ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εχθροί της «ανάπτυξης» τα εργατικά δικαιώματα και οι αγώνες

Θρασύτατη και αποκαλυπτική η επίθεση στο ΚΚΕ και στο ταξικό κίνημα

Πρωτομαγιά με το ΠΑΜΕ στην πύλη της «Χαλυβουργίας». Αγώνες με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εφιάλτης για την πλουτοκρατία και καρφί στο μάτι των κομμάτων της
Πρωτομαγιά με το ΠΑΜΕ στην πύλη της «Χαλυβουργίας». Αγώνες με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εφιάλτης για την πλουτοκρατία και καρφί στο μάτι των κομμάτων της
Οι δεσμεύσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες για κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, η επίδειξη πυγμής κατά του εργατικού λαϊκού κινήματος και η χυδαία, συκοφαντική επίθεση κατά του ΚΚΕ αποτελούν τους τρεις πυλώνες της προεκλογικής στρατηγικής της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία διεκδικεί ρόλο «δύναμης κρούσης» για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, για να περάσει διά πυρός και σιδήρου τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ομολογεί πλέον ανοιχτά ότι η «ανάπτυξη» θα στηριχθεί στη φτηνή εργατική δύναμη, στο τσάκισμα των μισθών και στη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, στις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντ. Σαμαράς προβάλλει σταθερά τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ως πρότυπο για την «ανάπτυξη» που επαγγέλλεται, ενώ διακηρύσσει ότι θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη «Cosco», εκφράζοντας το θαυμασμό του για το εργασιακό κάτεργο που έχει στηθεί από το κινεζικό μονοπώλιο στον Πειραιά.

Ο Αντ. Σαμαράς, με την ομιλία του στην Εθνική Εκλογική Συνδιάσκεψη του κόμματός του το περασμένο Σάββατο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, κατέστησε σαφές ότι πραγματικός εχθρός είναι το εργατικό, λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ, που κηρύσσει την ανυπακοή στην εξουσία των μονοπωλίων και στηρίζει τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ:

1. Κήρυξε πόλεμο κατά των εργασιακών δικαιωμάτων και αξίωσε την αναστολή τους μέχρι την έξοδο από την κρίση. «Τι θα πει εργασιακά δικαιώματα;», αναρωτήθηκε προκλητικά και συμπλήρωσε: «Για να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα πρέπει να υπάρχουν θέσεις εργασίας. Οταν φεύγουν οι επιχειρήσεις, κλείνουν τα μαγαζιά και πολλαπλασιάζεται η ανεργία, τι θα πει "εργασιακά δικαιώματα";». Επί της ουσίας, η ΝΔ ζητά να συντριβεί ό,τι έχει απομείνει όρθιο μέχρι σήμερα, στο όνομα της αντιμετώπισης δήθεν της ανεργίας και της εξόδου από την κρίση για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

2. Πρόβαλε ως πρότυπο επενδύσεων και ανάπτυξης την εγκατάσταση της κινεζικής εταιρείας «Cosco» στον Πειραιά, εξωραΐζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο εργασιακό γκέτο. «Μακάρι να είχαν έλθει και άλλες δέκα, άλλες εκατό "Cosco". Δεν την άφησαν τότε, αλλά μπορούμε να τις φέρουμε εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα ισχυρίστηκε ότι χάρη στη λειτουργία της «Cosco» στον Πειραιά «σήμερα 1.500 οικογένειες ζουν με πολύ ικανοποιητικές αποδοχές, ενώ δίπλα θερίζει τα πάντα η ανεργία». Ουσιαστικά έθεσε το δίλημμα «μισθοί πείνας ή ανεργία». Αλλωστε, η πρόταση για δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) δείχνει πολύ παραστατικά το μοντέλο της ανάπτυξης που σχεδιάζει να υλοποιήσει. Η δημιουργία των ΕΟΖ περιλαμβάνεται και στο γερμανικό σχέδιο για ανάπτυξη, που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη βδομάδα, ακριβώς γιατί αποτελεί κοινό στόχο των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.

3. Εξέφρασε για ακόμα μια φορά το θαυμασμό για την «ανάπτυξη» στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, δείχνοντας πολύ καθαρά πού βάζει τον πήχη σε ό,τι αφορά στη συντριβή του λαού. «Εμείς θέλουμε να φέρουμε επενδύσεις για να υπάρξει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας (...) Η Κίνα προχωρεί σε ιδιωτικοποιήσεις και προσκαλεί επενδύσεις. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που τις διώχνει!», αποφάνθηκε, ζητώντας ουσιαστικά να σφαγιαστούν οι μισθοί και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα προκειμένου να προσελκυστούν επενδύσεις.

4. Κήρυξε ανοιχτό πόλεμο στο εργατικό λαϊκό κίνημα, ενώ εξαπέλυσε θρασύτατη και συκοφαντική επίθεση κατά του ΚΚΕ: «Μπορεί το ΚΚΕ, για παράδειγμα, να μη χάιδευε τους κουκουλοφόρους. Αλλά παρέλυε τη χώρα, παρέλυε τα λιμάνια, παρέλυε τον τουρισμό, παρέλυε την οικονομική ζωή. Εδιωχνε επιχειρήσεις. Εδιωχνε επενδύσεις. Δέστε τι κάνει σήμερα με τη "Χαλυβουργική"(!). Οπου έχει παραλύσει μια μεγάλη σύγχρονη βιομηχανία. Κι έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες εργαζόμενους. Αυτό είναι το παλιό που πρέπει να τελειώσει», ισχυρίστηκε με περίσσιο θράσος και ψευδόμενος συνειδητά, αλλά δείχνοντας ταυτόχρονα ότι το ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ είναι ο πραγματικός εχθρός, επειδή αντιπαλεύουν στη ρίζα της την πολιτική της εξαθλίωσης.

5. Δεσμεύτηκε για νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές και μείωση των εργοδοτικών εισφορών. «Δεν μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις όταν οι φόροι στην Ελλάδα είναι διπλάσιοι ή τριπλάσιοι απ' ό,τι στις γειτονικές χώρες! Κι η πρότασή μας για τη μείωση των φόρων είναι η πιο ριζοσπαστική που έχει υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα. Αληθινή φιλελεύθερη επανάσταση», τόνισε, εννοώντας την πρόταση για μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη και τα μερίσματα των επιχειρήσεων τουλάχιστον στο 15%. Παράλληλα, επανέλαβε ότι «θα προωθήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου».

Σάπιο το δήθεν καινούριο

Από την άλλη, βέβαια, κοροϊδεύει απροκάλυπτα το λαό και δε διστάζει να επιστρατεύει για το σκοπό αυτό ψέματα και ψεύτικες υποσχέσεις. Ισχυρίστηκε ξεδιάντροπα, για παράδειγμα, ότι «το πρόγραμμά μας είναι "όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι"», ψευδόμενος συνειδητά, αφού τα ακριβώς αντίθετα περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο που έχει προσυπογράψει. Επιπλέον, ακόμα και αυτές τις δημαγωγικές υποσχέσεις για «αποκατάσταση των αδικιών» σε χαμηλοσυνταξιούχους, πολύτεκνους και κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών, τις παρέπεμψε σε επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα.

Αναφερόμενος στο κεντροδεξιό πόλο, υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητά του είναι η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που τσακίζουν το λαό για χάρη του κεφαλαίου. «Το πατριωτικό μέτωπο για την Ευρώπη διασώζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και αναδεικνύει την ανάπτυξη ως μοναδική προοπτική διεξόδου από την κρίση, πράγμα που σημαίνει μεταξύ άλλων και σαρωτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό εμφάνισε το κόμμα του ως εκφραστή του δήθεν καινούριου, το οποίο είναι «η ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα, η ανταγωνιστικότητα, αυτά που εκπροσωπούμε εμείς».


Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ - «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»
Πρόθυμη «τσόντα» σε μετεκλογική κυβέρνηση

Συνεργάζεται με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, υπό την προϋπόθεση να μην συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαράς και Βενιζέλος!

Διαθέσιμος να πάρει μέρος μετά τις εκλογές σε μια κυβέρνηση του ευρωμονόδρομου με την συμμετοχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Π. Καμμένος, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του σαν εφεδρεία του συστήματος για «τσόντα» στην αντιλαϊκή διαχείριση.

Σε δηλώσεις του επανέλαβε την θέση για μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» βάζοντας ως μόνη προϋπόθεση να μην μετέχουν σε αυτήν οι Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος, γιατί όπως είπε είναι εκτεθειμένοι ως πρόσωπα επειδή έστειλαν προσωπικές επιστολές στην τρόικα, με τις οποίες δεσμεύονται ότι θα τηρήσουν τα μέτρα που προβλέπονται στο δεύτερο Μνημόνιο.

Κατά τον Π. Καμμένο, είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» γιατί όπως ανέφερε «η ΝΔ όπως και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι βλέπω ότι αρχίζουν να μιλάνε για την δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Οπως δήλωσε χθες το μνημόνιο πρέπει άμεσα να καταγγελθεί αλλά για τις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί πρέπει να γίνει επιτροπή λογιστικού ελέγχου». «Δεν υπάρχει μονομερής διαγραφή του δημόσιου χρέους, εμείς μιλάμε για μονομερή διαγραφή του επαχθούς χρέους» διευκρίνισε προς την πλευρά της ΕΕ και της πλουτοκρατίας ο Π. Καμμένος.

Επικαιροποιώντας ταυτόχρονα το οικονομικό τους πρόγραμμα στον τομέα «της αποποινικοποίησης της επιχειρηματικότητας», οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» προτείνουν να δημιουργηθεί ένας «Εθνικός Λογαριασμός οφειλετών του δημοσίου» στον οποίο θα ενταχθούν οι οφειλές επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι τρία εκατομμύρια ευρώ, θα ανασταλούν οι όποιες προσαυξήσεις των οφειλών (ΦΠΑ, φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) και τα ποσά θα εξοφλούνται με δόσεις και ετήσια προσαύξηση 8%.

Προτείνει δηλαδή και αυτός τη διευκόλυνση της πλουτοκρατίας στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της προς το κράτος, με ρυθμίσεις ανάλογες με αυτές που τους απάλλασσε από τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στόχος τους είναι να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για την ομιλία Σαμαρά το Σάββατο και την επίθεση κατά του ΚΚΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σημειώνει:

«Με μεγάλο θράσος ο πρόεδρος της ΝΔ αντιστρέφει την πραγματικότητα για να συκοφαντήσει το ΚΚΕ. Κατηγορεί το ΚΚΕ και τους αγώνες των εργαζομένων για το κλείσιμο των επιχειρήσεων που οι καπιταλιστές κλείνουν, αναζητώντας υψηλότερο κέρδος σε άλλες χώρες, για το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που τις κλείνουν τα μονοπώλια και η καπιταλιστική κρίση, η ένταξη και η προσαρμογή στην ΕΕ.

Κατηγόρησε τους αγώνες των ναυτεργατών που διεκδικούν εργασία και αξιοπρεπείς μισθούς, για την πτώση του τουρισμού που οφείλεται στην εξάπλωση της φτώχειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Είναι ολοφάνερο ότι η ηγεσία της ΝΔ ενδιαφέρεται για την κερδοφορία των πεντάστερων ξενοδοχείων, των μεγαλοξενοδόχων, όχι για τους εργαζόμενους που έχουν ανάγκη από διακοπές, για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τους μικρούς επιχειρηματίες.

Η ηγεσία της ΝΔ φανερώνει την αντιδραστική απαίτηση της πλουτοκρατίας που θα την υλοποιήσει όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή: Να τσακιστεί, να απαγορευτεί η εργατική λαϊκή αγωνιστική διεκδίκηση και δράση, πρώτα απ' όλα στους τόπους δουλειάς, να απαγορευτεί η απεργία. Γιατί ξέρουν ότι μόνο έτσι μπορούν να καταδικάσουν μόνιμα στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους.

Γι' αυτό επιδιώκουν την εκλογική αποδυνάμωση του ΚΚΕ, γιατί είναι ο πραγματικός αντίπαλος στα σχέδια της πλουτοκρατίας, της ΕΕ, των κομμάτων τους. Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον και καθήκον να μην το επιτρέψουν, αλλά να ισχυροποιήσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org