ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το Brexit ανοίγει όλη την ατζέντα για το μέλλον της λυκοσυμμαχίας

Η ανάγκη προστασίας των μονοπωλίων και άμβλυνσης με ανέξοδες υποσχέσεις της λαϊκής δυσαρέσκειας κυριάρχησε στη σύνοδο των «27»

Από τη χτεσινή «άτυπη» Σύνοδο Κορυφής των «27», χωρίς τη συμμετοχή του Βρετανού πρωθυπουργού

Eurokinissi

Από τη χτεσινή «άτυπη» Σύνοδο Κορυφής των «27», χωρίς τη συμμετοχή του Βρετανού πρωθυπουργού
Την ανάγκη οργάνωσης της αποχώρησης της Βρετανίας απ' την ΕΕ με συντεταγμένο τρόπο, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί και ο αντίκτυπός τους στην καπιταλιστική οικονομία, επεσήμαναν οι αρχηγοί των 27 κρατών - μελών που ατύπως συνεδρίασαν χτες, δίχως δηλαδή την παρουσία του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντ. Κάμερον, που συμμετείχε μόνο την πρώτη μέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι «27» θα επανέλθουν το Σεπτέμβρη με νέα σύνοδό τους στην Μπρατισλάβα, για να εξετάσουν την πορεία αποχώρησης της Βρετανίας.

Στη δήλωση της άτυπης συνεδρίασης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αφήσει την ΕΕ, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξακολουθεί να ισχύει, τόσο για τα δικαιώματα όσο και για τις υποχρεώσεις».

«Υπάρχει η ανάγκη να οργανωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μεθοδευμένο τρόπο» σημειώνεται και προτρέπεται η βρετανική κυβέρνηση να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις προθέσεις της «όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Μάλιστα, προειδοποιούν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν πραγματοποιηθεί αυτή η κοινοποίηση».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, μετά το αίτημα αποχώρησης αναφέρουν ότι τότε και μόνο «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι «27» εκφράζουν την προσδοκία η Βρετανία να παραμείνει «στενός εταίρος της ΕΕ» και δηλώνουν ότι «οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων» και πως «η πρόσβαση στην ενιαία αγορά απαιτεί την αποδοχή όλων των τεσσάρων ελευθεριών».

Δεδομένη η αντιλαϊκή στρατηγική εντός κι εκτός

Η δήλωση των «27» καταλήγει με επαναβεβαίωση της δέσμευσης ότι γι' αυτούς - δηλαδή για τις αστικές τάξεις των 27 κρατών - η ΕΕ παραμένει το «κοινό πλαίσιο» δράσης και με ανακύκλωση αυταπατών για τους λαούς, με το βλέμμα στην ογκούμενη δυσαρέσκειά τους. Υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, πως «είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε στο πλαίσιο της ΕΕ (...) να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας (...) Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια στιγμή, πολλοί άνθρωποι εκφράζουν δυσαρέσκεια (...) περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, όταν πρόκειται για την παροχή ασφάλειας, απασχόλησης και την ανάπτυξη, καθώς και για την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

Στον επίλογο, βεβαίως, γίνεται καθαρό ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά κάλπικες ανέξοδες υποσχέσεις, καθώς ξεκαθαρίζεται ότι ο όποιος προβληματισμός θα πρέπει «να δώσει ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα στρατηγικής μας, καθώς και στην ανάπτυξη της ΕΕ με 27 κράτη - μέλη».

Η πείρα έχει αποδείξει ότι αυτή η στρατηγική που υπηρετεί το κεφάλαιο είναι κόλαφος για τους λαούς και τα δικαιώματά τους.

Κάτι που, άλλωστε, επαναβεβαίωσαν και τα συμπεράσματα της πρώτης μέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στα συμπεράσματα, επισημαίνεται ως ανάγκη η βαθύτερη ενιαία αγορά για «την προώθηση της παραγωγικότητας και τη διασφάλιση ενός ευνοϊκού κλίματος για τις επενδύσεις», η δημιουργία «κατάλληλων συνθηκών για την προώθηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών» σε ό,τι αφορά την ενιαία ψηφιακή αγορά, ενώ επικροτείται το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, ιδίως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), καθώς «έχει ήδη αποφέρει απτά αποτελέσματα και αποτελεί σημαντικό βήμα προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων, αξιοποιώντας ευφυώς τους περιορισμένους πόρους του προϋπολογισμού».

Επίσης, προαναγγέλλεται η κλιμάκωση των κατασταλτικών μέτρων και η συγκρότηση νέων μηχανισμών με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο έδαφος της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει «παρών» για λογαριασμό των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις εξελίξεις στη Λιβύη, επαναλαμβάνοντας «την πρόθεσή του να στηρίξει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας», στο πλαίσιο αυτό «επικροτεί την έκδοση της απόφασης 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τον διευρυμένο ρόλο της επιχείρησης "SOPHIA" στην επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και την εκπαίδευση της Λιβυκής Ακτοφυλακής».

Εκφράζει ικανοποίηση για «την παρουσίαση της συνολικής στρατηγικής σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Υπατη Εκπρόσωπο», στρατηγική χαραγμένη με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων, στο πλαίσιο της οποίας διακηρύσσεται και η ενίσχυση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ με ειδική αναφορά στο Νότο και την Ανατολή! «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απηύθυνε έκκληση για περαιτέρω ενίσχυση της ανωτέρω συνεργασίας, υπό το πρίσμα των κοινών στόχων και αξιών μας και δεδομένων των πρωτοφανών προκλήσεων από Νότο και Ανατολή. Αυτή η νέα φιλοδοξία πρέπει να λάβει τη μορφή ταχείας πρακτικής συνεργασίας σε επιλεγμένους τομείς» αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Δηλώσεις αρχηγών και παραγόντων της ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δήλωσε ότι «η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι ομαλή» και πρόσθεσε ότι «ήταν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων» και πως ακόμα είναι «πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ανέφερε ότι σε μια «ήρεμη συζήτηση» μεταξύ των «27», τους ενημέρωσε ότι ο ίδιος ζήτησε από τους Ευρωπαίους επιτρόπους να μην προβούν σε καμία διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης. Είπε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και όχι να προστεθούν κι άλλες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, διαμήνυσε ότι οι κανόνες δεν μπορούν να αλλάζουν και υπερασπίστηκε τις αντιλαϊκές συνθήκες της ΕΕ, τοποθετώντας στο πλαίσιό τους τις όποιες πρωτοβουλίες υπάρξουν. Χαρακτηριστική είναι και η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προειδοποίησε χτες ότι υπάρχει κίνδυνος η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να προκαλέσει φαινόμενο «ντόμινο» στην Ευρώπη. Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ο Σόιμπλε είπε ότι εμμένει στη δήλωσή του ότι «το μέσα (στην ΕΕ) σημαίνει μέσα και το έξω σημαίνει έξω», προσθέτοντας ότι η Βρετανία δεν έχει στη διάθεσή της απεριόριστο χρόνο για να αποφασίσει το πότε θα υποβάλει το αίτημά της για αποχώρηση. Επίσης, εκφράζοντας την ανησυχία τμήματος της γερμανικής αστικής τάξης, σημείωσε ότι «η μακροχρόνια αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit είναι πιθανότατα "δηλητήριο" για την οικονομία». Ακόμα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Handelsblatt», ο Σόιμπλε και το υπουργείο του ετοιμάζει σχέδιο αντιμετώπισης του Brexit, που αφορά στη «δημοσιονομική πειθαρχία» και «προβλέπει το δικαίωμα απόρριψης σχεδίων προϋπολογισμού των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, εάν δεν ανταποκρίνονται στους στόχους του ελλείμματος», επίσης «στήριξη μεταρρυθμίσεων» (βλέπε αντιλαϊκών ανατροπών), αλλά και αλλαγές στην ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία ώστε να αποσπαστεί από την ΕΚΤ, ενώ για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) σχεδιάζει έναν ισχυρότερο ρόλο.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, ανέφερε ότι η Βρετανία θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ και αφού οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο», εφόσον επιθυμεί, να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά. Δήλωσε, ακόμα, ότι οι αμυντικές και ενεργειακές συμφωνίες με τη Βρετανία θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την αποχώρησή της, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο κατασκευής του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Χίνκλεϊ Πόιντ. Πρόσθεσε ότι τα άλλα κράτη - μέλη πιθανότατα θα πρέπει να αυξήσουν τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις τους, για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στην ανάπτυξη.

Τα γνωστά παραμύθια από τον Αλ. Τσίπρα

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά την άτυπη σύνοδο των «27», επανέλαβε τις γνωστές αυταπάτες και ψευδαισθήσεις που η κυβέρνηση σερβίρει στο λαό, περί δυνατότητας φιλολαϊκής στροφής της ΕΕ.

Με έκδηλη την έγνοια του για τη μακροημέρευση της λυκοσυμμαχίας, δήλωσε: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός που συγκλονίζει την Ευρώπη (...) Πρέπει, λοιπόν, να αναρωτηθούμε γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εμπνέει τους λαούς της. Και πρέπει να αναστοχαστούμε και να δουλέψουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα νέο πιο ελκυστικό όραμα και μια νέα πιο ελκυστική προοπτική για τους πολίτες της Ευρώπης και για το μέλλον της Ευρώπης».

Υποστηρίζοντας την αυταπάτη μιας φιλολαϊκής διαχείρισης εντός ΕΕ, πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι το γεγονός πως η ίδια η ζωή μάς αναγκάζει να πάρουμε αποφάσεις (...) να αποφασίσουμε τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης, πιο δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης (...) οι σκληρές επιλογές της λιτότητας, η a la carte αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η αίσθηση των πολιτών ότι δεν αποφασίζουν, ότι όλα αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες σε ατελείωτες συνεδριάσεις τεχνοκρατών, οδηγεί την Ευρώπη σε κατάσταση νευρικής κρίσης και σε κατάσταση βαθιάς πολιτικής κρίσης».

Μάλιστα, χαρακτήρισε «υπαρξιακής σημασίας ανάγκη» το να υπάρξει «ένα new deal, μια νέα συμφωνία για μια Ευρώπη που θα ξαναεμπνεύσει τους λαούς της και ιδίως τους νέους ανθρώπους. Και αυτό το new deal δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει και την κοινωνική διάσταση», ζητώντας σε αυτό το πλαίσιο αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από ένα νέο. Παρουσίασε, μάλιστα, την καπιταλιστική ανάπτυξη σαν την πρώτη εγγραφή μιας κάποιας «κοινωνικής ατζέντας», την ώρα που για την επίτευξή της στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ τσακίζονται οι λαοί και τα δικαιώματά τους.

Προανήγγειλε, τέλος, «πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση» και «συγκρότηση συμμαχιών σε πολιτικό αλλά και σε γεωγραφικό επίπεδο». Είχε προηγηθεί η διαρροή κυβερνητικών πηγών ότι σχεδιάζεται ένας άξονας των κρατών του Νότου για συντονισμό της παρέμβασής τους, στο πλαίσιο των ενδοαστικών αντιθέσεων που οξύνονται εντός ΕΕ.

Επικοινωνία Τσίπρα - Κόρμπιν

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, πρωτοβουλιών για «προοδευτικές συμμαχίες» με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, ο Αλ. Τσίπρας λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε τη στήριξή του στον ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας, Τζ. Κόρμπιν, έναντι των πιέσεων που δέχεται να παραιτηθεί, μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Συγκεκριμένα, σε διαδικτυακή του ανάρτηση, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει ότι συνομίλησε με τον Τζ. Κόρμπιν, «για να του εκφράσω», όπως λέει, «την αλληλεγγύη μου για τις δύσκολες στιγμές της χώρας του».

Στο φόντο μάλιστα του καλέσματος που απηύθυνε χτες και ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, στον ηγέτη των Εργατικών να παραιτηθεί, ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει: «Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την διχαστική και ευρωσκεπτικιστική ρητορική δεν μπορούν να κατηγορήσουν τις προοδευτικές δυνάμεις»...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανησυχία Κάμερον για την ενότητα της χώρας

Ενώ η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Ν. Στάρτζεον, ξεκίνησε «σταυροφορία» στις Βρυξέλλες για τη διατήρηση των σχέσεων με την ΕΕ, προκαλώντας αντιδράσεις

Ο Κάμερον μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων
Ο Κάμερον μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι «φυγόκεντρες» δυνάμεις, που ενισχύει στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη, δημιουργούν προβληματισμό στον απερχόμενο πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Παράλληλα, ένα μέρος της αστικής τάξης και των βρετανικών μονοπωλίων (π.χ. ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος «Vodafone») τηρούν στάση αναμονής ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τις νέες σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ. «Η διατήρηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υψίστης σημασίας», σημείωσε χτες, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Κάμερον, υπογραμμίζοντας ότι η διατήρηση της ακεραιότητας της χώρας «είναι απολύτως ύψιστο εθνικό συμφέρον». Προειδοποίησε ότι η Βρετανία βρίσκεται «αντιμέτωπη με δύσκολους οικονομικά καιρούς», διαβεβαιώνοντας ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να εξασφαλιστεί η διατήρηση ισχυρών σχέσεων με την ΕΕ».

Τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα εγκαταλείψει τους κανόνες για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, απορρίπτοντας αίτημα του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, για περισσότερες επενδύσεις, ενώ τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Εντείνονται οι πιέσεις έναντι του Κόρμπιν

Στο μεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις σε βάρος του Κόρμπιν για παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος, ιδιαίτερα μετά την προχτεσινή κίνηση 172 Εργατικών βουλευτών που αμφισβήτησαν την αρχηγία του. Παράλληλα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας αξίωσε να αναλάβει το κόμμα του ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι οι «Εργατικοί έχουν διαλυθεί» και δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Η σκοτσέζικη αστική τάξη επιμένει

Οι πολιτικές εντάσεις έφτασαν μέχρι τις Βρυξέλλες, όπου μετέβη η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, προωθώντας την παραμονή της Σκοτίας στην ΕΕ.

Η Στάρτζεον συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. «Συναντούμε τακτικά περιφερειακούς ηγέτες... Ομως, ζούμε σε εποχές ασυνήθιστες», είπε ο εκπρόσωπος του Σουλτς, χωρίς να αναφερθεί στο αποτέλεσμα της συνάντησης. Στην συνέχεια, η Στάρτζεον είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που αναγνώρισε ότι η Σκοτία «έχει κερδίσει το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες».

Ομως, δεν βλέπουν όλοι θετικά τις κινήσεις της Στάρτζεον. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, αντιτάσσεται στις κινήσεις της, θεωρώντας ότι δημιουργούν αποσχιστικές τάσεις (με δεδομένα τα ζητήματα που έχει με Καταλονία και Βάσκους). Παρόμοια στάση υιοθετούν οι κυβερνήσεις Εσθονίας, Τσεχίας, Δανίας, ακόμη και της Γερμανίας που θεωρούν ότι το ζήτημα είναι «εσωτερική υπόθεση της Βρετανίας». Επιφυλακτικός στις κινήσεις της Στάρτζεον είναι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που απέρριψε την πιθανότητα να τη συναντήσει.

ΗΠΑ
Παρεμβάσεις σε σχέση με τις προοπτικές της ΕΕ

Ιδιαίτερη σημασία για τις διεργασίες, που φουντώνουν ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα μετά το Brexit, έχει η παρέμβαση Αμερικανών αξιωματούχων. Πρώτος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εμφανίστηκε να ζητάει ...ψυχραιμία, αφού υπάρχει το ΝΑΤΟ. Είπε χαρακτηριστικά: «Υπήρξε μια κάποια υστερία μετά το δημοψήφισμα, σαν να είχε χαθεί με κάποιο τρόπο το ΝΑΤΟ, σαν να διαλυόταν η Συμμαχία και η κάθε χώρα να τρέχει να κρυφτεί στη γωνιά της. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο». Επίσης, αξιοποίησε το Brexit για να παρέμβει ανοιχτά στη συζήτηση για τη λεγόμενη «εμβάθυνση της ΕΕ», σημειώνοντας πως «νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε τι συνέβη είναι ο εξής: Πατήθηκε το κουμπί της παύσης όσον αφορά το σχέδιο της πλήρους ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και συμπλήρωσε ότι «ο τρόπος με τον οποίον ψήφισαν οι Βρετανοί εξηγείται από το γεγονός ότι πιθανότατα η ΕΕ προχωρούσε πιο γρήγορα από ό,τι έπρεπε». Για τη σχέση ΗΠΑ - Βρετανίας, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στη Νορβηγία «που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας».

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έβαλε τη ...δική του πινελιά για το θέμα μετά τη συνομιλία του με τον υπό αποχώρηση Βρετανό πρωθυπουργό. Σημείωσε, μιλώντας κατά τη διάρκεια ετήσιας συνόδου, για τις Πληροφορίες και την Ασφάλεια στο Ασπεν στο Κολοράντο ότι «είναι ένα πολύ περίπλοκο διαζύγιο», φτάνοντας να πει ότι μπορεί ακόμα και να μη συμβεί ποτέ. Ο Κέρι, αφού ανέφερε ότι ο «Κάμερον αισθάνεται ακατάλληλος (...) για να αρχίσει να διαπραγματεύεται, κάτι στο οποίο δεν πιστεύει και επομένως δεν έχει καμία ιδέα πώς να το χειριστεί», συμπλήρωσε, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν μέσα για να αποτραπεί η έξοδος: «Δεν θέλω ως υπουργός Εξωτερικών να τα εκθέσω σήμερα. Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν λάθος. Αλλά υπάρχουν μέσα».

Επίσης, και η πρώην ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Τζ. Μπους, Κοντολίζα Ράις, μίλησε σε τόνο απαξίωσης της ΕΕ, παρατηρώντας ότι η «ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας θα είναι λιγότερο δεσμευμένη με τον κόσμο και λιγότερο ικανή να διαχειρίζεται προκλήσεις όπως η ανάδειξη της Ρωσίας, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή ή η ολοκλήρωση του εκδημοκρατισμού της Κεντρικής Ευρώπης». Και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς ο μόνος ατλαντικός θεσμός είναι τώρα το ΝΑΤΟ»!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ