ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες από τις ταξικές δυνάμεις στην Αττική και σε άλλες περιοχές

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Ιδιωτική Υγεία στη Θεσσαλονίκη
Από παλιότερη κινητοποίηση στην Ιδιωτική Υγεία στη Θεσσαλονίκη
Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία, ενάντια στις νέες μειώσεις μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων που προβλέπει η διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ με ισχύ Συλλογικής Σύμβασης (αναλυτικά στη σελίδα 12). Νωρίς το πρωί της απεργίας, τα κλαδικά σωματεία Αθήνας και Πειραιά καλούν σε συγκεντρώσεις και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στο χώρο συνεδριάσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) στο «Ιατρικό Κέντρο» (Μαρούσι). Χτες έγιναν εξορμήσεις στο μαιευτήριο «ΙΑΣΩ» και στην κλινική «Φιλοκτήτης».

Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς, συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας, προετοιμάζει την αυριανή απεργία. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί, στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του κλαδικού σωματείου, ενώ έγιναν και γενικές συνελεύσεις στις κλινικές «Γαληνός» και «Γενική», όπου εκφράστηκε η αγανάκτηση των εργαζομένων για την απόφαση του ΟΜΕΔ. Σήμερα, Πέμπτη, προγραμματίζεται γενική συνέλευση των εργαζομένων στην κλινική «Κυανούς Σταυρός».

Οπως είπε ο Νίκος Παρδάλης, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου, «γίνεται αντιληπτό από τους εργαζόμενους ότι πρέπει να ανέβει η αγωνιστικότητα, η κινητικότητα στον κλάδο και να κλιμακωθεί ο αγώνας. Το τρίτο μνημόνιο, οι αποφάσεις της ΕΕ που εφαρμόζονται μέσα από τα κρατικά σφαγεία όπως αυτό του ΟΜΕΔ, μαζί με την επίθεση των εργοδοτών που αφήνουν απλήρωτους για μήνες τους εργαζόμενους, στερούν μισθούς και δικαιώματα από τους εργαζόμενους».

Στη Λάρισα, το κλαδικό συνδικάτο του νομού προγραμματίζει παρέμβαση αύριο το πρωί στο «Ιασώ» και στη συνέχεια, στις 10 π.μ., καλεί σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στο Δημαρχείο. Τις προηγούμενες μέρες, έγιναν εξορμήσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπου, πέρα από το ζήτημα της Σύμβασης, στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους βρέθηκαν όλα τα οξυμένα προβλήματα, όπως αυτό της απληρωσιάς, των απολύσεων κ.τ.λ. Στην Αχαΐα, τέλος, το κλαδικό σωματείο οργανώνει εξορμήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ για αύριο προγραμματίζει κινητοποίηση από το πρωί στο θεραπευτήριο «Ολύμπιο» στην Πάτρα.

Μεγάλες ζημιές από το χαλάζι στη Θεσσαλία

Από τις καταστροφές σε αμπέλια των Τρικάλων
Από τις καταστροφές σε αμπέλια των Τρικάλων
Τεράστιες καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας και Μαγνησίας στη Θεσσαλία, προκάλεσε το χαλάζι που έπεσε προχτές το απόγευμα. Στα Τρίκαλα ιδιαίτερα πλήγηκαν τα χωριά Παλαιομονάστηρο, Γόμφοι, Λυγαριά, Φήκη στο δήμο Πύλης, αλλά και το Βαλτινό. Κλιμάκιο της ΤΕ Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές και διαπίστωσε ότι οι ζημιές στα βαμβάκια, στα καλαμπόκια, στα τριφύλλια, στα μποστάνια, στα αμπέλια και άλλες καλλιέργειες είναι πολύ μεγάλες και, σε πολλές περιπτώσεις, ολοκληρωτικές.

Στις συζητήσεις που είχαν με πληγέντες αγρότες, τόνιζαν ότι χρειάζεται άμεσα να γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών, για να δοθούν γρήγορα δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, καθώς και να παγώσουν τα χρέη τους στην Τράπεζα, στην Εφορία, στον ΟΓΑ. Τα αιτήματα των αγροτών μεταφέρει το ΚΚΕ και στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του.

Μεγάλες ζημιές προκάλεσε το χαλάζι και στην Καρδίτσα, ιδιαίτερα στους δήμους Μουζακίου, Σοφάδων και Καρδίτσας, σε καλλιέργειες βαμβακιού, καπνού, καλαμποκιού, βιομηχανικής τομάτας, πιπεριάς και αμπελιών. Στο δήμο Μουζακίου περίπου 25.000 στρέμματα υπέστησαν ζημιές, στο δήμο Καρδίτσας «χτυπήθηκαν» οι καλλιέργειες των περιοχών Μητρόπολης, Μοσχάτου, Καλλιφωνίου, Πτελοπούλας, Ζαϊμίου και Μέλισσας, ενώ στο δήμο Σοφάδων περισσότερα από 10.000 στρέμματα βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η χαλαζόπτωση έπληξε περισσότερο το Μελισσοχώρι, το Δασοχώρι και την Αμπελο.

Στη Λάρισα, ιδιαίτερα επλήγησαν καλλιέργειες στο Αργυροπούλι του Τυρνάβου, ενώ στη Μαγνησία στον κάμπο του Αλμυρού και, κυρίως, στα χωριά Αγία Τριάδα, Πλάτανος, Δρυμώνας, καθώς και στη νότια πλευρά της επαρχίας.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
Διεκδικούν με απεργία μόνιμη και σταθερή δουλειά

Στις 11 π.μ., στην Ομόνοια η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σταθερή δουλειά με δικαιώματα διεκδικούν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον κλάδο της καθαριότητας, που προχωρούν σήμερα σε απεργία και συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην Ομόνοια. Η κινητοποίηση γίνεται μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων, στην οποία συμμετέχουν Σωματεία (Αττικής, Πειραιά, Λάρισας, Μαγνησίας) και Επιτροπές Αγώνα (Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης).

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων. Καμία απόλυση συμβασιούχου», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή, ενώ απευθύνει ιδιαίτερο κάλεσμα στους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, που, για ακόμα μία φορά, βρίσκονται «στον αέρα» με τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Χτες, το Σωματείο Καθαριστών/στριών Πειραιά παραβρέθηκε και έκανε παρέμβαση στην προγραμματισμένη συνάντηση του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας με τους εργαζόμενους καθαριστές/στριες των σχολείων. Στη συνέχεια, έγινε σύσκεψη και συζητήθηκαν τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς και η ανάγκη οργάνωσης μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση.

Καθαριστές και καθαρίστριες διεκδικούν: «Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ανανέωση όλων των συμβάσεων. Καμία απόλυση! Καμία μείωση μισθού! Αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας! Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι Σχολικές Επιτροπές. Αμεση καταβολή της μείωσης του 10% του μισθού κ.ά.».

Πέθανε ο τραυματίας οικοδόμος στα Χανιά

Τη μάχη με το θάνατο έχασε τελικά την Τρίτη ο 64χρονος οικοδόμος που νοσηλευόταν με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων. Ο οικοδόμος είχε τραυματιστεί πέφτοντας από σκαλωσιά την περασμένη Πέμπτη, ενώ προσπαθούσε να αφαιρέσει σίδερα από τέντες καταστήματος, το οποίο δεν λειτουργούσε, στην Ακτή Μιαούλη στην περιοχή του Κουμ Καπί Χανίων. Η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Χανίων, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Οι οικοδόμοι παίζουμε τη ζωή μας κορόνα - γράμματα καθημερινά με μηδαμινά μέτρα ασφαλείας, με την εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο. Οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας θεωρούνται "κόστος" για την εργοδοσία. Συνάδελφοι, ατομικά δεν μπορούμε να ανατρέψουμε ένα συλλογικό πρόβλημα. Είναι υπόθεση όλων μας, όλου του εργατικού κινήματος να επιβάλουμε με τον αγώνα μας την καθιέρωση μέτρων προστασίας, να επιβάλουμε αξιοπρεπή μεροκάματα και συνθήκες εργασίας».

Σύσκεψη για την Υγεία στη Λάρισα

Σε πρόγραμμα δράσης για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας, με πλαίσιο πάλης που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες υγειονομικών και ασθενών, κατέληξε η σύσκεψη εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων, που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να γίνει συζήτηση σε κάθε ΔΣ σωματείου ή άλλου φορέα, να οργανωθεί η ενημέρωση των μελών και γενικότερα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των γυναικών, της νεολαίας, με Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις. Επίσης, να παρθούν πρωτοβουλίες αγωνιστικής διεκδίκησης από κάθε φορέα στην 5η ΥΠΕ, σε διοικήσεις των Νοσοκομείων, του ΠΕΔΥ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ηδη για σήμερα Πέμπτη στις 11 το πρωί, το ΕΚΛ προγραμμάτισε παράσταση διαμαρτυρίας στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, στην οποία καλεί και τους φορείς των ΕΒΕ, των αγροτών και των συνταξιούχων.

Γενική Συνέλευση στο «Athens Ledra»

Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Εχοντας συμπληρώσει ήδη ένα μήνα σε κινητοποίηση, συνεχίζουν τον αγώνα με στόχο ο προγραμματισμένος για τις 13 Ιούλη πλειστηριασμός του ξενοδοχείου να τους βρει σε θέση μάχης, στέλνοντας μήνυμα σε παλιούς και νέους ιδιοκτήτες πως δεν θα επιτρέψουν να πεταχτούν στο δρόμο 200 και πλέον εργαζόμενοι. Στην κατεύθυνση αυτή, το επιχειρησιακό και το κλαδικό συνδικάτο προετοιμάζουν, την Πέμπτη 7 Ιούλη, συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο.

Δικάζονται συνδικαλιστές στη Ζάκυνθο

Δικάζονται αύριο Παρασκευή, με κατηγορίες που αφορούν τη συμμετοχή τους σε απεργιακή κινητοποίηση στις 24 Φλεβάρη 2010 στο λιμάνι του νησιού, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, Κωνσταντίνου Γιώργος, ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στρούζας Τάκης, και ο πρώην Γραμματέας της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, Μπέτσης Σπύρος. Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καταγγέλλει τις διώξεις των συνδικαλιστών και απαιτεί να σταματήσουν οι δίκες και κάθε είδους διώξεις εργαζομένων, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης και της συμμετοχής τους στους αγώνες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ