ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 2020
Σελ. /20
Ετοιμότητα

Διανύοντας τον δεύτερο μήνα μετά την εξαγγελία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), μόλις αυτή τη βδομάδα η κυβέρνηση αποφάσισε να απευθύνει «πρόσκληση ενδιαφέροντος» για 1.100 εργαζόμενους (οδηγούς, νοσηλευτές, διοικητικούς). Κι ενώ όπως λένε οι επιστήμονες ο ιός ήρθε για να μείνει, δεν ισχύει το ίδιο και για τους εργαζόμενους που καλούνται να στελεχώσουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία Υγείας, η οποία εντάσσεται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα και αποστολή της είναι «η λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια στα ύποπτα κρούσματα κορονοϊού κατ' οίκον». Οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν θα απασχοληθούν μόλις για τρεις μήνες, με «δυνατότητα» παράτασης ένα επιπλέον τρίμηνο. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι και το συγκεκριμένο μέτρο δεν οδηγεί σε ουσιαστική ενίσχυση της ΠΦΥ, αλλά όπως όλες οι προηγούμενες, έτσι και η σημερινή κυβέρνηση επιδίδεται σε περιορισμένες και αποσπασματικές «λύσεις» με το μικρότερο δυνατό κόστος για το κράτος. Σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο, όμως, τέτοιου είδους υπηρεσίες - όπως και το σύνολο της ΠΦΥ, τα Κέντρα Υγείας - θα έπρεπε να είναι έτοιμες, πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, με εκπαιδευμένο μόνιμο προσωπικό, για την αντιμετώπιση του τωρινού κύκλου της πανδημίας και κυρίως του επόμενου, που αναμένεται μετά το καλοκαίρι και απέναντι στο οποίο η «ετοιμότητα» της κυβέρνησης και του κράτους εξαντλείται ξανά στην υπόδειξη της ατομικής ευθύνης για «αυτοπροστασία» από τον κορονοϊό.

Κατά παραγγελία

«Η περιβαλλοντική αδειοδότηση στην Ελλάδα (...) παραμένει μια από τις διοικητικές διαδικασίες που αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στην πραγματοποίηση επενδύσεων». Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από περσινή μελέτη του ΣΕΒ αναφορικά με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Αλλά και σε πρόσφατο άρθρο του, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ σημειώνει: «Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας είναι άκρως επίκαιρη και σημαντική (...) Με τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου το 2018, έγινε η μετάβαση της αδειοδοτικής διαδικασίας στην ψηφιακή εποχή, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας τη διαφάνεια (...) Το σημερινό νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που θα είναι καθοριστικές για την ορθή και ταχεία αδειοδότηση». Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πουν ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που στρώνει το έδαφος για τα επόμενα περιβαλλοντικά εγκλήματα, έρχεται κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων και για τη διευκόλυνση της κερδοφορίας τους; Πόσο πιο καθαρά να δείξουν το ποιον υπηρετεί η πολιτική της κυβέρνησης και στα ζητήματα του περιβάλλοντος, σε συνέχεια της προηγούμενης, όπως ο ίδιος ο ΣΕΒ ομολογεί, εκθειάζοντας το «έργο» που παρέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Μυρίζονται» τα κέρδη

Η πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου λόγω υπερπαραγωγής, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί σύμπτωμα της νέας καπιταλιστικής κρίσης, οδήγησε και σε σχετική μείωση των τιμών στα καύσιμα, οι οποίες όμως παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές στη χώρα μας, για μη θιγεί η κερδοφορία των διυλιστηρίων, αλλά και για να γεμίζει ο κρατικός κορβανάς με τους αιμοσταγείς «ειδικούς φόρους». Και μπορεί η κυβέρνηση να παρατείνει την περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης για να βοηθήσει τάχα τα λαϊκά νοικοκυριά να «στοκάρουν» φτηνότερο πετρέλαιο, αυτοί όμως που πραγματικά κερδίζουν αυτήν την περίοδο, έστω και συγκυριακά, είναι οι εφοπλιστές, που στοκάρουν το αδιάθετο πετρέλαιο, αφού η παραγωγή συνεχίζεται, έστω και μειωμένη. Οι εγκαταστάσεις των πετρελαϊκών δεν επαρκούν και έτσι δημιουργείται μεγάλη ζήτηση για δεξαμενόπλοια, που χρησιμοποιούνται ως δεξαμενές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Guardian», οι ναύλοι για την ενοικίασή τους είχαν εκτοξευθεί σε πάνω από 200.000 δολάρια τη μέρα στις αρχές Απρίλη, έναντι 120.000 δολαρίων την τελευταία βδομάδα του Μάρτη. Μπορεί επομένως το μεταφορικό έργο να μειώνεται, όπως γίνεται πάντα σε περιόδους κρίσης, οι εφοπλιστές όμως βρίσκουν την άκρη να κονομήσουν και σ' αυτές τις συνθήκες. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι οι ελληνόκτητες εταιρείες κατέχουν το 26% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας σε δεξαμενόπλοια, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι παίρνουν και τη «μερίδα του λέοντος» απ' αυτήν την καινούργια «αγορά» που δημιουργεί η κρίση.

Το μήνυμα

Η πανδημία αξιοποιήθηκε από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να «ξεπλυθούν» στα μάτια των εργαζoμένων και του λαού, κάνοντας διάφορες «δωρεές» και «χορηγίες». Ορισμένες όμως από αυτές ξεπερνούν κάθε όριο πρόκλησης για τα λαϊκά στρώματα. Για παράδειγμα, τι άλλο να πει κανείς για τη «γενναιοδωρία» των ΕΛΠΕ να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όταν είναι καθημερινές οι καταγγελίες σωματείων και φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης ότι το εργοστάσιό τους σπέρνει δηλητήριο και καρκίνο; Αν το κράτος και οι μεγαλομέτοχοι της εταιρείας νοιάζονταν πραγματικά για την υγεία του λαού, θα ικανοποιούσαν εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των ίδιων και των εργαζομένων στην επιχείριση. Κατά τ' άλλα, τα 8 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο όμιλος ως χορηγία για τον κορονοϊό, είναι πραγματικά ψίχουλα, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο το 2019, τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ άγγιξαν τα 200 εκατ. ευρώ. Το πραγματικό μήνυμα λοιπόν που κρύβουν τέτοιες χορηγίες είναι «να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι». `Η το πιο επίκαιρο, «να σε βοηθήσω να σωθείς από τον κορονοϊό, για να προλάβεις να πεθάνεις από καρκίνο»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1825 Ο ελληνικός στόλος, με επικεφαλής τον ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη και τους πυρπολητές Ανδρέα Πιπίνο και Γεώργιο Πολίτη, πυρπολεί τον τουρκικό στόλο του Καπουδάν πασά στη Μεθώνη.

1870 Γεννιέται ο Ούγγρος συνθέτης Φραντς Λέχαρ, δημιουργός της διαχρονικής οπερέτας «Η εύθυμη χήρα».

1883 Πεθαίνει ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Εντουάρ Μανέ.

1896 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της μπλουζ Γκάρι Ντέιβις.

1910 Πεθαίνει ο Ελληνας λογοτέχνης Ζαν Μορεάς, φιλολογικό ψευδώνυμο του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου.

1911 Γεννιέται ο ποιητής Νίκος Γκάτσος.

1926 Η Εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική διά νόμου για τα παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών.

1930 Γεννιέται ο Γάλλος ψυχίατρος και φιλόσοφος Πιερ Φελίξ Γκουαταρί, ο οποίος υπήρξε ένας από τους ηγέτες της αντιψυχιατρικής.

1939 Η ΕΣΣΔ προτείνει στρατιωτική συμμαχία στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία εναντίον των ναζί, πρόταση την οποία Γάλλοι και Βρετανοί απορρίπτουν.

1944 Πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Εθνικό Συμβούλιο της Ελεύθερης Ελλάδας. Παρά την τρομοκρατία και τη συκοφαντική εκστρατεία της αστικής κυβέρνησης του Καΐρου, η λαϊκή συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία ή προηγούμενο. Ελαβαν μέρος σχεδόν 1.800.000 ψηφοφόροι, ενώ για πρώτη φορά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είχαν οι γυναίκες. Συνολικά εκλέχθηκαν 180 εθνοσύμβουλοι, ενώ στο Εθνικό Συμβούλιο μετείχαν και 22 βουλευτές που είχαν εκλεγεί το 1936.

1945 Η κόκκινη σημαία υψώνεται στο Ράιχσταγκ. Την ίδια μέρα αυτοκτονεί ο Αδόλφος Χίτλερ.

1947 Στη Θεσσαλονίκη δολοφονούνται τρεις αξιωματικοί της Αεροπορίας. Οι αρχές αποδίδουν το έγκλημα στο ΕΑΜ και διενεργούν μαζικές συλλήψεις. Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν ήταν και τα ηγετικά στελέχη του ΕΑΜ Μακεδονίας Πασαλίδης, Καραμαούνας, Σακελλαρόπουλος, Αθανασιάδης, Τουράφης, Γεωργιάδης και Θωμόπουλος.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Χαλκιδικής σε σύγκρουση με δυνάμεις της εθνοφρουράς στην περιοχή Βαρβάρα - Σοφόλιανης διαλύουν 2 λόχους και τους τρέπουν σε φυγή.

1954 Καταστροφικός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τις Σοφάδες Καρδίτσας. Σκοτώθηκαν 25 άτομα και τραυματίστηκαν 117.

1956 Γεννιέται ο Δανός σκηνοθέτης Λαρς Φον Τρίερ.

1973 Ο Πρόεδρος Νίξον αναλαμβάνει την ευθύνη για το σκάνδαλο του Ουότεργκεϊτ (παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες των γραφείων των Δημοκρατικών), αλλά αρνείται (ψευδόμενος) προσωπική ανάμειξη.

1975 Ο λαός του Βιετνάμ απελευθερώνει τη Σαϊγκόν και το τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο απογειώνεται από την οροφή της πρεσβείας των ΗΠΑ.

1989 Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο Ιταλός σκηνοθέτης Σέρτζιο Λεόνε, πατέρας του «σπαγγέτι γουέστερν».

1992 Στις ΗΠΑ, 40 άτομα σκοτώνονται σε φυλετικές ταραχές που ξεσπούν στο Λος Αντζελες, έπειτα από την αθώωση τεσσάρων λευκών αστυνομικών από δικαστήριο της πόλης, οι οποίοι είχαν ξυλοκοπήσει άγρια έναν Αφροαμερικανό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ