ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2012
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΛΕΤΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Μέσα ή έξω από το ευρώ ο λαός θα γονατίσει

Σενάρια απόλυτης εξαθλίωσης για την «επόμενη εκτός ευρώ μέρα». Εκβιασμοί και απειλές για ανοιχτό πλιάτσικο του λαού και του παραγόμενου πλούτου. Μονόδρομος η ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων και της εξουσίας τους

Μια η λύση για το λαό: Αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία με τα μέσα παραγωγής στα δικά του χέρια!
Μια η λύση για το λαό: Αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία με τα μέσα παραγωγής στα δικά του χέρια!
Σενάρια των συνεπειών από το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ και την Ευρωζώνη, καταγράφει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας σε ειδική μελέτη του. Τα όποια ευρήματα στηρίζονται στη βασική προϋπόθεση ότι, και μετά την έξοδο από την Ευρωζώνη, τα μονοπώλια για να ανταπεξέλθουν στις ακόμη πιο αντίξοες συνθήκες που αντικειμενικά δημιουργεί η καταστροφή μέρους του κεφαλαίου, θα τσακίσουν ολοκληρωτικά το λαό.

Η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας εκτιμά ότι η έξοδος συνεπάγεται σενάρια, όπως την άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος σε ποσοστό 40%, απογείωση της επίσημης ανεργίας στο 34%, «αθέτηση» του 80% των «υποχρεώσεων» στο εξωτερικό, επιπλέον κατρακύλα 22% για το παραγόμενο ΑΕΠ , απογείωση του πληθωρισμού στο 32% και των επιτοκίων του νέου νομίσματος στο 37%, δηλαδή την καταστροφή κεφαλαίων.

Η Εθνική Τράπεζα σημειώνει πως ο «κίνδυνος εξόδου από το ευρώ δεν αποτελεί πια μια θεωρητική υπόθεση εργασίας» αλλά «αντικείμενο καθημερινής συζήτησης και σενάριο που συζητείται πλέον έντονα, ειδικά στο εξωτερικό». Η «απευκταία εξέλιξη μπορεί να προκληθεί σε ένα τόσο εύφλεκτο περιβάλλον και από ένα μεμονωμένο γεγονός ή άστοχο χειρισμό», ακόμη και «ανεξάρτητα από την ισχυρή πολιτική βούληση περί του αντιθέτου», τονίζουν οι ίδιοι προκειμένου να μαντρώσουν το λαό στην κάλπη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου της υποταγής. Χαρακτηριστικά σημειώνουν : «δεδομένου ότι τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη είναι πιθανόν οι Ευρωπαίοι εταίροι να αντιμετώπιζαν με μεγαλύτερη ευελιξία το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου προσαρμογής»...

Είναι γεγονός ότι με αυτά τα σενάρια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκβιάζουν το λαό να υποκύψει στα άγρια μέτρα της πολιτικής του ευρωμονόδρομου προκειμένου να ξεπεράσει όσο γίνεται πιο αλώβητο το κεφάλαιο την κρίση, ο δε ΣΥΡΙΖΑ αποκοιμίζει το λαό λέγοντας πως αυτά τα σενάρια είναι μπλόφα, δε θα αποπέμψουν την Ελλάδα από το ευρώ, με αποτέλεσμα να αφήνει την τύχη του για τις όποιες εξελίξεις σε τέτοιες τυχοδιωκτικές εκτιμήσεις, αντί να προετοιμάζεται σε τέτοιο ενδεχόμενο να οργανώσει με τη δική του αυτενέργεια την υπεράσπιση της ζωής του από την καταστροφή.

Η έξοδος από το ευρώ με βάση τους πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις θα έχει τις παρακάτω επιπτώσεις:

-- Αμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος της τάξης του 40% σε σχέση με το ευρώ. Μετά την κατρακύλα του ΑΕΠ και άλλων παραγόντων, η «πραγματική υποτίμηση» διαμορφώνεται στο 65%.

-- Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα σε όρους ευρώ, θα «υποστεί δραματική κάμψη της τάξης του 55% από 19.400 ευρώ το 2011 σε 8.700 ευρώ μετά τη μετάβαση στο νέο νόμισμα». Πάντα σύμφωνα με τους ίδιους, αντίστοιχη (55%) θα είναι (σε όρους ευρώ) η «συρρίκνωση που θα υποστεί ο πλούτος, οι αξίες των ακινήτων και οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών».

-- Αναγκαστική «αθέτηση» ενός μεγάλου μέρους των υποχρεώσεων κράτους και ιδιωτών στο εξωτερικό, που υπολογίζονται σήμερα στα 394 δισ. ευρώ. Το βασικό σενάριο προβλέπει «αθέτηση» υποχρεώσεων στο 80%.

--Συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ποσοστό 22%, σε συνέχεια της συρρίκνωσης 14,3% στην περίοδο 2009-2013, σωρευτικά στο 36,3%.

--Η «συνεπακόλουθη επίδραση» θα απογειώσει το ποσοστό της επίσημης ανεργίας στο 34%, δηλαδή πάνω από το 1/3 του εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με τους ίδιους θα πληγούν περισσότερο οι «νέοι, οι λιγότερο εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και οι γυναίκες». Μετά και τα παραπάνω εκτιμούν ότι τα «μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια» θα φτάσουν στο 1/3 των χορηγήσεων.

-- Ελλείμματα και χρεολύσια θα «χρηματοδοτούνται αποκλειστικά με την έκδοση χρήματος από την κεντρική τράπεζα, εξέλιξη που θα απογειώσει τον επίσημο πληθωρισμό, «αρχικά σε επίπεδα 30-35%» με «κίνδυνο δημιουργίας πληθωριστικού κύκλου βραχυπρόθεσμα».

-- Οι νομισματικές αρχές και προκειμένου να διατηρήσουν μια «ελάχιστη ισορροπία» θα ανέβαζαν τα επιτόκια στο 37%, 5 μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό, με «προφανείς επιπτώσεις στους δανειζόμενους»...

-- Οι «βασικοί εξαγωγικοί κλάδοι καθώς και σημαντικό μέρος της παραγωγής για την εγχώρια κατανάλωση βασίζονται σε εισαγόμενες πρώτες ύλες και εισαγωγές ενδιάμεσων κεφαλαιουχικών αγαθών. Ετσι δυσκόλευε η προμήθειά τους, εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης σε συνάλλαγμα» με αποτέλεσμα την παραπέρα «μείωση της παραγωγής».

-- «Νομική σύγχυση αναφορικά με το ποια συμβόλαια υπόκεινται σε μετατροπή», εξέλιξη που θα έφερνε «μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες που θα επέτειναν τις αβεβαιότητες».

Αν πράγματι η Ελλάδα αποπεμφθεί από την Ευρωζώνη, δηλαδή αν έχουμε απότομη όξυνση της κατάστασης ο λαός θα πρέπει να παλέψει κυριολεκτικά και για το ψωμί του. Και πρέπει να ετοιμάζεται και γι' αυτό το ενδεχόμενο. Με την οργάνωσή του στα συνδικάτα, τις λαϊκές επιτροπές, με το να ξεμπερδεύει με τους εργατοπατέρες στο κίνημα. Και με συμπόρευση με το ΚΚΕ που θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της πάλης. Η μαζική υπερψήφισή του στις εκλογές θα δώσει πολλαπλάσια δύναμη στο λαό να αντιμετωπίσει τα χειρότερα σενάρια. Βεβαίως οριστική διέξοδος από την κρίση σε όφελος του λαού, άρα και από τα βάσανά του είτε εντός είτε εκτός Ευρωζώνης είναι η πάλη για την εργατική, λαϊκή εξουσία, που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα από την ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και χωρίς πλέον καπιταλιστές η οικονομία θα αναπτύσσεται σε όφελος του λαού. Τέτοια διακυβέρνηση σε τέτοια εξουσία έχει ανάγκη ο λαός.

Ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαίωση

Τέσσερις εμπορικές τράπεζες μοιράστηκαν την προηγούμενη Δευτέρα, τα 18 δισ. ευρώ, που αποτελούν την πρώτη δόση του δανείου που σύναψε το ελληνικό δημόσιο με την ΕΕ, στα πλαίσια της «στήριξης» του πιστωτικού συστήματος. Δάνειο, το οποίο καλείται να αποπληρώσει ο ελληνικός λαός, μέσω της φορολογίας.

Πρόκειται για τις «Εθνική», «Alpha», «Eurobank» και «Πειραιώς», οι οποίες τώρα περιμένουν να καθαρίσει το πολιτικό τοπίο, προκειμένου να αποφασιστούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή το πλαίσιο για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2012.

Τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν είναι ρευστότητα, αλλά ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τα οποία και θα δοθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως εγγυήσεις για να λάβουν οι τράπεζες ισόποσα κεφάλαια.


Ομοβροντία εκβιασμών υπέρ του «ευρωμονόδρομου»

Διέρρευσε το σημείωμα Παπαδήμου. Αρθρογραφία από δύο πρώην πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Διέρρευσε στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής το απόρρητο σημείωμα του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου για τα δημόσια οικονομικά που παρουσιάστηκε στους πολιτικούς αρχηγούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, την περίοδο των διερευνητικών εντολών, όταν ζυμωνόταν η προοπτική μιας κυβέρνησης όλων των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου». Υπενθυμίζεται ότι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αρνήθηκε να διαβάσει το σημείωμα, όταν ενημερώθηκε από τον Λ. Παπαδήμο ότι το περιεχόμενό του δεν είναι δημοσιοποιήσιμο.

Κύριο χαρακτηριστικό του εγγράφου είναι η κινδυνολογία σε βάρος του λαού για να αποδεχτεί σαν μονόδρομο την ΕΕ. Σε αυτό αναφέρεται ότι τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου μειώνονται σταδιακά και από τις 20 Μάη θα διαμορφωθούν σε αρνητικό επίπεδο της τάξης του ενός δισ. ευρώ. Η προβλεπόμενη, λέει ο Λ. Παπαδήμος, ανεπάρκεια των διαθεσίμων στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιούνη, θα μπορούσε προσωρινά να καλυφθεί με την άντληση κεφαλαίων ύψους τριών δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η κεντρική πρόβλεψη, τονίζεται, έχει ήδη τροποποιηθεί επί το δυσμενέστερον γιατί η τρόικα παρακράτησε ένα δισ. ευρώ περίπου από τη δόση του Μάη και «εκτιμάται ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των συνολικών δαπανών του από τα μέσα Ιουνίου». Στο ίδιο έγγραφο, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι από το τέλος του 2009 μέχρι το Μάρτη του 2012 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 73 δισ. ευρώ ενώ από τις αρχές Μάη παρατηρείται πάλι μείωση των καταθέσεων και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο αυτού του μήνα η μείωση ήταν περίπου δύο δισ. ευρώ.

Προεκλογική παρέμβαση υπέρ του «ευρωμονόδρομου» έκαναν και οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Μητσοτάκης και ο Κ. Σημίτης, με άρθρα τους στην «Κυριακάτικη Καθημερινή» και στο «Βήμα» αντίστοιχα. Ενδεικτικά ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι εφεξής, να δεχθούμε τη σκληρή πραγματικότητα ότι θα ζούμε με αυτά που παράγουμε, κάτι το οποίο μας αναγκάζει να στρέψουμε την προσοχή μας περισσότερο στο βασικό πρόβλημα της Ελλάδος: πώς θα γίνουμε παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί».

Ο ίδιος εκβιάζει το λαό να κάτσει στ' αυγά του, λέγοντας πως «η κατάσταση κινδυνεύει, όταν θα φτάσουμε στις εκλογές, να μην είναι αναστρέψιμος. Θυμάμαι την περίοδο του τέλους της δεκαετίας του '80, το σύνθημα που είχαμε τότε ρίξει, "να προλάβουμε την Ελλάδα ζωντανή". Φοβούμαι ότι το ίδιο θα πρέπει να πούμε και σήμερα».

Στην ίδια ακριβώς λογική στο άρθρο του Κ. Σημίτη αναφέρεται πως «η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο σύνολό της αλλά και η μη εφαρμογή των αποφάσεων της Ενωσης αποτελούν επίσης μόνιμα εμπόδια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης», σημειώνοντας πως αυτή «είναι μια πραγματικότητα με την οποία πρέπει να συμβιβαστούμε», αφού «η συμμετοχή και η συνεργασία μας στην Ενωση είναι ζωτική προϋπόθεση για τη χώρα». Επιβεβαιώνει, δηλαδή, ότι κατάργηση αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στην ΕΕ και με «διαπραγμάτευση» μεταξύ των εταίρων, όπως λένε όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org