ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να απεμπλακεί η χώρα από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους!

Ερώτηση στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με θέμα την απεμπλοκή της χώρας από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Ολόκληρη η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Οι αποφάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σήμερα, για την εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, έχουν βάλει και βάζουν τη χώρα μας, το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους.

Το σύνθημα "ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών" εκφράζεται διαχρονικά από το λαό μας, το βροντοφώναξε στον πόλεμο που εξαπέλυσαν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και στους μετέπειτα πολέμους στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη. Το βροντοφωνάζει ο λαός μας με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις, για τη διάθεση της βάσης της Σούδας και των άλλων στρατιωτικών βάσεων και στρατηγείων στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αυτές τις μέρες, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, με μαζικές διαδηλώσεις στα Χανιά, απαίτησαν να κλείσει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση στη Σούδα, ενώ στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες πόλεις στη Θράκη, απαιτούν να μη χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τη διέλευση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων που θα πάρουν μέρος στην άσκηση "Noble Jump" του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη ΝΑΤΟική άσκηση στη Ρουμανία θα συμμετάσχουν 4.000 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από Αλβανία, Βουλγαρία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Λετονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία. Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση παρέχοντας υπηρεσίες "φιλοξενούντος έθνους", κατά τη διέλευση από τη Βόρεια Ελλάδα, βρετανικών, ισπανικών και αλβανικών μονάδων στον άξονα Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου και Κρυσταλλοπηγής - Προμαχώνα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για "παροχή διευκολύνσεων στον αερολιμένα και στον λιμένα Αλεξανδρούπολης κατά την εκφόρτωση και φόρτωση προσωπικού και μέσων. Διάθεση καταλυμάτων στρατωνισμού για το προσωπικό. Παροχή συνοδείας και ασφάλειας κατά την είσοδο, διέλευση και έξοδό τους από τη χώρα. Λειτουργία και στελέχωση τοπικού συντονιστικού κέντρου υποστήριξης στην Αλεξανδρούπολη. Παροχή υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας και υπηρεσιών υγείας. Παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών".

Είναι γεγονός πως και αυτή η ΝΑΤΟική άσκηση προετοιμάζει το έδαφος για νέους πολέμους και επεμβάσεις, για τη συγκρότηση στρατιωτικής διακρατικής δύναμης ικανής, όπου κριθεί αναγκαίο, να χρησιμοποιηθεί σε βάρος των λαών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες γιατί, βαδίζοντας στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων και στο όνομα του δόγματος της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης, προσφέρει το ελληνικό έδαφος, στρατόπεδα της χώρας μας και πολύμορφες διευκολύνσεις στο φονικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ.

Στις συνθήκες αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι θέσεις και η πάλη του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος: "ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών", άμεση απεμπλοκή της χώρας από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία, να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα από αποστολές εκτός συνόρων, να φύγει τελικά η χώρα μας οριστικά από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο λαϊκό αίτημα για καμία εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη μη χρησιμοποίηση του ελληνικού εδάφους, στρατοπέδων και τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη ΝΑΤΟική άσκηση "Noble Jump" και σε άλλες παρόμοιες στρατιωτικές ασκήσεις;

Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στη λαϊκή απαίτηση να μην ανανεωθεί η σύμβαση με τις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας, για να κλείσει αυτή και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που στρέφονται κατά του λαού μας και των άλλων λαών;».


ΚΝΕ
Καμία διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών!

Σε ανακοίνωσή του για τη ΝΑΤΟική άσκηση που φιλοξενεί η κυβέρνηση, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που παρέχει διέλευση στη δολοφονική μηχανή του NATO και διαμονή σε ελληνικά στρατόπεδα στο πλαίσιο της άσκησης "Noble Jump 2017", πρέπει να βρει το λαό και τη νεολαία απέναντί της.

Η κυβέρνηση επιδιώκει μάλιστα να συνδράμουν και οι Ελληνες φαντάροι που υπηρετούν τη θητεία τους σε ενέργειες που καμία σχέση δεν έχουν με την αποστολή που πρέπει να έχουν, για την υπεράσπιση των συνόρων της πατρίδας μας.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί φέρνει τους φονιάδες των λαών στη χώρα μας, αποδεικνύοντας ότι είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό του κεφαλαίου. Είναι απάτη ότι το ΝΑΤΟ προσφέρει "ασφάλεια" στον ελληνικό λαό. Το ΝΑΤΟ μόνο πολέμους και προσφυγιά έχει γεμίσει τους λαούς απ' όπου έχει περάσει.

Καλούμε τους νέους της χώρας μας να παλέψουμε μαζί για:

-- Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση σε ΝΑΤΟικά στρατεύματα να περάσουν από ελληνικό έδαφος. Καμιά συμμετοχή στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις.

-- Κανένα μέλος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός Ελλάδας. Να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα και από τις 13 αποστολές εκτός συνόρων.

-- Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι άλλες ΝΑΤΟικές βάσεις.

-- Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».


Ηχηρό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα από Κρήτη και Αλεξανδρούπολη

Η κεφαλή της πορείας στην Αλεξανδρούπολη
Η κεφαλή της πορείας στην Αλεξανδρούπολη
Η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων ήταν η παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας, που διοργάνωσαν την Κυριακή οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης, και στην οποία καλούσαν εργατικά σωματεία, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και πολλοί Φοιτητικοί Σύλλογοι του νησιού.

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στη συγκέντρωση στα Χανιά και στην πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, απαιτώντας: Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις, καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, επιστροφή όλων των στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό, καμιά αλλαγή των συνόρων, έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αποδέσμευση από ΕΕ - ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την αεροπορική βάση, όπου αντιπροσωπεία παρέδωσε ψήφισμα στον διοικητή της βάσης.

Aκολούθησε λαϊκό γλέντι στα Καθιανά Ακρωτηρίου και η παρουσίαση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, Νίκο Πατεράκη, της ειδικής έκδοσης που επιμελήθηκαν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης και αφορά την αμερικανοΝΑΤΟική βάση στη Σούδα.

Επαγρύπνηση και κοινή δράση των λαών

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων η φετινή παγκρήτια κινητοποίηση
Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων η φετινή παγκρήτια κινητοποίηση
Η συγκέντρωση στα Χανιά έγινε στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Τους συγκεντρωμένους καλωσόρισε εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων και χαιρέτισαν ο Λεωνίδας Μπουρμπάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ρεθύμνου, και ο Κώστας Μωϋσάκης, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου.

Στη συνέχεια μίλησαν ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Διαβάστηκε επίσης μήνυμα της προέδρου του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμες.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Στ. Τάσσος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στο πλαίσιο της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του "πουλάνε" από τη μια το τσάκισμα μισθών, συντάξεων και εργατικών δικαιωμάτων για την προσέλκυση επενδύσεων (...) και από την άλλη τα "πλεονεκτήματα" της χώρας ως "παρόχου ασφαλείας και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά", για να αναβαθμίσουν γεωστρατηγικά τη θέση της ελληνικής αστικής τάξης, (...) αλλά κυρίως, και αυτό είναι που πραγματικά μας ενδιαφέρει, σε βάρος του ελληνικού λαού, αλλά και των άλλων λαών της περιοχής, σε βάρος της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής, εμπλέκοντας όλο και πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και δράσεις».

Ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης στον χαιρετισμό του εστίασε στο ρόλο της βάσης, λέγοντας ότι «αποτελεί στρατηγικό σημείο και εφαλτήριο για τις δολοφονικές επιχειρήσεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών συμμάχων τους, εδώ και πολλά χρόνια», θυμίζοντας πως «βρίσκεται σε σταυροδρόμι για τις πολύτιμες πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς τους, σε μια περιοχή πυκνών ανταγωνισμών ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και όσων τους συνεπικουρούν». Αναφέρθηκε δε στη σημαντική δουλειά των Επιτροπών Ειρήνης Κρήτης, που στέλνει «μήνυμα ελπίδας (...) οι λαοί μπορούν να νικήσουν αν πιστέψουν στη δύναμή τους, αν οργανωθούν και αντεπιτεθούν...!».

Ανεπιθύμητοι στον Εβρο οι φονιάδες των λαών

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση έγινε την Κυριακή και στην Αλεξανδρούπολη. Με το σύνθημα «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», εκατοντάδες εργαζομένων και λαού της περιοχής διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στους φονιάδες του ΝΑΤΟ που ετοιμάζονται να διέλθουν και να κατασκηνώσουν στα χωριά και τα στρατόπεδα του Ελληνικού Στρατού στην περιοχή τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Noble Jump».

Οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν και απαίτησαν:

  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις - Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να μην πατήσει ΝΑΤΟικός το πόδι του στον Εβρο.
  • Καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή της χώρας ως ορμητήριο για επιθέσεις σε άλλες χώρες.
  • Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
  • Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Να υψώσουμε τείχος στο ρατσισμό, στο εθνικιστικό μίσος.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η ΕΕΔΥΕ, οι Επιτροπές Ειρήνης Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας και τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερρών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου και Συνταξιούχων ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης.

Λίγο μετά τις 10.30 π.μ., έγινε συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, όπου μίλησαν ο Νίκος Φακιρίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ροδόπης, και ο Διονύσης Κλάδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης.

Ακολούθησε πορεία προς το λιμάνι. Μπροστά από την έδρα της Μεραρχίας έγινε στάση και οι διαδηλωτές έγραψαν αντιιμπεριαλιστικά αντιπολεμικά συνθήματα. Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ