ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Μοιράζει διεθνώς εγγυήσεις και διαπιστευτήρια

Διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι στόχος του είναι να ασκήσει διαχείριση για να μείνει η χώρα στο ευρώ

Ως εγγυητή της απρόσκοπτης πορείας της χώρας στη στενωπό του «ευρωμονόδρομου», αλλά και αποτελεσματικός για την κερδοφορία των μονοπωλίων διαχειριστής της κρίσης, λανσάρει τον ΣΥΡΙΖΑ στα διεθνή φόρα ο πρόεδρός του Αλ. Τσίπρας. Μάλιστα, σε συνέντευξή του σε ρώσικο τηλεοπτικό δίκτυο, απηύθυνε προσκλητήριο στα ρώσικα μονοπώλια να επενδύσουν στην Ελλάδα, για να «τρυγήσουν» τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Τοποθέτηση για την οποία ο Αλ. Τσίπρας πήρε τα εύσημα του ΛΑ.Ο.Σ.

Σε άλλη του συνέντευξη, στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», διαβεβαίωσε ότι πρώτιστο μέλημα του κόμματός του είναι η διατήρηση της Ελλάδας στην ΕΕ και το ευρώ, λέγοντας μάλιστα πως για να διασφαλιστεί «θα κάνουμε τα πάντα»! Στο γερμανικό περιοδικό, ο Αλ. Τσίπρας με σαφήνεια δήλωσε ότι έγνοια τους είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία τεχνητά αντιπαρέθεσε στη λιτότητα. «Χρειαζόμαστε μια πολιτική, που δεν θα καταστρέφει την ελληνική οικονομία, αλλά θα επιτρέψει και πάλι να υπάρξει ανάπτυξη, αν δεν αλλάξει η γραμμή της λιτότητας, η συνέπεια θα είναι η πλήρης καταστροφή της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε.

Επιπρόσθετα, διεμήνυσε στην ΕΕ ότι επιδίωξή τους είναι η μέχρι δεκάρας εξόφληση των χρεών που σώρευσε η πλουτοκρατία και η τροφοδότησή της με επιπλέον ζεστό χρήμα, λέγοντας: «Δεν θέλουμε να χάνονται τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο (...) αυτά τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται συνετά, και μάλιστα για επενδύσεις (...) μόνον έτσι θα μπορέσουμε πράγματι να αποπληρώσουμε και το χρέος μας». Στο ίδιο πνεύμα, εξαίρεσε τον καπιταλισμό από τις αιτίες της κρίσης, λέγοντας ότι «το ελληνικό κράτος εξοντώθηκε οικονομικά με συστηματικό τρόπο από τους πολιτικούς που μας κυβέρνησαν», και ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε τη δομή της Κοινότητας, την αρχιτεκτονική της».

Σε άλλη του συνέντευξη στο αγγλικό «Channel 4» ο Αλ. Τσίπρας, ομολογώντας τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης την οποία ορέγεται, δήλωσε σχετικά με το ενδεχόμενο αδυναμίας καταβολής συντάξεων και μισθών αν τα χρήματα από το πακέτο δανειοδότησης δεν καταβληθούν: «Ναι, αυτό είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα έχει ένα βασικό έλλειμμα 2 δισ. ευρώ, χωρίς να λάβουμε υπόψη την ύφεση. Και αυτό είναι μια μεγάλη απειλή που η άλλη πλευρά χρησιμοποιεί, λέγοντας ότι θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση».

Απαρατήρητη δεν περνάει, εξάλλου, και η κεντρική αρθρογραφία στην ιστοσελίδα που διατηρεί ο Π. Λαφαζάνης, η οποία περιγράφει σκηνικό «καμένης γης», προετοιμάζει για «μετεκλογική δοκιμασία της κυβέρνησης της αριστεράς» και ενδεχόμενη γενικευμένη στάση πληρωμών και κήρυξη πτώχευσης αν διακοπεί η χρηματοδότηση. Στο εσωτερικό της χώρας, πάντως, ο Αλ. Τσίπρας τροφοδότησε τον σκυλοκαυγά με τη ΝΔ, επικρίνοντας τον Α. Σαμαρά για «αγκαλιές με τη διαπλοκή» και χαρακτηρίζοντας την Ντ. Μπακογιάννη «αντιπρόσωπο της Siemens στην Ελλάδα».

ΔΗΜΑΡ
Κυβερνητικός εταίρος «βρέξει - χιονίσει»

Διαβεβαιώνει ότι θα βάλει πλάτη για το σχηματισμό κυβέρνησης στις 18 Ιούνη

Με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη, ο Φ. Κουβέλης άσκησε κριτική στη ΝΔ, στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα δεν έκρυψε ότι επιδίωξή του είναι να συνεργαστεί μαζί τους προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση στις 18 Ιούνη. Η κριτική στις πολιτικές δυνάμεις που μοιράζονται τον στόχο της αστικής διαχείρισης, δεν αποσκοπούσε παρά στο να εγκωμιάσει τελικά το κόμμα του για τους «ρεαλιστικούς στόχους» που έθεσε περί «παραμονής στο ευρώ και σταδιακής απαγκίστρωσης από τις δυσμενείς επιπτώσεις του μνημονίου», συμπληρώνοντας πως «τώρα όλοι έρχονται στα λόγια μας».

Σε δήλωσή του στο «Βήμα», ο ίδιος ανέφερε: «Ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν την εντολή για να εγγυηθούμε την ενότητα και τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και να σχηματιστεί κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου». Πρόσθεσε ωστόσο σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η πρόταση δεν τον αφορά «αν θέλουν μονομερείς καταγγελίες και δημοψηφίσματα». Ο Φ. Κουβέλης επικέντρωσε τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν θέλει να κυβερνήσει, ότι «δεν έχει οικονομικό πρόγραμμα ή μάλλον έχει όσα προγράμματα έχουν οι συνιστώσες του».

Απέναντι στο «δίπολο», τοποθέτησε το κόμμα του ισχυριζόμενος ότι αποτελεί «τον τρίτο πόλο»... Θέση που βεβαίως δεν επιβεβαιώνεται απ' τις πολιτικές προτάσεις της ΔΗΜΑΡ κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των αστών για τη διαχείριση της κρίσης προς όφελός τους. Ο Φ. Κουβέλης αναπαρήγαγε τις αυταπάτες περί ευνοϊκότερου πολιτικού κλίματος στην ΕΕ, οι οποίες βεβαίως εξαϋλώθηκαν και από την πρόσφατη άτυπη σύνοδο κορυφής. Τέλος, ανέπεμψε ύμνους στην ευρωένωση και δεσμεύτηκε για «σκληρή διαπραγμάτευση» για επιμήκυνση της εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου μέχρι το 2017, θέση που προβάλλει και το ΠΑΣΟΚ!

ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ
Ούτε λέξη για το ΝΑΤΟ!

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Αλ. Τσίπρας, μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Φ. Φράγκο, η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της Εθνικής Αμυνας και τις Ενοπλες Δυνάμεις εξαντλούνται σε κορόνες για μια «άλλη», τάχα «πιο διάφανη» διαχείριση των στρατιωτικών δαπανών. Πέρα από τις διακηρύξεις του Αλ. Τσίπρα, ότι «η εθνική άμυνα, η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, καθώς και η προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας αποτελεί για μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δε βρήκε λέξη να πει για το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, που αφορούν άμεσα το λαό και τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Πολύ περισσότερο που ο υπουργός συμμετείχε στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και έχει πλήρη γνώση των όσων εξυφαίνονται στις πλάτες (και) του ελληνικού λαού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει διαθέσει μεγάλο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων και τον οπλικών συστημάτων στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, συμμετέχει στην «αντιπυραυλική ασπίδα», λειτουργούν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα και έχουν διατεθεί όλες οι υπάρχουσες υποδομές στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, όπως προβλέπει και το σχετικό μνημόνιο Ελλάδας - ΝΑΤΟ του 2009. Αντί να τοποθετηθεί συγκεκριμένα σε όλα τα παραπάνω, ο Αλ. Τσίπρας περιορίστηκε στην «άχρωμη» διαπίστωση «ο ελληνικός λαός όλα τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσε ένα υπέρογκο κόστος από το υστέρημά του σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς». Είπε ακόμα για τις «σχέσεις διαπλοκής» που δημιουργήθηκαν και το «τεράστιο παρασιτικό στρατιωτικομεσιτικό πλέγμα», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». Κατά το αναμενόμενο, δεν τόλμησε καν να συμπεριλάβει τις εξοπλιστικές ανάγκες του ΝΑΤΟ (και όχι βέβαια της εθνικής άμυνας) στους παράγοντες που εκτόξευαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τους προϋπολογισμούς για τα εξοπλιστικά, στρώνοντας το έδαφος στα πολυεθνικά επιχειρηματικά μεγαθήρια, κύρια των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων, να κάνουν πάρτι σε βάρος του λαού.

Στον αντίποδα, ο Αλ. Τσίπρας έκλεισε και το μάτι στα ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο της πολεμικής βιομηχανίας, λέγοντας: «Η ελληνική πολεμική βιομηχανία θα περάσει υπό ελληνικό εθνικό έλεγχο, θα ανασυγκροτηθεί και θα αξιοποιηθεί». Σκόπιμα ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τον όρο «εθνικός έλεγχος», για να χωρέσει μέσα στην πρότασή του τους ιδιώτες, οι οποίοι προφανώς θα μείνουν ακλόνητοι και στην αμυντική βιομηχανία, όπως άλλωστε και σε κάθε κλάδο της παραγωγής. Ακόμα όμως και σ' αυτό το θέμα, ο Αλ. Τσίπρας δεν βρήκε λέξη να πει ούτε για τα σχέδια της ΕΕ να μετατρέψει την ελληνική αμυντική βιομηχανία σε «φασονατζίδικο» των μεγάλων πολυεθνικών, ούτε βέβαια για τις συμφωνίες Ελλάδας - Ισραήλ, που ανοίγουν το δρόμο για επιχειρηματικές συνεργασίες στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Γιατί δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αν θα καταργήσει τις συμφωνίες αυτές και όλο το επικίνδυνο πλέγμα που τις συνοδεύει;

Βέβαια, τίποτα απ' όλα αυτά δεν είναι καινούργιο. Να θυμίσουμε («Ριζοσπάστης», 2/8/2011) ότι η Ρένα Δούρου, υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ, είχε έμμεσα καλέσει σε στρατιωτική επέμβαση της «διεθνούς κοινότητας», στη Συρία, δηλαδή επέμβαση των ιμπεριαλιστών για να... σώσουν το λαό, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική αντίληψη των οπορτουνιστών για «καλούς» και «κακούς» ιμπεριαλιστές. Στη συγκεκριμένη δήλωσή της, ανέφερε: «Τώρα η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τον ΟΗΕ και την ΕΕ, οφείλει να απομονώσει το αιμοσταγές καθεστώς, στηρίζοντας παράλληλα, πολιτικά και οικονομικά, τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Τώρα είναι πραγματικά η ώρα της έμπρακτης αλληλεγγύης προς το λαό της Συρίας!». Είναι η «διεθνής κοινότητα», που με επικεφαλής τον ΟΗΕ και την ΕΕ (και τις ΗΠΑ), αιματοκύλησε τη Λιβύη, στο όνομα της «προστασίας» του λαού της από το καθεστώς Καντάφι. Είναι οι ίδιοι που με ανάλογα προσχήματα αιμοτοκύλησαν τη Γιουγκοσλαβία και ισοπέδωσαν το Ιράκ.

Μάλιστα, στην εν λόγω δήλωση του στελέχους του ΣΥΝ γινόταν επίκληση του παραδείγματος της Λιβύης: «Σήμερα, πέντε μήνες μετά από το ξεκίνημα της "άνοιξης της Συρίας", οι εξεγερμένοι επιμένουν, παρά το λουτρό αίματος, να στέκονται όρθιοι και να αντιστέκονται διεκδικώντας ό,τι και οι Αιγύπτιοι, οι Τυνήσιοι, οι Λίβυοι: Ελευθερία, δημοκρατία, σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους». Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεσμευμένος στην ιμπεριαλιστική ΕΕ και δεν έχει στρατηγική ρήξης, αλλά συνεργασίας με το κεφάλαιο. Η πολιτική υπέρ της ΕΕ σημαίνει αποδοχή της ευρωατλαντικής συνεργασίας, του ευρωστρατού ως επιθετικού ιμπεριαλιστικού στρατού, εγκλωβίζοντας το λαό στο φόβο ότι χωρίς ιμπεριαλιστές συμμάχους, άρα χωρίς μονοπώλια, δεν μπορεί να ζήσει. Οι εξελίξεις στη γειτονιά μας προαναγγέλλουν νέους κινδύνους για το λαό, απέναντι στους οποίους, μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς, θα τον μετατρέψει σε θύτη και θύμα. Ισχυρό ΚΚΕ και δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για το λαό.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org