ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
«Εγγυάται» ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για το κεφάλαιο

Eurokinissi

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ο σχεδιασμός μπροστά στη νέα εκλογική αναμέτρηση, το «αφήγημα» και τα εκβιαστικά διλήμματα στο λαό, με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί έως τις εκλογές της 7ης Ιούλη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολύωρης συνεδρίασης χτες της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η επιδίωξη να κλείσει η ψαλίδα με τη ΝΔ όσο περισσότερο είναι δυνατόν, υπαγορεύει να κρατηθούν σε χαμηλούς τόνους οι αλληλοκατηγορίες στο εσωκομματικό πεδίο για το ποιος φέρει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την ήττα στις ευρωεκλογές.

Στη χτεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ άμεσα να προχωρήσει στην οργάνωση της μάχης των εθνικών εκλογών, «αναδεικνύοντας εκτός από το κυβερνητικό έργο του το πρόγραμμά του για την επόμενη 4ετία, με βασικούς άξονες την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών», να επιχειρήσει δηλαδή να ντύσει το αντιλαϊκό του πρόγραμμα για την «επόμενη μέρα», που είναι κομμένο και ραμμένο στα «θέλω» του κεφαλαίου με «φιλολαϊκό» μανδύα.

Μιλώντας χτες στο ρ/σ «Αλφα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος επανέφερε τα ψευτοδιλήμματα που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό, λέγοντας πως κεντρικό δίλημμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών είναι το «ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και μάλιστα με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «έχει ένα πολιτικό πρόγραμμα το οποίο είναι βαθιά νεοφιλελεύθερο, βαθιά ταξικό, βαθιά αντικοινωνικό (...) Και αυτή η ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική, την οποία θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ, γίνεται όλο και πιο σκληρή και, αν θέλετε, έφτασε στο απόλυτο όριό της υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, καθώς στην πραγματικότητα το μόνο το οποίο κάνει, είναι να επιλέγει να επαναφέρει στη χώρα τις βασικές πολιτικές και οικονομικές ιδέες του ΔΝΤ».

Παράλληλα, επιχείρησε να διαψεύσει το κλίμα εσωστρέφειας, ενώ αρνήθηκε την κατηγορία περί αλαζονείας που επέδειξαν τα κυβερνητικά στελέχη ως ένα απ' τα αίτια της ήττας, λέγοντας πως «επιχειρήσαμε να αλλάξουμε το ύφος, αν θέλετε, της κυβερνητικής εξουσίας. Ενδεχομένως, κάποιες φορές, να μην τα καταφέραμε».

Εκτός απ' το ύφος, ο Δ. Τζανακόπουλος δεν βρήκε τίποτα το μεμπτό ούτε στο περιεχόμενο της πολιτικής που ασκήθηκε, λέγοντας ότι ναι μεν «το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής προκάλεσε δυσαρέσκεια», αλλά η κυβέρνηση που τσάκισε το λαό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου πορεύτηκε «με γνώμονα την ανακούφιση των πολλών», επαναλαμβάνοντας με θράσος πως τα λαϊκά στρώματα δεν πρόλαβαν τάχα να δουν την καθημερινότητά τους να επηρεάζεται απ' την έξοδο απ' τα μνημόνια.

Ερμηνεύοντας τις απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Στ. Πιτσιόρλας, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Liberal.gr», σημείωσε πως «ένα μικρό μέρος των απωλειών οφείλονται στο γεγονός ότι ένα τμήμα της Αριστεράς δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα της κυβερνητικής διαχείρισης και των συμβιβασμών στους οποίους αυτή οδηγεί. Ενα δεύτερο οφείλεται σε συμπεριφορές και πρακτικές που δεν συνάδουν με την εικόνα που η κοινωνία είχε για την Αριστερά. Κι ένα τρίτο μέρος σχετίζεται με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την πίεση που αυτή επέφερε ιδιαίτερα σε κάποια κοινωνικά στρώματα».

Παρά ταύτα, χαρακτήρισε θετικό ότι φαίνεται η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία να μην ήταν συγκυριακή, αλλά «κατάφερε να επιβληθεί ως ο δεύτερος πόλος εξουσίας στο κομματικό μας σύστημα και να προσβλέπει σε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές» και συνέστησε στην ηγεσία να υπερασπιστεί την πολιτική που άσκησε, προβάλλοντας το «συγκριτικό» του πλεονέκτημα σε σχέση με τη ΝΔ, ότι δηλαδή κατάφερε να χειραγωγήσει το λαό, «να γυρίσει την οικονομία στην ανάπτυξη και να δρομολογήσει ευρύτατες μεταρρυθμίσεις διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και ένα πρωτοφανές κλίμα κοινωνικής ηρεμίας», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα κατάφερε να επιλύσει ένα από τα μεγάλα ανοιχτά προβλήματα της εξωτερικής μας πολιτικής, που κανείς άλλος δεν τα κατάφερε», διαμηνύοντας στο εγχώριο κεφάλαιο ότι «η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία εγγυάται ότι αυτή η πορεία σε πολύ καλύτερες τώρα συνθήκες θα συνεχιστεί με πολύ καλύτερα αποτελέσματα».

ΝΔ
Θέλει «λυμένα χέρια» για την αντιλαϊκή επίθεση

«Στοίχιση» όλου του κρατικού μηχανισμού, από την κεντρική έως την τοπική διοίκηση, στο «όραμα» της ΝΔ για την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χτες με τέσσερις υποψήφιους περιφερειάρχες τους οποίους στηρίζει η ΝΔ στον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών (Γ. Πατούλη στην Αττική, Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια, Ν. Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα και Φ. Σπανό στη Στερεά).

«Ο ρόλος των Περιφερειών είναι καθοριστικός στην Ελλάδα της επόμενης μέρας και γι' αυτό δίνω πολύ μεγάλη σημασία να εκλεγούν άνθρωποι που πιστεύουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ», τους είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιμένοντας στη «μεγάλη σημασία» που προσδίδει στη «συνεργασία» μαζί τους για την «υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου της ΝΔ» μετά τις εκλογές, σχέδιο που - όπως και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ - προβλέπει πλήθος από «κίνητρα», φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις για το κεφάλαιο, πάνω στις πλάτες του λαού.

Το διακύβευμα εξάλλου των εκλογών, κατά την ηγεσία της ΝΔ, αναμένεται να το παρουσιάσει ο Κυρ. Μητσοτάκης απόψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ηδη από χτες, πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ν. Δένδιας, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο έλεγε ότι «η ΝΔ θα θέσει ξεκάθαρα το διακύβευμα της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές», ώστε «με λυμένα τα χέρια» η ΝΔ να παραλάβει την αντιλαϊκή σκυτάλη και να την πάει ακόμα παραπέρα.

ΚΙΝΑΛ
Ετοιμάζεται για παζάρι

Ενίσχυση ποσοστών τους, για να προσέλθουν από καλύτερες θέσεις στο παζάρι σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης, διεκδικούν στο ΚΙΝΑΛ. Ενδεικτικά, το στέλεχός τους Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας χτες στο κρατικό ραδιόφωνο εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα πιάσει το ΚΙΝΑΛ το διψήφιο ποσοστό στις εθνικές εκλογές και θα πάμε και πιο κοντά στο δεύτερο κόμμα». Ταυτόχρονα, παρέπεμψε στην Φ. Γεννηματά, που, όπως είπε, «ξεκαθάρισε απολύτως ότι εμείς σε κυβέρνηση που δεν θα έχει την προγραμματική μας σφραγίδα δεν μπαίνουμε», προσθέτοντας πως «μπαίνουμε στη διαδικασία να συζητήσουμε, αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία και έχουμε την τρίτη εντολή και πολύ ισχυρή θέση στο πολιτικό σύστημα για να μπορούμε να ελέγξουμε τις εξελίξεις στη δική μας κατεύθυνση».

Δείγμα πάντως των διεργασιών στο χώρο είναι και η πρόθεση του επανεκλεγέντα ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκη, να αφήσει τη θέση στις Βρυξέλλες και να κατέβει υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, για να «στηρίξω την παράταξη και στη μάχη των εθνικών εκλογών», όπως δήλωσε χτες το απόγευμα στο ΑΠΕ. Για το θέμα πάντως αναμένεται και συνάντησή του με την Φ. Γεννηματά, ενώ νωρίτερα ο ίδιος είχε επαναλάβει (στο ρ/σ «News 24/7») πως «ήλπιζα σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές», υπογραμμίζοντας ότι για να συμμετέχει σε κυβέρνηση μετά τις εθνικές, το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο ποσοστό από το 7,7% των ευρωεκλογών.

Την ίδια ώρα, ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στο ρ/σ «ΣΚΑΪ», έκανε τη δική του παρέμβαση, που επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την εκλογική επίδοση του ΚΙΝΑΛ, είπε ότι ο χώρος «κάνει μία νέα, ας το πούμε έτσι, προσπάθεια, η οποία, βεβαίως, θα δοκιμασθεί και θα κριθεί, ελπίζω με επιτυχία, στις βουλευτικές εκλογές», τονίζοντας ότι «απαιτείται καθαρός λόγος» και ότι το ΚΙΝΑΛ «πρέπει να στέλνουμε το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας, ότι είμαστε εγγυητές μίας πολιτικής σταθερότητας η οποία έχει στοιχεία ευρωπαϊκά, εθνικά, προοδευτικά». Ερωτηθείς, εξάλλου, πώς θα μετέχει στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως «δεν εναπόκειται σε εμένα να αποφασίσω τίποτα (...) η παράταξη έχει τους μηχανισμούς και τους τρόπους να εντοπίσει τις ανάγκες της και να προστατεύσει τον εαυτό της και την προοπτική της».

Δεν κατεβαίνει στις εκλογές το Ποτάμι

Δεν κατεβαίνει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές το Ποτάμι. Σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος στις 28/5, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, «ο Στ. Θεοδωράκης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του αρνητικού αποτελέσματος, ανακοίνωσε στο Πολιτικό Συμβούλιο την απόφασή του να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο του Κινήματος Γ. Μαυρωτά», ενώ σημειώνεται πως «η παραίτηση του Στ. Θεοδωράκη θα ενεργοποιηθεί σε συνάρτηση με την ημερομηνία του συνεδρίου», που το ΠΣ προσδιόρισε για το φθινόπωρο.

Επίσης, το ΠΣ εκτιμά ότι «η κάθοδος του Κινήματος στις Eθνικές Eκλογές της 7/7 θα σήμαινε ότι το Ποτάμι αγνοεί επιδεικτικά την πρόσφατη ετυμηγορία των πολιτών» και «επαναβεβαιώνει την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του Ποταμιού σύμφωνα με την οποία: "Η Ελλάδα χρειάζεται μία συμμαχία της δημιουργικής Ελλάδας. (...) Της Ελλάδας που θέλει φιλελεύθερες, ευρωπαϊκές, προοδευτικές λύσεις"».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στον πρόεδρό του η εντολή διαπραγμάτευσης για νέο πρόεδρο της Κομισιόν

Εντολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για να οριστεί ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσαν οι ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ, κατά την άτυπη σύνοδό τους προχτές το βράδυ, όπως δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Ο Τουσκ αναλαμβάνει να συντονίσει τη διαπραγμάτευση των «28», αλλά και να διεξαγάγει τις συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο να υπάρξει μια συμφωνία για τον υποψήφιο πριν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής (20 - 21 Ιούνη).

Με δεδομένες τις μεγάλες αντιθέσεις που εκδηλώνονται και με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν, η Αγκελα Μέρκελ επέμεινε στο ότι ο διάλογος πρέπει να διεξαχθεί «με σεβασμό», ώστε, όπως είπε, «να προασπιστεί η δυνατότητα της ΕΕ να λαμβάνει κοινές αποφάσεις στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο Ντ. Τουσκ ξεκαθάρισε ότι ο υποψήφιος ή η υποψήφια για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν δεν πρέπει οπωσδήποτε να είναι επικεφαλής ψηφοδελτίου κάποιας από τις πολιτικές ομάδες που θα καταλάβουν τις περισσότερες έδρες στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. «Δεν μπορεί να υπάρξει αυτοματισμός» στη διαδικασία επιλογής, δήλωσε μετά το άτυπο δείπνο των ηγετών, στο οποίο συζητήθηκε περισσότερο η διαδικασία, παρά τα ονόματα.

«Καμιά υποψηφιότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί», πάντως «η ιδιότητα του επικεφαλής ψηφοδελτίου δεν είναι κριτήριο ακαταλληλότητας», αλλά «απεναντίας, μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες», συμπλήρωσε.

Θυμίζουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας προσήλθε στη σύνοδο υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του σοσιαλδημοκράτη Φ. Τίμερμανς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν και βάλλοντας κατά αυτής του Μ. Βέμπερ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ