ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2007
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιοδεία σε Κοζάνη και Θεσσαλία

Περιοδεία στο Νομό Κοζάνης και στους 4 νομούς της Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από αύριο Πέμπτη 31 Μάη έως και την Κυριακή 3 Ιούνη. Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

Την Πέμπτη 31/5

Στην Κοζάνη:

-- 10:30: Επίσκεψη στο ορυχείο Αμυνταίου

-- 11:30: Επίσκεψη στον ΑΗΣ Αμυνταίου

-- 13:30: Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας - Ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων

-- 17:30: Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου

-- 18:30: Συνάντηση - Σύσκεψη με φορείς της περιοχής ορυχείων

-- 20:30: Ομιλία σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης

Την Παρασκευή 1/6

Στην Κοζάνη:

-- 08:00: Επίσκεψη στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου

Στη Λάρισα:

-- 11:00: Επίσκεψη στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ - ομιλία στους εργαζόμενους

-- 12:30: Συνέντευξη Τύπου στο κέντρο «Τούμπα» στον Τύρναβο

-- 13:30: Συνάντηση με το δήμαρχο Τυρνάβου και φορείς της περιοχής

-- 20:30: Ομιλία σε συγκέντρωση στην Πλατεία Ταχυδρομείου

Το Σάββατο 2/6

Στον Βόλο:

-- 17:00: Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας

-- 21:00: Ομιλία σε συγκέντρωση στην Παραλία Βόλου

Την Κυριακή 3/6

Στην Καρδίτσα:

-- 10:00: Συνέντευξη Τύπου στο αναψυκτήριο «Παυσίλυπο»

-- 11:00: Ομιλία σε σύσκεψη γυναικών στον ίδιο χώρο

Στα Τρίκαλα:

-- 21:00: Ομιλία σε συγκέντρωση στον πεζόδρομο Ασκληπιού.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το ΚΚΕ δεν παζαρεύει πίσω απ' τις πλάτες του λαού!

«Το ΚΚΕ δεν κάνει παζάρια πίσω από τις πλάτες του λαού, ούτε έχει σκοπό να στηρίξει κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Καθαρά πράγματα». Με αυτόν τον κατηγορηματικό τρόπο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε για πολλοστή φορά καθαρή τη μετεκλογική στάση του Κόμματος, σε συνέντευξή της στα χτεσινά «ΝΕΑ».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε για το αν πραγματικά το ΚΚΕ δεν εντοπίζει καμία διαφορά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οπως σημείωσε: «Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια πολιτική κατεύθυνση, την ίδια στρατηγική. Το ίδιο διαπιστώνει σχεδόν όλος ο κόσμος. Δεν κρύβεται με τίποτα. Ενδιαφέρονται και οι δύο για το πώς θα υπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες της πλουτοκρατίας. Απόδειξη η πρακτική τους. Ο ένας εφαρμόζει τους νόμους που ψηφίζει ο άλλος. Την ίδια τακτική έχουν και ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Τι διαφορετικό υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στους βιομηχάνους από την κυβέρνηση; Δεν τους υποσχέθηκε μόνο περισσότερη φθηνή εργατική δύναμη, νέα κίνητρα και φοροελαφρύνσεις, τους τόνισε και το εξής: ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τους εξυπηρετήσει καλύτερα, επειδή υλοποιεί ...καλύτερα την "κοινωνική συναίνεση"!

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν διαφορές ιστορικής προέλευσης. Αντιπαρατίθενται σκληρά μόνο για το ποιος θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Αλλά εκείνο που πρέπει να ενδιαφέρει το λαό είναι η τάξη που εξουσιάζει και όχι ποιο κόμμα της διαχειρίζεται καλύτερα τα συμφέροντά της. Γι' αυτό και απορρίπτουμε ως συκοφαντική και αποπροσανατολιστική την κατηγορία του ΠΑΣΟΚ "αν δεν είσαι μαζί μου, είσαι με τη ΝΔ"...

Σημειώστε και το εξής: Το ΠΑΣΟΚ θέλει ισχυρή ΝΔ, αλλά να είναι αυτό πρώτο. Και η ΝΔ θέλει ισχυρό ΠΑΣΟΚ, αλλά με πρώτη την ίδια. Στυλοβάτες του κεφαλαίου».

Σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει το ΚΚΕ την πιθανότητα μετεκλογικών συνεργασιών, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Το ΚΚΕ δεν κάνει παζάρια πίσω από τις πλάτες του λαού, ούτε έχει σκοπό να στηρίξει κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Καθαρά πράγματα. Και λέμε ευθέως: Αυτό που έχει σημασία, δεν είναι ούτε πόσα κόμματα θα είναι στη Βουλή, ούτε ποιο θα είναι πρώτο κόμμα, ούτε πόσους βουλευτές θα έχει. Εκείνο που θα μετρήσει υπέρ του λαού είναι το πόσο ενισχυμένο θα είναι το ΚΚΕ και πόσο αποδυναμωμένα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δε δεχτούν ένα ισχυρό πλήγμα, τα λαϊκά στρώματα θα δεχτούν ισχυρότερα πλήγματα απ' ό,τι μέχρι τώρα.

Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ θα σημάνει την ισχυροποίηση του λαϊκού κινήματος, της δύναμης που μπορεί να μπλοκάρει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και να οργανώσει την αντεπίθεση, για την εναλλακτική λύση που συμφέρει το λαό».

Κληθείσα να απαντήσει στην κριτική του Συνασπισμού πως το ΚΚΕ του ασκεί ισοπεδωτική κριτική για λόγους ανταγωνισμού, η ΓΓ της ΚΕ επισήμανε:

«Το ΚΚΕ αντιπαρατίθεται με τα άλλα κόμματα στη βάση αρχών. Η κριτική μας προς τον Συνασπισμό είναι τεκμηριωμένη. Η πολιτική του γραμμή δε συμβάλλει στον απεγκλωβισμό των λαϊκών συνειδήσεων απ' την ιδεολογία και την πολιτική των κομμάτων που υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική. Αντίθετα εμποδίζει, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορεί αυτή να γίνει φιλολαϊκή με άλλη διαχείριση. Αλλά το είδαμε αυτό στην Ιταλία, παλιότερα στη Γαλλία (Ζοσπέν). Τι άλλαξε;

Το θέμα δεν είναι ποιο προφίλ παρουσιάζει, αλλά ποια είναι η πολιτική του και κυρίως η δράση του στους τόπους δουλιάς, στην αυτοδιοίκηση και αλλού, εκεί που δεν είναι πάντα... ορατά τα πράγματα.

Και γιατί είναι συκοφαντία όταν λέει το ΚΚΕ ότι το πρόγραμμα του ΣΥΝ είναι κοντά σ' αυτό του ΠΑΣΟΚ, ενώ όταν αυτό το λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι;

Οι προεκλογικές μεταμορφώσεις του ΣΥΝ δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν αριστερό, το ίδιο και οι "όρκοι" του για την ενότητα της αριστεράς. Ψαρεύει σε θολά νερά, γεγονός που τονίζει την αφερεγγυότητά του».

Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ακόμα στη συνέντευξή της ότι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ θα δώσει νέα πνοή στο ριζοσπαστικό κίνημα, θα διαμορφώσει καλύτερους όρους για τη λαϊκή αντεπίθεση. Γι' αυτό - σημείωσε - πρέπει να ψηφίσουν ΚΚΕ κι αυτοί που, ενώ δε συμφωνούν σε όλα μαζί του, ενδιαφέρονται να βάλουν εμπόδια, να έχει το κεφάλαιο ισχυρό αντίπαλο.

Καταλήγοντας και κληθείσα να σχολιάσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται πάνω σ' ένα μεγάλο ψέμα: Οτι είναι δυνατό και τα κέρδη του κεφαλαίου να αυξάνονται και να γίνεται "δίκαιη ανακατανομή του πλούτου". Αυτό το θαύμα δεν έχει γίνει πουθενά. Ανακατανομή του πλούτου και δίκαιη κοινωνία δε γίνεται δίχως να χτυπηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Το 80% του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ αποτελείται από νέα κίνητρα και ενισχύσεις προς το κεφάλαιο. Δεν περιέχει ούτε ένα νέο κοινωνικό δικαίωμα για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Βεβαίως, ως φιλάνθρωπος υπόσχεται κάποια ψίχουλα σε ελάχιστους, τους πιο εξαθλιωμένους, που κι αν τα έδινε θα τα έπαιρνε πίσω με το άλλο χέρι».

Τέλος, σε ερώτηση για την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ στον ΛΑ.Ο.Σ. ότι αποτελεί παρακλάδι της φιλελεύθερης πολιτικής και ότι ερωτοτροπεί και με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Ο ΛΑ.Ο.Σ. κρύβει επιμελημένα το πραγματικό του πρόσωπο και τους στόχους του. Οι αντιδικομματικές κορόνες του προέδρου του είναι υποκριτικές και έχουν αντιδραστικό περιεχόμενο. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση κυβέρνησης, ανάλογα με τα ανταλλάγματα. Δεν έχει πρόβλημα να στηρίξει κυβέρνηση και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το έχει δηλώσει, εξάλλου».

Στην Ελλάδα ο ΓΓ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

Επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί από 31 Μάη έως 3 Ιούνη ο Πρακάς Καράτ, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό) μετά από πρόσκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Είναι η πρώτη φορά που Γραμματέας του ΚΚΙ (μαρξιστικό) επισκέπτεται τη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις με αντιπροσωπείες της ΚΕ και των Τμημάτων της, με στελέχη του Κόμματος και συνδικαλιστές σε Αθήνα, Πειραιά και Λάρισα, ενώ την Παρασκευή 1 Ιούνη θα συμμετάσχει και θα χαιρετίσει στην πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Λάρισα.

Στη διάρκεια της επίσκεψης θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στις διεθνείς εξελίξεις και στην κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, καθώς και θέματα παραπέρα ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας των κομμάτων.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Τελ Αβίβ

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναχωρεί σήμερα Τετάρτη 30/5 για το Τελ Αβίβ, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες του 25ου Συνεδρίου του ΚΚ Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μάη έως τις 2 Ιούνη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ