ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας με οδηγό τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας της Ελλάδας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (επικεντρώνεται στην Ενέργεια, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες, στη μεταποίηση, στην έρευνα, στην ανάπτυξη και τον χρηματοδοτικό τομέα) υπεγράφη στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε την Παρασκευή, στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ.

Ο Αλ. Τσίπρας βρέθηκε στο Πεκίνο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο, προκειμένου να συμμετάσχει στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» (25 - 27 Απρίλη 2019), της πρωτοβουλίας της Κίνας, με σκοπό, ανάμεσα σε άλλα, τη διείσδυση στην Ευρώπη και τις αγορές της.

Σε δηλώσεις του γύρω από το νέο Πλαίσιο Συνεργασίας, ο πρωθυπουργός μίλησε για «στρατηγικού χαρακτήρα» συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα «αναδεικνύει και αξιοποιεί το σημαντικό πλεονέκτημα» που της δίνει η γεωγραφική της θέση, για τα συμφέροντα πάντα του κεφαλαίου.

Στο 2ο Φόρουμ για τον «Δρόμο του Μεταξιού»

Μιλώντας εξάλλου, προηγούμενα, στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού», ο Αλέξης Τσίπρας, περιγράφοντας τους στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ανάφερε ότι «η χώρα μου σήμερα εκμεταλλεύεται και θέλει να αξιοποιήσει τη μοναδική γεωπολιτική της θέση στο αντάμωμα τριών ηπείρων, καθώς και τον ρόλο της ως δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού», ώστε «να γίνει η περιοχή μας παγκόσμιος κόμβος μεταφορών, Ενέργειας και εμπορίου», προσθέτοντας πως «η επένδυση της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιά παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια».

Σε αυτόν το στόχο της ελληνικής αστικής τάξης ενέταξε και τη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «λύσαμε μια διαφορά 30 χρόνων με τον βόρειο γείτονά μας, τη Βόρεια Μακεδονία», ως δείγμα ότι στην περιοχή επικρατεί τάξη και ασφάλεια για να «τρέξουν» οι μπίζνες του κεφαλαίου, όσο και την «εξαιρετικά επιτυχή πρωτοβουλία με Βαλκανικές χώρες, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, που επικεντρώνεται σε προγράμματα διασυνδεσιμότητας» και «δίκτυα που αναπτύσσονται ταχέως προς τον κάθετο άξονα Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας προς τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας», εκφράζοντας την «ελπίδα» του αυτά να ενισχυθούν «περαιτέρω με κινέζικες επενδύσεις στη χώρα μας, στον χρηματοπιστωτικό και τον τεχνολογικό τομέα». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πώς η κυβέρνηση πρωτοστατεί στα αντίστοιχα σχέδια της αστικής τάξης η χώρα να αποτελέσει «γέφυρα των Βαλκανίων με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσα από τριμερή σχήματα συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου - Ισραήλ και άλλων σημαντικών χωρών στην περιοχή μας».

Σκιαγραφώντας, εξάλλου, τους ρόλους «γέφυρας» που αναλαμβάνει εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, η κυβέρνηση, μπλέκοντας ακόμα βαθύτερα τον λαό στις αντιθέσεις, στους ανταγωνισμούς και τους πρόσκαιρους συμβιβασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, σημείωσε ότι «με τον νέο ρόλο που έχουμε αναλάβει στην περιοχή μας, διαβλέπουμε ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ - Κίνας, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων που διέπουν τους όρους του εμπορίου καθώς και των επιμέρους δεσμεύσεών μας ως μέλη της ΕΕ».

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας

Ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κίνας επικεντρώθηκαν ακριβώς στο μέλλον της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων.

Ο δε Πρόεδρος της Κίνας, στην ομιλία του με την οποία εγκαινίασε τις εργασίες του Φόρουμ, τόνισε την πρόθεση της Κίνας να «ανοίξει» την αγορά της, εξέφρασε στον Ελληνα πρωθυπουργό την «ευγνωμοσύνη» του για τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στις ευρω-κινεζικές σχέσεις. Υπογράμμισε, μάλιστα, το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν «η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που υπέγραψε μνημόνιο για την Πρωτοβουλία "Belt and Road", γεγονός που λειτούργησε ενθαρρυντικά και για άλλες χώρες».

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Ασκήσεις πολέμου, με την Ελλάδα σε ρόλο κόμβου υποστήριξης

Κατασκοπευτικό των ΗΠΑ, σαν αυτό που προσγειώθηκε στη Σούδα, συνοδεία μαχητικού πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα
Κατασκοπευτικό των ΗΠΑ, σαν αυτό που προσγειώθηκε στη Σούδα, συνοδεία μαχητικού πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα
«Ελληνικό άρωμα» είχε μια ακόμα άσκηση που έκαναν μαχητικά αεροσκάφη από τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ «USS Abraham Lincoln» και «USS John C. Stennis» (έπλεαν στην Κεντρική Μεσόγειο) που την προηγούμενη Πέμπτη, 25 του Απρίλη, πέταξαν μέχρι τη Ρουμανία, για να «συνεκπαιδευτούν» με αεροσκάφη της ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Κατά τα αρμόδια στελέχη των Αμερικανών, η άσκηση ήταν μια απόδειξη ότι οι αεροναυτικές δυνάμεις τους «μπορούν να δράσουν σε μεγάλη εμβέλεια», ουσιαστικά να δηλώσουν το «παρών» στη Μαύρη Θάλασσα, προσπερνώντας και τον «σκόπελο» της Συνθήκης του Μοντρέ, που περιορίζει σημαντικά το πέρασμα των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας, από τα Στενά των Δαρδανελίων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, για να περάσουν οι Αμερικανοί τα μαχητικά τους αεροσκάφη («F/A-18E Super Hornets» που απονηώθηκαν από τα αεροπλανοφόρα) στη Μαύρη Θάλασσα, χρησιμοποίησαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Επίσης, στην άσκηση μετείχαν και κατασκοπευτικά αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ τύπου «Boeing P-8 Poseidon», εξειδικευμένα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, τον πόλεμο επιφανείας και τη θαλάσσια επιτήρηση. Τουλάχιστον ένα από αυτά προσγειώθηκε κατόπιν στη Σούδα, την οποία χρησιμοποιούν, άλλωστε, συχνά τα τέτοια αεροσκάφη.

Επίσης, τα μαχητικά των Αμερικανών ανεφοδιάστηκαν στον αέρα για να καλύψουν την απόσταση Κεντρική Μεσόγειος - Ρουμανία και πίσω, από ιπτάμενα τάνκερ της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας τύπου «KC-135R Stratotanker», για τα οποία γίνεται ήδη πολύς λόγος, ώστε κάποια από αυτά να μετασταθμεύσουν στην αεροπορική βάση της Λάρισας, αναδεικνύοντας γενικά τον ρόλο κόμβου που παίζει επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα για την υλοποίηση επικίνδυνων αποστολών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι οι Αμερικανοί αναφέρουν, σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο του 6ου Στόλου τους (δρα σε Ευρώπη και Αφρική), ότι κομμάτι της άσκησης ήταν και τα λεγόμενα «logistics», όπως και η διασφάλιση αδειών χρήσης εναέριων χώρων, όπως και γενικά ο συντονισμός αρμόδιων υπηρεσιών συμμάχων και καρτών - εταίρων.

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι την ίδια μέρα που οι Αμερικανοί «διεκπεραίωναν», μέσω Ελλάδας, τα μαχητικά τους στη Ρουμανία και τη Μαύρη Θάλασσα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάιατ επισκεπτόταν τον υπουργό Αμυνας Ευ. Αποστολάκη στο υπουργείο, προκειμένου να συζητήσουν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως επισήμως ανακοινωνόταν, χωρίς να δώσουν περισσότερα στοιχεία...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Περιοδεία στην περιοχή του Κόλπου για μπίζνες

Περιοδεία στην περιοχή του Κόλπου, από σήμερα 30/4 έως τις 3/5, πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, επισκεπτόμενος διαδοχικά το Ομάν, το Κατάρ και το Μπαχρέιν.

Επισήμως, στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθούν οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην κρίση στη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν και οι ελληνικές διπλωματικές πρωτοβουλίες και η θετική επίδρασή τους στη σταθερότητα στην περιοχή», αναφέρεται από πλευράς ελληνικού ΥΠΕΞ, σε υπογράμμιση των αποστολών που διεκπεραιώνει, σε πλαίσιο ΝΑΤΟ και ΕΕ, ώστε να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου σε ευρωατλαντικό πλαίσιο, στην κόντρα με τους επιχειρηματικούς ομίλους άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

«Περαιτέρω», συνεχίζει στο ίδιο φόντο το ΥΠΕΞ, «θα επιδιωχθεί η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των τριών αυτών χωρών, με έμφαση στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και στην προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως οι υποδομές, η Ενέργεια, τα φαρμακευτικά προϊόντα και ο τουρισμός».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ