ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2012
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Προχωρά η αξιολόγηση που φέρνει απολύσεις

Προχωρά η διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της προηγούμενης κυβέρνησης, μέχρι τέλη Μάη θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το τυπικό μέρος της διαδικασίας - διαμόρφωση κριτηρίων αξιολόγησης κ.λπ. - ώστε στις αρχές του καλοκαιριού να ξεκινήσει το ουσιαστικό μέρος, κάτι που με την παρούσα πολιτική κατάσταση δεν είναι εφικτό. Σε κάθε πάντως περίπτωση - και σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος Ρέππα (Ν. 4024/2011) - η αξιολόγηση τόσο των δομών όσο και του προσωπικού του Δημοσίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 31/12/2012 ώστε το 2013 να τεθούν σε εφαρμογή τα αποτελέσματά της που συνιστούν: Συρρίκνωση του κράτους με κατάργηση οργανισμών, υπηρεσιών και οργανικών θέσεων και απολύσεις προσωπικού.

Για τον έλεγχο της δρομολογημένης πορείας της αξιολόγησης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παύλος Αποστολίδης, συναντήθηκε χτες με τα μέλη των Επιτροπών Αξιολόγησης των Δομών έξι Υπουργείων.

Οπως δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους, προχτές υπέβαλε την έκθεσή του για την αξιολόγηση δομών το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ αναμένεται και ανάλογη έκθεση από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Για τα υπόλοιπα υπουργεία δεν υπάρχει εικόνα. «Επιθυμία μου είναι - σημείωσε ο Π. Αποστολίδης - να δώσουμε τη συνέχεια που χρειάζεται προκειμένου να μην πέσουμε έξω στα χρονοδιαγράμματα. Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση προσωπικού, είναι κάτι που θα ακολουθήσει την αξιολόγηση των δομών και πολύ φοβάμαι ότι εμείς, ως κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου, δεν έχουμε τον καιρό ούτε καν να το ξεκινήσουμε».

ΓΟΝΕΙΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
Κινητοποίηση σήμερα για τους παιδικούς σταθμούς

Να ακυρωθεί η απόφαση για επιβολή τροφείων

Σε κινητοποίηση προχωρά σήμερα Τετάρτη στις 19.00 η Επιτροπή Γονέων του 2ου Παιδικού Σταθμού Νέας Φιλαδέλφειας στο Ενιαίο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς» (δίπλα στη «Ρενώ»). Συνεδριάζει εκεί το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας προκειμένου να συζητήσει αίτημα για ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης για επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Γονέων: «Πρόκειται για μια απόφαση που προσθέτει άλλο ένα χαράτσι στις οικογένειές μας, εμπορευματοποιεί και ακυρώνει το δικαίωμα των παιδιών σε δημόσιους, δωρεάν, αναβαθμισμένους παιδικούς σταθμούς. Το ΔΣ του Ενιαίου Φορέα ουσιαστικά αποφάσισε να αφαιρέσει 1 μισθό το χρόνο από τις οικογένειές μας. Η αθλιότητα της απόφασης αυτής αποτυπώνεται ανάγλυφα στο γεγονός ότι το χαράτσωμα ξεκινά από οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μόλις 12.000! Δηλαδή, χαρατσώνουν ακόμα και γονείς με μισθούς πείνας, με κάτω και από 500 ευρώ το μήνα. Τα μηνιαία τροφεία για 1 παιδί ξεκινούν από 40 ευρώ για οικογένειες που ζουν κάτω ή γύρω από τα όρια της φτώχειας (12.000-16.000) και αυξάνονται κλιμακωτά (λ.χ. στα 100 ευρώ μηνιαίως για οικογένειες με 30.000 εισόδημα και πάει λέγοντας προς τα πάνω)».

Η Επιτροπή καλεί όλους τους γονείς να παραβρεθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να στήσουν επιτροπές γονέων σε κάθε σταθμό για συντονισμό της δράσης τους.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρέμβαση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του μηχανουργείου

Μαζική κινητοποίηση σήμερα στις 9.30 το πρωί στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, για να εμποδίσουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του μηχανουργείου του Δήμου, διοργανώνει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά, αξιοποιώντας τη στάση εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕ - ΟΤΑ από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ.μ.

Σήμερα είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί ο διαγωνισμός που προκήρυξε ο δήμος για την ιδιωτικοποίηση του Μηχανουργείου. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, ύψους 2.385.000 ευρώ, αφορά στην ανάθεση σε ιδιώτη, για 1 χρόνο, των επισκευών, της συντήρησης και του καθημερινού ελέγχου 71 απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων της Διεύθυνσης Καθαριότητας.

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν:

Να προμηθευτεί το Μηχανουργείο τα απαραίτητα ανταλλακτικά, για να επιδιορθωθούν τα απορριμματοφόρα και τα άλλα οχήματα του δήμου.

Να επιστρέψουν άμεσα τα 16 απορριμματοφόρα που βρίσκονται παράνομα, χωρίς καμιά διαδικασία και απόφαση, σε ιδιωτικό συνεργείο.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Να φύγουν οι ιδιωτικές εταιρείες και οι εργολάβοι από τις υπηρεσίες του δήμου.

Στο μεταξύ, μαζική συγκέντρωση την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι του Δήμου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΔΑΣ. Κατήγγειλαν την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας που προωθεί η Διοίκηση με την απόφασή της να προχωρήσει σε μίσθωση οχημάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Την απόφαση καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αθωωτική απόφαση για τις κινητοποιήσεις στις Γούρνες

Αθώοι κρίθηκαν, τη Δευτέρα που μας πέρασε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Σουλιωτάκης, επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών και η Βασιλική Αλεξάκη επίσης μέλος της Επιτροπής Αγώνα.

Στο στέλεχος του ΚΚΕ και τους άλλους δύο αγωνιστές είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για «παρεμπόδιση λειτουργίας κοινόχρηστης εγκατάστασης και παρεμπόδιση κυκλοφορίας», όταν στις 9 Δεκέμβρη του 2007 συμμετείχαν σε κινητοποίηση έξω από την πρώην Αμερικανική Βάση, με αίτημα να μη δοθούν εκτάσεις σε ιδιώτες.

Ουσιαστικά, οι κατηγορίες τους αφορούσαν την οργάνωση και την κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής έξω από το χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της τότε κυβέρνησης της ΝΔ να εφαρμόσει την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την οποία μεθοδευόταν η παραχώρηση αυτής της τεράστιας έκτασης στο μεγάλο κεφάλαιο.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων της περιοχής τονίζει ότι στόχος της δίωξης και το σύρσιμο στα δικαστήρια όλα αυτά τα χρόνια, των τριών μελών της επιτροπής, στόχευε στην ποινικοποίηση των αγώνων και στον εκφοβισμό του λαού. Καταγγέλλουν τη διαχρονική στάση των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που στόχο είχε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

«Διεκδικούμε το χώρο να γίνει λαϊκή περιουσία που θα μπορεί να αξιοποιηθεί στους τομείς της Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας. Καλούμε το λαό, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς να συντονίσουν τον αγώνα τους και να παλέψουν μαζί μας στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτής της πολιτικής».

Προσφορά στο ΚΚΕ

Η Βάσω Βουγέλη-Αντώνα, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Λέσβου και συνταξιούχος του Μικροβιολογικού τμήματος του ΙΚΑ, προσφέρει 3.000 ευρώ στο ΚΚΕ για την ενίσχυση του προεκλογικού αγώνα.

Απεργία στον Προσφυγικό Καταυλισμό

Απεργία επ' αόριστον ξεκίνησαν στις 21 Μάη οι εργαζόμενοι στον Προσφυγικό Καταυλισμό Λαυρίου επειδή το υπουργείο Υγείας, στην αρμοδιότητα του οποίου υπόκεινται, δεν τους καταβάλλει δεδουλευμένα περίπου 6 μηνών.

Αποκατάσταση γραμμής προαστιακού

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της γραμμής του προαστιακού σιδηροδρόμου μεταξύ Ασπροπύργου - Μαγούλας, έπειτα από τριήμερη αναστολή λειτουργίας της, εξαιτίας εκτεταμένης κλοπής υλικού που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Οι κλοπές σιδηροδρομικού υλικού τείνουν να γίνουν μόνιμο φαινόμενο, προκαλώντας ζημιές εκατομμυρίων ευρώ την ίδια στιγμή που απειλούν την ασφάλεια των δρομολογίων. Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για ένταση της φύλαξης του δικτύου, η κατάσταση μέχρι σήμερα παραμένει ίδια, με σημάδια επιδείνωσης τους τελευταίους μήνες.

Αποφυλακίστηκε ο Σεϊσίδης

Αποφυλακίστηκε χτες μετά από 2 χρόνια φυλάκισης ο Σ. Σεϊσίδης. Ο συνήγορός του έκανε λόγο για όλες τις αθωωτικές αποφάσεις των δικαστηρίων και ανάμεσα σε άλλα μίλησε για «χρόνια κατασυκοφάντηση και κυνήγημα, που τον εξώθησε στη φυγοδικία και στάθηκε αιτία για την παραλίγο θανατηφόρα εμπλοκή του με τον αστυνομικό που του στοίχισε τον ακρωτηριασμό του δεξιού του ποδιού»

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Σ. Σεισίδης πυροβολήθηκε πισώπλατα από αστυνομικό στα Πετράλωνα, ενώ έτρεχε να ξεφύγει λόγω φυγοδικίας, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του ποδιού του. Βρισκόταν σε φυγοδικία, γιατί μετά τη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στην Σόλωνος (2006) στην οποία συνελήφθη ο Γ. Δημητράκης ξεκίνησε ένας κύκλος διαρροών από την Ασφάλεια που είδαν τη δημοσιότητα και τον στοχοποίησαν ως αρχηγό των λεγόμενων «ληστών με τα μαύρα», ενώ είχε επικηρυχθεί από τον τότε υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη για 600.000 ευρώ.

Ακόμα, κατηγορήθηκε και για την κλοπή όπλου από τον φρουρό που φύλαγε το σπίτι του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου, αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας του αστυνομικού που τον πυροβόλησε πισώπλατα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org