ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 2015 - Κυριακή 31 Μάη 2015
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΙΟΥΝΗ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ
Δουλειά «από τα κάτω» για την επιτυχία τους

Κορυφώνεται η προετοιμασία. Ετοιμότητα να δοθεί άμεση απάντηση αν καταληχθεί και ανακοινωθεί η αντιλαϊκή συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών

Τις 250 αγγίζουν οι αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων του κινήματος που καλούν στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη σε όλη τη χώρα, ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές. Στην Αττική το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Η δουλειά για την επιτυχία των συλλαλητηρίων γίνεται σε κλίμα προετοιμασίας των συνδικάτων για απεργία, καθώς όπως επιβεβαιώνεται από παντού, το νέο μνημόνιο περιέχει μέτρα για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, πάνω σε αυτά που έχουν ψηφιστεί έως τώρα και διατηρούνται αυτούσια από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Με δεδομένο ότι οι εξελίξεις τρέχουν, τα συνδικάτα και οι Λαϊκές Επιτροπές είναι σε ετοιμότητα να απαντήσουν άμεσα στην περίπτωση που καταληχθεί και ανακοινωθεί η συμφωνία.

Τις επόμενες μέρες, η μάχη για τα συλλαλητήρια και την απεργιακή προετοιμασία μεταφέρεται στους τόπους δουλειάς. Δεκάδες είναι οι Γενικές Συνελεύσεις που έχουν οριστεί να γίνουν στην Αττική, και πολλές ακόμα σε ολόκληρη τη χώρα. Με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι συνεδριάσεις των ΔΣ των συνδικάτων, όπου οι ταξικές δυνάμεις βάζουν για συζήτηση την πρόταση για συμμετοχή στα συλλαλητήρια, ανεξάρτητα αν πλειοψηφούν, ή είναι μειοψηφία.

Από τις μέχρι τώρα αποφάσεις, ξεχωριστή σημασία έχουν αυτές που πάρθηκαν από Γενικές Συνελεύσεις. Μια τέτοια μαζική Γενική Συνέλευση ήταν αυτή του ΣΕΤΗΠ, που εκτός από τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αττικής, αποφάσισε επίσης να κηρύξει απεργία με ανοιχτή ημερομηνία στα τέλη Ιούνη.

Σε άλλες περιπτώσεις, η αρνητική στάση εκπροσώπων της πλειοψηφίας στα ΔΣ ανατρέπεται από τις Γενικές Συνελεύσεις, όπου τα στελέχη του ταξικού κινήματος βάζουν το θέμα. Για παράδειγμα, στο σωματείο συνταξιούχων του ΤΕΑΥΦΕ, η πλειοψηφία του ΔΣ απέρριψε την πρόταση για συμμετοχή, αλλά η ετήσια Γενική Συνέλευση των συνταξιούχων την ενέκρινε κατά πλειοψηφία.

Τέλος, σε συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η πρόταση των ταξικών δυνάμεων για συμμετοχή στα συλλαλητήρια απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, με τη συμβολή και των δυνάμεων που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα περισσεύουν για τους εργαζόμενους στα καράβια, στον ΟΛΠ, στη Ζώνη και αλλού.

Η επιτυχία του προγράμματος δράσης, που θα κλιμακωθεί με απεργία, θα εξαρτηθεί από τη δουλειά των συνδικάτων στο κλάδο και στον χώρο τους, συνειδητοποιώντας την ευθύνη όχι μόνο να αποφασίσουν τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, αλλά να διασφαλίσουν και τη μαζικότερη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων σ' αυτές, βοηθώντας ταυτόχρονα να δημιουργείται κλίμα απεργιακού ξεσηκωμού στους χώρους δουλειάς.

Πρώτες συζητήσεις, ομιλίες και συσκέψεις

Στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ θα βρεθούν σε χώρους δουλειάς, για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους την ανάγκη να δοθεί απεργιακή απάντηση, αλλά και μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σ' όλη την Ελλάδα στις 11 Ιούνη, ενάντια στο νέο μνημόνιο που έρχεται και περιλαμβάνει νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις. Το πρόγραμμα είναι το εξής:

  • Παρασκευή 29/5: Ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ
  • Κυριακή 31/5: Ξενοδοχείο ΑΣΤΕΡΑΣ
  • Τρίτη 2/6: Ξενοδοχείο ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ, ΝΟΚΙΑ
  • Τετάρτη 3/6: ΙΝΤΡΑΛΟΤ, Κεντροποιημένες Υπηρεσίες Εθνικής Τράπεζας (Γέρακας), ΠΡΟΒΕΤ (Ασπρόπυργος), ΦΕΙΔΑΣ, ΣΟΦΤΕΞ, ΑΡΓΟΣ, ΕΥΡΩΠΗ, Αποθήκες ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ (Ασπρόπυργος)
  • Πέμπτη 4/6: ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, ICAP (Κηφισίας)
  • Παρασκευή 5/6: ΕΛΠΕΝ, ΙΚΕΑ (Κηφισός), «Σκλαβενίτης», ΙΖΟΛΑ
  • Τρίτη 9/6: «Τσακίρης»
  • Δευτέρα 8/6: ΛΑΒΙΦΑΡΜ (Παιανία), Καθαρίστριες Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα σωματεία και τα συνδικαλιστικά στελέχη να δυναμώσουν την παρουσία τους στους χώρους δουλειάς, την επαφή τους με τους εργαζόμενους με ομιλίες, συζητήσεις, συσκέψεις, χωρίς καμιά καθυστέρηση. Να μη μείνει χώρος δουλειάς που να μην έρθουν σε επαφή. Nα δυναμώσει η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα.

Οι αποφάσεις μέχρι τώρα

Αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται στις 11 Ιούνη έχουν πάρει, μέχρι στιγμής, οι παρακάτω συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Τα Εργατικά Κέντρα Ζακύνθου, Αγρινίου, Αρτας, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας, Λαυρίου, Νάουσας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Φωκίδας, Λάρισας και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) και τα Σωματεία Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» Αθήνας, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών Λάρισας, Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ, Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ, Σωματείο Εργαζομένων στις Επισιτιστικές Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Κ. Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων «ΠΕΠΣΙΚΟ - ΗΒΗ», Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών Μαγνησίας, Σωματείο Εργαζομένων ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ Ν. Μαγνησίας, Σωματείο Εργαζομένων στα Είδη Διατροφής Λάρισας, Σωματείο Εργαζομένων «ΝΗΡΕΑ» (Εύβοια), Σωματείο Εργαζομένων «ΖΟΥΡΑ» (Εύβοια), κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Ν. Αχαΐας.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και τα σωματεία της σε Αθήνα, Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγ. Βαρβάρα, Αγρίνιο, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Ηλιούπολη - Υμηττό - Δάφνη, Ν. Ιωνία, Ιλιον - Πετρούπολη - Αγ. Αναργύρους, Βύρωνα, Καισαριανή, Περιστέρι - Κολωνό, Πειραιά, Νίκαια - Κορυδαλλό, Καλλιθέα, Γλυφάδα - Ελληνικό - Αργυρούπολη, Α. Λιόσια - Καματερό - Ζεφύρι - Φυλή, Αγ. Δημήτριο - Αλιμο, Ζωγράφου, Μενίδι, Σαλαμίνα, Ασπρόπυργο, Ν. Φιλαδέλφεια, Αρτέμιδα, Ελευσίνα, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Αμφισσα, Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Βέροια, Ηγουμενίτσα, Θήβα, Ιωάννινα, Ιεράπετρα, Κόρινθο, Κιλκίς, Κοζάνη, Κομοτηνή, Λουτράκι, Λιβαδειά, Λιτόχωρο, Μαρτίνο, Πύργο, Πρέβεζα, Ρόδο, Σέρρες, Τρίκαλα, Τύρναβο, Χαλκίδα, Αρτα, Ηράκλειο Κρήτης, Καβάλα, Φθιώτιδα, Νάουσα, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Σάμο, Ζάκυνθο, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Κω, Καρλόβασι, Χανιά, Τρίπολη. Επίσης, το Συνδικάτο Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ.

Από τον κλάδο των Κατασκευών, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα Συνδικάτα Αθήνας, Αγρινίου, Θεσπρωτίας, Λάρισας, Ηρακλείου Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Πάτρας, Αιγίου, Γρεβενών, Καρδίτσας, Νάουσας, τα Συνδικάτα Εργαζομένων Κατεργασίας Ξύλου Αττικής και Θεσσαλονίκης, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας.

Από τον Τύπο - Χαρτί, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Κ. Μακεδονίας και το Σωματείο «ΣΟΦΤΕΞ».

Από το Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, η Πανελλαδική Συντονιστική Καθαριστριών και τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Καθαριστριών Αγρινίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, Κλαδικό «Lidl» Ν. Αττικής, Επιχειρησιακό «Praktiker», Επιχειρησιακό «Κωνσταντακάτος», Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Αττικής, Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, Καθαριστριών Ν. Λάρισας, Καθαριστών - Καθαριστριών Νομού Μαγνησίας, Εργαζομένων «ΜΑΚΡΟ» Λάρισας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Σάμου (μέσα από ΓΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Μυτιλήνης, Ρόδου, Πύργου, Αγρινίου, Ηρακλείου Κρήτης, Κορίνθου, Κέρκυρας, Φωκίδας, Λιβαδειάς, Καλαμάτας, Χαλκίδας, Φθιώτιδας, Χανίων, Ξάνθης, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αργους, Καβάλας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας, Καθαριστριών Ν. Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, Γυμναστών, το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA».

Από το Φάρμακο, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, τα Συνδικάτα Εργαζομένων στο Φάρμακο Αττικής, Φαρμακοϋπαλλήλων Νομού Αρτας, Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Αχαΐας και Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Λάρισας.

Από την Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα, τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής, Λάρισας, Κ. Μακεδονίας, το Εργατοϋπαλληλικό Σωματείο της Εριοβιομηχανίας «Fintexport ΑΕ».

Από τους Λογιστές, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, η Ενωση Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης και η Ενωση Λογιστών Νομού Λάρισας.

Από την Υγεία, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), τα κλαδικά Σωματεία Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας και Νομού Λάρισας, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Καλύμνου, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά.

Από την Εκπαίδευση, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», Π. Φαλήρου, Ν. Χανίων, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και η Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου.

Από τις Τράπεζες, το κλαδικό των Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και το επιχειρησιακό Σωματείο «ΜΕΛΛΟΝ».

Από την Ενέργεια, το κλαδικό της Αττικής.

Από τους καλλιτέχνες, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Καθηγητών Ωδείων Αναγνωρισμένων Αθήνας.

Από τους ΟΤΑ, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Περάματος, Αγ. Αναργύρων, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Αμαρουσίου, Καισαριανής, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Φυλής, Μάνδρας - Ελευσίνας - Ασπροπύργου, Ηλιούπολης, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Νομού Λάρισας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αχαΐας «Η Ενότητα» και το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Νομού Μεσσηνίας (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης).

Από τον Επισιτισμό - Τουρισμό, τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής, Κέρκυρας, Λάρισας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, τα επιχειρησιακά σωματεία στα Ξενοδοχεία «Μετροπόλιταν», «Mira Mare Wonderland» (Ρόδος), «Ζαφόλια», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonisi».

Από τον κλάδο του Μετάλλου, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Νομού Μαγνησίας.

Από τις Τηλεπικοινωνίες, τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), Ν. Θεσσαλονίκης, το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet».

Από τις Μεταφορές, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, το Σωματείο Χειριστών Μηχανημάτων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Λάρισας, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΚΤΕΛ Λάρισας και ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών «Λαρισαϊκός».

Από τη Χημική Βιομηχανία, το κλαδικό της Βόρειας Ελλάδας.

Από τα ιδιωτικά ταχυδρομεία, το κλαδικό Σωματείο Ταχυδρόμων - Ταχυμεταφορών Αττικής.

Οι Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι Τουρκικών Σπουδών Αθήνας, Δασκάλων Αθήνας, Νηπιαγωγών Αθήνας, Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, Πανεπιστημίου Πειραιά, οικότροφων Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας.

Οι Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ σε Δράμα, Νίκαια, Βύρωνα, Ιωάννινα, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Χίο.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ