ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάη 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημιουργικές συναντήσεις

Δημήτρης Μαραμής
Δημήτρης Μαραμής
Ενας νέος δημιουργός, ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, πραγματοποιεί δύο μουσικές παραστάσεις, στις 4 και 5 Ιούνη, στο «Χρώμα - Chroma» (Καραγιώργη Σερβίας και Λέκκα 8, τηλ. 210.3317.793). Συνοδευόμενος από το νέο του γκρουπ (πιάνο, κρουστά, μπάσο) θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια του από το δίσκο «Δεύτερη Ακρόαση της Μικρής Αρκτου», μουσική από το θεατρικό έργο «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» και μπαλάντες με groovy διάθεση. Τα τραγούδια, σε στίχους Σωτήρη Τριβιζά, Βασίλη Μυριανθόπουλου και σε ποίηση Λόρκα, ερμηνεύουν ο Κωνσταντίνος Κληρονόμος και οι ηθοποιοί Λαμπρινή Αγγελίδου και Κωνσταντίνος Παπαχρόνης.

Εχοντας σπουδάσει πιάνο και σύνθεση στη Βρετανία με υποτροφία, ο Δ. Μαραμής έχει γράψει μουσική για δέκα θεατρικά έργα στη Βρετανία (μεταξύ άλλων τα «ENGLISH SHAKESPEARE COMPANY», «SHERMAN THEATRE», «TORCH THEATRE» κ.ά.), καθώς και επτά στην Ελλάδα: (Εθνικό Θέατρο, Θέατρο «Στοά», Θέατρο «Χυτήριο», Ομάδα «Δράσις» κ.ά.). Δύο τραγούδια του περιλαμβάνονται στο CD «Δεύτερη Ακρόαση της Μικρής Αρκτου».

Αναφερόμενος στις συναυλίες ο Δ. Μαραμής λέει ότι «το υλικό ανήκει στο έντεχνο τραγούδι, ενώ η παρουσίασή του θα "φλερτάρει" με το ροκ ύφος, καθώς θα είναι έντονα ρυθμική». Είναι οι πρώτες μιας σειράς συναυλιών που θα πραγματοποιήσει ο δημιουργός την επόμενη περίοδο. «Παλεύω για ν' ακούγεται η φωνή μου όπως εγώ θέλω και όχι όπως επιβάλει η τρέχουσα μουσική παραγωγή» λέει, χαρακτηρίζοντας «τραγική» την κατάσταση με τις δισκογραφικές εταιρίες. «Κριτήριό τους είναι όχι η ποιότητα αλλά το γρήγορο κέρδος. Το τραγούδι είναι γι' αυτές αποκλειστικά προϊόν». Σύμφωνα με τον Δ. Μαραμή «οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες», ενώ «ο μόνος τρόπος ν' ακουστεί η φωνή σου δισκογραφικά είναι πλέον η ανεξάρτητη παραγωγή». Χορηγός επικοινωνίας των δύο συναυλιών είναι ο «902 Αριστερά στα FM».


«Σχολείο γυναικών» στο θέατρο «Οδού Κυκλάδων»
«Σχολείο γυναικών» στο θέατρο «Οδού Κυκλάδων»

Κυριακή 30/5
  • Διαχρονική ροκ στο θέατρο του Λυκαβηττού από τους «Scorpions». Οι βετεράνοι ρόκερ, στην πρώτη από τις δύο συναυλίες τους στη χώρα μας (αύριο εμφανίζονται στο «Θέατρο Γης» στη Θεσσαλονίκη) θα παρουσιάσουν κομμάτια από το νέο τους άλμπουμ «Unbreakable» και βεβαίως κλασικά κομμάτια από τη μακρόχρονη καριέρα τους.
Δευτέρα 31/5
  • Στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3) εμφανίζεται ο Ερωτόκριτος με το συγκρότημά του «Χρώματα», σε δικά του και άλλα έντεχνα κομμάτια. Συμμετέχουν: Βασίλης Γραβιάς (κλαρίνο), Γιάννης Καλογεράς (τάμπλα, κρουστά).
Τρίτη 1/6
  • Μια από τις καλύτερες σύγχρονες ορχήστρες τάνγκο της Αργεντινής, η «Orquestra El Arranque» πραγματοποιεί μια μοναδική συναυλία στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου.
  • Αφιερωμένη στη μνήμη του φίλου τους Κώστα Χατζιάρα, είναι η έκθεση έργων σαράντα εικαστικών δημιουργών, που εγκαινιάζεται (7 μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Τα έργα προσφέρθηκαν από τους δημιουργούς και τα έσοδα θα διατεθούν στην «Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παίδων και Εφήβων». Εως τις 12 Ιούνη θα παρουσιαστούν έργα των: Γ. Μορταράκου, Χρ. Μπότσογλου, Σπ. Κουρσάρη, Χρ. Σαρακατσιάνου κ.ά.
  • Εργο του Κ. Κωστούρου
    Εργο του Κ. Κωστούρου
    Συναυλία του Λουτσιάνο Παβαρότι στο Ηρώδειο.
Τετάρτη 2/6
  • «Το σχολείο γυναικών» του Μολιέρου, η δεύτερη φετινή παραγωγή της «Νέας Σκηνής» του Λευτέρη Βογιατζή, συνεχίζεται στο «Θέατρο της Οδού Κυκλάδων» μέχρι τις 6/6. Η μετάφραση είναι της Χρύσας Προκοπάκη, η σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή, τα σκηνικά - κοστούμια της Ελλης Παπαγεωργακοπούλου και η μουσική του Νίκου Κηπουργού. Παίζουν: Λευτέρης Βογιατζής, Αγγελική Παπούλια, Νίκος Κουρής, Αλεξάνδρα Λέρτα, Ακης Βλουτής, Αγγελος Μπούρας, Στέργιος Νενές, Προκόπης Πολίτης.
  • Στο πλαίσιο του «4ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Τζαζ», στην «Τεχνόπολη» (Πειραιώς 100) εμφανίζονται οι: Drum Freaks -Milo Kurtis & Co. (Πολωνία) - Off Course (Ουγγαρία) - Mode Plagal (Ελλάδα).
Πέμπτη 3/6
  • Παγκόσμια πρεμιέρα για τον «Ωρίωνα» του Φίλιπ Γκλας, στο Ηρώδειο. Με τον σπουδαίο συνθέτη και το μουσικό σύνολό του συμπράττουν: Mark Atkins, Wu Man, Foday Musa Suso, «Uakti», Gaurav Mazumdar, Ashley MacIsaac, Ελευθερία Αρβανιτάκη.
  • Δύο αξιόλογοι μουσικοί, ο Βασίλης Παπαβασιλείου και ο Αλέκος Χρηστίδης, συμπράττουν, στις 10 μ.μ., σε συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς για κοντραμπάσο και κρουστά, στο «Μικρό Μουσικό Θέατρο» (Βεΐκου 33, Κουκάκι).
  • Εκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κωστούρου, εγκαινιάζεται (7.30 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «έκφραση» στη Γλυφάδα (Μεταξά και Φοίβης 11). Ο καλλιτέχνης, χρησιμοποιώντας ως μέσο έκφρασης το λάδι και την ακουαρέλα, επιχειρεί να δημιουργήσει τοπία, τα οποία ενώ φαινομενικά διέπονται από έναν ορθά διατυπωμένο ρεαλισμό, εμπεριέχουν ένα, με διαφορετικά κάθε φορά τρόπο, αρθρωμένο στοιχείο παράδοξου, το οποίο καλείται ο θεατής να εντοπίσει και να εξερευνήσει.
Παρασκευή 4/6
  • Εργο της Λένας Κούτση
    Εργο της Λένας Κούτση
    Τα «Διάφανα Κρίνα» δίνουν συναυλία, στις 9 μ.μ., στο «GAGARIN 205».
  • Συνεχίζεται στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (Κριεζώτου 7), η έκθεση έργων της Λένας Κούτση. Εκτίθενται ακουαρέλες με θέματα βάζα με ανοιξιάτικα λουλούδια, που αποπνέουν φρεσκάδα και ευαισθησία στα χρώματα.
Σάββατο 5/6
  • Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης δίνει δύο συναυλίες, σήμερα και αύριο, στο Λυκαβηττό.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ