ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με μεράκι, ταλέντο και ελπιδοφόρα μηνύματα

Πλημμύρισαν νιάτα και πρωτότυπες ιδέες καλλιτεχνικής δημιουργίας

Καισαριανή
Καισαριανή
Με μεγάλη επιτυχία έγιναν τα μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ που είχαν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο. Σε όλη τη χώρα, μέσα από κάθε μορφής καλλιτεχνική έκφραση, μέσα από ομιλίες και συζητήσεις, το κάλεσμα «Αλλαξε τον κόσμο: Το 'χει ανάγκη», αντήχησε μέσα από τις μικρές γιορτές που αγκαλιάστηκαν πλατιά από τους μαθητές.

Η μαθητική δημιουργία σε όλες τις μορφές της, θέατρο, μουσική, χορό, κινηματογράφο, φωτογραφία, σχέδιο κ.ά. μαζί με αθλητικές δραστηριότητες, έδεναν σε ένα πολύ καλό σύνολο με την πολιτική ομιλία και συζήτηση, την παρουσίαση εργασιών για θέματα που «καίνε» τους μαθητές. Το Σάββατο στην Αττική έγιναν μαθητικά φεστιβάλ στον Πειραιά, στο Περιστέρι, στα Σεπόλια, στο Μενίδι, στην Καισαριανή, στο Μαρούσι και στο Λαύριο. Την Κυριακή στην Πετρούπολη, στο Αιγάλεω, στο Πέραμα, στην Γκράβα, στην Ηλιούπολη, στην Ελευσίνα και στο Γέρακα. Διήμερες ήταν οι εκδηλώσεις των μαθητικών φεστιβάλ σε Κοκκινιά, Μπραχάμι, Καλλιθέα, Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Ιωνία. Στην υπόλοιπη χώρα, σε Πάτρα, Γιάννενα, Αρτα, Σπάρτη, Αργος, Πύργο, Αγ. Θεοδώρους, Ζάκυνθο, Θέρμη Θεσσαλονίκης, Σέρρες, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Βέροια, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Κέρκυρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Καρδίτσα, Ρόδο, Χανιά, Πολύγυρο, Κομοτηνή, Σάμο, Κεφαλλονιά.

Καθένα από τα φεστιβάλ «χρωματίστηκε» από τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τις ιδέες των μαθητών και την ιστορία της γειτονιάς που τα φιλοξένησε. Μία όμορφη γιορτή έστησαν με μεράκι και ταλέντο τα μέλη αλλά και φίλοι της ΚΝΕ στην Καισαριανή, δείχνοντας πώς οι διάφορες μορφές τέχνης μπορούν να γίνουν μέσο έκφρασης προβληματισμών και να προβάλουν τη διέξοδο: Αναβίωσαν σε ένα σύντομο διασκεδαστικό σκετς τη μέρα που έκλεισαν τάξεις του σχολείου τους λόγω πλημμύρας, τη διαπάλη για το αν πρέπει και πώς να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν, τη διέξοδο του συλλογικού αγώνα. Τραγούδησαν και στα αλβανικά στέλνοντας μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό. Συνέβαλαν στο πρόγραμμα με μία ταινία μικρού μήκους - την οποία γύρισαν και επεξεργάστηκαν - για την παγίδα των ναρκωτικών κ.α.

Σε ρυθμούς λάτιν στην Γκράβα
Σε ρυθμούς λάτιν στην Γκράβα
Ξεχωριστό στιγμιότυπο του Μαθητικού Φεστιβάλ στο Πέραμα ήταν η παρουσία της Μελπομένης Λαμπαδαρίου, η οποία, όπως ανέφερε, είδε τα πανό που έγραφαν ΚΝΕ και ήρθε να δηλώσει τη συμπαράστασή της. Η Μελπομένη Λαμπαδαρίου ήταν αντάρτισσα του ΔΣΕ στο Βίτσι, στη 18η Ταξιαρχία, στην 11η Μεραρχία. Μίλησε με μέλη της ΚΝΕ και το μήνυμα που μετέφερε ήταν η δύναμη της συλλογικής, οργανωμένης δράσης και πάλης. Τους είπε να πάρουν διδάγματα από την πάλη του ΔΣΕ και τους αγώνες της εργατικής τάξης με σύμβολο την απεργία της 1ης Μάη και να μπουν μπροστά για την πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε λάτιν ρυθμούς από την ομάδα χορού του στεκιού νεολαίας και εργαζομένων στην Πατησίων κινήθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της Γκράβας. Εγινε επίσης hip - hop συναυλία, με γυναικείο συγκρότημα από το ΕΠΑΛ Γκράβας, παρουσίαση project για την καπιταλιστική κρίση και το σοσιαλισμό, με παραδείγματα για τη ζωή στη Σοβιετική Ενωση, όπου επίκεντρο ήταν ο άνθρωπος και όχι τα καπιταλιστικά κέρδη, τα παιδιά ερμήνευσαν απόσπασμα από τη θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο».

Στην Τούμπα, ξεχώρισε ένα θεατρικό σκετς που δημιουργήθηκε από τους μαθητές για την τρομοκρατία που ασκείται στα σχολεία απέναντι στους μαθητές που αγωνίζονται και στα μέλη της ΚΝΕ, ενώ το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων τράβηξαν και οι εκθέσεις - αφιερώματα για την Πρωτομαγιά και τον «Οδηγητή».

Από τις εκδηλώσεις στην Πάτρα
Από τις εκδηλώσεις στην Πάτρα
Στη Λάρισα, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίδειξη της τέχνης του parkour από την ομάδα μαθητών DFT, με εντυπωσιακές τούμπες και τινάγματα, ενώ άλλη ομάδα έφτιαξε graffiti με θέμα το Μαθητικό Φεστιβάλ.


Πειραιάς
Πειραιάς

Καλλιθέα
Καλλιθέα

Ηλιούπολη
Ηλιούπολη


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ