ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2012
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία

Σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Πιερία, Ημαθία και Εβρο

Αποψη από καλλιέργειες στη Θεσσαλία που χτυπήθηκαν από το χαλάζι

Icon

Αποψη από καλλιέργειες στη Θεσσαλία που χτυπήθηκαν από το χαλάζι
Ολοκληρωτική καταστροφή σε μια τεράστια γεωργική έκταση στον κάμπο της Λάρισας προκάλεσε η χαλαζόπτωση του περασμένου Σαββάτου. Το χοντρό χαλάζι που ακολούθησε τη σφοδρή βροχή έπληξε άγρια καλλιέργειες 200.000 και πλέον στρεμμάτων στα χωριά των Δήμων Λάρισας και Κιλελέρ. Ιδιαίτερα επλήγησαν τα δημοτικά διαμερίσματα Νίκαιας, Χάλκης, Πλατύκαμπου, Γαλήνης, Γλαύκης, Ναμάτων, Μελίας του Δήμου Κιλελέρ, καθώς και Τερψιθέας, Ραχούλας του Δήμου Λάρισας.

Η βροχή και το χαλάζι «χτύπησαν» και χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων - ιδιαίτερα το Ζάρκο και την Πηνειάδα - προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε πάνω από 7.000 στρέμματα. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η ΑΝΟΙΞΗ», ζητάει ν' αποζημιωθούν οι πληγέντες για το 100% της ζημιάς, να παγώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες και οι οφειλές τους στο Δημόσιο και να κηρυχθεί η περιοχή της Φαρκαδόνας πλημμυρόπληκτη. Ακόμα, οι βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου προκάλεσαν ζημιές και σε δενδροκαλλιέργειες - κυρίως στις κερασιές - σε περιοχές της Μαγνησίας.

Να σημειώσουμε ότι πριν λίγο καιρό το χαλάζι είχε «χτυπήσει» αγροτικές περιοχές των Δήμων Τυρνάβου και Αγιάς του Νομού Λάρισας, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα με δενδροκαλλιέργειες.

Απ' όπου πέρασε η θεομηνία του περασμένου Σαββάτου σάρωσε τα πάντα. Χωράφια με καλλιέργειες σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, αμπελιών, ψυχανθών (ρεβίθια, φακές), φασολιών, βίκου, κρεμμυδιών, σκόρδων, πατατών κ.ά., σκάφτηκαν, κυριολεκτικά, από το χαλάζι που έπεφτε για αρκετά λεπτά της ώρας, «θερίζοντας» τα φυτά. Η ολοκληρωτική ζημιά στα σιτηρά, στο καλαμπόκι, στα ψυχανθή και στα κηπευτικά είναι ανεπανόρθωτη, καθώς αυτές οι παραγωγές βρίσκονται, αυτό το διάστημα, σε περίοδο συλλογής, ενώ και η δυνατότητα επανασποράς στο βαμβάκι παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα, αφού τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ μικρά και δύσκολα θα προλάβουν οι αγρότες, αλλά και τα έξοδα είναι τεράστια.

Κλιμάκιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ), που περιόδευσε στις πληγείσες από το χαλάζι περιοχές και συναντήθηκε με φορείς και αγρότες, διαπίστωσε ότι πρόκειται για μια βιβλική καταστροφή. Εκατοντάδες αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν να πάνε χαμένοι οι κόποι και τα έξοδά τους (έχουν ξοδέψει χιλιάδες ευρώ για τη σπορά και τις καλλιεργητικές φροντίδες της παραγωγής τους), αφού κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η καπιταλιστική κρίση γίνεται όλο και πιο έντονη και οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα.

Η ΕΟΑΣΝΛ οργάνωσε, χτες βράδυ, ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Πλατύκαμπου, όπου αναδείχτηκε το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής και συζητήθηκε το πλαίσιο των διεκδικήσεων των πληγέντων παραγωγών.

Σε γενικές γραμμές - το πλαίσιο των αιτημάτων θα εξειδικευτεί και θα γίνει αντικείμενο αγωνιστικών αγροτικών κινητοποιήσεων - ο αγροτικός κόσμος ζητάει άμεσες εκτιμήσεις της ζημιάς (πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στον ΕΛΓΑ, που δεν καλύπτονται λόγω της πολιτικής των περικοπών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις) και γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα, με επίταση μπαίνει η διεκδίκηση για έναν άλλο ΕΛΓΑ, αποκλειστικά δημόσιο, που θα καλύπτει το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες.

Στις υπόλοιπες περιοχές

Μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες έγιναν από το χαλάζι στους Νομούς Φθιώτιδας και Πιερίας, ενώ ζημιές από πλημμύρες σημειώθηκαν σε Ημαθία και Εβρο. Ο ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) ανακοίνωσε χτες ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις να διαθέσουν όσο γεωτεχνικό προσωπικό μπορούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο των εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων. Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως αποζημιώσεις θα δοθούν μόνο στους αγρότες που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες

Ανακοίνωση για τις καταστροφές από το χαλάζι εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην οποία αναφέρει: «Οι ευρείας έκτασης καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία - σφοδρή βροχή και χοντρό χαλάζι - του περασμένου Σαββάτου, 26 Μάη, σε μια τεράστια γεωργική έκταση στους Νομούς Λάρισας και Τρικάλων (σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις επλήγησαν, συνολικά, κοντά στις 200.000 στρέμματα), απειλούν να δώσουν το "τελειωτικό χτύπημα" και το "μοιραίο σπρώξιμο" σε χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, που, ήδη, βρίσκονται στο "χείλος του γκρεμού", λόγω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που συρρικνώνει το εισόδημά τους και τους οδηγεί στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα και εξαιτίας των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που λαμβάνουν, από κοινού και σε συνεννόηση, η τρόικα και οι ελληνικές κυβερνήσεις, εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.

Χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά στις πληγείσες περιοχές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα, φέτος, αφού, σε πολλές περιπτώσεις, η ζημιά είναι ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη. Τέτοιες είναι οι καταστροφές στα σιτηρά, στο καλαμπόκι, στη βιομηχανικά ντομάτα, στα αμπέλια, στα ρεβίθια, στις φακές, στις πατάτες, στα κρεμμύδια, στα σκόρδα και άλλες καλλιέργειες, για τις οποίες δεν υπάρχει, πλέον, ούτε και το χρονικό περιθώριο της επανασποράς. Αλλά και στο βαμβάκι η επανασπορά είναι πολύ δύσκολη και λόγω των περιορισμένων χρονικών περιθωρίων, αλλά και εξαιτίας των νέων πολλών εξόδων που απαιτούνται.

Είναι, λοιπόν, άμεση και ζωτική ανάγκη οι πληγέντες παραγωγοί να αποζημιωθούν για τις καταστροφές από τη θεομηνία, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους που θα μείνουν χωρίς εισόδημα.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Θεσσαλίας απαιτεί:

  • Να γίνουν έγκαιρα δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών και να ενισχυθεί με γεωτεχνικό προσωπικό ο ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.
  • Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες και για το σύνολο της ζημιάς.
  • Να δοθεί χρηματικό επίδομα στους πληγέντες για να μπορέσουν να καλύψουν τις άμεσες και ζωτικές οικονομικές ανάγκες τους στο διάστημα μέχρι να πάρουν τις αποζημιώσεις.
  • Να δοθεί, προκαταβολικά, το ποσό που αντιστοιχεί στα έξοδα επανασποράς σε όσους αγρότες θελήσουν να ξανασπείρουν τα χωράφια τους και να αναπληρωθεί το εισόδημα που θα χάσουν σε σχέση με εκείνο που θα εισέπρατταν αν δεν είχε πληγεί από τη θεομηνία η παραγωγή τους.
  • Να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και οι βαμβακοπαραγωγοί οι οποίοι, λόγω των ζημιών, δε θα καλύψουν το παραγωγικό πλαφόν που έχει τεθεί.
  • Να ενταχθούν οι πληγείσες περιοχές - κι όλη η Θεσσαλία - στο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας.

Με αφορμή αυτή την καταστροφή από τη θεομηνία ξανάρχεται στην επιφάνεια η πρόταση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) για έναν άλλο ΕΛΓΑ, αποκλειστικά δημόσιο, που θα καλύπτει το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις ασθένειες. Ο τελευταίος νόμος για τον ΕΛΓΑ που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε, μαζί με τη ΝΔ, στη Βουλή, καθόλου δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των αγροτών. Ο ΕΛΓΑ ζητάει από τους αγρότες πάρα πολλά χρήματα - το γνωστό χαράτσι των αυξημένων αγροτικών ασφαλίστρων - χωρίς να προσφέρει την ασφαλιστική κάλυψη και την αποζημίωση που χρειάζονται και δικαιούνται οι ασφαλισμένοι. Κι όταν οι παραγωγοί αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι, δε διστάζει να παρανομήσει και να τους το πάρει "με το στανιό", βάζοντας χέρι στα βιβλιάρια που έχουν στην Αγροτική Τράπεζα.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της Θεσσαλίας να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ κι αγωνιστικά να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται οι πληγέντες από τη θεομηνία. Ταυτόχρονα, όπως τους καλεί η ΠΑΣΥ, να συνεχίσουν την πάλη για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, έξω από τα δόκανα της ΕΕ, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού. Και με την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές να στείλουν το μήνυμα πως έμαθαν και ξέρουν, πλέον, καλά ποιοι είναι οι εχθροί τους και ποιος στέκεται πάντα στο πλευρό τους».


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ξανά τα χρέη του στην επικαιρότητα...

Eπανέρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα του χρέους του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ), ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, ζήτημα που υποτίθεται είχε «κλείσει» με το νόμο Ρέππα 3920/2011 περί «εξυγίανσης αστικών συγκοινωνιών».

Τις τελευταίες μέρες, μετά την συνάντηση του υπηρεσιακού υπουργού Υποδομών Σ. Σιμόπουλου με την διοίκηση του ΟΑΣΑ, διέρρευσαν ανεπίσημες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση του Οργανισμού βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών για την διαγραφή του παραπάνω ποσού από τον ισολογισμό του.

Πηγές από τα συναρμόδια υπουργεία αναφέρουν ότι πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα, ωστόσο συνδικαλιστές του ΟΑΣΑ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να πρόκειται περί προσπάθειας εκ νέου στοχοποίησης των αστικών συγκοινωνιών, με προφανή στόχο να αναιρεθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org