ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Σύνοδος εφαλτήριο για ένταση της επίθεσης

Η πρεμούρα της συγκυβέρνησης να φορτώσει το λαό με νέες αυταπάτες και φρούδες προσδοκίες, επιβεβαιώνει ότι του ετοιμάζουν τα χειρότερα

Οι αποφάσεις της Συνόδου δε θα ανακόψουν τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, δε θα σταματήσουν το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, δε θα σταματήσουν, αλλά θα εντείνουν την εξαθλίωση του λαού
Οι αποφάσεις της Συνόδου δε θα ανακόψουν τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, δε θα σταματήσουν το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, δε θα σταματήσουν, αλλά θα εντείνουν την εξαθλίωση του λαού
Να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες στο λαό, με αφορμή τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επιχειρεί η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης των άγριων αντιλαϊκών μέτρων που βουλιάζουν πιο βαθιά στη χρεοκοπία και την εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα.

Το καινούργιο παραμύθι, που λανσάρουν από χτες τα κυβερνητικά στελέχη, μετά την πλήρη χρεοκοπία της περιβόητης «επαναδιαπραγμάτευσης», είναι ότι από τη χτεσινή απόφαση της Ευρωζώνης για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης, μπορεί να προκύψει μια «σημαντική ελάφρυνση για το ελληνικό χρέος», σπεύδοντας όμως να συμπληρώσουν ότι αυτό προϋποθέτει την πλήρη εφαρμογή των μέτρων του νέου μνημονίου! Στην πραγματικότητα, δηλαδή, βάζουν ένα «δόλωμα» στο λαό για να μπει πιο βαθιά στη φάκα της στρατηγικής της πλουτοκρατίας για έξοδο από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων.

Κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες υποστήριζαν ότι η συμφωνία για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μπορεί να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος κατά περίπου 24% του ΑΕΠ, εφόσον ισχύσει και για την Ελλάδα, καθώς τα 50 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες δε θα συνυπολογίζονται στο δάνειο της τρόικας, αφού θα προέλθουν από τον μηχανισμό στήριξης.

Παρόλο που παραδέχονταν ότι η απόφαση της Συνόδου της Ευρωζώνης δεν αφορά την Ελλάδα, ωστόσο έλεγαν ότι ίσως οι εταίροι θα δεχθούν μια επαναδιαπραγμάτευση, αν στο μεταξύ «εμείς εφαρμόσουμε πλήρως το μνημόνιο». Συμπλήρωναν μάλιστα με έμφαση ότι πρέπει να εφαρμοστούν όχι μόνο τα μέτρα του νέου μνημονίου, αλλά και αυτά που δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα από την προηγούμενη συγκυβέρνηση!

Τις ίδιες αυταπάτες ενθάρρυνε στη δήλωση που έκανε μετά το πέρας της Συνόδου ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Καρ. Παπούλιας. Αναφερόμενος στη δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, έσπευσε να σημειώσει με νόημα ότι «με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα, μελλοντικά, αφαίρεσης από το δημόσιο χρέος αντίστοιχων κεφαλαίων των τραπεζών, εφόσον προχωρήσει ικανοποιητικά η εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος».

Ο ίδιος μετέφερε τη δέσμευση της συγκυβέρνησης ότι κάνει τα πάντα για να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. «Η Ελλάδα, με νέα ισχυρή κυβέρνηση που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές, έχει τη βούληση να προωθήσει πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς και τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη, να τονωθεί η απασχόληση και να διασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα ίδια έγραφε και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στην επιστολή την οποία παρέδωσε εκ μέρους του στους Ευρωπαίους εταίρους ο Καρ. Παπούλιας. Οπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, «Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης».

«Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του προγράμματος», υπογραμμίζεται με έμφαση, ενώ ο Α. Σαμαράς διαβεβαιώνει τους εταίρους του ότι «θα επιταχύνω την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων».

ΠΑΣΟΚ
Σπέρνει αυταπάτες για «χαλάρωση» των μέτρων

«Σερβίρει» τις αποφάσεις της Συνόδου σαν εφαλτήριο για την αναδιαπραγμάτευση δήθεν της δανειακής σύμβασης υπέρ του λαού

Να σπείρει αυταπάτες για τις αντιδραστικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που δρομολογούν νέα πανευρωπαϊκή λιτότητα και κλιμακώνουν τη βαρβαρότητα, επιχείρησε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, σερβίροντάς τες στο λαό σαν δήθεν «επωφελείς» για τον ίδιο.

«Στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες περιλαμβάνονται στοιχεία πολύ κρίσιμα και χρήσιμα για την αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας (...) Μέσα τη συγκυρία αυτή, μπορούμε να αντλήσουμε οφέλη», ισχυρίστηκε ο Ευαγ. Βενιζέλος.

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδίωξε να κρύψει ότι οι αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας θα βυθίσουν ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους, προκειμένου να διασωθούν οι τραπεζικοί όμιλοι και τα μονοπώλια. Για τον ελληνικό λαό δεν θα προκύψει κανένα «όφελος», αφού η συγκυβέρνηση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ δεσμεύτηκε στις Βρυξέλλες για την πιστή εφαρμογή των σκληρών μέτρων του μνημονίου και των αντεργατικών ευρωενωσιακών πολιτικών.

Ο Ευ. Βενιζέλος σε απόλυτη ευθυγράμμιση με το σύνολο των πολιτικών εκπροσώπων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου επιδίωξε να εμφανίσει την απόφαση της ΕΕ για «τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το EFSF και το ESM, χωρίς να φορτώνεται το δημόσιο χρέος του αντίστοιχου κράτους-μέλους» σαν αφετηρία για «να οργανώσει την επιχειρηματολογία για την αναθεώρηση της σύμβασης» η τρικομματική συγκυβέρνηση. Σ' αυτή την κατεύθυνση, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει προτάσεις στην «Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης», που έχει προτείνει να συγκροτηθεί το επόμενο διάστημα.

Στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να καλλιεργήσει προσδοκίες στο λαό για δήθεν «χαλάρωση» των όρων του μνημονίου μέσω της «αναδιαπραγμάτευσης» και πιθανή «ανακεφαλαιοποίηση» των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τους μηχανισμούς της ΕΕ, χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος. Αυτό που αποκρύπτει είναι ότι τα μέτρα ύψους από 11,5 μέχρι 14,5 δισ. ευρώ θα επιβληθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ και ότι σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων θα φορτωθεί στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Εξέλεξε πρόεδρο και αντιπροέδρους η Βουλή

O E. Mεϊμαράκης που προτάθηκε από τη ΝΔ είναι από χτες ο νέος πρόεδρος της Βουλής, αφού μετά από μυστική ψηφοφορία πήρε 223 ψήφους έναντι 66 λευκών και ενός άκυρου, σε σύνολο 290 βουλευτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Ακολούθησε με μυστική ψηφοφορία η εκλογή των αντιπροέδρων που είναι τρεις από τη ΝΔ, οι Γ. Τραγάκης, Θ. Νάκος και Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο Γ. Δραγασάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Λ. Γρηγοράκος από το ΠΑΣΟΚ και η Μ. Κόλλια - Τσαρουχά από τους «Ανεξάρτητους Ελληνες».

Δεν εκλέχθηκε ο υποψήφιος της «Χρυσής Αυγής» για την θέση του Ζ' αντιπροέδρου, Π. Ζησιμόπουλος, αφού δε συγκέντρωσε την απαραίτητη από τον κανονισμό πλειοψηφία των 75 ψήφων. Υπέρ της υποψηφιότητάς του ψήφισαν 41 βουλευτές (η «Χρυσή Αυγή» έχει 18 βουλευτές), κατά ψήφισαν 39 ενώ υπήρξαν και 204 άκυρα. Ετσι, η συγκεκριμένη θέση του αντιπροέδρου θα μείνει κενή.

Με δηλώσεις του μετά την εκλογή του ο Ε. Μεϊμαράκης προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, λέγοντας ότι θα επανεξεταστούν τα προνόμια των βουλευτών και θα τροποποιηθούν οι ρυθμίσεις για την βουλευτική ασυλία, ενώ δήλωσε ότι θα δοθεί έμφαση στην άρση στο φαινόμενο της πολυνομίας και στη βελτίωση της ποιότητας των νομοσχεδίων.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης, όπως είπε ο Ε. Μεϊμαράκης θα αρχίσουν την ερχόμενη Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη, θα είναι τριήμερες και θα ολοκληρωθούν με φανερή ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της τελευταίας μέρας.

Περιοδεία στη Νίκαια

Στα εμπορικά καταστήματα του Αϊ-Νικόλα στη Νίκαια θα περιοδεύσει σήμερα Σάββατο, στις 10 π.μ. η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής της Β' Περιφέρειας Πειραιά.

ΚΚΕ
Η επαναδιαπραγμάτευση είναι για την πλουτοκρατία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την επιστολή Σαμαρά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η επιστολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στους ηγέτες της ΕΕ επιβεβαιώνει ότι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, η οποία προβλήθηκε κατά κόρον στην προεκλογική περίοδο από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, είχε καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα. Η όποια επαναδιαπραγμάτευση γίνει δεν αφορά στα λαϊκά συμφέροντα, αλλά στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ