ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πριν αλέκτορα φωνήσαι...

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών για τις αποφάσεις της πλειοψηφίας στο ΔΣ του ΣΕΗ

H εκτίμηση της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών», πριν τις εκλογές του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (9/4/2012) όσον αφορά στις δυνάμεις της «Κίνησης Ηθοποιών» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), των «Ενωμένων Ηθοποιών» (κίνηση που συγκροτήθηκε πρόσφατα από εργοδότες του χώρου) και της «Ελεύθερης Εκφρασης» (ΝΔ), πως πρόκειται για δυνάμεις που υπηρετούν τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών μεγαλοπαραγωγών του θεάτρου και του οπτικοακουστικού τομέα (κανάλια, μονοπωλιακά συγκροτήματα κ.λπ.) για παροπλισμό του σωματείου ως φορέα οργάνωσης της πάλης των ηθοποιών ενάντια στη νέα λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται, επιβεβαιώθηκε από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις του νέου ΔΣ. Στη συνεδρίαση του ΔΣ, στις 21/5/2012, οι παραπάνω παρατάξεις αποφάσισαν από κοινού να αποχωρήσει το σωματείο από το ΠΑΜΕ, με τον ισχυρισμό περί «κομματικοποίησής» του.

«Πράξη αναμενόμενη και απόλυτα φυσική» - επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Ενότητα» - «αφού το ΠΑΜΕ έχει συγκροτηθεί ακριβώς για να καταπολεμήσει τις παμπάλαιες αντιδραστικές αντιλήψεις της ταξικής ειρήνης και υποταγής που οι δυνάμεις αυτές πρεσβεύουν και κρύβουν κάτω από το δήθεν "ανανεωτικό" και "ανεξάρτητο" μανδύα τους: Τις αντιλήψεις δηλαδή για συν-ευθύνη εργοδότη και εργαζόμενου και για απεμπόληση όλων των κεκτημένων των ηθοποιών (κατώτατα όρια μισθών, ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια εργασίας κ.λπ.) προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες - εργοδότες του θεάματος. Απόδειξη για τα παραπάνω αποτελεί και η στάση τους στα άλλα δύο θέματα που απασχόλησαν την προαναφερόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΗ. Συγκεκριμένα, σε αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού να αντιμετωπίσουν, από κοινού, τα δύο σωματεία την απόλυση συναδέλφων χορευτών από δραματική σχολή, οι τρεις αυτές παρατάξεις της πλειοψηφίας απάντησαν αρνητικά με το συντριπτικό επιχείρημα ότι "και οι δύο πλευρές έχουν τα δίκια τους"!».

Και η ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Ενότητας» συνεχίζει: «Στο θέμα των οικονομικών επιχείρησαν να πάρουν απόφαση για διαγραφή όλων των ηθοποιών που χρωστούν συνδρομές 6 μηνών και πάνω και στη συνέχεια να... επανεγγραφούν μόνον όσοι έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια. Στην ουσία, θέλουν να διαγράψουν από το σωματείο την πλειονότητα των μελών του, τους φτωχούς και άνεργους ηθοποιούς, αυτούς δηλαδή που έχουν περισσότερο ανάγκη και απαίτηση για ένα μαχητικό σωματείο στο πλευρό τους. Πίσω από την κίνησή τους αυτή κρύβεται η πρόθεση να αλλάξουν όχι απλά την κοινωνική σύνθεση του σωματείου, αλλά και το συσχετισμό και το χαρακτήρα του, με την εγγραφή σε αυτό εργοδοτών, ιμπρεσάριων κ.λπ., ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις. Γι' αυτό η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών σας καλεί όλους, με την παρουσία σας και την ενεργή συμμετοχή σας στις δραστηριότητες του σωματείου, να υπερασπιστείτε το μαζικό, ταξικό, αγωνιστικό προσανατολισμό του. Να δώσουμε από κοινού τη μάχη στις Γενικές Συνελεύσεις, στα θέατρα, στα πλατό και τους άλλους χώρους δουλειάς για να ανατραπεί, από τα κάτω, η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ, ώστε να μείνει το σωματείο μας ισχυρό προπύργιο υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας και αντεπίθεσης για την αναγέννηση της τέχνης και των συντελεστών της, για να γίνει ο κοινωνικός πλούτος ιδιοκτησία των δημιουργών του, μαζί με τα άλλα Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Με οργανωμένο λαό και ισχυρό ΠΑΜΕ υπάρχει ελπίδα!».

ΕΝΑΛΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Οι αρχαίοι ταξίδευαν και μακριά απ' τις ακτές

Αφρικανικός αμφορέας από το χώρο του ναυαγίου του 2ου αι. μ.Χ., (βάθος 1.375 μ.)
Αφρικανικός αμφορέας από το χώρο του ναυαγίου του 2ου αι. μ.Χ., (βάθος 1.375 μ.)
Σημαντική ήταν η «σοδειά» της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας στη διαδρομή που ακολουθεί ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας «ΠΟΣΕΙΔΩΝ».

Συγκεκριμένα, από 11 έως 17/5, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών πραγματοποίησαν αρχαιολογικό έλεγχο στα σημεία που προβλέπεται να περάσει ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέρκυρας και Παξών. Ο έλεγχος έγινε σε όλο το μήκος του αγωγού εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καλύπτοντας μία έκταση περίπου 200 τ. χλμ. και έως μέγιστο βάθος 1.400 μ. έως τα όρια της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία, με την υποστήριξη του ωκεανογραφικού σκάφους «ΑΙΓΑΙΟ» και με τη χρήση ηχοβολιστικών πλευρικής σάρωσης και υποβρύχιων τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων. Ελέγχθηκαν 12 πιθανοί αρχαιολογικοί «στόχοι», από τους οποίους τρεις αποδείχθηκαν ότι ήταν αρχαία και ιστορικά ναυάγια.

Το πρώτο εντοπίσθηκε σε βάθος 1.180 μ. Πρόκειται για πλοίο των ρωμαϊκών χρόνων (πιθανόν 3ος αι. μ.Χ.). Ανελκύθηκαν δύο στόμια αφρικανικών αμφορέων, διαφορετικών τύπων, καθώς και ένα μαρμάρινο αγγείο, ύψους 30 εκ. Η κινηματογράφηση του ναυαγίου αποτύπωσε αμφορείς, μαγειρικά σκεύη, τουλάχιστον δύο άγκυρες, μέρος από το έρμα του πλοίου και ίχνη από το σκαρί του πλοίου.

Το δεύτερο ναυάγιο εντοπίσθηκε σε βάθος 1.375 μ. και πρόκειται, μάλλον, για ναυάγιο πλοίου της ίδιας περιόδου με το προηγούμενο. Σώζονται αμφορείς, πινάκια, μαγειρικά σκεύη, διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, μέρος από το έρμα και πιθανώς το σκαρί του πλοίου. Δεν ανελκύθηκαν αντικείμενα, λόγω της δυσκολίας αποκόλλησής τους από το λασπώδη πυθμένα.

Το τρίτο ναυάγιο εντοπίσθηκε σε βάθος 1.260 μ. Πρόκειται για πλοίο, μάλλον, νεότερων χρόνων πιθανώς 17ου - 18ου αι. Από το πλοίο σώζονται το σκαρί, οι σιδερένιες άγκυρες, μαγειρικά και αποθηκευτικά σκεύη και αγγεία (οινοχόες με εφυάλωση, πιάτα, πινάκια, χύτες, κ.λπ.).

Τα παραπάνω είναι τα βαθύτερα εντοπισμένα αρχαία ναυάγια της Μεσογείου μέχρι σήμερα. Η συγκεκριμένη έρευνα, αφενός εντόπισε και σε αυτά τα βάθη ίχνη συρόμενων δικτύων, που συχνά προκαλούν καταστροφές σε μη εντοπισμένα ναυάγια, και, αφετέρου, κατέρριψε τη θεωρία ότι τα αρχαία εμπορικά πλοία έπλεαν μόνο πολύ κοντά στις ακτές.

Επικεφαλής της έρευνας από την πλευρά της Εφορείας Εναλίων ήταν ο καταδυόμενος αρχαιολόγος Δρ. Δημ. Κουρκουμέλης.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ με έργα Ελλήνων και Ελληνίδων κεραμιστών παρουσιάζουν ο Δήμος Αθηναίων και η Πανελλήνια Ενωση Κεραμιστών Αγγειοπλαστών (30/5-21/6) στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου (Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση μετρό, Μέγαρο Μουσικής. Ωρες λειρουργίας Τρίτη - Σάββατο 10 π.μ. - 8 μ.μ., Κυριακή 10 π.μ.- 2 μ.μ.

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ προσκαλεί στην ετήσια έκθεση φωτογραφίας, με έργα αρχάριων μαθητών του εργαστηρίου φωτογραφίας, που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο Κτίριο Καραγιάννη (Αγίας Λαύρας 39), με μεγάλη συμμετοχή. Τα εγκαίνια θα γίνουν την 1 Ιούνη (8 μ.μ.), στο θέατρο «Πέτρας», όπου θα φιλοξενείται έως 8/6. Ωρες λειτουργίας έκθεσης: κάθε βράδυ μετά τις 8 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Η «ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ» οργάνωσε και παρουσιάζει έως τις 12/6 βραδιές λογοτεχνίας στο Ιδρυμα Αγγελου και Λητώς Κατακουζινού (Αμαλίας 4, Σύνταγμα). Ηδη παρουσιάστηκαν οι ποιητικές συλλογές των Σταμάτη Πολενάκη «Τα σκαλοπάτια της Οδησσού» (15/5), Γιάννη Στίγκα «Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο» (22/5), Γιάννη Ευθυμιάδη «27 ή Ο άνθρωπος που πέφτει» (29/5). Επονται οι συλλογές του Ντουρς Γκρινμπάιν «Ο αστρονόμος» (5/6, 8.30 μ.μ.) και το βιβλίο του Κωστή Καλογρούλη «Η εξέλιξη του διηγήματος» (12/6, 8.30 μ.μ.).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org