ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2013
Σελ. /32
Εκτός οι καπιταλιστές και τα παραφερνάλια τους

Η «ανάσχεση» της ανεργίας περνά πάνω από τα πτώματα των εργατών και των ανέργων, σημείωσε το ΠΑΜΕ. Οι καπιταλιστές μέσα από την απίστευτης έκτασης αύξηση της παραγωγικότητας μπορούν με λιγότερους να βγάζουν περισσότερα κέρδη. Και ταυτόχρονα με την τρομαχτική αύξηση της ανεργίας που το σύστημά τους προκαλεί έχουν στα χέρια τους το εργαλείο που καθηλώνει τις αντιδράσεις και οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών. Στην πράξη έχουν ήδη δοκιμάσει διάφορα μοντέλα για το εργασιακό τοπίο του μέλλοντος, αν παραμείνουν στο κουμάντο.

***

Σύμφωνα με τον Βενιζέλο η εγχείρηση πέτυχε κι ας απεβίωσε ο ασθενής. Το «σώσαμε τη χώρα» που χρησιμοποιεί κατά κόρον σημαίνει απλά ότι η πολιτική της κυβέρνησης που δίνει διέξοδο στους καπιταλιστές για ανάκαμψη της κερδοφορίας, οδηγεί σε απόλυτη εξαθλίωση τους εργάτες, αλλά αυτό είναι απλά μια «παράπλευρη απώλεια». Δοκιμασμένη μέθοδος στα σύγχρονα πολεμικά πεδία όπου για την επικράτηση της «δημοκρατίας», δηλαδή της κατοχυρωμένης συνταγματικά δικτατορίας των μονοπωλίων, έχουν σφαχτεί λαοί και λαοί.

***

Το εκ των υστέρων κλάμα διαφόρων για την κατακρήμνιση των μισθών συνοδεύεται με τη διατύπωση των επόμενων στόχων του κεφαλαίου που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση την εργατική τάξη.

Η κριτική για το «λάθος μείγμα πολιτικής» που ακολουθήθηκε (ο ισχυρισμός, δηλαδή, ότι είναι λάθος η μείωση μισθών, αντί για μείωση του κράτους) στρώνει το έδαφος για την επόμενη επίθεση.

Κανένα κράτος που αντιστοιχεί στην κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής δεν πρόκειται να γίνει πιο λειτουργικό για την εργατική τάξη.

Χρόνια πριν, η αστική τάξη έχει προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις στο κράτος της έτσι που να δημιουργεί μια σαμπρέλα ασφαλείας γύρω από τον πυρήνα του. Οι μεταφορές αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην αποκαλούμενη «αυτοδιοίκηση», δηλαδή στην τοπική κρατική διοίκηση, ήταν προανάκρουσμα πολλών απ' όσα συμβαίνουν σήμερα. Οι αναδιαρθρώσεις που εξαγγέλλονται σήμερα είναι μόνο το αναγκαίο συμπλήρωμα. Και απ' αυτήν την άποψη, πράγματι, τίποτα δεν θα είναι πια όπως χτες σε κρίσιμους τομείς όπου η μέχρι χτες εμπλοκή της κρατικής διοίκησης για λογαριασμό του κεφαλαίου, αντικαθίσταται από την άμεση ανάληψη της δραστηριότητας από τους καπιταλιστές (σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια ήδη έχουμε απτά δείγματα του τι ακολουθεί).

***

Μια αθώα είδηση έγινε πανηγυρικός πρώτος τίτλος: «Ολες οι συντάξεις από ένα ταμείο». Αυτό που φαίνεται τόσο απλό, τόσο «αντιγραφειοκρατικό» σημαίνει μόνο ότι οι συντάξεις στα 360 ευρώ είναι ήδη εδώ. Καιρό πριν όλα τα συμβόλαια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών υπολογίζονται με δεδομένο ότι οι συντάξεις που δίνονται από το υπάρχον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα πέσουν στα 360 ευρώ. Οποιος θέλει παραπάνω να πάει στην ιδιωτική ασφάλιση που ήδη υπάρχει λόγω πληθώρας ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ ετοιμάζονται και τα περίφημα «επαγγελματικά ταμεία», που ανάλογα με την εισφορά του εργάτη, αν μπορεί που δε θα μπορεί να δίνει εισφορά, θα του συμπληρώνει τη σύνταξη με ψίχουλα. Αυτή είναι η εντολή που δίνεται από όλους εκείνους, που από καιρό είναι στο κόλπο.

Το θέμα «συντάξεις» είναι πρώτο στη λίστα των στόχων των πολυεθνικών από το 1994. Αναφερόμενοι στις εισφορές των ασφαλισμένων μιλούσαν από τότε για «λιμνάζον κεφάλαιο» το οποίο έπρεπε να αξιοποιηθεί. Εχουν κάνει ήδη σημαντικά βήματα σ' αυτήν κατεύθυνση, τώρα δίνουν τη χαριστική βολή. Σ' αυτό έχουν συμβάλει πλείστες όσες αποφάσεις της ΕΕ με την υπογραφή πολιτικών δυνάμεων κάθε απόχρωσης και οι οποίες κρίνονται για την επιμονή τους ότι η ΕΕ είναι προεπιλογή και ότι μόνο εντός της συζητάμε τα πάντα.

Εντός της ΕΕ κάθε συζήτηση είναι υπονομευμένη. Αλλά ούτε αυτό σήμερα αρκεί. Δεν αρκεί καν να ζητάς αποδέσμευση από την ΕΕ, αν δεν το συνδέεις με την ανάγκη για την εξουσία των εργατών, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.

Μέσα στην ΕΕ μπορείς να κάνεις άπειρες προτάσεις διαχείρισης και να πετάς έτσι την μπάλα στην κερκίδα. Την ώρα της φωτιάς, για παράδειγμα, εσύ να προβάλλεις θέμα για τον ΟΠΑΠ και να δηλώνεις έτσι ότι εσύ είσαι ικανότερος για διαιτητής στη διαπάλη μεταξύ των καπιταλιστών.

***

Το κρίσιμο παραμένει: Πώς θα πεταχτούν έξω από το παιχνίδι οι καπιταλιστές και τα κάθε λογής παραφερνάλια τους.

Αυτό, μόνο το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα το βάζει σαν αίτημα και οργανώνει την πάλη έτσι που να υπάρχει αποτέλεσμα κερδοφόρο για τους εργάτες.

Η φετινή Πρωτομαγιά έχει αυτό ακριβώς στη σημαία της.


ΓΛΕΝΤΙ ΤΡΙΚΟΥΒΕΡΤΟ

...ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ: «Ακόμη πιο χαμηλά πέφτουν οι μισθοί (...) ακόμη πιο χαμηλά και με το νόμο, δηλαδή με τον πολυνόμο που ψηφίστηκε μετά βαΐων και κλάδων. Καλά είναι και τα 427 ευρώ που ορίστηκαν ως νέος κατώτατος μισθός: ας είναι ευχαριστημένοι εκείνοι που θα τα εισπράξουν γιατί άλλοι είναι εντελώς άφραγκοι. Και στα 200 ευρώ να πέσει το μηνιάτικο, πάλι θα υποχρεούνται να λένε "ευχαριστώ" σε κυβέρνηση και εργοδότες (...) οι άνεργοι που θα απασχοληθούν σε ολιγόμηνα προγράμματα (...) θα λαμβάνουν καθαρές αμοιβές 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως. Για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως (...)

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΤΗ ΜΕΡΑ: τα 19,6 ευρώ ημερησίως που τώρα προτείνουν είναι πολλά, πάρα πολλά σε σχέση με τα μεροκάματα ανέργων που είχαν κατά νου το 2010. Σε πόρισμα υπό τον τίτλο "Δράση για την Αθήνα" το ΠαΣοΚ υιοθετούσε την ιδέα της εργασίας για 1 ευρώ την ώρα. Πότε όμως εργαζόμενος πληρώθηκε με 1 ευρώ; Πρόσφατα και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης, εκεί που συντελείται το οικονομικό θαύμα και υπάρχει ανάπτυξη. Η ιδέα του "ein euro job"» εφαρμόστηκε στη Γερμανία το 2005, με το νόμο Hartz IV ο οποίος πρότεινε περικοπές στο επίδομα ανεργίας και ταυτόχρονη "ενίσχυση της εργασίας" ώστε να μη χάνουν οι επιδοτούμενοι την επαφή με την αγορά εργασίας (...) αυτό το καθεστώς απασχόλησης βάσει του οποίου ο άνεργος πληρωνόταν με 30 ευρώ την εβδομάδα συν το επίδομα (...)

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ: υπάρχουν και χειρότερα, πολύ χειρότερα. Δουλειά για καθόλου ευρώ. Πρόκειται για άλλη μορφή εκμετάλλευσης που επινοήθηκε (πού αλλού;) στη Γερμανία. Από το 1 ευρώ έγινε μετάβαση στο αξίωμα του "μηδέν ευρώ"», στην αμοιβή αποκλειστικά από φιλοδωρήματα. Δημιουργήθηκε δηλαδή η νέα τάξη δούλων "Trinkgeld-Sklaven". Η αρχή έγινε το 2010 από την εταιρεία "Friendly Service" η οποία εκπαιδεύει νέους να βάζουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ σε σακούλες. Αφού λοιπόν τους μάθει να πακετάρουν, τους βρίσκει πόστο. Η εταιρεία εισπράττει 3 ευρώ το κεφάλι και οι νέοι άνεργοι βγάζουν, σύμφωνα με τον ενοικιαστή τους, περισσότερα από 9 ευρώ την ώρα»

(τα αποσπάσματα από άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ο σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος

Η ΕΛΛΑΔΑ: Βρόμικο παιχνίδι με τον κατώτατο μισθό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ολες οι συντάξεις από ενιαίο ταμείο

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ασφυξία φόρων τους επόμενους 9 μήνες

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Κατασχέσεις καταθέσεων για οφειλές προς τα Ταμεία

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: 110.000 σπίτια πάνε για κατάσχεση

ΕΘΝΟΣ: Τα κριτήρια για απολύσεις στο Δημόσιο

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Φορο - τρομοκρατία

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Η πλατεία ήτανε άδεια και η Βουλή ψήφιζε

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ερχονται νέες συγχωνεύσεις σχολείων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες σε όλα τα Ταμεία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αποδείξεις: οι παγίδες στη δήλωση

ΤΑ ΝΕΑ: Ελαφρύνσεις για αδυνάτους

Real News: Ντοκουμέντα για τη μεγάλη ληστεία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το σχέδιο Μέρκελ για νέο Μάαστριχτ

Η ΑΥΓΗ: Colpo Grosso με τον ΟΠΑΠ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανοίγουν οι τράπεζες τις πύλες των αγορών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κοκορομαχία που οδηγεί σε πιο στυγνή εκμετάλλευση

«Είναι ψέμα ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση των εργαζομένων αν ανακάμψει η υψηλή κερδοφορία των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών. Και τότε η πλουτοκρατία, που της έχει ανοίξει η όρεξη, θα θέλει πιο φτηνούς από τους σημερινούς εργάτες. Αυτό δείχνει η παραγωγική ανάπτυξη των ΗΠΑ, οι μισθοί σε μεγάλες μονάδες που επιστρέφουν απ' την Κίνα στις ΗΠΑ. Αυτή την ανάπτυξη ζήλεψε ο ΣΥΡΙΖΑ (...) Είναι απάτη ο ισχυρισμός του ότι αν γίνει κυβέρνηση, θα βρει δήθεν φιλολαϊκή λύση μέσα στην ΕΕ, χωρίς ρήξη και ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Αρκετά σε εξαπάτησαν τα προηγούμενα χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τους. Ενώ άλλα υπηρετούσαν, άλλα σου έλεγαν, συκοφαντώντας τις θέσεις του ΚΚΕ, τη δράση και τους αγώνες του ΠΑΜΕ. Τώρα θέλουν να σε παγιδεύσουν, να σε εξαπατήσουν ξανά για να σε αλυσοδέσουν στην πιο στυγνή εκμετάλλευση. Γι' αυτό στήνουν νέα δικομματική κοκορομαχία, από τη μια η ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ με τους "Ανεξάρτητους Ελληνες" και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο τσακωμός τους αφορά το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση και ποια τμήματα της ελληνικής πλουτοκρατίας θα υποστούν λιγότερες απώλειες από την κρίση. Ο,τι κι αν υπόσχονται τα κόμματα της ΕΕ σε όλες τις παραλλαγές έχει αποδειχτεί ότι είναι το ίδιο οδυνηρά για τους εργαζόμενους.

Καθημερινή πάλη με προοπτική

(...) Η έξοδος από την κρίση, τα αδιέξοδα του καπιταλισμού και η λευτεριά από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ προς όφελος του λαού απαιτεί: Κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων, των υποδομών, του φυσικού και ορυκτού πλούτου, της Ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μέσων μαζικής μεταφοράς, της γης. Αποδέσμευση από την ΕΕ. Μονομερή διαγραφή του χρέους. Αυτές είναι βασικές προϋποθέσεις για να αναπτύξει η χώρα τις παραγωγικές της δυνατότητες, σχεδιασμένα, προς όφελος του λαού, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μια εργατική - λαϊκή εξουσία. Γι' αυτό το ΚΚΕ σε καλεί σήμερα να ενώσουμε την πάλη για τα επείγοντα ζητήματα, για τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης της λαϊκής οικογένειας, με την πάλη για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, τις ριζικές αλλαγές στην κοινωνία, στην εξουσία και στην οικονομία» (από την προκήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ