ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ρόλο «κόμβου» η χώρα και για τη διεκπεραίωση ΝΑΤΟικών σχηματισμών

Πολυσχιδής η «προσφορά» της κυβέρνησης στη λυκοσυμμαχία, που χρησιμοποιεί λιμάνια και οδικό δίκτυο της Ελλάδας για την προώθηση επίλεκτων δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία

Ρόλο «κόμβου» και για τη μεταφορά μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία διεκδικεί η χώρα επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην ...άοκνη προσπάθειά τους για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μεταφοράς ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Ρουμανία, όπου 6-14/6 θα γίνει η άσκηση του ΝΑΤΟ «Noble Jump 2017», κατά στρατιωτικές πηγές, χτες κατέφτασαν στην Αλεξανδρούπολη οι «προπομποί» (οδηγοί κ.ά.) της βρετανικής δύναμης που θα μετακινηθεί προς Ρουμανία μέσω Ελλάδας. Σήμερα αναμένεται στο λιμάνι της πόλης βρετανικό πλοίο που θα αποβιβάσει λοιπό προσωπικό, 232 τροχοφόρα και 9 ερπυστριοφόρα οχήματα. Οι συνολικά 274 Βρετανοί θα στρατωνιστούν σε στρατόπεδο της περιοχής. Φεύγουν την Τετάρτη για Ορμένιο κι από εκεί για Βουλγαρία.

Τετάρτη, φτάνουν με τη σειρά τους, στην Αλεξανδρούπολη, οι προπομποί της ισπανικής στρατιωτικής δύναμης. Την επομένη, Πέμπτη, ισπανικό πλοίο αποβιβάζει και το λοιπό προσωπικό, συνολικά 227 στελέχη και 105 τροχοφόρα οχήματα. Η ισπανική δύναμη αναχωρεί την Παρασκευή για Ορμένιο και κατόπιν για Βουλγαρία. Την ίδια μέρα, 149 στελέχη και 19 τροχοφόρα οχήματα των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθ' οδόν για την ίδια άσκηση, θα κινηθούν επί του ελληνικού εδάφους, στο δρομολόγιο Κρυσταλλοπηγή - Προμαχώνας.

Θυμίζουμε, στη «Noble Jump 2017» θα συμμετάσχουν περίπου 4.000 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από 10 κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας (Αλβανία, Βουλγαρία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Λετονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία), στο πλαίσιο συγκέντρωσης πρόσθετων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Αλλωστε, η τέτοια συγκέντρωση δυνάμεων εκεί, με «όχημα» και ασκήσεις, ήταν από τα θέματα όπου εστίασαν οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, την Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Επίλεκτη δύναμη και μεγάλη πρόκληση

Οπως λέγεται από το ΓΕΕΘΑ, σκοπός της άσκησης, η οποία σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Νάπολη («Allied Joint Force Command Naples»), είναι ο έλεγχος των διαδικασιών ανάπτυξης και λειτουργικότητας του επιχειρησιακού συμμαχικού σχηματισμού «Very High Readiness Joint Task Force - VJTF».

Πρόκειται για την επίλεκτη Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας, ή και «Αιχμή του Δόρατος» του ΝΑΤΟ, όπως αποκαλεί τον εν λόγω στρατιωτικό σχηματισμό ο ίδιος ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, η σύνθεση του οποίου εναλλάσσεται και στην παρούσα φάση πυρήνας της είναι η βρετανική 20ή Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.

Οπως λέγεται, αρμοδίως, από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης, η εν λόγω άσκηση είναι μια «μεγάλη πρόσκληση» σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα λοτζίστικς (συστήματα διαχείρισης εφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης) και «θα δοκιμάσει τις ικανότητες όλων των συμμετεχόντων να διεκπεραιώσουν μια σημαντική δύναμη κρούσης όπου χρειαστεί».

Ο ίδιος ο υποδιοικητής τους Στρατηγείου της Νάπολης (έχει φέτος την ευθύνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της «Noble Jump»), υποστράτηγος Alain Parent, χαρακτήρισε την άσκηση «ακρογωνιαίο λίθο» για το ΝΑΤΟ αυτή τη χρονιά: «Είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας άσκησή μας, η οποία προβλέπει μεταφορά σημαντικών δυνάμεών μας και του εξοπλισμού τους κατά μήκος της Ευρώπης».

Αλλωστε, πέραν της ρουμανικής συμμετοχής που συνίσταται σε 2.000 προσωπικό, άλλοι 2.000 άνδρες και 500 οχήματα θα πρέπει να μετακινηθούν από τις βάσεις τους σε Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Πολωνία, Νορβηγία και Αλβανία, προς τη Ρουμανία.

Η «υποστήριξη» των «φιλοξενούντων εθνών»

Η, δε, διοικητής του Στρατηγείου της Νάπολης, ναύαρχος Michelle Howard, μιλώντας για την τέτοια προώθηση δυνάμεων προς Ρουμανία μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας, εξήρε «την υποστήριξη των φιλοξενούντων εθνών και τη στενή συνεργασία τους».

Η Ελλάδα, που συμμετέχει στην άσκηση παρέχοντας τέτοιες «υπηρεσίες φιλοξενούντος έθνους», τόσο κατά τη φάση ανάπτυξης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων (29/5 - 2/6) όσο και κατά τη φάση αναδίπλωσής τους (17 - 22/6), παράσχει συγκεκριμένα: «Διευκολύνσεις» στον αερολιμένα και στο λιμένα Αλεξανδρούπολης κατά την εκφόρτωση και φόρτωση προσωπικού και μέσων. Καταλύματα στρατωνισμού για το προσωπικό. Συνοδεία και ασφάλεια κατά την είσοδο, διέλευση και έξοδό τους από τη χώρα. Λειτουργία και στελέχωση τοπικού συντονιστικού κέντρου υποστήριξης στην Αλεξανδρούπολη. Παροχή υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας και υπηρεσιών υγείας. Παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι στην πρεμούρα της κυβέρνησης να παράσχει και τέτοιες υπηρεσίες στην ευρωατλαντική πολεμική μηχανή, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που του βάζει ...πλάτη ως «φιλοξενούν έθνος». Προηγήθηκε, τέλη Φλεβάρη, η εκφόρτωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από αμερικανικό πλοίο, 8 πολεμικών ελικοπτέρων των ΗΠΑ, συν υλικά σε κοντέινερ. Υπό το βλέμμα του ίδιου του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, στη ζώνη ευθύνης του ΟΛΘ, οι Αμερικανοί τα συναρμολόγησαν και ακολούθως τα ελικόπτερα απογειώθηκαν για τον τελικό προορισμό τους, άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Τα κοντέινερ φορτώθηκαν σε φορτηγά και ακολούθησαν οδικώς.

Ο «ιδιαίτερα αξιόπιστος σύμμαχος»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, υποδέχτηκε χτες στο στρατόπεδο «Παπάγου» τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (Supreme Allied Commander Transformation - SACT, νούμερο 2 στρατιωτικό διοικητή της λυκοσυμμαχίας στην Ευρώπη), Γάλλο στρατηγό Denis Mercier.

Επισήμως, συζητήθηκαν «το ευρύτερο πλαίσιο των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η συμμαχία, καθώς και οι προοπτικές μετεξέλιξής της».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Α/ΓΕΕΘΑ επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Τη γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή», «τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής», «την απαίτηση εκσυγχρονισμού της συμμαχικής δομής διοίκησης και ειδικότερα της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις προκλήσεις ασφαλείας», «τη σκοπιμότητα συνέχισης της ΝΑΤΟικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο», «την περαιτέρω προώθηση της χρησιμοποίησης του (σ.σ. ΝΑΤΟικού) Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στον τομέα της εκπαίδευσης στη θαλάσσια ασφάλεια επ' ωφελεία τόσο κρατών - μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της εξωστρεφούς δράσης του ΝΑΤΟ». Προτεραιότητες της ντόπιας αστικής τάξης που βυθίζουν βαθύτερα το λαό σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων.

«Εξήρε τη συνεισφορά στις συμμαχικές δράσεις»

Από τη μεριά του, ο D. Mercier (που συνάντησε και τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο) σημείωσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ», τονίζοντας παράλληλα ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης», «ενώ εξήρε και τη συνεισφορά τους στις συμμαχικές δράσεις», όπως λέγεται χαρακτηριστικά από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

Σήμερα, ο ΝΑΤΟικός διοικητής, εν είδει μιας άτυπης επιθεώρησης, θα επισκεφτεί με τον Α/ΓΕΕΘΑ στην Κρήτη:

-- Το Ναύσταθμο Κρήτης, όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, τη λειτουργία του και τις τεχνικοεπισκευαστικές δυνατότητές του, κρίσιμο στοιχείο για την υποστήριξη ΝΑΤΟικών ναυτικών αποστολών στην Ανατολική Μεσόγειο.

-- Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, στο οποίο θα ενημερωθεί για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα σχολεία που αναπτύσσει «ως πιστοποιημένη ΝΑΤΟική εκπαιδευτική οντότητα». Επίσης, Α/ΓΕΕΘΑ και SACT θα απευθυνθούν στους συμμετέχοντες στο «3rd Nato Maritime Operations Law Seminar», το οποίο πραγματοποιείται στο ΚΕΝΑΠ, 29/5 - 2/6, και θα παρακολουθήσουν επίδειξη επί εκπαιδευτικών αντικειμένων στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Σούδας.

-- Την 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, λειτουργία και τις αποστολές που αναλαμβάνει στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας, καθώς και «τη συνδρομή που παρέχει στην εκπλήρωση διεθνών αμυντικών υποχρεώσεων της Ελλάδας».

-- Τέλος, το ΝΑΤΟικό Πεδίο Βολής Κρήτης, στο οποίο θα ενημερωθεί για την οργάνωση και το «πολυεθνικό πλαίσιο λειτουργίας του».


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα στα συνδικάτα για τη μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 24 Ιούνη, στο πλαίσιο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του αμέσως προηγούμενου διαστήματος για την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το ΠΑΜΕ διοργανώνει Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης στις 24 και 25 Ιούνη, στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της απευθύνει κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στις 24 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, στις 13.00 στην πλατεία Αριστοτέλους και τη μεγάλη διαδήλωση που θα ακολουθήσει προς το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Σε μια περίοδο που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν, που ο αέρας από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μυρίζει μπαρούτι, αγωνιζόμαστε και διαδηλώνουμε έξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο απαιτώντας:

  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα.
  • Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
  • Καμιά συμμετοχή σε στρατιωτικοπολιτική συμμαχία των καπιταλιστών.
  • Πάλη ενάντια στην αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.
  • Πάλη ενάντια στην περιστολή συνδικαλιστικών και άλλων ελευθεριών.
  • Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Διεκδικούμε δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.
  • Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, στο ρατσισμό, στο σοβινισμό.
  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες να δώσουν βροντερό "παρών" στη διαδήλωση έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο. Το κάλεσμα συμμετοχής να φτάσει σε κάθε κλάδο, σε κάθε εργασιακό χώρο, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στις σχολές κατάρτισης.

Οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον με τους εκμεταλλευτές τους, ούτε στην ειρήνη ούτε στους πολέμους τους. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την εργατική τάξη άλλων χωρών, με τους άλλους λαούς.

Αντίθετα, μας ενώνει το σύνθημα "Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση - πολέμους - προσφυγιά", το κοινό συμφέρον της πάλης για μία ζωή χωρίς εκμετάλλευση και φτώχεια, χωρίς αφεντικά, με τους λαούς να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν. Για τη ζωή που μας ανήκει!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ