ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Ανοιξη αποχαιρετά με καταιγίδες και... χιόνια

Εντονες βροχές, χαλάζι, πλημμύρες και καταστροφές σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Χιόνισε στο Νυμφαίο!

Το χαλάζι σε ορισμένες περιοχές, οι ξαφνικές βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας και έντασης και η πτώση της θερμοκρασίας που σημειώθηκαν από το βράδυ της Τρίτης σε όλη σχεδόν τη Βόρεια Ελλάδα, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες της εποχής, πλήττοντας κύρια οπωροκηπευτικά, βαμβακοκαλλιέργειες, αμπελώνες και ελαιώνες. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στην περιοχή Σιθωνίας Χαλκιδικής και ιδιαίτερα στην Κοινότητα Συκιά, όπου πλημμύρισαν 400 υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και παρουσιάστηκαν περιορισμένες κατολισθήσεις σε μήκος 30 χλμ. του οδικού δικτύου. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας και η Πυροσβεστική προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Οι προσπάθειες άντλησης των νερών από τα σπίτια, καθώς και τα έργα καθαρισμού των ρεμάτων, συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ.

Χιόνι έπεσε στο Νυμφαίο της Φλώρινας, αναστατώνοντας τους κατοίκους της περιοχής. Χαλάζι χτύπησε την περιοχή των Γιαννιτσών, πλήττοντας ιδιαίτερα τις καλλιέργειες ροδάκινων, κερασιών και τις καπνοκαλλιέργειες. Επίσης χαλάζι έπεσε στον Εβρο και τις Σέρρες, χωρίς όμως να αναφερθούν ζημιές στις καλλιέργειες. Στις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σημειώθηκαν βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας, με χαμηλότερη στη Δράμα, που έφτασε τους 14 βαθμούς. Η κακοκαιρία συνεχίστηκε και χτες σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, οπότε δε στάθηκε δυνατό να γίνει εκτίμηση των ζημιών.

Ζημίες, επίσης, από τη χτεσινή θεομηνία προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες των Νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Στην Αιτωλοακαρνανία, το χαλάζι προκάλεσε καταστροφές σε καπνοκαλλιέργειες, ενώ στην Ηλεία, σε αμπέλια και κηπευτικά.

Στο μεταξύ, πάνω από 13.000 στρέμματα με καλλιέργειες - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις - στα χωριά Νέες Καρυές, Νέα Λεύκη, Μοσχοχώρι, Κυπαρίσσι, Χάλκη, Μελία της Λάρισας,κατέστρεψε το χαλάζι που έπεσε την προηγούμενη Δευτέρα. Δε χρειάστηκαν παρά 20 λεπτά της ώρας για να μετατραπεί το πράσινο χρώμα της γης σε καφέ και να καταστραφούν καλλιέργειες με βαμβάκι, καλαμπόκι, τεύτλα, μποστάνια. Οι πληγέντες αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν να γίνει άμεσα η εκτίμηση του ύψους των ζημιών και να δοθούν έγκαιρα και κανονικά οι αποζημιώσεις, ενώ επισημαίνουν ότι η συγκομιδή της μειωμένης παραγωγής θα παραταθεί κατά ένα, τουλάχιστον, μήνα το φθινόπωρο, μ' αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή μείωση το εισόδημά τους. Στην Αθήνα

Σε μια κουταλιά... βροχή πνίγηκε χτες η Αθήνα. Από τα νερά της ανοιξιάτικης βροχής πλημμύρισαν υπόγεια, φανάρια δε λειτούργησαν και δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες, δοκιμάζοντας έτσι τα νεύρα των οδηγών, αφού η κυκλοφορία στους δρόμους της γινόταν με μεγάλη δυσκολία.

Το πρωί και για αρκετές ώρες δε λειτουργούσαν τα φανάρια σε 40 διασταυρώσεις δρόμων σε Αθήνα, Πειραιά και προάστια. Σε ορισμένα σημεία της Αττικής η χαλαζόπτωση δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Επίσης μικροδιακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκαν στο Βύρωνα και το Παγκράτι.

Το τηλεφωνικό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος δέχτηκε 50 κλήσεις για πλημμύρες σε υπόγεια διαμερίσματα και καταστήματα στις περιοχές Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Ιωνία, Α. Πατήσια, Λαμπρινή, Π. Ψυχικό, Ν. Ερυθραία, Ελευσίνα, Πικέρμι και Γέρακα.

Λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου, νταλίκα που οδηγούσε ο Ηλίας Κυρίτσης ανατράπηκε και συγκρούστηκε με ταξί που οδηγούσε ο Νίκος Ανδρέου. Σκοτώθηκε η συνεπιβάτης - μητέρα του, Ανδριανή Ανδρέου. Το δυστύχημα έγινε χτες στο 6ο χλμ. της Εθνικής οδού Αθήνας - Λαμίας. Επίσης για αρκετές ώρες είχε κλείσει η σιδηροδρομική γραμμή στον Ασπρόπυργο όταν νταλίκα συγκρούστηκε με αμαξοστοιχία, σε αφύλακτη διάβαση κοντά στη Μονάδα Αεροπορικών Κατασκευών στα Ν. Λιόσια.

ΟΤΕ
Στο μέλλον οι αποφάσεις για την κινητή τηλεφωνία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με ιδιώτες

Ανοιχτό αφήνει ο ΟΤΕ το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με ιδιώτη και στην ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας ξηράς, αλλά παραπέμπει την οριστική απόφαση στο μέλλον. Στην τελευταία του συνεδρίαση το ΔΣ του Οργανισμού ενέκρινε την πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου για το σύστημα παροχής κινητής τηλεφωνίας DCS - 1800, ο οποίος θα συντάξει το προκαταρκτικό επιχειρησιακό σχέδιο και θα κάνει εκτίμηση της επένδυσης, καθώς και το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη υπηρεσία να γίνει με τη συμμετοχή των ιδιωτικών συμφερόντων. Ως σύμβουλος προσλήφθηκε η ΑΛΦΑ ΦΑΪΝΑΝΣ, που συμμετείχε και στη διαδικασία της μετοχοποίησης, και η αμοιβή της θ' ανέλθει στα 150 εκατομμύρια δραχμές. Γίνεται φανερό πως η εκτίμηση του συμβούλου αποκτά ειδικό βάρος, τόσο για το ποιος θα είναι ο συνεταίρος, όσο και για τους όρους συνεργασίας.

Η μετάθεση της οριστικής απόφασης τους επόμενους μήνες - σύμφωνα με πληροφορίες το Σεπτέμβρη - και η καθυστέρηση, που αυτή συνεπάγεται για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης υπηρεσίας, κάνει όλο και πιο δυσχερείς τις συνθήκες ανταγωνισμού με τις άλλες δύο εταιρίες, οι οποίες καθημερινά κερδίζουν νέους πελάτες. Ρόλο φαίνεται ότι παίζει και η διστακτικότητα της σημερινής διοίκησης να προχωρήσει τώρα στην επιλογή του συνεταίρου, τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος γύρω από τις προμήθειες του ΟΤΕ, αλλά και η πρόθεσή της να ισορροπήσει ανάμεσα στα αντικρουόμενα συμφέροντα των επίδοξων προμηθευτών και συνεταίρων του Οργανισμού. Πάντως, η διοίκηση του ΟΤΕ, και στην υπόθεση της κινητής τηλεφωνίας, συνεχίζει να κινείται στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και να μη βγάζει τ' αναγκαία συμπεράσματα από την πρόσφατη περίπτωση των ψηφιακών.

  • Σε συνεργασία με τον Τουρκικό Τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό, ο ΟΤΕ θα προχωρήσει στην κατασκευή υπόγειου δικτύου οπτικών ινών, που θα συνδέει την Ελλάδα και την Τουρκία και θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Στις δαπάνες, ύψους 200 εκατομμυρίων δραχμών, θα συμμετέχει το ΝΑΤΟ με ποσοστό 80%, ενώ το υπόλοιπο θα επιβαρύνει τον ΟΤΕ.
Συλλαλητήριο αγροτών στα Φάρσαλα

Αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται, αύριο το πρωί, στα Φάρσαλα. Το συλλαλητήριο είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Ενώσεων Συνεταιρισμών της Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες κι αποτελεί την αρχή νέων, δυναμικών κινητοποιήσεων των αγροτών της περιοχής κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οι αγρότες των Φαρσάλων θα συγκεντρωθούν, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στην πλατεία της πόλης διαδηλώνοντας την απόφασή τους να κλιμακώσουν την πάλη για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής και την υπεράσπιση του εισοδήματός τους. Οι Φαρσαλινοί αγρότες - σε μια περιοχή κατ' εξοχήν βαμβακοπαραγωγική - έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στο εισόδημά τους, με την εφαρμογή από πέρσι και για 6 χρόνια του κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, που είχε σαν αποτέλεσμα να πουλήσουν μέχρι και 50 δραχμές φθηνότερα το προϊόν τους, ενώ η τοπική Ενωση Συνεταιρισμών υπέστη σοβαρή οικονομική ζημιά, αφού οι διεθνείς τιμές του εκκοκκισμένου βαμβακιού είναι φέτος πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ