ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Προτεραιότητα η προστασία του «τουριστικού προϊόντος», όχι του λαού

Η κυβέρνηση εξωραΐζει με θράσος την κατάσταση που προκαλεί η πολιτική της και τη ζουν από πρώτο χέρι οι νησιώτες, χειμώνα - καλοκαίρι, σε «κανονικές» ή «έκτακτες» συνθήκες

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Σάμο για τα ζητήματα της Υγείας
Από παλιότερη κινητοποίηση στη Σάμο για τα ζητήματα της Υγείας
Το αφήγημα της «θωράκισης και ενίσχυσης του συστήματος Υγείας» επιστρατεύει η κυβέρνηση με αφορμή και το «άνοιγμα» του Τουρισμού, παρουσιάζοντας ως ειδυλλιακή την εικόνα των δομών στις τουριστικές περιοχές, προκειμένου να καλλιεργήσει αίσθημα ασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες, υποτάσσοντας την Υγεία στην προώθηση του «τουριστικού προϊόντος».

Η πραγματικότητα όμως σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί σε έκτακτες ανάγκες είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζει η κυβέρνηση, καθώς οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό που προϋπήρχαν, βασανίζοντας χειμώνα - καλοκαίρι τους κάτοικους των νησιών, παραμένουν και τώρα, παρά τα μεγάλα λόγια περί ενίσχυσης, αυξάνοντας τους κινδύνους για κατοίκους και επισκέπτες σε περίπτωση που το καλοκαίρι υπάρξουν «εισαγόμενα» κρούσματα κορονοϊού.

Οπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος η «επιτυχημένη στρατηγική» της κυβέρνησης προβλέπει τη μετακίνηση του ελάχιστου προσωπικού από τη μία δημόσια δομή Υγείας στην άλλη, καλύπτοντας μισή τρύπα κάπου κι ανοίγοντας άλλες δύο κάπου αλλού. Οι 4.000 προσλήψεις συμβασιούχων αξιοποιούνται ως άλλοθι, τη στιγμή που στα περισσότερα νοσοκομεία έχει ήδη ξεκινήσει νέο μπαράζ απολύσεων παλιότερων συμβασιούχων και διατηρούνται κενές πάνω από 30.000 θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών.

Και για κερασάκι στην τούρτα, η κυβέρνηση ανακοινώνει «έκτακτα μέτρα» και «επιχειρησιακή ετοιμότητα», με συστατικά γνώριμα στο λαό: «Σε κάθε κατάλυμα άνω των 50 κλινών, τα ύποπτα κρούσματα θα μπορούν να επικοινωνήσουν με γιατρό μέσω τηλεϊατρικής και βίντεο κλήσης (!) Στην περίπτωση που κάποιος είναι ύποπτος για κρούσμα κορονοϊού, θα υποβάλλεται σε γρήγορο τεστ, με το αποτέλεσμα να βγαίνει σε λίγες ώρες», είπε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση για εργαζόμενους και τουρίστες εξασφαλίζεται ιατρική διάγνωση μέσω τηλεφώνου! Στα καταλύματα κάτω των 50 κλινών, ούτε καν αυτό!

Αυξημένος κίνδυνος διασποράς και αναζωπύρωσης

Μετά τα «ήξεις αφήξεις» σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των τουριστών που θα έρθουν στη χώρα μας, η κυβέρνηση άρχισε να μιλά για δειγματοληπτικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, προβλέπεται προσωρινή εγκατάσταση εργαστηρίων ανίχνευσης του ιού, μόνο στα νησιά που έχουν «υψηλή επισκεψιμότητα».

Κι ενώ ο κίνδυνος της διασποράς και των τοπικών αναζωπυρώσεων της πανδημίας αυξάνεται, τα νοσοκομεία απ' άκρη σ' άκρη της χώρας παραμένουν υποστελεχωμένα, με σχεδόν το 50% των οργανικών τους θέσεων κενές. Σημαντικές ειδικότητες απουσιάζουν, όπως πνευμονολόγοι στο Νοσοκομείο Σάμου, παιδίατροι στην Κάλυμνο. Από τα 107 κατοικήσιμα νησιά της χώρας, μόλις στα 5 λειτουργούν ελάχιστα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας. Στα περισσότερα νοσοκομεία, χειμώνα - καλοκαίρι, οι ασθενείς που χρήζουν ΜΕΘ νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους.

Ακόμη κι εκεί που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έκοψαν κορδέλες εγκαινίων, οι ΜΕΘ δεν λειτούργησαν ποτέ. Τους προηγούμενους μήνες, σε όποιο νησί της χώρας υπήρχαν κρεβάτια ανενεργά ξηλώθηκαν και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία αναφοράς για τις ανάγκες του κορονοϊού. «Ούτε πριν την πανδημία είχαν κρεβάτια ΜΕΘ. Κενά υπήρχαν και θα υπάρχουν στο ΕΣΥ», είναι η προκλητική απάντηση του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη. Σήμερα η κυβέρνηση μιλάει για το στόχο των 1.200 κρεβατιών ΜΕΘ, όταν πριν την πανδημία χρειάζονταν 3.500 δημόσια κρεβάτια.

Ως λύση στα παραπάνω παρουσιάζεται η διακομιδή, εμπεδώνοντας βαθύτερα την άποψη στο λαό ότι είναι περίπου «φυσικό φαινόμενο» η αδυναμία των δημόσιων δομών να ανταποκριθούν σε κανονικές και έκτακτες καταστάσεις, ενώ και το ΕΚΑΒ είναι ρημαγμένο από στόλο και προσωπικό, με κυβερνητικά στελέχη να ομολογούν ότι οι δυνατότητες αεροδιακομιδών είναι περιορισμένες, λόγω έλλειψης πτητικών μέσων.

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Κάθε χρόνο άνθρωποι να ξεψυχούν σε μια καρότσα αγροτικού γιατί δεν υπάρχει δεύτερο ή καθόλου ασθενοφόρο στο νησί. Ενα πρόβλημα υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και με ασφάλεια, καθώς η αναμονή για το μέσο διακομιδής σημαίνει χρόνος που χάνεται και μπορεί να αποβεί μοιραίος, όπως συμβαίνει άλλωστε εδώ και χρόνια σε συνθήκες «κανονικότητας».

Ρημαδιό η ΠΦΥ

«Ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» ισχυρίζεται και πάλι το υπουργείο Υγείας. Πώς ενισχύεις όμως κάτι που δεν είναι καν ανεπτυγμένο; Οταν κάθε Κέντρο Υγείας είναι αδύνατο να φέρει βόλτα τις τρέχουσες ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού. Οταν τα ΚΥ πανελλαδικά είναι μόλις 200, με ελάχιστους γιατρούς, που δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες του χειμώνα, χωρίς ειδικότητες όπως παιδίατρος, γυναικολόγος, πνευμονολόγος, χωρίς εξοπλισμό.

Σ' έναν μόνο χρόνο (2017 - 2018) οι γιατροί στα ΚΥ στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και της Κρήτης μειώθηκαν κατά 8,1% και 6% αντίστοιχα. Σε δύο χρόνια (2016 - 2018) τα κρεβάτια στα ΚΥ του Βόρειου Αιγαίου μειώθηκαν κατά 14,1% (ΕΛΣΤΑΤ).

Στην Κρήτη, με μόνιμο πληθυσμό άνω των 630.000 ατόμων, ο οποίος πενταπλασιάζεται τους μήνες της τουριστικής σεζόν, δεν υπάρχει ούτε σε ένα ΚΥ πνευμονολόγος, στα περισσότερα ούτε καν παιδίατρος, ούτε διαθέτουν υποδομές για τη διαμόρφωση χώρου απομόνωσης ύποπτων περιστατικών. Οι τελευταίες μόνιμες προσλήψεις έγιναν το 2007. Στον Αγ. Νικόλαο και στην Ιεράπετρα δεν υπάρχει ούτε ένας οικογενειακός γιατρός.

Στη νότια Λευκάδα, από το 2015 παραμένουν κλειστά όλα τα Αγροτικά και Περιφερειακά Ιατρεία. Μόνη δημόσια δομή είναι το ΚΥ Βασιλικής, όπου υπηρετούν μόνο δύο γενικοί γιατροί και μία οδοντίατρος, και είναι αδύνατον να εφημερεύουν καθημερινά, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα εργαστηριακού και απεικονιστικού ελέγχου! Στο ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) Λευκάδας, πριν από έξι χρόνια με απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ οι γιατροί μειώθηκαν από 14 σε 2. Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν τους δόθηκαν από το κράτος μέσα ατομικής προστασίας και οι ίδιοι πλήρωναν από την τσέπη τους για μάσκες και αντισηπτικά.

Το Κέντρο Ημέρας Λευκάδας (δομή πρόληψης, διάγνωσης, παρακολούθησης και θεραπείας ψυχικών νοσημάτων), αν και οι εξυπηρετούμενοι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, εδώ και χρόνια δεν έχει μόνιμο ψυχίατρο. Λειτουργεί με την αυτοθυσία μιας ψυχιάτρου από το Αγρίνιο, που επισκέπτεται μια φορά το μήνα τη δομή και φυσικά δεν μπορεί να καλύψει σε μια μέρα τις ανάγκες των περιθαλπόμενων!

Να ανέβει ο πήχης της διεκδίκησης

Κυβέρνηση και ΕΕ σκέφτονται με όρους «επόμενης μέρας». Και την «επόμενη μέρα» δεν θέλουν κανένα βαρίδι να εμποδίσει τους μακροχρόνιους σχεδιασμούς για πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας, άνοιγμα νέων πεδίων για κερδοφόρες επενδύσεις ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο 75% του συνόλου των υγειονομικών και μετατόπιση της κρατικής ευθύνης στην ατομική, με βάση το «ατομικό ασφαλιστικό πορτοφόλι».

Με όρους «επόμενης μέρας» πρέπει να απαντήσει και ο λαός, που ήδη έχει πάρει πικρή γεύση από την αξιοποίηση της πανδημίας ως «οδοστρωτήρα» για τα εργασιακά, συνδικαλιστικά, λαϊκά δικαιώματα. Η «επόμενη μέρα» επιβάλλει ένταση της πάλης με στόχο την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για κατοίκους, εργαζόμενους, τουρίστες, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και ασφάλισης για όλους, στο επίπεδο των δυνατοτήτων που προσφέρει σήμερα η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.


Ε. Τζ.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για την επείγουσα λήψη ουσιαστικών μέτρων για τις ανάγκες της υγείας των νησιωτών, των εργαζομένων σε Τουρισμό - Επισιτισμό και των τουριστών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, με τις ανακοινώσεις για τη λήψη έκτακτων δήθεν μέτρων, επιχειρεί να καθησυχάσει τους νησιώτες και τους εργαζομένους στον Τουρισμό - Επισιτισμό. Επιδιώκει να δημιουργήσει μια απατηλή εικόνα ότι τα νησιά θα είναι προστατευμένα από την πανδημία του κορονοϊού, παρόλο που οι τουρίστες που θα τα επισκέπτονται δεν θα υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικό, προληπτικό ιατρικό έλεγχο και χωρίς την εφαρμογή αναγκαίων συστηματικών και καθολικών μέτρων σε αεροπλάνα και πλοία.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική και η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο κίνδυνος να εμφανιστούν μαζικά κρούσματα επιδημίας στα νησιά είναι πολύ μεγάλος, ενώ τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα.

Οι ελλείψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν σε νοσοκομεία, σε Κέντρα Υγείας και σε ιατρεία είναι τραγικές, με αποτέλεσμα αυτές οι δομές να αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των νησιωτών το χειμώνα, πολύ δε περισσότερο τις ακόμη πιο αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας. Οταν μάλιστα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ιατρείων.

Το ΚΚΕ απαιτεί:

  • Να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας Υγείας των νησιών, να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, να ανοίξουν όσα έχουν κλείσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το ίδιο και τα ιατρεία των μικρών νησιών, ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο. Να σταματήσει τώρα ο κυβερνητικός εμπαιγμός, με τις δήθεν προσλήψεις που έχει κάνει, όταν αυτές είναι ελάχιστες και από αυτές ο κύριος όγκος τους αποτελείται από ανανεώσεις συμβάσεων νοσηλευτικού προσωπικού που έληγαν ή από αποσπάσεις από Κέντρα Υγείας προς τα νοσοκομεία.
  • Να επιταχτούν από το κράτος τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές που υπάρχουν στα νησιά και να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί σε κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών του λαού.
  • Να υπάρξει ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, στις τουριστικές ζώνες, στα χωριά (με μαζικά τεστ - θερμομετρήσεις σε τουρίστες και εργαζόμενους, μόνιμους κατοίκους) από γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό ενταγμένους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ο καθημερινός έλεγχος στις τουριστικές μονάδες και στα άλλα καταλύματα, για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση κρουσμάτων με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς και προσωπικό που ανήκουν στο δημόσιο σύστημα και όχι ο "έλεγχος" να ανατίθεται στους επιχειρηματίες, όπως κάνει η κυβέρνηση.
  • Να εξασφαλιστεί ο προληπτικός έλεγχος όσων φτάνουν στα νησιά με ευθύνη του ΕΟΔΥ και να διαμορφωθεί μηχανισμός αεροδιακομιδής ασθενών προς τις μονάδες αναφοράς.
  • Να προχωρήσει, εδώ και τώρα, ο μαζικός απεγκλωβισμός των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες στα hot spots των νησιών. Να κλείσουν όλες οι "Μόριες". Μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας σε όλα τα ΚΥΤ, να υπάρχουν σταθεροί προληπτικοί έλεγχοι, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με την παροχή επαρκούς νερού και των αναγκαίων μέσων για καθαριότητα και προστασία.

Το ΚΚΕ, με τις θέσεις και τη δράση του, στέκεται με ευθύνη δίπλα στους κατοίκους, στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους των νησιών, γι' αυτό βρίσκεται σταθερά απέναντι στην πολιτική που υπηρετούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και τις επιλογές της ΕΕ. Το ΚΚΕ, μέσα κι έξω από τη Βουλή, θα συνεχίσει να μάχεται και να στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις του λαού των νησιών για την εξασφάλιση της υγείας, των δικαιωμάτων και του εισοδήματός τους».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org