ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Συνεχίζουν την απεργία ενάντια σε απόσχιση και απολύσεις

Αντεργατικά σχέδια απολύσεων «τρέχουν» σε όλες τις τράπεζες, με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης

Από τη χτεσινή νέα απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή νέα απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Απεργία πραγματοποιούν και σήμερα οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς στην Αττική, ενάντια στα σχέδια της τράπεζας για απόσχιση και μεταβίβαση του τμήματος «κόκκινων» δανείων (RBU) σε σουηδική επιχείρηση. Το τμήμα απασχολεί περίπου 1.200 εργαζόμενους.

Την απεργία έχει κηρύξει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, ενώ απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει σήμερα στις 7.30 π.μ. έξω από το κτίριο του RBU, στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Η απόφαση για τη συνέχιση της απεργίας λήφθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής απεργιακής συγκέντρωσης των εργαζομένων έξω από το κτίριο του RBU, στο πλαίσιο της απεργίας που είχε κηρύξει και πάλι το κλαδικό Σωματείο. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου χαιρετίζει τους εργαζόμενους «που ξεπερνώντας την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απειλές και τους εκβιασμούς, συμμετείχαν στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς».

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι «η Τράπεζα Πειραιώς έχει δρομολογήσει τα σχέδια απόσχισης» και ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει πλάτες σ' αυτούς τους σχεδιασμούς».

Και ξεκαθαρίζει: «Δεν μασάμε στις αυταπάτες που μας σερβίρει η ηγεσία της ΟΤΟΕ, ότι δήθεν διασφάλισε τα δικαιώματά μας επειδή η διοίκηση δήλωσε πως οι αποσχίσεις και οι απολύσεις θα γίνονται "εθελοντικά"».

Να σημειωθεί ότι χτες όλη μέρα η εργοδοσία προσπαθούσε να εκφοβίσει τους εργαζόμενους για να γυρίσουν στη δουλειά, ισχυριζόμενη ότι δεν τους καλύπτουν οι αποφάσεις συνδικάτων και Εργατικών Κέντρων για την απεργία.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου, της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ), αρνείται να υποστηρίξει τον απεργιακό αγώνα: Αρχικά κήρυξε για την Τρίτη απεργία μόνο για το τμήμα RBU και όχι για όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας, ενώ για χτες αρνήθηκε να κηρύξει οποιαδήποτε απεργία. Ετσι, η νέα απεργία πραγματοποιήθηκε με αποφάσεις του κλαδικού Σωματείου της Αττικής και των Εργατικών Κέντρων Πάτρας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Αγρινίου, Ιωαννίνων και Λάρισας.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ αρνήθηκε να κηρύξει απεργία, οι εργαζόμενοι από όλα τα τμήματα στην Τράπεζα Πειραιώς συγκεντρώνουν υπογραφές ζητώντας από τα σωματεία του κλάδου να αποφασίσουν την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, αντί να προσπαθούν να φρενάρουν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και την έμπρακτη στήριξη των Εργατικών Κέντρων που στέκονται δίπλα στον αγώνα τους.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

«Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως και όλες οι τράπεζες, χρόνια τώρα εκμεταλλεύεται την εργασία των υπαλλήλων της για να αυγατίζει τα κέρδη της. Εκμεταλλεύεται τον κόπο και τις θυσίες των λαϊκών νοικοκυριών που μάτωσαν για να μπορούν να έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, τον κόπο και τις θυσίες των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στον αγώνα για το μεροκάματο.

Τώρα, και αφού έχει χρηματοδοτηθεί με δισ. ευρώ από τις τσέπες του ελληνικού λαού, αποφασίζει να μεταβιβάσει τα "κόκκινα" δάνεια και τους εργαζόμενους σε ξένο fund, γιατί η "διαχείρισή" τους δεν αποδίδει τα αναμενόμενα κέρδη.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση, που έχει και το "πράσινο φως" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι καθησυχαστικές δηλώσεις Φλαμπουράρη τρεις μέρες πριν τις εκλογές αποδείχθηκαν προεκλογικό τυράκι στη φάκα που έστησαν κυβέρνηση και τραπεζίτες.

Αυτές τις μέρες άλλωστε "τρέχουν" 2.000 απολύσεις στην Εθνική Τράπεζα και στη Εurobank, με τη μορφή της "εθελούσιας αποχώρησης".

Ο αγώνας των υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς είναι δίκαιος. Παλεύουν για τη δουλειά τους και για μια ζωή με αξιοπρέπεια και θα κερδίσουν».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Παρέμβαση ενάντια στις νέες απολύσεις στην «Kleemann»

Από τη χτεσινή εξόρμηση έξω από το εργοστάσιο
Από τη χτεσινή εξόρμηση έξω από το εργοστάσιο
Μαζική παρέμβαση - εξόρμηση έξω από το εργοστάσιο της εταιρείας «Kleemann» στο Κιλκίς πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, ως πρώτη απάντηση στις 20 νέες απολύσεις που πραγματοποίησε η εργοδοσία, συνεχίζοντας την αντεργατική επίθεση που ξεκίνησε από την αρχή του χρόνου.

Οι απολύσεις αποτελούν συνέχεια της παράνομης επιβολής 4ήμερης εργασίας, που οδήγησε πολλούς εργαζόμενους σε άδειες άνευ αποδοχών, οι οποίες σταμάτησαν μετά από την παρέμβαση των εκπροσώπων του ταξικού εργατικού κινήματος στην Επιθεώρηση Εργασίας. Είναι συνέχεια των «εκκλήσεων» της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους να «βάλουν πλάτη», δουλεύοντας καθημερινά 9 και 10 ώρες.

Κι όλα αυτά ενώ η «Kleemann Ελλάς», όλα τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει μεγάλη αύξηση κερδών και διαρκώς επεκτείνεται στο εξωτερικό (Κίνα, Σερβία, Ινδία κ.λπ.).

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Ο μύθος του best workplace καταρρέει κάτω από το βάρος των εξελίξεων. Αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια και του πιο επιφυλακτικού συναδέλφου ότι πρόκειται για μία μεγάλη απάτη! Οτι τα κέρδη του ομίλου της "Kleemann", των μετόχων της, αλλά και οποιουδήποτε άλλου επιχειρηματικού ομίλου, είναι κόντρα και απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων! Οτι ο όμιλος και οι μέτοχοί του, για να προστατεύσουν την κερδοφορία τους, δεν διστάζουν να στείλουν σε δεκάδες συναδέλφους το ραβασάκι της απόλυσης (...) Για αυτόν ακριβώς το λόγο η επιχείρηση της "Kleemann" εντελώς παράνομα αρνήθηκε το προηγούμενο διάστημα να επιτρέψει σε εκλεγμένους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Μετάλλου από το ταξικό εργατικό κίνημα να έρθουν σε επαφή με τους εργαζομένους της».

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι «οι απολύσεις σταματάνε εδώ». Να διαλέξουν το δρόμο της συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης, ενάντια στις απολύσεις, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις μισθών και δικαιώματα.

ΣΕΤΗΠ
Σήμερα η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά σήμερα Πέμπτη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

«Δεν θα ανεχτούμε άλλο να ζούμε πίσω από τις ανάγκες μας και την εποχή μας, την ώρα που παράγεται από την εργασία μας τεράστιος πλούτος», σημειώνει το ΣΕΤΗΠ στην ανακοίνωση με την οποία καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συνέλευση.

Συνοψίζοντας την επίθεση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, επισημαίνει ότι αυτή περιλαμβάνει τις «εθελούσιες» απολύσεις στον όμιλο ΟΤΕ και στη «Wind», την επιβολή 9ωρης δουλειάς σε «Vodafone» και «Unisystems», την ανασφάλεια των εργαζομένων στη «Cyta» μετά την εξαγορά της επιχείρησης από τη «Vodafone», τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα 4ωρα και τα 6ωρα, τη «δανεική» εργασία και τους μισθούς των 400 ευρώ στα τηλεφωνικά κέντρα.

Το Συνδικάτο υπογραμμίζει τις ευθύνες που έχει «η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ αλλά και η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ - (Δ)ΑΚΕ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ κ.τ.λ.)», που έκαναν «ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των εργαζομένων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας». Ιδιαίτερα όσον αφορά την ΟΜΕ ΟΤΕ, στηλιτεύει το γεγονός ότι «κωλυσιεργεί με κάθε τρόπο» τη μετατροπή της σε κλαδική, ενώ στο πρόσφατο συνέδριό της «δεν κατέληξε σε κανένα διεκδικητικό πλαίσιο για τη νέα σύμβαση που θα διεκδικήσουμε οι εργαζόμενοι».

«Διεκδικούμε τώρα τη δημιουργία κλαδικής Ομοσπονδίας, ένα συλλογικό όργανο για όλους τους εργαζόμενους, που να σχεδιάζει, να πρωτοστατεί για την οργάνωσή μας και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, ένα συλλογικό όργανο που να προτάσσει τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη του εργοδότη», καταλήγει το ΣΕΤΗΠ.

Αρχαιρεσίες τον Ιούνη στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Να πάρουν μέρος στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 9 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., δυναμώνοντας τον αγώνα «απέναντι σε κυβέρνηση - ΕΕ - μεγαλοεργοδοσία και τα τσιράκια της στο συνδικαλιστικό κίνημα», καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στη συνέλευση θα εκλεγεί Εφορευτική Επιτροπή που θα διενεργήσει τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ