ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάη 2007
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Μεγάλο αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

Την Παρασκευή, 8 Ιούνη, στις 9 το βράδυ, στο γήπεδο Ριζούπολης

Μια μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, την Παρασκευή 8 Ιούνη, στις 9 μ.μ., στο γήπεδο του Απόλλωνα (Ριζούπολη). Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση - διαδρομή στη δημιουργική και αγωνιστική πορεία του - στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν βασικές στιγμές από τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή. Στην εκδήλωση θα τραγουδήσουν η Μαρία Φαραντούρη, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Γιάννης Λάρδης και η Αθηνά Δημητρακοπούλου. Θα συμμετέχουν οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος, Κατερίνα Χιωτίνη και Αλεξία Γαβρίλη. Η μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση είναι του Στέφανου Ψαραδάκου.

Προσκαλώντας στην εκδήλωση, η ΚΟΑ τονίζει: «Ο Γιάννης Ρίτσος είναι σήμερα ένα αξιοθαύμαστο παράδειγμα δημιουργού και ποιητή». Ενας άνθρωπος που επέλεξε να εμπνέεται από τους λαϊκούς αγώνες και την εργατική τάξη και γι' αυτό μεγαλούργησε. Τα έργα του είναι διαχρονικά, ακριβώς γιατί εκφράζουν τα προβλήματα, τις αγωνίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Δεν ήταν, όμως, μόνο παρατηρητής και «καταγραφέας» αυτών των αγώνων. Στρατεύτηκε με τα υψηλότερα ιδανικά, με τις αξίες του κομμουνιστικού κινήματος. Πολέμησε, εξορίστηκε, βασανίστηκε, βρέθηκε στο δρόμο πάντα παρών στους μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης, του λαού μας, της νεολαίας. Γι' αυτό, εξάλλου, τα ποιήματά του βρίσκουν χώρο σε αυτούς τους αγώνες και τους τροφοδοτούν. Θα έλεγε κανείς, πως «ξαναγράφονται» μέσα στις διεκδικήσεις και τις διαδηλώσεις.

Η είσοδος θα γίνεται με πρόσκληση που διατίθεται από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα κατά τόπους γραφεία τους.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Ζητάει και τα ρέστα η κυβέρνηση

Κέρδισαν(!) τα ασφαλιστικά ταμεία από τις επενδύσεις στα δομημένα ομόλογα, αποφαίνεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι ικανοποιήθηκε το αίτημα «φέρτε τα λεφτά μας πίσω»

Να βγει «και από πάνω» επιχειρεί θρασύτατα η κυβέρνηση στην υπόθεση των ομολόγων, τη στιγμή μάλιστα που συνεχίζεται το τζογάρισμα και άρα η καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Εκμεταλλευόμενη την οργανωμένη για το σκοπό αυτό επιστροφή ενός μέρους των κλοπιμαίων σε ορισμένα ταμεία από τις τράπεζες, η κυβέρνηση πασχίζει όχι απλά να κουκουλώσει το σκάνδαλο, αλλά και να βγει και η ίδια «λάδι». Γεγονός είναι επίσης ότι την τακτική της διευκολύνει η κριτική του ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που επί τρεις μήνες τώρα επικεντρώνουν το θέμα στις μίζες και τις ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων κυβερνητικών στελεχών, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζονταν το τζογάρισμα της περιουσίας των Ταμείων στο χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χτες τα σαθρά επιχειρήματα ότι δηλαδή με την επαναγορά ομολόγων από ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία δεν υπάρχει «ούτε γάτα ούτε ζημιά»! Αντίθετα, τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ισχυρίστηκε επικαλούμενος το παράδειγμα του Ταμείου των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ), «κέρδισαν»(!) από την αγορά των δομημένων ομολόγων. «Από εκεί που το σύνθημα ήταν "φέρτε τα λεφτά πίσω", διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο πήγαν πίσω τα χρήματα του κεφαλαίου, αλλά σε 10 μήνες οι δημοσιογράφοι κέρδισαν 3.100.000 ευρώ», ισχυρίστηκε ο Θ. Ρουσόπουλος, παραβλέποντας ότι το Ταμείο των δημοσιογράφων «κέρδισε» (σ.σ. δεν είναι αλήθεια), επειδή υπήρξαν αντιδράσεις και «έσπασε» η σύμβαση για το 20ετές(!) ομόλογο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση υψώνει προστατευτική ασπίδα στα στελέχη της του οικονομικού επιτελείου που χειρίστηκαν την υπόθεση των ομολόγων, ενώ κλιμακώνει τη βολική δικομματική κοκορομαχία, υποστηρίζοντας ότι «υπήρξαν υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έδιναν ψευδή στοιχεία από την αρχή, είτε από προχειρότητα και άγνοια είτε από σκοπιμότητα». Αναφορικά με το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να δοθούν στη δημοσιότητα οι συμβάσεις των ομολόγων, ο εκπρόσωπος τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ έχει κρίνει ότι το συμφέρει πολιτικά να κινείται στο θέμα των ομολόγων, παρά τις ανακολουθίες που έχουν επιδείξει σε δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη του».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τους αστείους ισχυρισμούς ότι τάχα «η κυβέρνηση δε συγκαλύπτει τίποτα», αλλά ήταν σε προφανή αδυναμία να απαντήσει στο ερώτημα ποιες ήταν «οι απαράδεκτες ενέργειες» που είχε παραδεχτεί ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής ότι είχαν διαπραχθεί στην υπόθεση των ομολόγων.

Τόσο ο εκπρόσωπος όσο και ο Γ. Αλογοσκούφης υπερασπίστηκαν τον γγ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Κουρή, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας και της κριτικής του ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο των ομολόγων. Ο υπουργός Οικονομίας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι «ασφαλώς» και υποστηρίζει τον Γ. Κουρή (σ.σ. ο ίδιος άλλωστε στήριζε μέχρι τέλους και τον Σ. Τσιτουρίδη...), ενώ ο Θ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο για «άδικη επίθεση» σε βάρος του γγ του υπουργείου Οικονομικών. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως ο Γ. Κουρής «φρόντισε ώστε το δάνειο να είναι επωφελές για το ελληνικό δημόσιο» και άρα τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν το πρόσωπό του «επαναλαμβάνουν φήμες για τη δημιουργία εντυπώσεων». Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο κ. Κουρής έχει ήδη δηλώσει γραπτά στον κ. Ζορμπά πως αυτονοήτως είναι στη διάθεσή του για την έρευνα που διενεργεί».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκδήλωση για τη δασοπροστασία

Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «οι Θέσεις του ΚΚΕ για τη δασοπροστασία - προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου)», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Παρασκευή 1 Ιούνη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27).

ΠΕΑΕΑ - ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Στις 3 Ιούνη η εκδήλωση

Την Κυριακή 3 Ιούνη, στις 11 π.μ., διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ την εκδήλωση στις Κορυσχάδες για την επέτειο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου της Ελεύθερης Ελλάδας. Η ΠΕΑΕΑ δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση (με διανυκτέρευση στο Καρπενήσι) το Σάββατο 2 Ιούνη, με αναχώρηση από πλ. Κάνιγγος, ώρα 7.30 π.μ. Για πληροφορίες - συμμετοχή: 210.8831.368, 210.8225.407, 6977.453.200.

Η ΠΕΑΕΑ Μενιδίου δρομολογεί πούλμαν (δωρεάν) για την εκδήλωση στις Κορυσχάδες για το διήμερο 2 και 3 Ιούνη. Για συμμετοχή στα τηλ.: 210.2443024 (σ. Μαυρομμάτης).

ΑΔΕΔΥ
Μηνυτήρια αναφορά για το ΤΕΑΔΥ

Μηνυτήρια αναφορά για το σκάνδαλο με το δομημένο ομόλογο του ΤΕΑΔΥ κατέθεσε χτες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος. Με αυτήν ζητείται να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου του Ταμείου Αγ. Σημαιοφορίδη, της γενικής διευθύντριας Π. Καραδήμα, των υπευθύνων της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» Θ. και Σ. Πρινιωτάκη, καθώς και του διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan Γ. Αποστολίδη. Στη μηνυτήρια αναφορά, η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά στοιχειοθετείται ποινική δίωξη σε βάρος τους για τα αδικήματα της κακουργηματικής απάτης και της υπεξαίρεσης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάστηκε αυθημερόν από τον Γ. Σανιδά στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

ΠΑΣΟΚ - ΟΜΟΛΟΓΑ
Καθυστέρησε η κυβέρνηση...

Καθυστέρηση στην «άσκηση ποινικών διώξεων» για το σκάνδαλο των ομολόγων διέγνωσε το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δε δίνει στη δημοσιότητα όλες τις συμβάσεις των ομολόγων».

Το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να κρατήσει το θέμα στην επικαιρότητα και γύρω από αυτό να οξύνει την κούφια δικομματική αντιπαράθεση, χωρίς να θίξει το θέμα της συνέχισης της πολιτικής του τζογαρίσματος των αποθεματικών, κάνει λόγο για «πολιτική απόφαση συγκάλυψης της υπόθεσης» από την κυβέρνηση. Μιλώντας χτες στο κοινοβουλευτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «η πρόθεση επαναγοράς ομολόγων αποδεικνύει τη φύση της υπόθεσης και επιτάσσει την πλήρη απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών».

Στο θέμα των ποινικών ευθυνών, στάθηκε και ο υπεύθυνος του τομέα δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως «το θέμα των ομολόγων λιμνάζει εδώ και τρεις μήνες στα γραφεία της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η καθυστέρηση μπορεί λόγω του μεγέθους του πρωτοφανούς αυτού σκανδάλου και των αυτονόητων πολιτικών προεκτάσεων, να δημιουργήσει στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι η προκαταρκτική εξέταση εναρμονίζεται με πολιτικές ενέργειες, όπως η επιστροφή των ομολόγων και λοιπά, καθώς και με το χρόνο προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών με δυσμενείς κατόπιν τούτου επιπτώσεις στο κύρος της Δικαιοσύνης».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org