ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές μάχες στο Σλαβιάνσκ

Οι πολιτοφύλακες κατέρριψαν ουκρανικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε και στρατηγός

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Οι μάχες στην περιοχή του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώνονται καθώς η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά του ρωσόφωνου πληθυσμού που δεν την αναγνωρίζει και οργανώνει την αντίστασή του. Χθες οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής κατέρριψαν ελικόπτερο των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου, στα νοτιοανατολικά της πόλης Σλαβιάνσκ, με αποτέλεσμα το θάνατο όλων των επιβαινόντων σε αυτό, 14 στρατιωτικών και ενός στρατηγού ανάμεσά τους, όπως παραδέχτηκε και ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος ως τώρα.

Επίσης ογδόντα στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, της νεοσύστατης στρατιωτικής μονάδας της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου, παραδόθηκαν σε άνδρες των ομάδων αυτοάμυνας, όταν οι τελευταίοι επέδραμαν στη στρατιωτική τους βάση στην επαρχία του Λουγκάνσκ.

Οι δυνάμεις του Κιέβου σφυροκοπούν με πυροβολικό τις πόλεις του Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ και είναι άγνωστος ο αριθμός των νεκρών κατοίκων, ενόπλων και αμάχων. Και ο μεγαλοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο που εκλέχτηκε στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, όπως ανακοινώθηκε με 55%, δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, ενώ ζητάει και αμυντική συμμαχία με ΕΕ και ΝΑΤΟ, για να «προστατευτεί η Ουκρανία».

Σε μια άλλη εξέλιξη περίπου 3 χιλιάδες ανθρακωρύχοι διαδήλωσαν στους δρόμους του Ντονέτσκ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη χούντα του Κιέβου. Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ χθες επίσης επιβεβαίωσε ότι οι πολιτοφύλακες «έχουν συλλάβει» τους τέσσερις παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με τους οποίους ο Οργανισμός έχει χάσει επαφή από την Τρίτη.

Νέα συνάντηση για την ενέργεια

Εν τω μεταξύ ταυτόχρονα με τις μάχες συνεχίζονται και τα παζάρια της κυβέρνησης του Κιέβου με τη Ρωσία για το φλέγον ζήτημα της ενέργειας, που «καίει» βέβαια και την ΕΕ, αφού μέσω των αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία προμηθεύεται από τη Ρωσία το 50% του φυσικού αερίου, που καταναλώνει. Η ρώσικη κυβέρνηση έχει δώσει περιθώριο ως την Παρασκευή στην κυβέρνηση του Κιέβου να πληρώσει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια ως πρώτη δόση για το χρέος για παραδοθείσες ποσότητες φυσικού αερίου, που ως τις 7 Ιούνη θα φτάσει τα 5,2 δισ. δολάρια. Ετσι έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή νέα συνάντηση στο Βερολίνο, όπου θα πάρει μέρος και ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ. Η διαφωνία που υπάρχει είναι για την τιμή του κυβικού τόνου, που η κυβέρνηση του Κιέβου ζητάει να κατέβει στα 268,5 δολάρια, όπως ήταν ουσιαστικά πριν ανατραπεί ο πρόεδρος Β. Γιανουκόβιτς, και θεωρεί την μείωση προϋπόθεση για να αρχίσει να πληρώνει. Η Ρωσία ανέβασε την τιμή στα 485 δολάρια μετά την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας στο Κίεβο, αλλά δηλώνει ότι μπορεί να ξαναγίνει παζάρι για την τιμή, αν πληρωθεί μέρος του χρέους. Είναι φανερό ότι η ενέργεια και ο έλεγχος μεριδίων της αγοράς είναι οι βασικοί λόγοι του μακελειού στην Ουκρανία, που προκάλεσε η ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ-ΗΠΑ στον ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία. Βεβαίως η «σφήνα» των ΗΠΑ είχε και στοιχείο ανταγωνισμού με τη Γερμανία πρωτίστως, προκείμενου το ρήγμα των σχέσεών της με τη Ρωσία, να έρθουν να καλύψουν τα αμερικάνικα μονοπώλια.

ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υπογράφτηκε η συμφωνία σύστασής της

Συνέχεια στην Τελωνειακή Ενωση με τη νέα διακρατική καπιταλιστική συνεργασία δίνουν Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν

Οι τρεις Πρόεδροι μετά την υπογραφή
Οι τρεις Πρόεδροι μετά την υπογραφή
ΑΣΤΑΝΑ.--

Οι Πρόεδροι των Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζαχστάν, Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο και Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ, αντίστοιχα, υπέγραψαν χτες στην πρωτεύουσα του Καζακστάν την ίδρυση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, που θα μπει σε ισχύ από την 1/1/15. Πρόκειται για εξέλιξη της Τελωνειακής Ενωσης που είχε συναφθεί από το 2011 ανάμεσα σε αυτές τις τρεις χώρες και η νέα διακρατική καπιταλιστική συνεργασία, κύρια επιδίωξη της Ρωσίας, αποσκοπεί στο να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και οι εμπορικές συνεργασίες ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους αυτών των χωρών στον έντονο ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης «τα τρία κράτη δεσμεύονται να εγγυηθούν την ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργαζομένων, να εφαρμόσουν μια πολιτική επικεντρωμένη στους βασικούς τομείς της οικονομίας: Την Ενέργεια, τη βιομηχανία, τη γεωργία και τις μεταφορές». Δημιουργείται έτσι μια τεράστια αγορά 170 εκατομμυρίων ανθρώπων, που αντιστοιχεί σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό στο 2,5%, σε σχέση με την έκταση στο 15%, ενώ έχει και τεράστια αποθέματα φυσικών πόρων, φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άλλα. Προς το παρόν, η Αρμενία, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν δε δηλώνουν συμμετοχή, αλλά παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, εξετάζοντας μελλοντική ένωση. Θυμίζουμε, επίσης, ότι πριν από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία, είχε ανοίξει συζήτηση ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου για τη συνεργασία με την ΕΕ ή την Ευρασιατική Ενωση της Ρωσίας.

Νέες δυνατότητες για τα μονοπώλια

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική που θα αφήσει εποχή» και πρόσθεσε «στην πραγματικότητα δημιουργούμε τη μεγαλύτερη κοινή αγορά στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (σ.σ. τη χαλαρή καπιταλιστική συνεργασία που προέκυψε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ) με τεράστιο παραγωγικό, επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό και φυσικές πηγές». Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της συμφωνίας, υπήκοοι των τριών χωρών θα μπορούν να εργάζονται σε οποιαδήποτε χώρα χωρίς ειδική άδεια. Το ζήτημα αυτό, ειδικά για τα ρωσικά μονοπώλια σημαίνει δυνατότητα για φτηνότερη εργατική δύναμη. Λευκορωσία και Καζακστάν, πάντως, είναι στην τρίτη θέση στο εξωτερικό εμπόριο της Ρωσίας, μετά την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα.

«Μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα του 21ου αιώνα γεννήθηκε» ήταν το σχόλιο του Καζάχου Προέδρου που πρόσθεσε ότι το βλέπει «ως έναν ανοιχτό χώρο και μια νέα γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας». Ταυτόχρονα, ο Ν. Ναζαρμπάγιεφ, σε δηλώσεις του, προειδοποίησε τα κράτη - μέλη «να αποφύγουν την επανάληψη λαθών που έγιναν στην ΕΕ, που οδήγησαν σε ύφεση» και κατονόμασε στοιχεία όπως η «αποβιομηχάνιση» ή το «κλείσιμο παραδοσιακών κλάδων». Φυσικά, η ανάλυση αυτή θέλει να κρύψει την ανισόμετρη ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό που είναι στοιχεία των καπιταλιστικών ενώσεων, κάτι που ισχύει και για την νεοϊδρυθείσα ένωση.

Ακόμα παραπέρα προχώρησε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Α. Λουκασένκο, με τη χαρακτηριστική του φράση: «Ελπίζουμε ότι η οικονομική ένωση θα είναι το βάθρο της μελλοντικής πολιτικής, στρατιωτικής και ανθρωπιστικής ενότητας».

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συμφωνία με τους ομολόγους τους διατύπωσε την ουσία της συμφωνίας, που υποτίθεται θεωρεί «ισότιμες τις τρεις χώρες». Είπε συγκεκριμένα: «Η γεωγραφική θέση της Ενωσης επιτρέπει για δημιουργηθούν δίκτυα μεταφοράς και logistics (αποθήκες, υπηρεσίες επιμελητείας κ.λπ.) όχι μόνο περιφερειακές, αλλά και με παγκόσμια σημασία που θα διευκολύνουν το εμπόριο προς Ευρώπη και Ασία». Και, βέβαια, ο Ρώσος Πρόεδρος έχει δίκιο, μόνο που οι νέες δυνατότητες που ανοίγονται με τα τεράστια μέσα παραγωγής στα χέρια των μονοπωλίων, δηλαδή στο έδαφος του καπιταλισμού, δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών. Ισα - ίσα η κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει ότι ο λαός πληρώνει με το αίμα του, τους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων.

ΑΜΠΧΑΖΙΑ
Συγκεχυμένες πληροφορίες για πραξικόπημα

ΣΟΧΟΥΜΙ.--

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν την Τρίτη στην Αμπχαζία, περιοχή της Γεωργίας που ανεξαρτητοποιήθηκε το 2008, όπου από την κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει γίνει απόπειρα πραξικοπήματος. Ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ συγκεχυμένη. Οι διαδηλωτές φέρονται να κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια διαμαρτυρόμενοι εναντίον του πρόεδρου Αλεξάντερ Ανκβαμπ της αυτόνομης περιοχής, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά και κακοδιοίκηση.

Ο Ραούλ Χαζίμα, ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε ηττηθεί στις εκλογές του 2011, δήλωσε ότι ο Ανκβαμπ δέχτηκε να διαλύσει το υπουργικό του συμβούλιο. Ομως, οι διαδηλωτές επιμένουν να παραιτηθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος. Η Αμπχαζία αποσχίστηκε από τη Γεωργία στον πόλεμο που έγινε την περίοδο 1992-1993 μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008 μετά από έναν πόλεμο πέντε ημερών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία. Η Ρωσία είναι μεταξύ των λίγων κρατών που έχουν αναγνωρίσει την Αμπχαζία ως ανεξάρτητο κράτος.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας έστειλε χθες δύο κορυφαίους συμβούλους του Κρεμλίνου στην περιοχή. Ο Ανκβαμπ φέρεται να έχει φύγει από το προεδρικό μέγαρο αλλά βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία στην Αμπχαζία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ