Παπουτσή, θέμα στο οποίο η κυβέρνηση ακολούθησε την τακτική των "χαμηλών τόνων", όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί διά του κυβερνητικού εκπροσώπου.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σενάρια με... κατασκόπους

Κανένα επεισόδιο σύλληψης Ελλήνων ή άλλων ατόμων που να έχουν σχέση με Ελληνες, δεν έχει σημειωθεί στην περιοχή της Σμύρνης, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά το ελληνικό προξενείο της Σμύρνης, σε σχέση με τα όσα δημοσιεύουν οι τουρκικές εφημερίδες, για δήθεν υπόθεση κατασκοπίας υπέρ της Ελλάδας. Ο πρόξενος Ανδρέας Φρυγανάς διαβεβαιώνει ότι οι ελληνικές αρχές δε γνωρίζουν τίποτα για την καταγγελλόμενη δήθεν "επ' αυτοφώρω" σύλληψη Τούρκων αξιωματικών που έδιναν πληροφορίες σε Ελληνες κατασκόπους.

Ο διευθυντής του γραφείου της εφημερίδας "Σαμπάχ" στην Αγκυρα, που συνήθως μεταφέρει τις απόψεις της ηγεσίας του τουρκικού Επιτελείου έγραψε το Σαββατοκύριακο: Ανδρες της "ελληνικής μυστικής υπηρεσίας πλησίασαν τους τρεις αξιωματικούς, με τους οποίους συνδέθηκαν" και μίλησε για "επ' αυτοφώρω" σύλληψη των κατηγορουμένων.

Η εφημερίδα έγραψε ότι τρεις αξιωματικοί της τουρκικής Αεροπορίας συνελήφθησαν στη Σμύρνη και θα δικαστούν σε στρατοδικείο με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ της Ελλάδας.

Αντίθετα, η "Χουριέτ" γράφει ότι την υπόθεση της "κατασκοπίας", ανακάλυψε η σύζυγος ενός επισμηναγού - Μεχμέτ Μπαρούτ - που υποπτευόταν τις εξωσυζυγικές δραστηριότητες του άνδρα της. Ο επισμηναγός, που έχει απομακρυνθεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη, αρνείται τις κατηγορίες της κατασκοπίας και θεωρεί ότι την όλη υπόθεση έχει "στήσει" η σύζυγός του. Η "Σαμπάχ" γράφει ωστόσο ότι η τουρκική Αντικατασκοπία συνέλαβε και τους Ελληνες "επ' αυτοφώρω".

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ευθύνες στη διεθνή κοινότητα
  • Ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο
  • Ο Γλ. Κληρίδης στη Μόσχα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, αναχωρώντας από την Κύπρο, το απόγευμα της Κυριακής, αφού ολοκλήρωσε την τετραήμερη επίσημη επίσκεψή του στο νησί, απηύθυνε προς την Τουρκία μήνυμα συμφιλίωσης και ειρηνικών προθέσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα το ακούσει και θα το δεχτεί... "Δεν είναι δυνατό - είπε σε δηλώσεις του, λίγο πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Λάρνακας - να συνεχίσει η Τουρκία να συμπεριφέρεται κατ' αυτόν τον τρόπο, εάν θέλει να είναι μέσα στα πλαίσια της συνέσεως και της σωφροσύνης και του σεβασμού των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσπάθησα, πρόσθεσε, να απευθύνω προς τους Τουρκοκύπριους ένα μήνυμα, το οποίο μου επέτρεπε η ιδιώτης μου ως εκτός της Κύπρου ευρισκομένου, για να τονίσω ότι το μέλλον της Κύπρου αφορά όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους και ότι η ευτυχία των μεν εξαρτάται από την ευτυχία των άλλων και ότι η προοπτική της Κύπρου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση - ένα άλλο μήνυμα το οποίο θέλω να επαναλάβω και το οποίο τόνισα όσο μπορούσα με μεγαλύτερη έμφαση, για να εξηγήσω τη βασική δέσμευση της Ελλάδος να υποστηρίξει μέχρι τέλους την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση - δεν αφορά μόνο τους Ελληνοκυπρίους, αφορά και τους Τουρκοκύπριους".

Απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα ο Κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι οι ευθύνες της είναι πολύ μεγάλες, διότι δεν έχει πράξει υπέρ της Κύπρου, υπέρ της δικαιοσύνης και υπέρ των σπουδαίων αρχών οι οποίες έχουν καταπατηθεί στην Κύπρο, ό,τι όφειλε και μπορούσε να πράξει.

Αποχαιρετώντας τον Κ. Στεφανόπουλο ο ομόλογός του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδης, είπε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν τεράστιας σημασίας, γιατί από πλευράς του ο Πρόεδρος Κ. Στεφανόπουλος έστειλε τα σωστά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Προς το εσωτερικό, προς το εξωτερικό, προς τους Τουρκοκύπριους και προς τις άλλες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης αποδέχτηκε πρόσκληση του Κ. Στεφανόπουλου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο Κληρίδης στη Μόσχα

Ανακοινώθηκε χτες επίσημα ότι ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα από τις 11-14 του Ιούλη και θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Μπ. Γιέλτσιν. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον πατριάρχη Αλέξιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Γλ. Κληρίδης αποδέχτηκε πρόσκληση του δημάρχου Μόσχας, την οποία του διαβίβασε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Μουρατόφ, χτες το πρωί.

Επιβεβαιώθηκε επίσης χτες ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Γκίνκελ, απέστειλε επιστολή στον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, αλλά χωρίς να αναφερθεί το περιεχόμενό της. Διπλωματική πηγή χαρακτήρισε την επιστολή "διάβημα" της Γερμανίας για τους πυραύλους S-300.

Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι ο ειδικός συντονιστής του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κορντοβέζ, αναμένεται να επισκεφθεί αυτή τη βδομάδα την Κύπρο, αλλά δεν είναι βέβαιη η επίσκεψη. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Στυλιανίδης, δήλωσε χτες ότι έχουν γίνει διευθετήσεις, ώστε η ερχόμενη Πέμπτη και η Παρασκευή να είναι διαθέσιμες για επαφές. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ραούφ Ντενκτάς αρνείται να καθορίσει συνάντηση με τον Ντιέγκο Κορντοβέζ, αναμένοντας το αποτέλεσμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ και την ανανέωση της θητείας της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, πριν αποφασίσει αν θα έχει συνάντηση με τον αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θ. Πάγκαλος, δήλωσε, την Κυριακή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι αναμένεται πως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι θετικά υπέρ της Κύπρου.

Ν. ΣΜΥΡΝΗ
Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Πολιτική συγκέντρωση, με θέμα: "Πολιτικές Εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ", διοργανώνουν οι ΚΟ Ν. Σμύρνης του ΚΚΕ, σήμερα Τρίτη, ώρα 8 μ.μ.,στην κεντρική πλατεία της Ν. Σμύρνης.

Με το ατομικό του τουφέκι...

Με το ατομικό του τουφέκι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΣ, έθεσε τέρμα στη ζωή του τα ξημερώματα της Κυριακής στις 3.10, σε μονάδα της Λέσβου, ο ΕΠΥ (Εθελοντής Πενταετούς Υποχρέωσης) δεκανέας Διαβιβάσεων Αλβανός Ευστράτιος του Χαραλάμπους, 19 ετών, κάτοικος Μυτιλήνης, ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού από τις 2 μέχρι τις 4 τα ξημερώματα.

Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ
Τώρα εργάζεται για τη... μείωση της έντασης

ΟΣΛΟ.-

Προσωπικότητες του επιχειρηματικού και του πολιτικού κόσμου από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα της Κύπρου θα συναντηθούν τη βδομάδα αυτή στο Οσλο με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για να προσπαθήσουν να μειωθεί η ένταση στο νησί, δήλωσε σήμερα ένας Νορβηγός πολιτικός.

Οι συνομιλίες που θα γίνουν σήμερα και αύριο αποτελούν συνέχεια της συνάντησης στις Βρυξέλλες τον Νοέμβρη, στις οποίες περίπου 25 Κύπριοι επιχειρηματίες προσπάθησαν να κάνουν ουσιαστικές επαφές για την επίτευξη της ειρήνης.

"Η συνάντηση γίνεται κυρίως για να εκτιμηθούν τα εμπόδια και οι μελλοντικές δυνατότητες", δήλωσε στο "Ρόιτερ" ένας από τους οργανωτές, ο Γιάν Εγκελαντ πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, και πρόσθεσε: "Δε θα πρέπει να κρύψουμε το γεγονός ότι το πολιτικό κλίμα είναι χειρότερο".

"Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης πέρυσι να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, αλλά απέκλεισε την Τουρκία δεν έκανε καλύτερα τα πράγματα για μας", δήλωσε ο Εγκελαντ, ένας από τους διαπραγματευτές της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1993 ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς.

Ο Εγκελαντ δήλωσε ότι η συνάντηση των Βρυξελλών οδήγησε σε συμφωνία για τηλεφωνικές συνδέσεις ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο τμήμα της Κύπρου, αλλά το επιδεινούμενο πολιτικό κλίμα έχει εκτροχιάσει τα περισσότερα άλλα σχέδια.

Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Κνουτ Βόλεμπεκ θα παραθέσει σήμερα δείπνο στους Κύπριους εκπροσώπους, τον κ. Χόλμπρουκ, και τον Εβραίο νομπελίστα της ειρήνης και επιζήσαντα του ολοκαυτώματος, Ελί Βίζελ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ