ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 2015 - Κυριακή 31 Μάη 2015
Σελ. /40
«Το γράφει ο προϋπολογισμός... »

Η ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη προχτές το βράδυ: «Ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί και το 2015;».

Η απάντηση του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ: «Το γράφει ο προϋπολογισμός». Και μετά από λίγο συμπληρώνει: «Θα διατηρηθεί και το 2015».

Το ότι το γράφει ο προϋπολογισμός της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό. Οπως γνωστό είναι ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός προβλέπει: περιορισμό των προσλήψεων συμβασιούχων σε φορείς του Δημοσίου, όπως οι δήμοι και οι περιφέρειες, την πληρωμή μιας σειράς χαρατσιών από το λαό και πολλά ακόμα αντιλαϊκά μέτρα. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα τηρεί κατά γράμμα λοιπόν, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να εξακολουθούν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Σε αυτό το μήκος κύματος άλλωστε είναι και η συμφωνία που «ψήνουν» με τους δανειστές...

Μεγάλη συνεννόηση...

«Μεγάλη συνεννόηση» θέλει η ΝΔ, ώστε να υπάρξει «συμφωνία που διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας, αλλά και την ανάκαμψη, που με τόσο κόπο πετύχαμε και τώρα μετατρέπεται σε ύφεση». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης. Και πώς να μην το θέλει η ΝΔ, που δικαιωματικά διεκδικεί το απόλυτο «know how» στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αφού τα προηγούμενα χρόνια έθεσε τα θεμέλια για τις δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στις χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, στις περικοπές των κονδυλίων σε νοσοκομεία, σχολεία, σε δομές δήμων, όπως παιδικοί σταθμοί, προγράμματα Πρόνοιας κλπ. Δούλεψε πολύ καλά για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ξέρει να το κάνει και θέλει να βοηθήσει και τη σημερινή συγκυβέρνηση, που έχει βάλει ρότα να κάνει ακριβώς το ίδιο...

«Εις το διηνεκές... »

«Δέσμευση εις το διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αναφερόμενος στις προτάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το ΦΠΑ και το ότι όπως όλα δείχνουν θα επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά.

Θυμίζουμε ότι ο ίδιος υπουργός είναι που στις αρχές του περασμένου Απρίλη, μετά από συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε δηλώσει: «Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες της τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές στο διηνεκές».

Κατανοητό εκατό τοις εκατό.

Η συγκυβέρνηση λέει ότι ακόμα κι αυτές οι προεκλογικές δεσμεύσεις - ψίχουλα που υποσχέθηκε στο λαό δεν θα τηρηθούν.

Ενώ από την άλλη με τα ίδια λόγια βεβαιώνει ότι το μόνο που θα τηρηθεί είναι η αντιλαϊκή πολιτική και η αποπληρωμή ενός χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός, αλλά θα συνεχίσει να το πληρώνει.

Αυτή είναι η πολιτική τους...

Οι τράπεζες ας μην ανησυχούν...

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις τράπεζες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, με αφορμή την προχτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Πράγματι, είναι αλήθεια ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δουλεύει για να μην υπάρχει καμία ανησυχία στους τραπεζίτες. Ομως, την ίδια στιγμή, όσα διαδεί ότι διαπραγματεύεται και όσα δηλώνουν επίσημα κυβερνητικά στελέχη, πρέπει να προκαλούν μεγάλη ανησυχία στο λαό. Κι αυτό γιατί η αντιλαϊκή συμφωνία θα χτυπήσει εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Ανοίγει εφ' όλης της ύλης το Ασφαλιστικό, έρχονται νέοι φόροι, όσα μέτρα ήδη ισχύουν, θα συνεχίσουν να ισχύουν. Γιατί, λοιπόν, να ανησυχούν οι τράπεζες;

Φοροεπιδρομή μέσω ΦΠΑ

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, προετοιμάζοντας για το τι περιεχόμενο θα έχει η αντιλαϊκή συμφωνία που είναι στα σκαριά, ανέφερε ότι από τις αλλαγές στο ΦΠΑ που έχει προτείνει στους δανειστές, η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει 1 δισ. ευρώ το 2015.

Τον ΦΠΑ θα τον φορτωθούν τα λαϊκά νοικοκυριά που θα κληθούν να πληρώσουν για βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Οπως επίσης και από τις νέες αυξήσεις στα φάρμακα που έχει προτείνει η συγκυβέρνηση, καθώς και από την επιβολή της λεγόμενης έκτακτης εισφοράς που είχε καθιερωθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις... Οσο για τον περιβόητο «αναδιανεμητικό χαρακτήρα» που λέει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι θα έχουν οι αλλαγές στο ΦΠΑ, για να ανακουφιστούν υποτίθεται οι φτωχοί, αρκεί να αναφέρουμε ότι: είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον τους που από τις πρώτες αποφάσεις που πήραν ήταν να χαρίσουν πρόστιμα σε επιχειρηματίες, ακόμα και για λαθρεμπόριο, και να χαρακτηρίσουν πατριωτικό καθήκον την πληρωμή χαρατσιών από το λαό...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1778 Πεθαίνει ο κορυφαίος Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος του Διαφωτισμού Βολταίρος (φιλολογικό ψευδώνυμο του Φρανσουά Μαρί Αρουέ).

1793 Τέσσερα περίπου χρόνια μετά την έκρηξη της αστικής επανάστασης στη Γαλλία, πραγματοποιείται νέα εξέγερση στο Παρίσι, έπειτα από την οποία εγκαθιδρύεται επαναστατική δικτατορία των Ιακωβίνων.

1826 Πεθαίνει ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

1913 Στο Λονδίνο υπογράφεται η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της ηττημένης κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των νικητών Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Μαυροβουνίου.

1925 Στη Σαγκάη, οι φοιτητές οργανώνουν αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση. Η αγγλοαμερικανική χωροφυλακή του «διεθνούς» τμήματος της πόλης ανοίγει πυρ κατά των διαδηλωτών, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς. Η δολοφονική αυτή επίθεση ξεσηκώνει κύμα αγανάκτησης στην Κίνα και διεθνώς. Στη Σαγκάη κηρύσσεται γενική απεργία. Αρχίζει το λαϊκό «κίνημα της 30ης του Μάη».

1930 Ενοπλη εξέγερση στην Ινδοκίνα. Στο Σαμόι, 200 χλμ. βορειοδυτικά της Σαϊγκόν, χιλιάδες αγρότες διαδηλώνουν με κόκκινες σημαίες ενάντια στους φόρους. Ακολουθούν αιματηρές συγκρούσεις με γαλλικά στρατεύματα. Στην επαρχία Σάντεξ, ο διοικητής αναγκάστηκε να αναστείλει τους φόρους και να παραχωρήσει γη.

1941 Από τη Γαύδο δραπετεύει ομάδα από 7 εξόριστους κομμουνιστές. Ανάμεσά τους ο Λεωνίδας Στρίγκος και ο Μάρκος Βαφειάδης.

1941 Οι νεολαίοι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας κατεβάζουν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.

1942 Συγκροτείται το Κεντρικό Επιτελείο του παρτιζάνικου κινήματος της ΕΣΣΔ. Η συμβολή των παρτιζάνων, που δρούσαν στα μετόπισθεν του γερμανικού στρατού, στη γενικότερη πολεμική προσπάθεια του Σοβιετικού λαού, υπήρξε ανεκτίμητη. Οι παρτιζάνοι έφτασαν να μετρούν, από 90.000 μαχητές το 1941, 550.000 το 1943.

1948 Δημοσιεύεται δήλωση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης (Κυβέρνηση του Βουνού), στην οποία τονίζεται ότι είναι έτοιμη να δεχτεί και ενθαρρύνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την ειρηνική εξομάλυνση της κατάστασης και την αποκατάσταση της δημοκρατικής ζωής στην Ελλάδα.

1949 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) στο Γράμμο διενεργούν δυναμική αντεπίθεση και καταλαμβάνουν τα Πατώματα της Λυκόραχης. Την ίδια στιγμή, άλλα τμήματα του ΔΣΕ πραγματοποίησαν αντιπερισπασμό στη Λαγκάδα-Θεοτόκο, Οξυά, Ταμπούρι-Γύφτισσα και Κάντσικο.

1950 Τη νύχτα της 30ης προς 31 Μάη, πραγματοποιείται στρατιωτικό πραξικόπημα από τον ΙΔΕΑ, που κατηύθυνε ο Παπάγος. Ο ίδιος το πρωί της 31/5 το σταμάτησε.

1959 Αποχωρούν από το Ιράκ οι τελευταίοι Βρετανοί ιμπεριαλιστές.

1967 Στον απόηχο αλλεπάλληλων πραξικοπημάτων και συγκρούσεων, ο στρατιωτικός διοικητής της επαρχίας Μπιάφρα της Νιγηρίας ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την υπόλοιπη χώρα.

1974 Οι μητέρες και οι συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων φοιτητών, με έκκλησή τους προς την παγκόσμια κοινή γνώμη, καταγγέλλουν τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν στην Ασφάλεια και στο Μπογιάτι, ζητώντας τη συμπαράσταση για τη σωτηρία τους.

1968 Ο στρατηγός Ντε Γκωλ διαλύει την Εθνοσυνέλευση και προκηρύσσει εκλογές για τις 23 Ιούνη, ενώ σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς το γαλλικό λαό, ισχυρίζεται ότι υπάρχει «κίνδυνος κομμουνιστικής δικτατορίας» και απειλεί εμμέσως με δικό του συνταγματικό πραξικόπημα και εμφύλια σύρραξη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ