Πάνω από 300 αθλητές και αθλήτριες συμμετείχαν στη σπουδαία πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά
Η εκκίνηση του αγώνα δρόμου έγινε από το Μπλοκ 15 στο Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, το κτίριο όπου κρατούνταν οι μελλοθάνατοι, ενώ η γραμμή του τερματισμού ήταν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, τον τόπο των εκτελέσεων. Η διαδρομή των 14 χιλιομέτρων ακολούθησε τη συνήθη διαδρομή που επέλεγαν τα γερμανικά καμιόνια, για να μεταφέρουν τους μελλοθάνατους αγωνιστές από το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι στο Σκοπευτήριο. Το γεγονός αυτό υπενθύμισε λίγο πριν την εκκίνηση ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, ευχόμενος «καλό δρόμο» στους συμμετέχοντες.
Στη γραμμή του τερματισμού, τους δρομείς υποδέχθηκαν οι διοργανωτές, πλήθος κόσμου και η δημοτική αρχή της Καισαριανής, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Ηλία Σταμέλο. Επίσης παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν περισσότερους από 200 δρομείς που έφτασαν στο Σκοπευτήριο, άλλοι με υψωμένες γροθιές, άλλοι με παλαιστινιακές σημαίες. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Γιώργου Τσιγάρα, του μεγαλύτερου σε ηλικία από τους δρομείς, γιου αγωνιστή που εκτελέστηκε λίγες μέρες μετά την Πρωτομαγιά του 1944.
Επίσης, η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, και ο Γιώργος Κατημερτζής, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Με τον τερματισμό και του τελευταίου δρομέα, λίγο μετά τις 10 το πρωί, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των 200 αγωνιστών που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο την Πρωτομαγιά του 1944. «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ο δρόμος των λαών», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι.
«Σήμερα έτυχε να είμαι ο γρηγορότερος από όλους. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για όποιον έχει συμμετάσχει σήμερα στον αγώνα, δεν έχει σημασία ο νικητής, ο δεύτερος, ο τρίτος», δήλωσε ο Μάριος Μάντζος, αθλητής του Απόλλωνα Σμύρνης, που τερμάτισε πρώτος. «Αρκεί και μόνο να διαβάσει κανείς τον λόγο που είμαστε εδώ, αρκεί και μόνο να σκεφτεί κανείς τι διαδρομή διανύσαμε», σχολίασε χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία και εκφράζοντας τη χαρά του που συμμετείχε σε αυτή. «Είναι απαραίτητο και να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε την ιστορία μας», κατέληξε.
Οι τρεις πρώτοι άνδρες δρομείς ήταν οι: Μάριος Μάντζος (53.30), Χριστόφορος Γεωργόπουλος (00.54.50), Κλεάνθης Γκουντέλιας (00.55.19).
Στις γυναίκες πρώτες τερμάτισαν οι: Νεκταρία Μπούτση (01.05.00), Ευγενία Τοσσίδου (01.10.00), Βασιλεία Διαμαντάρα (01.10.56).
Πλατιά εξόρμηση στους μετανάστες εργάτες γης από Εργατικά Κέντρα και σωματεία της περιοχής
Αντιπροσωπείες από τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων, μαζί με εκπροσώπους μιας σειράς σωματείων και εργαζόμενους, βρέθηκαν στη Νέα Μανωλάδα, συνομιλώντας με τους εργάτες από τα γύρω χωράφια και τις εκμεταλλεύσεις φράουλας, καλώντας τους και σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 1ης Μάη, αύριο, Μ. Τετάρτη, και στις συγκεντρώσεις των ΕΚ Αμαλιάδας (9.30 π.μ.) και Πάτρας (10.30 π.μ.).
Τους κάλεσαν, ταυτόχρονα, να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης, ανεξαρτήτως πατρίδας, χρώματος ή θρησκείας, απέναντι στην εκμετάλλευση και τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά.
Στην κεντρική πλατεία της Ν. Μανωλάδας βρέθηκαν Ελληνες εργάτες μαζί με εργαζόμενους από το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν, το Σουδάν, την Παλαιστίνη και αλλού, ανοίγοντας συζητήσεις για όλα όσα τους απασχολούν. «Είμαστε εδώ μαζί σας, για τις καθημερινές ανάγκες και τα δικαιώματά σας. Παλεύουμε μαζί Ελληνες και ξένοι εργαζόμενοι», ανέφεραν οι αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών φορέων της περιοχής, δίνοντας και το έναυσμα της κοινής πάλης, βρίσκοντας αποδοχή από τους μετανάστες εργαζόμενους που έπαιρναν τις ανακοινώσεις για την 1η Μάη γραμμένες στις γλώσσες τους.
Την ανάγκη για κοινή δράση όλων των εργαζομένων ανέδειξαν με παρεμβάσεις τους η Ζωή Τσάση, αντιπρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας, και ο Στέφανος Λαβράνος, μέλος της διοίκησης του ΕΚ Πάτρας.