ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δυναμώνει το παζάρι στη Διάσκεψη στην Ελβετία

Σήμερα αναμένεται στο Κρανς Μοντάνα ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, προσέρχεται στις εργασίες της Διάσκεψης την Τετάρτη

© KEYSTONE / JEAN-CHRISTOPHE

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, προσέρχεται στις εργασίες της Διάσκεψης την Τετάρτη
Πολυπλόκαμες παγίδες για το λαό της Κύπρου και όλης της περιοχής και σύνθετες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις καταγράφουν οι εργασίες της Διάσκεψης για το Κυπριακό που συνεχίστηκε χτες, για δεύτερη μέρα, στο θέρετρο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας. Οι επίσημες και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές απλώνονται σε πολλά παράλληλα επίπεδα, με δεδομένο ότι η λειτουργία μιας «επανενωμένης» Κύπρου αλλά και το νέο «σύστημα ασφαλείας» που αναζητείται θα αλληλεπιδράσουν με πολλούς ενεργειακούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς.

Επίσημα στη συνάντηση εκπροσωπούνται η κυπριακή κυβέρνηση, το ψευδοκράτος, οι «εγγυήτριες (με βάση τις διεθνείς συμφωνίες του 1960) δυνάμεις» Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία αλλά και η ΕΕ ως «παρατηρήτρια» επειδή θεωρείται «ενδιαφερόμενο μέρος».

Σήμερα, αναμένεται να φτάσει στο Κρανς Μοντάνα ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Καμιά αυταπάτη δεν μπορεί να υπάρχει για τον αντιλαϊκό και επικίνδυνο προσανατολισμό του παζαριού, αφού αυτό που εξετάζεται δεν είναι παρά ο διαμελισμός του νησιού και ο μεγαλύτερος ή μικρότερος ρόλος που θα διασφαλίσουν σε αυτό η μία ή η άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη ή συμμαχία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο διχοτομικός χαρακτήρας της προωθούμενης «λύσης» εμφανίζεται ως όρος διασφάλισης του κυπριακού λαού. Για παράδειγμα, η ίδια η ελληνοκυπριακή πλευρά εστίασε στη σημασία που θα έχει για τη «σταθερότητα» και την «ασφάλεια» του νησιού η «απαγόρευση επέμβασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις αρμοδιότητες των (σ.σ. συνιστωσών) πολιτειών ή της μιας πολιτείας στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ή της άλλης πολιτείας».

Τα ερωτήματα και οι «παραχωρήσεις»

Ο ίδιος ο ΟΗΕ - υπό την αιγίδα του οποίου γίνονται οι συνομιλίες - έθεσε ως εξής τα ερωτήματα στα οποία οι διαβουλεύσεις πρέπει να απαντήσουν: Τι θα γίνει με τη Συνθήκη Εγγυήσεων; Με ποιο μηχανισμό θα διασφαλιστεί η εφαρμογή της «λύσης»; Πώς θα απαντηθούν οι «ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων»;

Στην όλη συζήτηση θεωρείται δεδομένη η βαθύτερη εμπλοκή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η ΕΕ, το ρόλο της οποίας υπερασπίζονται έντονα Αθήνα - Λευκωσία. Ασφαλώς, τέτοια ζητήματα συσχετίζονται με το αλισβερίσι που προχωρά εντατικά σε πολλά κρίσιμα πεδία, όπως οι ευρωτουρκικές σχέσεις (σε μια περίοδο μάλιστα που δοκιμάζονται αλλά ταυτόχρονα διατηρούνται οι επαφές Βρυξελλών - Αγκυρας για το Μεταναστευτικό, το εμπόριο κ.τ.λ.) Μάλιστα, χτες, ρεπορτάζ σχολίαζαν τη σημασία της συμμετοχής της ΕΕ στη Διάσκεψη ως πολύ ουσιώδη λόγω των «ευρωπαϊκών παραχωρήσεων που θα μπορούσαν να γίνουν προς την Αγκυρα». Συμπλήρωναν ακόμα ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής η Αθήνα επισήμανε πως «πιθανές υποχωρήσεις της Αγκυρας δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν με αδιαφορία από τις Βρυξέλλες».

Βέβαια, στη συζήτηση έχει τεθεί εδώ και καιρό (και από δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ) ο ρόλος που ενδεχομένως μπορούν να παίξουν και άλλες λυκοσυμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ, για το οποίο στο Κρανς Μοντάνα εκφράστηκε εκτίμηση για τη «σταθερότητα» που το χαρακτηρίζει έναντι π.χ. της ΕΕ. Η συζήτηση αυτή συνδέεται άλλωστε στενά και με τις προτάσεις που συζητιούνται για τη δημιουργία πολυεθνικής δύναμης για την εξωτερική ασφάλεια της Κύπρου, η ονομασία ή η σύνθεση της οποίας είναι αντικείμενο παζαριού, δεδομένη όμως θα είναι η αποστολή της, ο εγκλωβισμός της Κύπρου βαθύτερα σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Η Αθήνα και η Αγκυρα

Από την πλευρά της, η Αθήνα εκφράζει τη φιλοδοξία γεωπολιτικής αναβάθμισης του ντόπιου κεφαλαίου και ενεργότερης συμμετοχής του στην προώθηση ευρύτερων ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων.

Με το επιχείρημα ότι το σημερινό καθεστώς εγγυήσεων είναι «αναχρονιστικό», σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία «μηχανισμού επιτήρησης της εφαρμογής» (σ.σ. της όποιας συμφωνίας προκύψει), που θα αποτελείται από μια «Διεθνή Ομάδα Δημοκρατικών κρατών». Ακόμα, επανέφερε την πρόταση για τη δημιουργία «τριμερούς συμφώνου φιλίας» (Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου), του οποίου η λειτουργία θα απαντά και στις «ανησυχίες Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων» για ζητήματα ασφάλειας.

Μάλιστα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ένας τέτοιος «μηχανισμός» και η πολυεθνική του σύσταση έχουν μεγάλη διαφορά από «σύμφωνα εφαρμογής» που προτείνουν άλλες πλευρές (βλ. Τουρκία), προσπαθώντας να παραπλανήσει για την ουσία της σχεδιαζόμενης «λύσης» και να στρατευτούν τα λαϊκά στρώματα με τις προτεραιότητες και τις συμμαχίες που σήμερα ιεραρχεί ψηλά η ελληνική αστική τάξη.

Την ίδια στιγμή, τις διαστάσεις που αποκτά το παζάρεμα δείχνει και η πρόταση που υπέβαλε η τουρκική πλευρά, μιλώντας για προσαρμογή στα «νέα δεδομένα». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι άξονες της Αγκυρας περιέχουν την αποχώρηση ενός μέρους των τουρκικών στρατευμάτων που σήμερα διατηρεί στην Κύπρο και τη δημιουργία ενός «μηχανισμού εποπτείας» για τη «λειτουργία της λύσης», τη «συνταγματική τάξη», την «ισότιμη μεταχείριση», την «αποτελεσματική συμμετοχή», στον οποίο θα μετέχουν οι δύο συνιστώσες πολιτείες αλλά και οι σημερινές «εγγυήτριες δυνάμεις». Αποδίδεται μεγάλη σημασία στην «εξωτερική διάσταση» της ασφάλειας της Κύπρου, παραπέμποντας ουσιαστικά στο ρόλο που το τουρκικό κεφάλαιο διεκδικεί συνολικά στην υπεράσπιση της «σταθερότητας» σε όλη τη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο και ευρύτερων ανησυχιών για ανακατατάξεις (βλέπε ισορροπίες σε Συρία - Ιράκ, Κουρδικό κ.τ.λ.). Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε την ιδέα πλήρους κατάργησης των εγγυήσεων και της ασφάλειας «όνειρο» και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για μηδέν στρατιώτες και μηδέν εγγυήσεις.

Η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι «δεν μας ικανοποιεί η πρόταση» της Τουρκίας.

Χτεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ διέψευσε «ρεπορτάζ» για «σχέδιο (της Αγκυρας) με τέσσερις φάσεις για την απόσυρση στρατευμάτων από το νησί, όπως και τα ποσοστά (σ.σ. των αποσυρόμενων στρατευμάτων)».

Οσον αφορά τη στάση της Βρετανίας, ορισμένα ρεπορτάζ έκαναν λόγο χτες για πρόταση που υπέβαλε ώστε να περιλαμβάνεται η ΕΕ στην επιτροπή που θα συσταθεί για την «παρακολούθηση» υλοποίησης της όποιας συμφωνίας.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στις 8 μ.μ., στην Κόρινθο, στο δημαρχείο, θα παρουσιαστεί η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», «Δικτατορία 1967 - 1974, Κείμενα και Ντοκουμέντα». Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου.

-- Στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟ Μπραχαμίου Αττικής καλούν σε λαϊκό γλέντι στο πάρκο του Ασυρμάτου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 8 μ.μ, σε πολιτική συγκέντρωση στην Ευξεινούπολη Μαγνησίας, θα μιλήσει ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας.

-- Στις 9 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Μαρμάρι Εύβοιας, στην παραλία, θα μιλήσει ο Σοφοκλής Τόγιας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

-- Στις 8.30 μ.μ., στο Χαϊδάρι, στην Πλατεία Δημαρχείου, οι ΚΟ Χαϊδαρίου διοργανώνουν λαϊκό γλέντι.

-- Στις 9 μ.μ., στα Τρίκαλα, στο πάρκο Ματσόπουλου, οι Οργανώσεις Τρικάλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν γλέντι με λαϊκή και δημοτική ορχήστρα.

Αύριο, Σάββατο:

-- Στις 9 μ.μ., η ΤΕ Βόλου διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο πάρκο Ρήγα Φεραίου (δημαρχείο Βόλου). Θα χαιρετίσει ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟ Αταλάντης καλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ στο καφενείο του Α. Αλεξίου στην Τραγάνα.

-- Στις 9 μ.μ., στην Αργυρούπολη, στην πλατεία Βάρναλη, οι ΚΟ Αργυρούπολης και Ελληνικού διοργανώνουν λαϊκό γλέντι.

-- Στις 8.30 μ.μ. στην Αγία Βαρβάρα, Πάρκο Μητέρα, σε λαϊκό γλέντι καλεί η ΚΟ Αγίας Βαρβάρας Αττικής.

Τη Δευτέρα 3 Ιούλη:

-- Στις 8 μ.μ., στο Αργος, στο Εργατικό Κέντρο, θα παρουσιαστεί η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», «Δικτατορία 1967 - 1974, Κείμενα και Ντοκουμέντα». Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου.

-- Στις 8.30 μ.μ., η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής καλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», στον Θερινό Κινηματογράφο «Κατερίνα» (Δαβάκη 18, Χαϊδάρι)

Περιοδεία στην Ημαθία

Περιοδεία στην Ημαθία πραγματοποιεί από χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Σήμερα, Παρασκευή, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- Στις 8.30 π.μ., περιοδεία στους εργαζόμενους στα διαλογητήρια του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΜΙΕΖΑ, στον Στενήμαχο Νάουσας.

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στην ΑΛΜΕ στη Βέροια.

-- Στις 11.30 π.μ., συνέντευξη Τύπου στην Ελιά στη Βέροια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ