ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σχέδιο οργάνωσης της πάλης με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς

Πρωταρχικό μέλημα η ενίσχυση των μαζικών διαδικασιών, της συμμετοχής των εργαζομένων, κόντρα στην απογοήτευση και το συμβιβασμό
Πρωταρχικό μέλημα η ενίσχυση των μαζικών διαδικασιών, της συμμετοχής των εργαζομένων, κόντρα στην απογοήτευση και το συμβιβασμό
Την οργάνωση της πάλης και των αγώνων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος το επόμενο διάστημα, απέναντι στην κλιμακούμενη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ και τις συνέπειές της, συζήτησε σε συνεδρίασή της το Σάββατο 29/5 η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, δίνοντας έμφαση στην ακόμα καλύτερη επαφή με τους χώρους δουλειάς και την ανάπτυξη συλλογικών διαδικασιών των εργαζομένων.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ενίσχυσης του σχεδιασμού για τη συνέχεια, η Εκτελεστική Γραμματεία έκανε ταυτόχρονα τον απολογισμό της δράσης που ανέπτυξαν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ τις προηγούμενες βδομάδες και κυρίως για τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς και το διήμερο κινητοποιήσεων στις 17 και 18 Μάη, κατά την ψήφιση του νέου αντιλαϊκού πακέτου στη Βουλή.

Με βάση την πλούσια πείρα από αυτές τις κινητοποιήσεις και την πολύμορφη δραστηριότητα για την προετοιμασία τους, όπου οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις έβαλαν τη σφραγίδα τους, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογράμμισε την ανάγκη τα συνδικάτα να σχεδιάσουν νέες πρωτοβουλίες ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Στο επίκεντρο μπαίνει η στήριξη όλων των εστιών αντίστασης, κλάδων και χώρων δουλειάς που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Σαν τέτοιες ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, ο αγώνας των συμβασιούχων στους δήμους, καθώς και η μάχη των εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων για την κυριακάτικη αργία, που όπως τονίστηκε, δεν αφορά μόνο αυτούς, αλλά πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης, καθώς η υπονόμευσή της θα επεκταθεί σε ακόμα περισσότερους κλάδους και επαγγέλματα.

Για το ΠΑΜΕ, βασικό μέτωπο πάλης ήταν και παραμένει η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων και διεκδικητικό πλαίσιο που βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τους. Σε αυτό το πλαίσιο, θα στηριχτεί η σχετική πρωτοβουλία που σχεδιάζεται από τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων για πανελλαδική κινητοποίηση το επόμενο διάστημα.

Αντίστοιχη στήριξη πρέπει να έχει και ο αγώνας των συνταξιουχικών οργανώσεων και οι τρεις πανσυνταξιουχικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζει η ΣΕΑ σε Θεσσαλονίκη (13/6), Αθήνα (15/6) και Κρήτη (21/6).

Στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι τα συνδικάτα πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς η ψήφιση από την κυβέρνηση της πλήρους απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων δημιουργεί νέα δεδομένα, ενώ οι πλειστηριασμοί και οι ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται «προ των πυλών», απαιτούν την οργάνωση άμεσης απάντησης.

Πρωταρχικό μέλημα ήταν και παραμένει το δυνάμωμα της παρουσίας των ταξικών δυνάμεων στους χώρους δουλειάς, οι ανοιχτές μαζικές διαδικασίες, με επιμονή και σχέδιο από τις διοικήσεις των σωματείων, ώστε να μεγαλώσει η συμμετοχή των εργαζομένων, να αντιπαλεύεται η απογοήτευση και ο συμβιβασμός που καλλιεργούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στο πλαίσιο της ενιαίας απάντησης στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, εντός και εκτός συνόρων, το ΠΑΜΕ δίνει συνέχεια στις πρωτοβουλίες του για την ενίσχυση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με το διήμερο αντιπολεμικής και αντιιμπεριαλιστικής δράσης των συνδικάτων των Βαλκανίων που διοργανώνει στις 24 και 25 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής του ΠΑΜΕ να γίνει την 1η Ιούλη.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κινητοποίηση στα έργα ανακαίνισης στον Αστέρα Βουλιαγμένης

Οι εργαζόμενοι συγκρότησαν τριμελή εργοταξιακή επιτροπή και ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Σε Γενική Συνέλευση και στην εκλογή τριμελούς εργοταξιακής επιτροπής προχώρησαν, χτες, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, οι εργαζόμενοι στο έργο ανακαίνισης του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Επίσης, χτες, ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας καθώς η εργοδοσία τούς οφείλει δεδουλευμένα δύο μηνών, ενώ παράλληλα απαιτούν την ανάκληση απόλυσης συναδέλφου τους, η οποία έγινε ύστερα από τις καταγγελίες που έκανε ο ίδιος στο Συνδικάτο για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο έργο.

«Καταγγέλλουμε τη στάση της εργοδοσίας», τονίζει το Συνδικάτο, «που προκειμένου να έχει κέρδη ξεζουμίζει τους εργαζόμενους και την καλούμε να εξοφλήσει άμεσα όλα τα δεδουλευμένα. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε την προσπάθεια φίμωσης των εργαζομένων που επιχείρησε η εργοδοσία, αφού όταν εργαζόμενος στο συγκεκριμένο έργο ήρθε σε επαφή με το Συνδικάτο, τον απέλυσε με διάφορα αστήρικτα κι απαράδεκτα προσχήματα. Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων δεν θα περάσει!».

Αγωνιστική παρέμβαση και στα 8μηνα στο δήμο Αχαρνών

Κινητοποίηση έγινε χτες και από οικοδόμους που απασχολούνται μέσω 8μηνων προγραμμάτων στο δήμο Αχαρνών. Με μπροστάρη την Επιτροπή Αγώνα που έχουν εκλέξει, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δήμο διεκδικώντας τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, όπως παροχή μέσων ατομικής προστασίας κ.ά.

Το Συνδικάτο με ανακοίνωσή του στηρίζει τον αγώνα τους και σημειώνει ότι «τέτοιου είδους προγράμματα όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε την ασφαλή εργασία για τους εργαζόμενους».

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΛΕΒΑΡΗ 2017
Παγιώνονται οι συντάξεις φτώχειας πριν επιβληθούν και οι νέες περικοπές

Την παγίωση των συντάξεων φτώχειας για την πλειοψηφία των συνταξιούχων, αλλά και την κατακρεούργηση του ΕΚΑΣ, με νέα δραματική μείωση των ποσών που αποδίδονται το 2017, επιβεβαιώνουν και τα νέα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για τους δύο πρώτους μήνες του έτους (Γενάρης - Φλεβάρης) που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας.

Ετσι - ακριβώς όπως σημειώναμε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» για τις συντάξεις του περασμένου Δεκέμβρη - και τους δύο πρώτους μήνες του 2017 ένας στους δύο συνταξιούχους έχει συνολικό εισόδημα από συντάξεις (κύρια, επικουρική και τυχόν μερίσματα) κάτω από 700 ευρώ μεικτά, ενώ ένας στους τέσσερις συνταξιούχους λαμβάνει συνολικά εισόδημα κάτω από 500 ευρώ μεικτά! Υπενθυμίζεται ότι στα μειωμένα αυτά ποσά δεν έχουν ενσωματωθεί οι περικοπές της «προσωπικής διαφοράς» που θα επιβληθούν το 2019, ούτε οι νέες μειωμένες συντάξεις του νόμου 4387/2016.

Το μέσο εισόδημα (κύρια, επικουρική και τυχόν μερίσματα) ανά συνταξιούχο τον περασμένο Φλεβάρη είναι μόλις 819,69 ευρώ προ φόρου (819,4 το Δεκέμβρη του 2016), το συνολικό μηνιαίο εισόδημα των 2,621 εκατ. συνταξιούχων ήταν 2,148 δισ. ευρώ προ φόρων (2,155 δισ. το Δεκέμβρη). Την ίδια ώρα, 4 στις 10 κύριες συντάξεις βρίσκονται κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά!

Η μείωση του αριθμού των συνταξιούχων κατά 10.000 άτομα το Φλεβάρη σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβρη μαρτυρά τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην απονομή νέων συντάξεων, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας για επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης. Ετσι, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι συνεχίζουν να επιβιώνουν με τα ακόμα πιο μίζερα ποσά των προσωρινών συντάξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Φλεβάρη πληρώθηκαν από τον ΕΦΚΑ μόλις 9.161 νέες συντάξεις, ενώ δόθηκαν άλλες 2.780 προσωρινές.

Οσον αφορά στο ΕΚΑΣ, με βάση τα νέα μειωμένα ποσά που καθόρισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (μέχρι την κατάργησή του), το συνολικό ποσό που αποδόθηκε στους δικαιούχους του μειώθηκε κατά 50%, από 49,355 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβρη στα 25,211 εκατ. ευρώ το Φλεβάρη. Ετσι οι 235.866 δικαιούχοι έλαβαν το μισό ΕΚΑΣ σε σχέση με πέρσι, με το μέσο ποσό να ανέρχεται στα 106,8 ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι φέτος οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα στερηθούν 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα ποσά που έλαβαν το 2016!

Στάση εργασίας σε εργοτάξιο στο Ηράκλειο

Στάση εργασίας έχει προκηρύξει για σήμερα (11 π.μ. - 3 μ.μ.) το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου για τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της εταιρείας «Μινωική Τεχνική» (επί της οδού Μακαρίου), μετά το σοβαρό εργατικό «ατύχημα» κατά το οποίο 40χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση. «Αν και η οικοδομική δραστηριότητα έχει πέσει στα τάρταρα, η εργοδοτική εγκληματικότητα έχει απογειωθεί», σχολιάζει το Συνδικάτο και επισημαίνει τις ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς, καθώς η υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών έχει αφήσει ανεξέλεγκτους τους εργολάβους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ