ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πυρκαγιές με 58 εστίες μέσα σε μια μέρα

Μεγάλες καταστροφές στα Χανιά, με 16 φωτιές να εκδηλώνονται μέσα σε λίγες ώρες. Ανακοίνωση των Τομεακών Επιτροπών Χανίων του ΚΚΕ

(φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

(φωτ. αρχείου)
Σε ύφεση ήταν χτες οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Χανιά, Αρεόπολη και Κυπαρισσία. Συνολικά εκδηλώθηκαν 58 εστίες φωτιάς σε όλη τη χώρα, από τις έξι το πρωί της Τρίτης μέχρι τις έξι το πρωί της Τετάρτης. Στην Κρήτη από την Τρίτη στις 10 το βράδυ, μέχρι την επόμενη στη 01.35 τα ξημερώματα εκδηλώθηκαν 16 πυρκαγιές, από τις οποίες 8 στο Ηράκλειο, 4 στο Ρέθυμνο και 4 στα Χανιά. Οι πυρκαγιές στα Χανιά (σε Βαμβακόπουλο, Μεγάλα Χωράφια, Κεραμειά, Καφούρο Βουκολιών) προκάλεσαν συναγερμό στην Πυροσβεστική, καθώς εκδηλώθηκαν προχτές μετά τις 23.30 σε διάφορα σημεία. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά ήταν στο Βαμβακόπουλο.

Η φωτιά έφτασε κοντά σε σπίτια, χωρίς ωστόσο να τα απειλήσει άμεσα, ενώ προκάλεσε υλικές ζημιές στους εξωτερικούς χώρους βιοτεχνικών εγκαταστάσεων. Μικρές ζημιές προκλήθηκαν και σε αυλές σπιτιών, ενώ περίπου στις 3 τα ξημερώματα κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν από την Αστυνομία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μάλιστα, σε μια περίπτωση χρειάστηκε η Πυροσβεστική να επέμβει για τον απεγκλωβισμό γυναίκας που είχε υποστεί νευρικό κλονισμό. Πολλοί κάτοικοι συνέδραμαν το έργο της κατάσβεσης.

Μάχη με τις φλόγες έδιναν και χτες το πρωί 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα και στην Αρεόπολη. Η φωτιά στην περιοχή Τριανταφυλλιά εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα και έκαιγε χαμηλή βλάστηση. Ο δυνατός αέρας, που έφτανε κοντά τα 10 μποφόρ, έδωσε έκταση στη φωτιά.

Η φωτιά στην Κυπαρισσία ξέσπασε στις 10 το βράδυ της Τρίτης κοντά στην εθνική οδό που ενώνει την πόλη με τα Φιλιατρά. Λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, απείλησε σπίτια και επιχειρήσεις, κάνοντας στάχτη πολλά στρέμματα ελιές.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Ανακοίνωση για τις μεγάλες πυρκαγιές στο Νομό Χανίων, εξέδωσαν οι Τομεακές Επιτροπές Χανίων του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση τονίζεται, μεταξύ άλλων:

«(...) Τα Χανιά, όπως άλλωστε και όλη η Ελλάδα, αποδείχτηκε, για άλλη μια φορά, ότι είναι εντελώς ανοχύρωτες απέναντι στις πυρκαγιές. Το πυροσβεστικό ελικόπτερο που στάθμευε εδώ και πολλά χρόνια στα Χανιά, φέτος όπως και πέρσι δεν ήρθε, παρά τις κλήσεις των φορέων και των κατοίκων του Νομού εδώ και 2 μήνες, με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε ζητήσει με Ερώτηση στη Βουλή, αλλά και με ανακοινώσεις να παρθούν τα απαραίτητα αντιπυρικά μέτρα.

(...) Το ΚΚΕ υποστηρίζει αποφασιστικά τη λήψη νέων μέτρων και τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής που θα συμβάλει στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Υποστηρίζει την άμεση στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Η πείρα που έρχεται από τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων στο Νομό Χανίων αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αδιαφορία ή κωλυσιεργία.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Νομό Χανίων (άμεσα να έρθει το πυροσβεστικό ελικόπτερο στα Χανιά, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να καλυφθούν τα οργανικά κενά και η ενίσχυσή της με τεχνικά μέσα κ.ά.), την ενίσχυση των δήμων του Νομού με πυροσβεστικά οχήματα και άλλα μέσα.

Να προχωρήσει άμεσα η πλήρης και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων, η καταβολή της αποζημίωσης των πληγέντων (σπίτια, μαγαζιά, γεωργικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες, ζώα κ.ά.) με αποζημίωση 100% των ζημιών, με αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος, ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.

Να προχωρήσει στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών των κατοίκων και του δήμου, τη δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και των κατάλληλων υποδομών για την προστασία της καμένης περιοχής και όλου του Νομού.

Για άλλη μια φορά, τέθηκε εκ των πραγμάτων η ανάγκη της λαϊκής οργάνωσης και η σημασία της λαϊκής επαγρύπνησης και παρέμβασης που φάνηκε με την αυτοθυσία των κατοίκων της περιοχής δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα, που με αυτοθυσία έδωσε και αυτό τη μάχη της πυρόσβεσης.

Σήμερα, είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός κεντρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και να διαμορφωθούν οι όροι και οι υποδομές που θα προστατεύουν τη ζωή του λαού και το περιβάλλον της χώρας».

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατέθεσαν πλαίσιο διεκδίκησης για την πυροπροστασία

Το σοβαρό ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας συζητήθηκε στο προχτεσινό περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, μετά από σχετικό αίτημα των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ ανέδειξαν τις κυβερνητικές ευθύνες αλλά και τις ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης που υλοποιούν και αποδέχονται την πολιτική που καθιστά εμπόρευμα τη γη. Στον αντίποδα οι εκπρόσωποι των υπολοίπων παρατάξεων άφησαν στο απυρόβλητο την «πηγή του κακού» και εστίασαν στη σημασία του συντονισμού των δυνάμεων πυρόσβεσης και του εθελοντισμού. Από την πλευρά δε της Περιφερειακής Αρχής, ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός αποποιήθηκε ευθυνών, λέγοντας ότι το κράτος δε δίνει λεφτά και στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια κάνει ό,τι μπορεί.

Εισηγούμενη το θέμα η Αλ. Μπαλού, εκ μέρους των συμβούλων του ΚΚΕ, ανέφερε ότι «Ο όποιος σχεδιασμός και τα μέτρα αντιμετώπισης είναι αναποτελεσματικά. Πάσχουν κυρίως στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση και πολύ συχνά οι καταστάσεις γίνονται ανεξέλεγκτες».

Μιλώντας για τη μεταφορά ευθυνών από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια και τους Δήμους, η Αλ. Μπαλού τόνισε ότι «έχει σαν αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και οδηγούμαστε να παρακολουθούμε τις καταστροφικές συνέπειες που δημιουργούνται και βάσιμα να σκεπτόμαστε ότι η αντιπαράθεση είναι σκόπιμη για να κρύβονται οι ευθύνες τους». Υπογράμμισε ότι η προστασία των δασών και των κατοίκων δεν μπορεί να στηρίζεται στον εθελοντισμό. «Είναι κι αυτό μια μορφή να μεταφέρεται η ευθύνη στο λαό», τόνισε. Συμπλήρωσε δε ότι δεν μπορεί στο όνομα της ανάγκης να εμφανίζονται ως «λύσεις» προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ή ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται την ανάγκη να μην καούμε σαν τα ποντίκια.

Καταλήγοντας η Αλ. Μπαλού ζήτησε να μάθει τι μέτρα έχει πάρει η Περιφέρεια για την αντιπυρική προστασία και έθεσε και το ζήτημα «του τι διεκδικούμε κάθε φορά, τι μέτρα παίρνουμε, αν διευκολύνουμε την υπάρχουσα κατάσταση και αφήνουμε στο απυρόβλητο τις επιλογές της κυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τις θέσεις τις «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι είναι αναγκαίο το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταγγείλει και να διεκδικήσει:

  • Αμεσα - επείγοντα πρόσθετα μέτρα για την προστασία των δασών, άμεση χρηματοδότηση για ενίσχυση των υποδομών της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
  • Να καλέσει την κυβέρνηση ώστε με άμεσα μέτρα και σχεδιασμό να προστατεύσει τα δάση, να ρίξει το βάρος της προετοιμασίας για την καταστολή των πυρκαγιών στις επίγειες δυνάμεις και να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των υποδομών της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας και την πλήρωση των χιλιάδων κενών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στο μέλλον στο έργο της πυροπροστασίας.
  • Να προστατευτούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από τους επίδοξους καταπατητές και τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να ξεκινήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες από την κυβέρνηση, με τη συνδρομή Περιφέρειας και Δήμων, για την αναδάσωσή τους.
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ κρίθηκε χτες, μετά την απολογία του στον ανακριτή ο παιδεραστής και λεγόμενος «δράκος των Πετραλώνων». Κατηγορείται για αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος κοριτσιών. Ο 40χρονος αναχώρησε από τα δικαστήρια έχοντας το κεφάλι του καλυμμένο με μπουφάν και δε συνοδευόταν από δικηγόρο. Οπως διαπιστώθηκε, έχει εξαπατήσει και κακοποιήσει τουλάχιστον 21 κορίτσια, ηλικίας 8 ως 14 ετών, την τελευταία 5ετία. Να σημειωθεί, ότι είναι παντρεμένος και πατέρας ενός 18χρονου αγοριού.

ΤΡΙΑ παιδιά ηλικίας 6, 11, και 12 χρόνων και η μητέρα τους τραυματίστηκαν χτες ελαφρά κατά τη σύγκρουση του ΙΧ αυτοκινήτου που οδηγούσε η γυναίκα με κλούβα των ΜΑΤ, στην οποία επέβαινε μόνο ο οδηγός, στην οδό Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ «ΗΛΙΟΣ»
Αίτηση αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης

Αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, που εκδόθηκε στις 7/2/2013, κατέθεσαν στον Αρειο Πάγο, οι τρεις κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από ενσυνείδητη αμέλεια, για την υπόθεση της συντριβής του αεροσκάφους της «Ηλιος», στις 14/8/2005, στο Γραμματικό Αττικής, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 121 ανθρώπων. Στην αίτηση για αναίρεση της απόφασης του Εφετείου, που εκδικάστηκε την Τρίτη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, εισηγήθηκε την απόρριψή της, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Εφετείου πλήρη και με εμπεριστατωμένη αιτιολογία, σύμφωνη με τις απαιτήσεις των συνταγματικών επιταγών. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Την ίδια στιγμή, σοκ στην κυπριακή κοινωνία προκάλεσε η απαράδεκτη δημοσίευση ανατριχιαστικών φωτογραφιών από το σημείο της αεροπορικής τραγωδίας. Οι φωτογραφίες αρχικά ανέβηκαν σε αγγλόφωνη ιστοσελίδα η οποία αρέσκεται σε τέτοια θέματα και στη συνέχεια αναπαράχθηκαν από κυπριακές και ελληνικές ιστοσελίδες, προκαλώντας σοκ και κατακραυγή.

Η Ενωση Συντακτών Κύπρου σε ανακοίνωσή της καταδίκασε την ανάρτηση των συγκεκριμένων φωτογραφιών σημειώνοντας ότι «αυτό δεν είναι δημοσιογραφία. Είναι κάτι περισσότερο από κανιβαλισμός».

Γενικό Συμβούλιο ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Το Σάββατο 1 Ιούνη και ώρα 10 π.μ. συνέρχεται το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), στα γραφεία της Ενωσης (Μαυρομματαίων 12 - Πεδίο του Αρεως).

Απεργία πείνας μεταναστών

Απεργία πείνας ξεκίνησαν 38 μετανάστες που κρατούνται στο 1ο αστυνομικό τμήμα Ηρακλείου. Ως συλληφθέντες του «Ξένιου Δία» προχώρησαν σε απεργία πείνας μετά την ανακοίνωση της παράτασης της κράτησής τους που ξεπερνάει το εξάμηνο. Σύμφωνα με μεταναστευτικές οργανώσεις, οι μετανάστες καταγγέλλουν συνεχόμενα περιστατικά κακομεταχείρισης και ρατσιστικής βίας από τη μεριά αστυνομικών του τμήματος. Είναι συχνό φαινόμενο, όπως υποστηρίζουν, να τους χτυπάνε με μπουνιές και κλοτσιές όταν ζητάνε το παραμικρό. Τη χυδαιότερη συμπεριφορά από αστυνομικούς την έχουν σε περιπτώσεις όπου κάποιος είναι άρρωστος και ζητάει να πάει στο γιατρό ή να πάρει ένα φάρμακο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ