ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πάλη για να μην κλείσει ούτε ένας βρεφονηπιακός σταθμός

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την ανάγκη τα συνδικάτα να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για τη δημιουργία κατάλληλων, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων δημόσιων και δωρεάν σταθμών για όλα τα παιδιά

Την εμπορευματοποίηση των αναγκών των παιδιών και της λαϊκής οικογένειας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που εντοπίζονται στους παιδικούς σταθμούς, το κλείσιμο πολλών από αυτών, την επιβολή τροφείων, τις άθλιες συνθήκες στις οποίες καλούνται να προσφέρουν οι εργαζόμενοι παιδαγωγικό έργο και άλλα. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι γονείς

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που σχεδόν σε όλους τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς γίνονται οι αιτήσεις για νέες εγγραφές. Είναι ο μήνας που η αγωνία για την ασφάλεια, τη φροντίδα και προστασία των παιδιών μας έρχεται να προστεθεί στα ήδη οξυμένα προβλήματα της φτώχειας, των χαρατσιών, της ανεργίας, της έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι παιδικοί σταθμοί του Οργανισμού Εργατικής Εστίας είναι σε οριακή κατάσταση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους ή όχι. Δήμοι ανακοινώνουν κλείσιμο ή συρρίκνωση παιδικών σταθμών ενώ άλλοι συνεχίζουν το αντιλαϊκό σύστημα των υπέρογκων τροφείων, της ανάθεσης της φροντίδας των παιδιών σε εργαζόμενους με όλων των ειδών τις συμβάσεις (ανάθεση έργου, δίμηνα, ωρομίσθια, προσλήψεις μέσω ΜΚΟ, μέσω ΟΑΕΔ, εθελοντές κλπ). Με λίγα λόγια, οι ανάγκες των παιδιών και της λαϊκής οικογένειας μετατρέπονται σε εμπόρευμα, που προσπαθεί ο κάθε Δήμος να πουλήσει με λιγότερη χασούρα και μεγαλύτερη προσέλκυση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επιχειρήσεων. Η ασφάλεια, η υγιεινή, η ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, η ανακούφιση του γονιού για το πού και σε τι συνθήκες θα αφήσει το παιδί του ώστε να μπορεί να εργάζεται ή να ψάξει για δουλειά είναι φανερό ότι δεν απασχολούν ούτε τους δημάρχους ούτε την κυβέρνηση.

Η αναμονή για το αν τελικά το παιδί μας θα βρει μια θέση σε κάποιο παιδικό σταθμό, η απόγνωση για το ότι δεν δέχονται ούτε καν αιτήσεις από άνεργες μητέρες ή μετανάστριες χωρίς χαρτιά, ο τρόμος για το αν θα έχουμε να πληρώσουμε τα τροφεία δεν είναι η λύση. Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τις λαϊκές επιτροπές, τα συνδικάτα, τις ταξικές Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα να ορθώσουν μέτωπο πάλης και διεκδίκησης κατάλληλων, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη την Ελλάδα. Για όλα τα παιδιά. Ακόμη κι αυτά που βρίσκονται στα πιο απομακρυσμένα και απομονωμένα χωριά. Οσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, τόσο αυξάνει και η ανάγκη να πάρουμε την υπόθεση της φροντίδας και διαπαιδαγώγησης των παιδιών στα χέρια μας.

Στόχος μας να μην κλείσει ούτε ένας παιδικός σταθμός, να δημιουργηθούν κι άλλοι.

Να υπάρξει δημόσιος κατασκευαστικός φορέας που με ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό θα αξιοποιήσει τα χρήματα που σήμερα ροκανίζουν ιδιώτες. Είναι πρόκληση τα προγράμματα πράσινης στέγης στα σχολεία, υγιεινής διατροφής που μοιράζουν μια μπανάνα ή δυο μήλα, ένα γιαούρτι, οι πλατείες που αλλάζουν συχνά - πυκνά πλάκες και παγκάκια και άλλα πολλά που φουσκώνουν τις τσέπες των επιχειρηματιών και μεγαλοεργολάβων, ενώ ο γονιός να καλείται να τα βγάλει πέρα μόνος του με το πενιχρό ή ανύπαρκτο εισόδημά του.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμία απόλυση συμβασιούχου. Αμεση μονιμοποίηση όλων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καμιά "εξυπηρέτηση" από εταιρείες κοινωνικής ευθύνης και ενοικίασης εργαζόμενων.

Την κρίση δεν τη δημιουργήσαμε εμείς ούτε τα παιδιά μας, δεν θα υποκύψουμε στη λογική της ΕΕ, της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για περικοπή όλων των δομών κοινωνικής φροντίδας, στη λογική των κομμάτων της καταπάτησης όλων των αναγκών μας, για να πετύχουμε τη μείωση του κόστους επιβίωσης και το γρήγορο στραγγαλισμό μας».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πανηγυρίζει για αποφάσεις υπέρ του κεφαλαίου

Προχτές, πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, τόνιζε: «Η συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, η μετατροπή των επιμέρους δημόσιων χρεών των χωρών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος, η δημιουργία αναδιανεμητικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, η αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ο προσανατολισμός τους προς την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος αποτελούν βασικούς άξονες μιας διαφορετικής κατεύθυνσης για την Ευρώπη, με προτεραιότητα τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου».

Τι ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ; Ακριβώς αυτό που εν μέσω ανταγωνισμών και συμβιβασμών κατέληξαν στη Σύνοδο. Ισως γι' αυτό χτες η Ρ. Δούρου δήλωνε: «Η χθεσινή ημέρα της ευρωσυνόδου στις Βρυξέλλες ήταν απολύτως ενδεικτική του τι σημαίνει "σκληρή διαπραγμάτευση", με ξεκάθαρη τακτική και σαφείς στόχους», για «απευθείας στήριξη τραπεζών από το Μηχανισμό Σταθερότητας. Ισπανία και Ιταλία ανέτρεψαν την ατζέντα της Συνόδου... Η χθεσινή ημέρα θα πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα των κανόνων του αποτελεσματικού "διαπραγματεύεσθαι"».

Αλήθεια, γιατί πανηγυρίζουν οι του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως οι αποφάσεις της Συνόδου ανακουφίζουν τους λαούς; Κάθε άλλο. Επιβεβαιώνουν ότι κάθε κράτος - μέλος, ιδιαίτερα από τα ισχυρά, μέσα στην ΕΕ ενδιαφέρεται για την έξοδο από την κρίση πρωταρχικά της δικής του καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της γενικευμένης οικονομικής κρίσης στην ΕΕ, που εστιάζεται στη λεγόμενη «σωτηρία του ευρώ και της Ευρωζώνης», αξιώνοντας μείγμα πολιτικής πρωταρχικά με βάση τα δικά του προβλήματα και συμφέροντα. Και εδώ έγινε ο συμβιβασμός, με δεδομένη την πίεση όλων στην αναγκαιότητα εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων και αν χρειαστεί και νέων.

***

Τι αποφάσισαν στη Σύνοδο; Μπορεί να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ΕΜΣ), δηλαδή να χρηματοδοτούνται κατευθείαν οι τράπεζες χωρίς την παρέμβαση του κράτους. Ταυτόχρονα, αποφάσισαν τη δημιουργία ενιαίου εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών, στον οποίο θα συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και ένα «μνημόνιο συμφωνίας». Για την κατευθείαν χρηματοδότηση των τραπεζών - δάνεια είναι και αυτά - χρειάζεται και ομόφωνη απόφαση των κρατών - μελών που συμμετέχουν στον ΕΜΣ. Πιο συγκεκριμένα, λένε ότι «αφ' ότου θεσπισθεί αποτελεσματικός ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες στην Ευρωζώνη, στον οποίον θα συμμετέχει και η ΕΚΤ, ο ΕΜΣ (σ.σ. ο Ενιαίος Μηχανισμός Στήριξης) θα μπορούσε, κατόπιν αποφάσεως, να έχει τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών». Διευκρινίζουν όμως ότι «αυτό θα υπόκειται στις κατάλληλες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η συμμόρφωση προς τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες για κάθε ίδρυμα, τομέα ή οικονομία, και θα διατυπωθούν τυπικά σε μνημόνιο συμφωνίας».

Αποφάσισαν, επίσης, ότι: «Επιβεβαιώνουμε την ισχυρή δέσμευσή μας να πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας ειδικότερα τα υφιστάμενα μέσα ΕΤΧΣ/ΕΜΣ με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να σταθεροποιηθούν οι αγορές των κρατών - μελών που τηρούν τις ανά χώρα συστάσεις και τις λοιπές δεσμεύσεις τους, περιλαμβανομένων των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων, δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εξάμηνου, του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών. Οι όροι αυτοί θα πρέπει να αποτυπωθούν σε μνημόνιο συμφωνίας». Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Οι μηχανισμοί χρηματοδότησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τα κράτη - μέλη, που εφαρμόζουν το «δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας» και το «σύμφωνο για το ευρώ», αυτά περιλαμβάνονται στο «μεγάλο μνημόνιο». Αλλά απ' αυτά απορρέουν όλα τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα, είτε υπάρχει μνημόνιο είτε όχι.

***

Αρα, ποια ανακούφιση για τους λαούς θα έλθει απ' αυτήν την απόφαση; Οχι μόνο δεν πρόκειται να έλθει ανακούφιση, αλλά θα παίρνονται και νέα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα. Αποφάσεις σε όφελος του κεφαλαίου είναι, που διευκολύνουν, ανεξάρτητα αν καταφέρουν ή όχι, να αντιμετωπίσουν την κρίση. Γιατί, λοιπόν, πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Επειδή πάρθηκαν αποφάσεις υπέρ του κεφαλαίου; `Η επειδή δήθεν ηττήθηκε η Μέρκελ;

Μήπως, όμως, χαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή αποφάσισαν και το «Σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση»; Μήπως δηλαδή ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη άρα θα αυξηθούν μισθοί, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας κλπ; Ας δούμε τι ακριβώς αποφάσισαν. Στα Συμπεράσματα της Συνόδου, το Σύμφωνο «περιλαμβάνει τις δράσεις που θα πρέπει να αναλάβουν τα κράτη - μέλη και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο να αναθερμάνουν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση και να καταστήσουν την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική... όλα τα κράτη μέλη παραμένουν απόλυτα προσηλωμένα στην ανάληψη της άμεσης δράσης που απαιτείται σε εθνικό επίπεδο, για να επιτευχθούν οι στόχοι της στρατηγικής "Ευρώπη 2020"». Τι είναι αυτή η στρατηγική; Η συνέχεια της στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή για άγρια αντεργατικά μέτρα, προκειμένου να φτηναίνουν οι εργάτες για να αυξάνεται η εκμετάλλευση άρα και η κερδοφορία. Να γιατί λέμε καμιά ελπίδα για τους λαούς από την ΕΕ. Καμιά ελπίδα από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Διέξοδος στην πάλη ενάντια στις συνέπειες της κρίσης μέσα από τη διεκδίκηση λύσης στα λαϊκά προβλήματα σε κάθε χώρα που πρέπει να στρέφεται ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και της ΕΕ, σε ρότα ρήξης, ανατροπής.


Ι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ