ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2007
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Συμπόρευση τέχνης και αγώνων

Εργο της Νότας Τσίτουρα
Εργο της Νότας Τσίτουρα
Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και επισκεπτών, εγκαινιάστηκε (25/5) η έκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας, με θέμα: «Ζώνη Περάματος: Ανθρωποι - Χρώμα και Σίδερο - 2». Τα εγκαίνια - έκλεισαν με μουσικό πρόγραμμα από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο - και οι παράλληλες εκδηλώσεις (συζητήσεις, μουσικές, χορευτικές και θεατρικές βραδιές), αποτελούν συμπόρευση της τέχνης με τη σκληρή ζωή στη Ζώνη. Καταγγελία για την ασύδοτη κερδοσκοπία των μεγαλοεφοπλιστών, την υποβάθμιση και την ανεργία. Μέσα στο εργοτάξιο - ναυπηγείο, χώρος φορτισμένος και με εμφανή τα χνάρια μιας εποχής που οι εργάτες είχαν δουλιά, τα έργα των εβδομήντα περίπου εικαστικών, εντάχθηκαν με σεβασμό, ή δημιουργήθηκαν ειδικά για το χώρο αυτό.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται - για δεύτερη χρονιά - σε συνεργασία ομάδας εικαστικών καλλιτεχνών και των σωματείων των εργαζομένων στη Ζώνη. Συνδιοργανωτές είναι ακόμη: τα Σωματεία Εργαζομένων Δήμου Περάματος, η Εστία Γυναίκας Περάματος και η Ενωση Γονέων - Κηδεμόνων Περάματος.

«Παλεύουμε για να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τους δεσμούς που αναπτύξαμε με μερικούς καλλιτέχνες, που εμπνέονται από τη δουλιά, τον ιδρώτα και τα προβλήματά μας», είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. «Αγωνιζόμαστε ενάντια στην υποκουλτούρα και στον πολιτισμό που προσπαθεί να επιβάλει η άρχουσα τάξη. Θέλουμε να αναδείξουμε εκείνη την καλλιτεχνική δημιουργία που βγαίνει από τα προβλήματα και τις καθημερινές ανάγκες των εργαζομένων».

Εργο του Δημήτρη Βάρβογλη
Εργο του Δημήτρη Βάρβογλη
«Προσπαθήσαμε μέσα από την επαφή μας με το χώρο και τους ανθρώπους εδώ», τονίζει εκ μέρους των καλλιτεχνών η Εύα Μελά, «να βιώσουμε και να αναδείξουμε στο έργο μας τα ιδιαίτερα προβλήματα της Ζώνης. Σήμερα, η Ζώνη, χώρος πολύ σκληρής δουλιάς, βιώνει δύσκολες ώρες. Το ταξικό κίνημα συγκρούεται με τους εργοδότες και την κυβερνητική πολιτική, που θέλουν το ξεπούλημα της Ζώνης και έχουν φέρει τεράστια ανεργία και πολύ μεγάλα κοινωνικά προβλήματα στην περιοχή. Θέλαμε να δώσουμε έναν προσανατολισμό στο έργο μας, ώστε να είναι συμπαραστάτης με την εργατική τάξη».

Οπως λέει η πρόεδρος της Εστίας Γυναικών Περάματος, Πρεκετέ Μυρσίνη, «βρισκόμαστε κοντά στους άνδρες μας και στα παιδιά μας που δουλεύουν εδώ. Κάθε γυναίκα στο Πέραμα έχει άμεση σχέση με τη Ζώνη. Πάντα στις κινητοποιήσεις, συμπορευόμασταν με τους εργαζόμενους. Θεωρούμε σημαντικό το γεγονός, ότι έρχονται οι καλλιτέχνες σ' αυτό το χώρο, που για μας είναι πηγή ζωής, σα δραστηριότητα παραγωγική. Για το Πέραμα, πόλη που βρίσκεται στην "άκρη" των πολιτιστικών γεγονότων, η έκθεση αυτή είναι μια ευχάριστη παρέμβαση στην καθημερινότητά μας».

Η Δελλή Μαρία (πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων Περάματος) θεωρεί την έκθεση «ευκαιρία να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στους αγώνες των εργαζομένων στη Ζώνη», αλλά και σαν «προσπάθεια σύνδεσης με τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της παιδείας. Η έκθεση αυτή είναι μία ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές και τους δασκάλους των σχολείων, που ελπίζω να την επισκεφτούν».

Οι επόμενες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: Συναυλία με τους: Διονύση Τσακνή, Φίλιππα Πλακιά. Συμμετέχει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (31/5, 9 μ.μ.). 1/7 (7.30 μ.μ.) βραδιά αφιερωμένη στους μετανάστες. Μετά από συζήτηση θα ακολουθήσει (9.30 μ.μ.) συναυλία με μουσικές του κόσμου από μουσικά σχήματα μεταναστών. Ακολουθούν: Ειρήνη Δασκαλάκη και Βασίλης Λέκκας, με το συγκρότημα «φίλοι της Ειρήνης». 2/7 (7.30 μ.μ.) συζήτηση για τη μάστιγα των ναρκωτικών. Συμμετέχουν: Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, «ΝΟΣΤΟΣ» και «ΔΙΑΒΑΣΗ». Η βραδιά θα κλείσει με μουσικά και θεατρικά σχήματα των θεραπευτικών κοινοτήτων (9.30 μ.μ.). 3/6 (7.30 μ.μ.) συζήτηση με θέμα: «Εργατική τάξη, τέχνη - πολιτισμός - ποιότητα ζωής». Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη και το συγκρότημά του.

Εργο της Εύας Διβάρη
Εργο της Εύας Διβάρη
Μουσική, θέατρο, χορός

Με μουσικοχορευτικό «ταξίδι» στην Κάτω Ιταλία, ξεκινά (1/6) το φετινό Φεστιβάλ Πέτρας. Από τις εκδηλώσεις ξεχωρίζουν τα εξής: 1ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Δυτικής Αθήνας (16-17/6), με συμμετοχή σωματείων μεταναστών, αντιρατσιστικών συλλόγων και καλλιτεχνών (Μίλτος Πασχαλίδης, «Mode Plagal», Μ. Φάμελλος, Στ. Δρογώσης, «Ενδελέχεια», «Σπυριδούλα» κ.ά.). Αφιέρωμα στον Νίκο Μαμαγκάκη (25-26/6). Συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο της Χαρούλας Αλεξίου (2/7). Φεστιβάλ «Μάμα Αφρικα» (1/9) με συμμετοχή του σπουδαιότερου Αφρικανού καλλιτέχνη Femi Kuti. Συναυλίες των Νότη Μαυρουδή (6/7), Σεζάρια Εβόρα (8/7), Σωκράτη Μάλαμα - Αλκίνοου Ιωαννίδη (9/7), Βασίλη και Σαράντη Σαλέα (5/9) κ.ά. Μεταξύ των θεατρικών παραστάσεων περιλαμβάνονται: «Η κόρη του παντοπώλου» του Αγγ. Βλάχου και «Ζητείται υπηρέτης» του Μπ. Αννινου από το «Θέατρο Τέττιγες», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού (29/6). Αριστοφάνη «Πλούτος» από το θέατρο «Αθήναιον» σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη (1/7). Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και το θέατρο «Διαδρομή» (3/7). Σοφοκλή «Αντιγόνη» από τη «νέα Σκηνή» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή (13-15/7). Παπαδιαμάντη «Ο ξεπεσμένος δερβίσης» από ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου - Ελληνικό Φεστιβάλ (18-19/7). Σαίξπηρ «Μάκβεθ» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη (24/7). Μπ. Τσικληρόπουλου «Ωχ! τα νεφρά μου» από το θίασο «Βήματα» σε σκηνοθεσία Ελένης Γερασιμίδου (25/7). Αριστοφάνη «Ιππής» από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη (3/9). «Καλοκαιρινά φεγγάρια» από το «Θεατρικό Σανίδι» (6/9) κ.ά.

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
«Χορηγοί» και στη μεταφορά εκθεμάτων...

Τη διαδικασία μεταφοράς των εκθεμάτων από το παλιό στο νέο μουσείο Ακρόπολης παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, χτες, λίγες ώρες πριν την τυπική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί της σχετικής μελέτης και τουλάχιστον τρεις μήνες πριν το χρονοδιάγραμμα έναρξής της. «Σπουδή» που εντάσσεται στην άτυπη προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Και, βέβαια, το νέο μουσείο Ακρόπολης αποτελεί προπαγανδιστικό στοιχείο αιχμής για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε το κτίριο θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβρη, εκτός του περιβάλλοντος χώρου, αφού πρέπει να προηγηθεί η μεταφορά που θα ξεκινήσει περίπου τότε και θα γίνεται σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ από τις αρχές Οκτώβρη θα γίνεται παράλληλα με τις επισκέψεις του κοινού. Μετά την ολοκλήρωση του μουσείου αναμένεται και η αποκάλυψη της ανασκαφής στα θεμέλιά του, η οποία, θυμίζουμε, προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις κατά της χωροθέτησης στου Μακρυγιάννη, αφού, πρόκειται για σημαντικό αρχαιολογικό χώρο που θα έπρεπε να αναδειχτεί, αντί να «θαφτεί» κάτω από το τεράστιο μουσείο. Είναι χαρακτηριστικό για τον πλούτο των ευρημάτων ότι στο κτίριο Βάιλερ εκτίθενται προσωρινά μόνον 500 αντικείμενα από τα 50.000.

Ο τρόπος μεταφοράς που επιλέχθηκε είναι με τρεις οικοδομικούς γερανούς που θα συναρμολογηθούν ως εξής: Ο πρώτος κάτω από τη ΝΑ γωνία του βράχου, κοντά στο θέατρο Διονύσου, θα παραλαμβάνει τα κιβώτια (σύνολο 17 επαναχρησιμοποιούμενα, 6 διαφορετικών τύπων), θα τα αποθέτει στη ΝΑ γωνία του αναλήμματος του θεάτρου Διονύσου, απ' όπου θα τα παραλαμβάνει ο δεύτερος και θα τα μεταφέρει μέχρι τα όρια του αρχαιολογικού χώρου προς τη Δ. Αεροπαγίτου και από εκεί ο τρίτος θα τα μεταφέρει μέχρι το μουσείο, σε μια συνολική διαδρομή 400 μέτρων, κόστους 2,5 εκ. ευρώ.

Επειδή, όμως, φαίνεται ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να κρατηθεί μακριά από το κεφάλαιο, ακόμη και σε αυτή τη λεπτή διαδικασία που θα γίνει εξ ολοκλήρου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, για την κάλυψη του κόστους της ασφάλισης της μεταφοράς, το υπουργείο αναζητά... «χορηγούς»...

Ο Παντελής Θαλασσινός προσκλήθηκε στην Κύπρο, από μαθητές δημοτικού σχολείου στη Λευκωσία, για να τραγουδήσουν μαζί όλο το «Καλαντάρι» του για τους μήνες. Καλεσμένος είναι βέβαια και ο στιχουργός του δίσκου, Ηλίας Κατσούλης. Οι μαθητές θα χορέψουν και τρία παραδοσιακά τραγούδια του Π. Θαλασσινού. Η εκδήλωση θα γίνει στο θέατρο «Σκαλί Αγλατζιάς», σήμερα και αύριο, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία του δημοφιλούς τραγουδοποιού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ