ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει κάθε διαδικασία εκποίησης του ΟΕΚ

Από κινητοποίηση στη Βέροια, ενάντια στη διάλυση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας
Από κινητοποίηση στη Βέροια, ενάντια στη διάλυση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας
Να σταματήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας κάθε διαδικασία εκποίησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) απαιτεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο τον Οργανισμό και δε θα επιτρέψει το ξεπούλημά του. Το υπουργείο Εργασίας, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα, εγκαθιστά στα γραφεία του ΟΕΚ το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. «Αρχισε το πλιάτσικο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

«Η συγκυβέρνηση φαίνεται ότι θεωρεί δεδομένη την κατάργηση του ΟΕΚ και άρχισε να μεθοδεύει την εγκατάσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στο κτίριο του ΟΕΚ, στην οδό Σολωμού 60», επισημαίνεται στη συνέχεια. Και τονίζει:

«Εχει ανοίξει η όρεξη κυβέρνησης και αρπακτικών και ακονίζουν τα μαχαίρια για να πετσοκόψουν τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού. Δεν είναι τυχαίο, που εδώ και έναν περίπου χρόνο, έχουν φτιάξει ολόκληρη διεύθυνση καταγραφής της περιουσίας του Οργανισμού, προετοιμάζοντας το έδαφος για τους πλιατσικολόγους. Οι ημέτεροι, τα εκλογικά επιτελεία, κατασκευαστικές εταιρείες και άλλα αρπακτικά ετοιμάζονται να κατασπαράξουν τον ιδρώτα των εργαζομένων. Εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, οικόπεδα "φιλέτα", κτίρια, μαγαζιά, ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας, να σταματήσει κάθε διαδικασία εκποίησης της περιουσίας του Οργανισμού. Να σταματήσει τη μετεγκατάσταση του ΣΕΠΕ στα γραφεία του ΟΕΚ. Να λειτουργήσει ο Οργανισμός, εξυπηρετώντας τους σκοπούς ίδρυσής του. Να ξεπαγώσουν όλα τα προγράμματα εκτός των επιδοτούμενων μέσω Τραπεζών. Να ενισχυθεί το κατασκευαστικό του πρόγραμμα. Να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες αποπεράτωσης των 21 οικισμών του ΟΕΚ, να δοθούν τα παραχωρητήρια στους δικαιούχους. Να εξασφαλιστεί δουλειά με δικαιώματα στους υπαλλήλους του ΟΕΚ.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας, ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο τον Οργανισμό και δε θα επιτρέψουμε το ξεπούλημά του».

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εγιναν απολύσεις - ετοιμάζονται αναγκαστικές άδειες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την ανάκληση των 25 νέων απολύσεων που ανακοίνωσε η κατασκευάστρια κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό. Η συγκέντρωση έγινε στο εργοτάξιο του Μετρό στο Σιδηροδρομικό Σταθμό όπου βρίσκονται και τα γραφεία της κατασκευάστριας (ΑΕΓΕΚ). Από εκεί, με πορεία κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου απαίτησαν παρέμβαση του υπουργού για να σταματήσουν οι απολύσεις.

Οι απολύσεις ήρθαν ως συνέχεια της απόφασης της κοινοπραξίας στις 19 Ιούνη, να βγάλει σε αναγκαστική άδεια μιας βδομάδας άνευ αποδοχών, 100 εργαζόμενους από τις αρχαιολογικές εργασίες. Η εργοδοτική πλειοψηφία του σωματείου, συναίνεσε στις αναγκαστικές άδειες με πρόσχημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Τελικά ήρθαν και οι απολύσεις. Και χθες έγινε γνωστό, ότι η εταιρεία την επόμενη βδομάδα θα βγάλει σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών άλλους 100 εργαζόμενους και θα συνεχίσει τις απολύσεις, με πρόσχημα ότι συρρικνώνεται το αρχαιολογικό έργο.

Το έργο του Μετρό ξεκίνησε πριν έξι χρόνια και σήμερα θα έπρεπε κανονικά να ολοκληρώνεται. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο θ' αργήσει, όσο κι αν η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η ρύπανση που αυτή προκαλεί δυσχεραίνει την καθημερινότητα των λαϊκών οικογενειών της πόλης, βεβαιώνοντας πόσο απαραίτητα είναι έργα για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του δικτύου αστικών συγκοινωνιών. Ταυτόχρονα, το «πάγωμα» του έργου θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων, κάτι που αναδεικνύει τις συνέπειες που έχει η παράδοση του σχεδιασμού και εκτέλεσης τέτοιων έργων από ιδιώτες των οποίων η επενδυτική δράση καθορίζεται από το αν έχουν εύκολο και γρήγορο κέρδος.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, με επιστολή που έστειλε στα μέσα του Μάη προς τον υπουργό Υποδομών, σημείωνε ότι μοναδική άμεση λύση και για το Μετρό Θεσσαλονίκης, είναι η άμεση ανάληψη από πλευράς του κράτους του συνόλου της κατασκευής του έργου, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών. Απαιτεί να χρηματοδοτηθεί το έργο, να αποδοθούν οι ευθύνες των καθυστερήσεων σε όποιον ανήκουν, να καταβληθούν άμεσα τα καθυστερούμενα δεδουλευμένα μηνών που οφείλονται στους εργαζόμενους, να μη γίνει καμία απόλυση αλλά αντίθετα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Νέα συνέλευση την ερχόμενη βδομάδα

Από κινητοποίηση αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς που οργανώθηκε έξω από την ελληνική πρεσβεία, στο Λονδίνο
Από κινητοποίηση αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς που οργανώθηκε έξω από την ελληνική πρεσβεία, στο Λονδίνο
Τον αγώνα τους συνεχίζουν οι απεργοί χαλυβουργοί του Ασπροπύργου, κοντεύοντας να συμπληρώσουν 8 μήνες σκληρού απεργιακού αγώνα και διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των 120 απολυμένων. Οι χαλυβουργοί μετά και την προχθεσινή Γενική τους Συνέλευση, ακόμα πιο δυναμικά καλούν την εργοδοσία να σταματήσει την αδιάλλακτη στάση της και να συζητήσει με το σωματείο τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει και δημιουργούν προϋποθέσεις για εξεύρεση λύσης. Ετσι σωματείο και απεργοί προετοιμάζονται για τη νέα τριμερή συνάντηση που ορίστηκε από το υπουργείο Εργασίας για την ερχόμενη Τρίτη 3 Ιούλη στις 10 π.μ. Στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας οι χαλυβουργοί θα προχωρήσουν σε νέα γενική συνέλευση.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες και η νέα πρωτοβουλία του σωματείου να καλέσει την Ομοσπονδία Μετάλλου και τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής για συντονισμό της δράσης του κλάδου του μετάλλου και των εργαζομένων της περιοχής και να προχωρήσουν σε κήρυξη 24ωρης απεργίας αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς.

Βασικό στήριγμα στον αγώνα των χαλυβουργών συνεχίζει να αποτελεί η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση που εκφράζεται από παντού και με κάθε τρόπο. Ετσι προχτές στην πύλη του εργοστασίου παραδόθηκε με φορτηγό ποσότητα με τυροκομικά είδη από την ΚΟ Βριλησσίων του ΚΚΕ ενώ το ΠΑΜΕ έστειλε ένα φορτηγό με οπωρολαχανικά. Οι χαλυβουργοί υποδέχονται καθημερινά όμως και δεκάδες ακόμα απλούς ανθρώπους και εργαζόμενους που τους στηρίζουν οικονομικά από τα έτσι κι αλλιώς πενιχρά εισοδήματά τους, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη αξία που έχει ο αγώνας τους για όλους.

Ζητά άρση του προστίμου

Την ανάκληση της απόφασης επιβολής προστίμου ενός ευρώ για κάθε χειρόγραφη συνταγή από τους γιατρούς που δεν ακολουθούν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Το πρόστιμο επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της διαβόητης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (απόφαση ΔΥΓ3 (α)/οικ. ΓΥ/148/12 ΦΕΚ Α΄545). Την παραπάνω απόφαση ανέστειλε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρ. Κίττας μέχρι την 1.7.2012.

Γλέντι ΣΕΑΑΝ

Σήμερα στις 8 μ.μ. στον κήπο του Φάρου Τυφλών (Αθηνάς 17 και Δοϊράνης, Καλλιθέα) θα γίνει το ετήσιο καλοκαιρινό γλέντι της ΣΕΑΑΝ και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ με ζωντανή μουσική και μεζέδες (τιμή πρόσκλησης: 10 ευρώ, τηλ.: 210 5221.411 και 694 8940 746).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ